Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Asfaltering og beløp


AllFather

Anbefalte innlegg

Hei

 

Etter mye om og men greide kommunen å presse byggherren til å asfaltere i nabolaget vårt. Uten dette ordnet fikk han ikke ferdigstillelsetillatelse på de to siste boligene.

 

I den sammenheng la noen i velforeningen ut på en lukket Facebook side for oss som bor her om noen ville ha asfalt hos seg til 180kr m2.

 

Jeg sa det kunne jeg sikkert men jeg ville ha totalpris.

De sa ar det er noe som måtte måles opp og jeg informerte om st jeg ikke hadde utstyr til dette så det måtte asfalt firma gjøre.

 

Gikk ca en uke også ringte en nabo meg mens jeg var på jobb om at nå var de her og gjorde klart (grunnarbeid) før asfaltering og hvis jeg skulle ha måtte jeg jeg bestemme meg nå.

 

Jeg sa jeg måtte ha en sum før jeg sa ja eller nei.

Han sa de kunne skritte opp (om det var han eller asfaltfolkene vet jeg ikke) men resultatet ble iallfall noe som endte på ca 6500kr noe han mente det var verd, og jeg var enig .

 

Asfalt kom for ca 1,5 uke siden og i går fikk jeg faktura med forfall imorgen mandag på 12000 pluss moms , dvs nesten 16000kr.

 

180kr pluss moms.

Jeg reagerte selvsagt på dette og sendte en epost til selskapet og fikk dette i retur i dag

 

 

Hei

 

Beklager at det har oppstått misforståelser i forbindelse med vårt arbeid i "adresse"

 

Vi ble i forbindelse med asfaltering av fellesvei kontaktet av en person som ville vi skulle ta en befaring for å gi pris på private innkjørsler.

Etter avtale var vi ute å så over disse arbeidene og ga en pris på 180,-pr.m2 eks.mva.

 

Jeg vet ikke hvem som var hjemme under denne befaringen, men pris ble oppgitt med at det var pluss m.v.a.

Dette er en helt standard pris på den typen jobb.

Vi måler også veldig ca fordi da kan kunde bestemme om han vil utvide eller minske det aktuelle areal.

Jeg tror nok at det tallet du har fått oppgitt er ca 65m2 som ved utregning ville blitt 11.700,-eks mva.

 

Blir litt skuffet over å bli negativt sammenlignet med lite seriøse selskaper som du kaller asfaltcowboyer, da vi er det eldste afaltfirma i Bergen

med samme navn og ledelse.

Vi er kjent for vårt gode arbeid og god kontakt med våre kunder gjennom 25 år.

 

Du sier du er enormt skuffet, men syntes det blir litt feil pga at du har tydligvis misforstått ved befaring.

 

Du sier også at fakturaen ikke vil bli betalt til forfall, men vi følger våre rutiner ved manglende betalig til forfall.

Vil du dele opp summen er det mulig å avtale.

 

Mvh

"Asfalt mann"

 

Jeg er litt usikker på hvilke rettigheter jeg har her.

Jeg har aldri blitt enig med selskapet skriftlig eller muntlig (direkte) og frister lite å betale denne summen.

 

Hadde jeg vist denne summen hadde jeg bare lagt stein selv. Jeg bygget meg en markterasse selv på 120m2 så får ting til hvis jeg vil , men til original summen ble alt så enkelt og sytaløst.

 

 

Mvh

Thomas

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Slik du beskriver det er det inngått en bindende avtale om asfaltering, der tvistepunktet er hva som er avtalt pris.

 

Når prisen ikke omfattes av avtalen gjelder håndverkertjenesteloven § 32: 

 

 

 

(1) I den utstrekning prisen ikke følger av avtalen, skal den reknes ut på vanlig måte for tilsvarende tjenester på avtaletiden (gjengs pris), dersom ikke denne prisen er urimelig. Er det ingen slik gjengs pris, skal forbrukeren betale det som er rimelig etter tjenestens art, omfang og utføring og tilhøva ellers.

