Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Isbitane har ein temperatur på nokre minusgrader, men det er for mykje energi i colaen til at temperaturen vil gå så langt ned. Eit anna problem er at omgivelsestemperaturen er rundt 20 grader, som heile tida varmar opp colaen og bidreg til å smelte isbitane.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er som Zeph sier. I et tenkt eksempel med med normal rate isbiter mot vann vil energien isbitene tar opp for å smelte være langt lavere enn mengde energi som vannet må gi fra seg for at temperaturen senkes til 0*C.

 

Hvis det var lav nok temperatur i rommet, kald nok cola, og stor nok masse isbiter i forhold til cola vil det derimot være mulig å oppnå 0*C eller lavere for et uvisst tidsrom.

 

-Deluze

Lenke til kommentar

Hei.

 

Satt og tenkte på en ting. Hvis man har isbiter i colaen sin, vil ikke da colaen holde 0 grader når isbitene har smeltet?

 

Noen som er enig eller uenig i påstanden?

:-)

 

Colaen kan ikke være like kald som frysepunktet for vann og samtidig smelte isbitene. Isen flyter på toppen av colaen og minker i størrelse etterhvert. Vanndamp vil kondensere på glasset og varme det opp, romtemperatur og ikke minst varme fra underlaget som glasset står på. Jeg er uenig i den påstanden.

 

Edit:

 

Jeg har selv et Cola spørsmål. Hvor kald er colaen i videoen under? 0 eller flere minusgrader?

http://www.youtube.com/watch?v=j07SweYJTSM

Endret av Albatraum
Lenke til kommentar

Man setter colaen i frysen, og tar den ut etter en viss tid, når den er kjølt ned til en kaldere temperatur enn frysepunktet, men fortsatt ikke har krystallisert seg. Hvor lang tid dette tar, må du bare prøve deg frem for å finne ut, da det kommer an på temperaturen og kjøleeffekten til fryseren din, samt hvor mye allerede nedkjølt mat du har der osv.

 

Dette skjer fordi det kreves en viss aktivasjonsenergi for å starte prosessen, og denne er høyere i rene væsker, enn om den har urenheter som den kan starte å vokse på.

Lenke til kommentar

Hei.

 

Satt og tenkte på en ting. Hvis man har isbiter i colaen sin, vil ikke da colaen holde 0 grader når isbitene har smeltet?

 

Noen som er enig eller uenig i påstanden?

:-)

 

Man man regne ut hvor mye energi man trener for å smelte en isbit. Det er ikke veldig vanskelig å regne ut, men jeg trenger noen tall for å gjøre det så jeg gidder ikke. La oss bare si at du trenger en energi mengde E.

 

Så kan du regne ut, ved hjelp av varmekapasitet, hvor mye temperaturen til en gitt mengde cola forandrer seg hvis du trekker ut en energi mengde E.

 

Det vil avhenge av temperaturen til colaen og isbiten, det vil også avhenge av hvor mye is og hvor mye cola du har.

Lenke til kommentar

Vi kan prøve å regne det ut. Si du har et glass med 3 dl cola, med tre isbiter i, hver av isbitene er 3x3x3 cm, dvs. 0,81dl, eller ca. 80 gram is. Isen taes rett fra fryseren og holder en temperatur på -18 grader celcius. Varmekapasitet for is er ca. 2,1 J/gK. Det gir 3,02 kJ for å varme opp isen til 0 grader. Smelteenergien er ca. 333 J/g, som gir 26,64 kJ for å smelte isbitene. Totalt må det gå 29,66 kJ fra colaen, til isbitene. For å forenkle litt, så ser vi også på colaen som vann, som har en varmekapasitet på ca. 4,18 J/gK. Da kreves det 1,25 kJ for å senke temperaturen i colaen med 1 grad, eller 25 kJ for 20 grader.

 

Dvs. tre store isbiter kan teoretisk kjøle ned et glass cola til 0 grader, men i praksis vil hele tiden colaen og toppen av noen av isbitene bli varmet opp av luften, derfor vil det nok stabilisere seg et stykke over 0 grader.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...