Gå til innhold

Ungdom og skatt


martin9

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Overgår frikortgrensa på 39000 kr nå straks, og da må jeg ha skattekort. Fikk et i posten hvor det står at jeg skal betale 38 % skatt. Er dette virkelig tilfellet? Må ungdommer som går på videregående og har deltidsjobb betale 38 %?

Vet dere om det finnes noen spesielle ordninger for ungdom?

 

Takk!

Endret av martin9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skattekort fastsettes individuelt. Det skattemyndighetene gjør er at de regner ut hvor mye du skal betale betale i skatt av all den inntekten du har hatt og skal ha i år. Så regner de ut hvor mye du "har igjen" av inntekt å trekke den skatten i, medregnet halvt skattetrekk i desember.

 

Hvis du gir Skatteetaten opplysninger om at du skal tjene 50k i år, at du har tjent 35k så langt (til og med november), at du ikke har blitt trukket noe skatt, og at nytt skattekort skal iverksettes fra desember måned, så vil Skatteetaten regne ut at du skal betale 2600 kr i skatt. Dette skal trekkes av de 15k du vil tjene resten av året, men det er halvt skattetrekk i desember så skattetrekket må settes dobbelt så høyt for at du ikke skal få restskatt. 2600 * 2 / 15000 = 0,346, eller et skattetrekk på 35 %.

 

Så nei, du betaler ikke så mye i skatt. Årsaken til at du får et så høyt skattetrekk er at marginalbeskatningen på de siste kronene du tjener er ganske høy for veldig lav skattbar inntekt - 25 % (i det nevnte eksempelet er den bare 17 %, men det er fordi det er noen skattefrie kroner igjen mellom 35k og 39,9k). Dette innebærer at hvis du velger å lønnes mye skattefritt (ved å bruke frikort så lenge du kan) vil du måtte skatte mer på de siste lønningene enn hvis du velger å trekkes litt i skatt hele året. Du betaler den samme skatten, du velger bare når den skal trekkes. Du "straffes" også av regelen om halvt skattetrekk i desember, fordi Skatteetaten da må sette skattetrekket dobbelt så høyt for at arbeidsgiver skal trekke riktig utmålt skatt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...