(2) Er det gitt prisoverslag, skal prisen ikke overstige det oppgitte beløp vesentlig, og iallfall ikke med mer enn 15 prosent. Dette gjelder likevel ikke dersom en annen prisgrense uttrykkelig er avtalt eller tjenesteyteren har rett til pristillegg etter § 33.

(3) Ved uenighet er det opp til tjenesteyteren å godtgjøre om en prisangivelse er en bindende fast pris, en høyeste pris, et prisoverslag eller bare en uforpliktende prisantydning. En prisangivelse anses å omfatte merverdiavgift og andre offentlige avgifter, med mindre det må antas at forbrukeren visste at avgiften ikke var omfattet.

(4) Har tjenesteyteren handlet i strid med § 5 (3), skal prisen reknes ut som om tjenesten var blitt utført på rimeligste måte. Kostnader som ikke dekkes etter denne utrekningen, kan tjenesteyteren likevel kreve dekt så langt det er rimelig, forutsatt at den samlete betaling ikke overstiger verdien som det utførte arbeidet har for forbrukeren.

 

Den mest aktuelle angrepsvinkelen vil være prisoverslaget etter § 32 annet ledd. Her bør du kontakte naboen din og i detalj få kartlagt hva som ble sagt av håndverkeren og hva som ble videreformidlet av naboen. Bevisbyrden for at prisantydningen var ment å være uforbindende ligger på håndverkeren, men håndverkeren er ikke ansvarlig for feil i videreformidlingen. 

 

 

For min del har jeg litt vansker med å forstå hvordan dette gikk til. Du har visst om pris per kvadratmeter (180 kr eks.mva.), og differansen mellom et prisoverslag på 6500 og en pris på 12 000 tilsvarer asfaltert areal hhv. 36 og 66 kvadratmeter. Greit nok at du ikke hadde måleutstyr, men 30 kvadratmeter er ganske mye. For en tre meter bred oppkjørsel er forskjellen lik 10 lengdemeter. 

Lenke til kommentar

Jeg leser det annerledes Krikkert.

 

- Han fikk en pris på 180 kr/m2, der mva ikke var nevnt hverken fra eller til. Siden dette er et salg til privatperson(er) bør man kunne anta at mva er med i prisen med mindre annet er uttrykkelig nevnt.

 

- TS sa seg interessert men satte krav om totalpris før han tok avgjørelsen. Det tolker jeg som ingen inngått avtale. At naboen ringte en uke senere og ville at TS skulle bestemme seg tyder på at også naboen hadde oppfattet at det ikke var inngått noen avtale.

 

- Nå kan nok ikke asfaltselskapet lastes for en prisantydning naboen har gitt så det må TS ta med han. Hvis naboen sier det er asfaltfirmaet som kom med (areal- og) pris-antydningen og det enten erkjennes av de, kan dokumenteres eller bevitnes bedre så mener jeg prisantydningen må stå for selskapets regning. Altså ikke overstige de 15% i følge håndtverkertjenesteloven.

 

- 16000 er ca 146% mer enn de 6500 kr han fikk anslått. Hvis han hadde inngått avtale på estimert 6500 kr så mener jeg det er urimelig å kreve 16 000 kr. 6500 kr + 15% = 7475 kr.

Lenke til kommentar

Er forresten ikke en innkjørsel sånn sett. Veien går rett forbi meg , og jeg har på en måte en lengre stripe parallelt med veien og en liten boks innenfor. Er ikke så lett å måle opp uten utstyr. Synes også det virker mye fortsatt fordi det er halve terrassen min og den er gigantisk (synes ikke asfaltert bit er halvparten så stor)

Lenke til kommentar

Han fikk en pris på 180 kr per kvadratmeter fra "noen i velforeningen". Jeg er ikke enig i at håndverkeren er ansvarlig for priser som gis av andre enn håndverkeren selv (prisopplysningsforskriften etablerer ikke et slikt formidlingsansvar). 

 

Jeg ser ikke hvordan du kommer frem til at det ikke er inngått noen avtale. Det er åpenbart inngått en avtale om at asfalteringsselskapet skal asfaltere det aktuelle arealet - denne avtalen ble inngått da TS sa "ja, greit" (eller lignende) til naboen og dette ble videreformidlet til håndverkeren. Å hevde at det ikke er inngått noen avtale er en strategi for tap. 

