Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Varm opp vann til ca. 70 grader og ha i malten.

La mesken ligge på ca. 67 grader i 60 minutter.

Deretter fjerner man malten, og koker opp vørteren i 90 minutter.

 

Under kok tilsetter man humle, gjerne i flere steg. F.eks. noe når det gjenstår 60 min kok, noe på 30 min, 15, 10, 5 osv.

 

Deretter kjøler man ned vørteren til 30-35 grader og heller over på gjæringsfat. Gjær tilsettes, og gjærlås settes på.

Nå står ølen til gjæring i ca. 2 uker (ale) på 18-21 grader, eller ca. 4 uker (lager) på 12-15 grader.

 

Etter gjæring helles produktet på flasker eller fat.

Dersom man flasker har man i sukker for å karbonere. Hva man gjør på fat avhenger av type fat.

 

 

 

Dette er helt generelt, temperatur og slikt kan endres noe fra oppskrift til oppskrift.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei,

 

Jeg vurderer å kjøpe denne og denne, hadde kjøpt 60liters versjonen dersom jeg hadde hatt mye plass, men det har jeg ikke. Ser det greit ut? Noe mer jeg trenger?

Dersom du har en stor kjele (15+ liter) behøver du ikke den vannvarmeren. 

 

Ville i tillegg kjøpt noen skikkelige vaskehansker, et termometer og kanskje en flaskekost.

 

Men du kommer nok langt med det der ja :)

 

Edit: Ser det ikke følger med flasker, det er rimelig alfa-omega! De selger 96 stk for 500 kroner på samme side, det vil jeg si er en god pris.

Endret av Sveern
Lenke til kommentar

Vørteren skal vel alltid nedkjølast til 20 - 25 grader før gjæren vert tilsett? 30 - 35 har eg aldri sett.

 

Fin oppsummering!

 

Poenget er bare å komme under de gradene hvor gjærcellene dør.

Men, gjæringsprosessen vil nok starte mer optimalt om du går helt ned til 20-25, men etter 1500 liter brygget har jeg ikke hatt problemer med å kjøle ned til 30-35.  :)

Endret av TheHaughom
Lenke til kommentar

 

Vørteren skal vel alltid nedkjølast til 20 - 25 grader før gjæren vert tilsett? 30 - 35 har eg aldri sett.

 

Fin oppsummering!

 

Poenget er bare å komme under de gradene hvor gjærcellene dør.

Men, gjæringsprosessen vil nok starte mer optimalt om du går helt ned til 20-25, men etter 1500 liter brygget har jeg ikke hatt problemer med å kjøle ned til 30-35.  :)

 

Hvis du er fokusert på alkoholproduksjon så er poenget å komme under de gradene der gjæren dør, men hvis du vil lage øl så bør du treffe den temperaturen der gjæren lager best/riktig smak. Noe belgisk gjæres gjerne på over 25 og biproduktene som gjæren lager på så høy temperatur hører med, men en amerikansk ale gjæret med us-05 på 30 grader vil lage det jeg definerer som usmak i ølet.

 

K

Lenke til kommentar

Skal brygge 50 liter av denne (link under) på en Braumeister i helga. Noen obs!obs!'er eller tips&triks før jeg hopper igang? Det er første gang jeg skal brygge øl :)

 

https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/american%20ipa.pdf

 

Ett par tips:

-Sett på ei panne med vatn til koking med ein gong. Det er greit å starte gjæringa eller rehydrere tørrgjæra i god tid, og det er best om du bruker vatn som har vært kokt og deretter fått stå og kjøle seg ned slik at du er sikker på at det ikkje noke urheinheiter i vatnet. Kokande vatn er uansett greit å ha ståande til etter kokinga slik at du kan desinfisere alt som skal i kontakt med vørteren med kokande vatn.

 

-Tilsvarande så må du ha varmt vatn tilgjengelig for skyllinga. De tek litt tid å varme opp 10 liter vatn til skylling slik som det er i denne oppskrifta, og slutten på mesketida kjem fortare enn du trur når du har alt fokus på brygginga og det nye utstyret.

 

-Med tanke på humlinga så er det fornuftig å måle opp og fordele humlen i små koppar før du treng den, så slepp du forsinkelsar. Pass på å merk slik at du veit både kva type og mengde som er i kvar kopp. Det er lett å blande saman og tilsette feil humle til feil tid dersom du ikkje har lagt deg opp eit system.

 

-Og pass på temperatur og effekt. