Gå til innhold

Når ble vi et sivilisert samfunn?


Morgens

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det som skiller et såkalt sivilisert samfunn fra et usivilisert er som regel bare at man i det siviliserte gjør ting på en litt mer avansert og fordekt måte. Feks å ta abort i stedet for å sette ut barnet til ulvene. Eller kjemisk lobotomi i stedet for mekanisk. Og i stedet for å mobbe eller fryse ut funksjonshemmede, så gjør man det samme mot andre grupper for eksempel de politisk ukorrekte.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Funksjonshemmede mobbes og utstøtes vel fremdeles? Så sent som på 1960-tallet var vel psykisk utviklingshemmede gjemt bort fordi dette var skambelagt. 

 

Hva med behandlingen av brukere av narkotika og pedofile? Pokerspillere var jo også forfulgt inntil nylig. 

 

Jeg vet ikke hva som er vanlige kriterier på å kalle et samfunn "sivilisert"? Kriteriene blir vel utformet slik at det samfunnet som utformer kriteriene, kommer ut som sivilisert, regner jeg med. Vi hadde vel "sharia" (henrettelse ved halshogging) i Norge fram til slutten av 1800-tallet, og vi henrettet folk de første årene etter okkupasjonen. 

 

Er religion forenlig med et sivilisert samfunn? Jeg synes på en måte ikke det. 

 

En må vel bare lage en definisjon og så se om noen samfunn faller inn under denne definisjonen? Norge kommer sikkert ganske bra ut i forhold til land i Afrika, hvis en da ikke legger inn "aksept for homofili" som et diskvalifiserende kriterium. 

Endret av ærligøs
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Dere burde finne andre samtaleemner :lol:

 

Mobbing av handikappede har ingenting med hvorvidt samfunnet er sivilisert eller ikke. Du vil finne mobbing og diskriminering av handikappede i hele den vestlige verden, men vi kaller likevel disse landene siviliserte.

 

Jeg vil påstå at samfunnet ble mer sivilisert etter 70-årene. Færre protester, kvinner fikk flere rettigheter og gradvis større aksept for homofili og andre levemåter/utsatte grupper.

Lenke til kommentar

Hvor langt tilbake i historien må vi gå?

 

Du har misforstått. Hvor langt frem i historien må vi gå før vi blir siviliserte er riktig. Husk også at det man ser i mediene er de verste situasjonene. I forhold til innbyggere og kulturelle forskjeller (hva som er "normen") så er ikke vi noe bedre ;)

 

Sivilisert er også relativt og kan defineres på veldig mange forskjellige måter. Blodhevn var vanlig før og var ikke sett på som usivilisert, tvert imot så ble man sett ned på hvis man ikke tok blodhevn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Sivilisajon er et begrep som begynte å få betydning etter den neolittiske revolusjonen, når man i Mesopotamia, Egypt, Indus og Kina, gikk over fra jeger-sankere til jordbruk, husdyrhold og permanente bosetninger. Dyrking av korn og oppbevaring av korn og overskudd på mat, gjorde at man da kunne gjøre andre ting enn å vie hele livet på å jakte etter ville dyr for å få nok mat, og heller kunne utvikle spesialiserte yrker, regjereinger, skriftspråk osv. Så begrepet sivilisajon blir oftest brukt etter denne overgangen. Hva som faktisk er sivilisert er et annet spørsmål.

Lenke til kommentar

Alle samfunn har vel sett på seg selv som siviliserte på noe tidspunkt hvis de har vært konkurransedyktige med til da oppdagede sivilisasjoner. Så spørsmålet er vel om når fremtiden vil slutte å anse som i dag som siviliserte.

Endret av Clarus
Lenke til kommentar

Som flere har vært inne på, det er relativt. Samfunnet har alltid vært sivilisert ut ifra sin tid, ser man derimot tilbake til gitt tid med nåtidens moralske regler så virker det så klart usivilisert.

 

Om 100 år så ser vi sikkert tilbake på tusenårsskiftet med krummet nese og tenker hvor usiviliserte vi behandlet folk den gang.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...