Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Bytte jobb - ferie i oppsigelsestid


Feh

Anbefalte innlegg

Jeg har prøvd å søke rundt, men finner så utrolig mange forskjellige svar. Jeg planlegger å bytte jobb iløpet av våren (gitt at jeg får en ny en). I firmaet jeg jobber i nå er det 3 måneders oppsigelsestid. Har jeg krav på å ta ut ferien (5 uker) under oppsigelsestiden eller kan arbeidsgiver nekte meg dette fordi de trenger meg til opplæring av eventuelt nyansatt?

 

En annen ting er at jeg ha ferie i juli av ymse årsaker. Det optimale ville derfor vært å si opp 1. mai og ta ut ferie i juli (siste måneden i oppsigelsen). Så lenge jeg sier opp 1. mai er vel de to siste månedene i hovedferieperioden og jeg skal vel da ha krav på å få ta ut minimum 3 uker ferie?

 

Men hva hvis jeg f.eks sier opp 1. mars, nektes ferie, og nytt arbeidssted krever oppstart 1. juni. Hva skjer med mine fem ferieuker da? Får jeg de utbetalt? Kan noe overføres til ny arbeidsgiver? Kan ny arbeidsgiver eks. nekte meg å ta ulønnet ferie i juni? (Man har vel ikke krav på å ta ut ferie før etter 3 mnd i ny jobb?)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Litt ulik praksis slik jeg har forstått det. I hovedsak skal vell ferie takest ut i mellom Mai - September.

 

Ferien er lovpålagt, så den følger deg viss du bytter arbeidssted. Så lenge du gjør det før Første oktober, viss du starter i en jobb etter første oktober er det slik at det regnes som du skal ha avviklet ferien din allerede. Du har etter dette krav på 1 uke, dersom du ikke har avviklet ferien din.

 

Det jeg hadde gjort var å avtalt ferien før jeg sa opp.

Lenke til kommentar

Spørsmålet om du har rett til å gjennomføre ferie i oppsigelsestid: Etter ferieloven § 8 (4) kan du kreve at ferien legges til oppsigelsestiden hvis det ikke etter dette tidspunkt er tid til å avvikle ferie i hovedferieperioden. Denne er fra 1. juni til 30. september. Du kan altså ikke kreve å få lagt ferien til oppsigelsestiden i scenarioet du beskriver. Men hvorfor ikke si opp innen utgangen av mars? Så jobber du aprli, mai og juni og venter med å tiltre ny jobb til august. Da får du feriepengene dine utbetalt når du slutter og lever på dem i juli, og problemstillingen er ute av verden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for oppklaringen Herr Brun.

 

Det du nevner er en mulig løsning, men med boliglån vil jeg prøve å unngå å gå en måned uten inntekt. Feriepenger + skattepenger vil vel gå akkurat opp ift. hva som normalt ville vært to måneders utbetalt lønn, men skulle helst sett at disse pengene kunne bli brukt til sitt tiltenkte formål og ikke til å betale regninger.

Lenke til kommentar

Men du er jo ikke uten inntekt i noe større grad enn ellers. Hva enten du legger ferien til mellom to jobber eller til slutten av perioden i jobb nummer en ender du opp med akkurat den samme lønnen om du jobber like mye. Dersom du legger ferien i oppsigelsestiden får du ikke lønn for de 5 ukene, men feriepenger. Dersom du legger ferien etter oppsigelsestiden får du det samme. Det er altså ingen forskjell, annet enn at du må være sikker på at du faktisk vil slutte en måned tidligere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Forstod jeg det der riktig som at jeg kan ta ut ferien min etter oppsigelsestiden og motta lønn som normalt fra nåværende arbeidsgiver i den fjerde måneden etter jeg sa opp?

Ikke lønn, men feriepenger fra i fjor. Det som skjer når du tar ferie er at du ikke mottar lønn for den perioden du hàr fri, men du har krav på utbetaling av opptjente feriepenger fra året før. Hvis du jobber ut oppsigelsestiden får du betalt for de tre månedene og blir ikke trukket pga ferie, og trenger da ikke utbetaling av feriepenger i den perioden. Det økonomiske resultatet blir det samme.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er sikkert innlysande, men du må sjølvsagt også huske å levere oppsigelsen før 1. mai slik at mai teller som den fyrste måneden i oppsigelsestida. Dersom du seier opp den 1. mai så løper oppsigelsestida frå juni måned.

før 1. april når den er 3 måneder og han vil være ferdig i juni slik at han tar ut ferie i juli måned. Da jobber han april, mai og juni. Med din løsning er han ikke garantert ferie i juli.

 

Edit: For øvrig, en ting jeg kom på nå. Du er ikke "garantert" ferie i juli med min løsning heller: arbeidsgiver kan tvinge på deg ferie i oppsigelsestiden dersom han ønsker å være vanskelig, jf. § 8 jf. §§ 6-7. Det beste er dermed å drøfte spørsmålet med arbeidsgiver og spørre hva han ønsker.

Endret av Herr Brun
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...