Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Uheldig situasjon med politiet. Trenger råd


sjokolademousse

Anbefalte innlegg

Jeg og en venn møtte på en politibil i Karl Johans gate tidlig natt til søndag. Vennen min hadde en øl i hånda, men ble kvitt denne etter litt useriøs diskusjon og de ba oss gå videre. Vi gikk videre og ble stående og snakke med en hyggelig fyr hundre meter oppi gata. Så kjørte bilen vi møtte videre oppover og forbi oss og stoppet ved siden av oss. Vi viste ikke noe form for arroganse eller fiendtlighet mot politiet, før den hissige politimannen reagerte overraskende, løp ut og tok vennen min i et armgrep - og da var det bare i form av spydige kommentarer vi kanskje burde holdt oss for god for. Det var også da min venn ble tatt i håndjern. Jeg ble stående rundt og dokumentere hendelsen med et kamera. Jeg var veldig nære en periode, fikk beskjed om å trekke tilbake og jeg trakk tilbake, men fortsatte å ta bilder. Sekunder etter var det min tur til håndjern, jeg strittet ikke i mot på andre måter enn å snakke aggressivt til politibetjenten, og jeg ble plassert ved siden av vennen min i bilen. Bilen kjørte et stykke, vi var forvirra og sinte. Jeg klarte å ta et bilde inni bilen noe betjenten reagerte på, så han stoppa bilen, tok kameraet mitt med seg fram og sletta bildene av hele situasjonen. Etter en natt i glattcelle fikk jeg til frokost et forelegg på 16 000 med brudd på Politiloven § 30 nr 1 jf § 5 og Straffeloven § 326 nr 1, som jeg ikke kjenner meg igjen i.



Det jeg lurer på er, hva kan vi gjøre videre for å fremme saken vår?



Andre kommentarer og spørsmål:


Det er også relevant å nevne at flere vitner var veldig nær situasjonen. Jeg så to som sto med mobilen og filmet.



Jeg har forresten fått gjenopprettet bildefilene fra minnekortet. Men det at han sletta bildene fra situasjonen, taler til meg som om politibetjenten syntes det var utrygt å ha bildene ute, bevisforspillelse. Er det noe vi kan bruke i en eventuell rettssak?



Hvis vi ikke får tak i vitner eller har andre ting å spille på, blir det en ord-mot-ord sak der vi antakeligvis taper. Vil det komme på rullebladet hvis vi vedtar forelegget? Og hvordan er det vs en dom i en rettssak?



Noen andre råd og tips? Er det i hele tatt noen måte vi kan vinne en rettssak på?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er nettopp i slike situasjoner det viktig å dokumentere med videokamera. Du sier du tok bilder, men det forteller jo egentlig svært lite dessverre. Hvis det var mobiltelefon, kunne du jo satt den på video-modus? Hadde du nå sittet med en videosnutt på 10 minutter, kunne du lagt den ut på youtube og fått en interessant dokumentasjon av hele hendelsen.

Lenke til kommentar

Du får forelegget for å ikke å ha fulgt pålegg fra politiet og for deretter å ha hindret eller forsøkt å hindret (eventuelt medvirket til) en lovlig tjenestehandling.

 

Dere fikk sikkert pålegg om å fjerne dere fra sentrum etter politiloven § 5. Dette etterkom dere ikke, og da kan dere straffes etter samme lov § 30 nr 1. Når dere blir stoppet igjen forsøker en av dere å hindre en lovlig tjenestehandling. Jeg er usikker på om det mangler en henvisning til straffeloven § 326 nr. 2 for skjellsord o.l.

 

Vedtas ikke forelegget blir det sak, og da kan du i det minste komme med dine synspunkter. Politiet vil nok ha et litt annet syn på hendelsen enn det du beskriver her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Av erfaring vinner nok politiet slike saker, og det virker ikke som om dere har noe som helst på de, annet enn det med sletting av bilder.

 

Du sier du snakket aggressivt til betjentene, regner med at det er en litt fin måte å si det på?

Denne aggressiviteten er muligens grunnen til at de ville ha dere vekk fra sentrum, samt at de gir dere flere forelegg.

Lenke til kommentar

 

Jeg og en venn møtte på en politibil i Karl Johans gate tidlig natt til søndag. Vennen min hadde en øl i hånda, men ble kvitt denne etter litt useriøs diskusjon og de ba oss gå videre. Vi gikk videre og ble stående og snakke med en hyggelig fyr hundre meter oppi gata. Så kjørte bilen vi møtte videre oppover og forbi oss og stoppet ved siden av oss. Vi viste ikke noe form for arroganse eller fiendtlighet mot politiet, før den hissige politimannen reagerte overraskende, løp ut og tok vennen min i et armgrep - og da var det bare i form av spydige kommentarer vi kanskje burde holdt oss for god for.

[...]

 

Nå veit eg ikkje kva du eigentlig meiner med useriøs diskusjon og spydige kommentarer. Men med tanke på at du innrømmer at dere ved å krangle og slenge bemerkninger hindra politiet å gjere jobben sin så ser saken ganske grei ut. Erfaringsmessig så vil versjonen som trådstarter kjem med ofte også være pynta på.

Lenke til kommentar

Jeg reagerer også på det. Kan ikke komme på en eneste paragraf der politimannen har hjemmel til det.

 

Når det er sagt så er det et tydelig sprik mellom det trådstarter skriver og glattcelle/forelegg. Jeg velger å tro at hvis begge parter får forklare seg skikkelig så ligger sannheten et sted i mellom.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det bare jeg som reagerer på at politimannen sletta materiale fra en annens mobiltelefon...?

 

 

Jeg reagerer også på det. Kan ikke komme på en eneste paragraf der politimannen har hjemmel til det.

 

Når det er sagt så er det et tydelig sprik mellom det trådstarter skriver og glattcelle/forelegg. Jeg velger å tro at hvis begge parter får forklare seg skikkelig så ligger sannheten et sted i mellom.

 

har ikke folk ennå skjønt at de gjør akkurat som de vil ?

Ulv passer ulv..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...