 

Strategien bør fortsatt være å terpe på at det ble gitt et overslag, og at dette overslaget er oversteget med seg selv og vel så det. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg har ikke så mye mer å tilføye. Mener fortsatt at "Jeg sa det kunne jeg sikkert men jeg ville ha totalpris." høres ut som avtalen ikke er inngått, men det er vist interesse og lagt fram et krav der svaret fra entreprenør tydelig skal danne grunnlaget for en avgjørelse.

 

Nå er det ikke sikkert TS har sitert seg selv ordrett eller at konteksten kommer godt nok frem, så det kan jo endre på ting.

 

TS: Gå til kommunen og få kart over tomteoppmålingene, finn grensepinnene, hushjørne, mål opp med snorer osv så du kan estimere så godt det lar seg gjøre på egenhånd. Er avviket fortsatt så stort at det er grunn til å tro overfakturering så vet du i hvert fall så mye, uten å bruke penger på profesjonelle landmålere. Be så selskapet dokumentere hvilke kvadratmetere de mener du skal betale for.

Lenke til kommentar

Takker.

Får ta det til helgen, opptatt denne uken. 

Har allerde gitt beskjed at jeg bestrider kravet per dags dato, og kommer ikke til å godta noe annet en at han iallfall "fjerner" momsen (trekker fra beløp tilsvarende). 

 

 

|edit| Personen som gav meg informasjonen (per melding facebook) er medlem i velforening styret.

Og her var den relevante biten av informasjon jeg fikk og sendte:

 

Hei. Pris på asfaltering blir på 180 kr m2. Og de begynner allerede imorgen med grusing og muligens asfalt.

 

Mitt svar

Ok men burde nesten hatt totalpris på her nede . I utgangspunktet skal jeg ha

 

 

De begynte forøvrig ikke den dagen, men en 3-4 dager etterpå (mens jeg var på jobb)

 

|edit 2| Fikk svar fra person over.

Vi (privatpersonene) som han "representerte" fikk tilbudet muntlig, og ikke skriftlig, og når man da sier 180kr m2 så synes jeg det er for mye å forlange at vi skal regne med at dette er eks moms.

Endret av AllFather
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kjenner ikke helt jussen rundt dette med eks. mva. og inkludert mva, men ledelsen i firmaet jeg arbeider i har flere ganger bedt oss ansatte om å oppgi prisen inkludert mva. Dette fordi dem har fått noen klager der kundene ikke godtar regningen som ble 25% større. De har uttalt de er nødt til å etterkomme de kravene, til tross for at vi sier prisen pluss mva.

 

Så fra mitt ståsted virker det i alle fall som at du har en grei sak på mva-delen av regningen din.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Nytt svar:

....

Hei

 

"Mann over som har gitt pris" har allerede betalt den avtalte sum.

Vi kan bestille en time i forliksrådet om du ønsker det, men da kan det komme ytterlige omkostninger i tillegg.

...

 

veldig fristende.

Jeg printscreen fra både tråden på Facebook og privat samtale når det gjelder pris .

Endret av AllFather
Lenke til kommentar

Jeg ser ikke hvordan du kommer frem til at det ikke er inngått noen avtale. Det er åpenbart inngått en avtale om at asfalteringsselskapet skal asfaltere det aktuelle arealet - denne avtalen ble inngått da TS sa "ja, greit" (eller lignende) til naboen og dette ble videreformidlet til håndverkeren. Å hevde at det ikke er inngått noen avtale er en strategi for tap. 

 

Hva med denne vinklingen: 

 

TS har aldri snakket direkte med asfaltselskapet. Kontakten har skjedd gjennom naboen. Det høres da vitterlig ut som naboen har sluttet avtalen på vegne av TS. Eller med andre ord, med en fullmakt.

 

Naboen (fullmektigen) hadde fått instruks om at avtale bare kunne sluttes etter at de hadde fått "totalpris", og når den totalprisen kom instruerte TS (fullmaktgiver) naboen om å slutte avtale med asfaltfirmaet (medkontrahenten) for "ca kr 6500".

 

Fullmakten er så vidt jeg forstår TS uselvstendig (oppdragsfullmakt). Fullmektigen har gått ut over sin instruks ("forskrift"). Avtalen er ikke bindende for fullmaktgiver, jf. avtl. § 11 (2).

 

 

(Dette kommer da i tillegg til spørsmålet om hva prisen eventuelt skal være hvis avtale er ingått.)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

De rev ned en lyktestolpe og hadde fell på asfaltmaskin når de var her og måtte kaste 40 tonn asfalt

 

Jeg har en stygg følelse av at moms kom i tillegg nettopp grunnet tapene de fikk der.

 

Og enda en ting til , eieren er i en motorsykkelklubb, dere har klubbhus hos firmaet hans . De er en babyklubb under Bandidos.

 

Lurer på om det kan være relevant under forliksråd ?

Lenke til kommentar

Og enda en ting til , eieren er i en motorsykkelklubb, dere har klubbhus hos firmaet hans . De er en babyklubb under Bandidos.

Lurer på om det kan være relevant under forliksråd ?

Hva i alle dager skulle det ha med saken å gjøre? Skjerp deg, ikke ødelegg for deg selv ved å komme med slike horrible ting.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

TS har aldri snakket direkte med asfaltselskapet. Kontakten har skjedd gjennom naboen. Det høres da vitterlig ut som naboen har sluttet avtalen på vegne av TS. Eller med andre ord, med en fullmakt.

 

Naboen (fullmektigen) hadde fått instruks om at avtale bare kunne sluttes etter at de hadde fått "totalpris", og når den totalprisen kom instruerte TS (fullmaktgiver) naboen om å slutte avtale med asfaltfirmaet (medkontrahenten) for "ca kr 6500".

 

Fullmakten er så vidt jeg forstår TS uselvstendig (oppdragsfullmakt). Fullmektigen har gått ut over sin instruks ("forskrift"). Avtalen er ikke bindende for fullmaktgiver, jf. avtl. § 11 (2).

 

En interessant vinkling, men jeg er ikke enig i at fullmaktsituasjonen er veldig passende her. Fullmakt er, jfr. avtaleloven § 10, når "fuldmæktigen [foretar] en retshandel i fuldmagtsgiverens navn". Det er ikke det som skjer her. Naboen opptrer ikke slik en fullmektig gjør, han opptrer som et rent kommunikasjonsledd mellom TS og asfaltselskapet. Det er unaturlig å si at naboen "foretar rettshandel" i TS' navn - han formidler informasjon til TS, og formidler tilbake en aksept TS selv har gjort. 

 

(Avtaleloven § 25 kan også gjøre naboskapet veldig surt.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Jeg gadd ikke å snakke med de.

Betalte faktura minus moms og la på 2% rente (stod på faktura rente var 2%, men stod ikke om det var per år, måned eller sekund). Siden jeg betalte 2 uker etter forfall (dvs to uker etter jeg fikk faktura)..........

 

Skrev i feltet på nettbank betaling faktura 12344 , avtalt beløp pluss 2% rente.

Er gått et par måneder, ikke hørt et pip.

 

Så om de har gitt seg eller om jeg om et år får et krav på en million vet jeg ikke.

Lenke til kommentar

det er normalt at en såkalt budsjettpris eller et prisoverslag kan variere med opptil 30%. Men i ditt tilfelle har prisen variert med over 100%, det er for meg å regne som urimelig mye og du burde få slippe betale hele summen. Den som forespeilet deg 6000,- burde ta ansvaret for det og holde deg utenfor beløp som urimelig overskrider dette. 

Lenke til kommentar

det er normalt at en såkalt budsjettpris eller et prisoverslag kan variere med opptil 30%. Men i ditt tilfelle har prisen variert med over 100%, det er for meg å regne som urimelig mye og du burde få slippe betale hele summen. Den som forespeilet deg 6000,- burde ta ansvaret for det og holde deg utenfor beløp som urimelig overskrider dette.

30%? Det var et heftig avvik det også vil jeg si.

 

Lov om håndtverkertjenester mm §32 sier vel max 15% (med enkelte unntak)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...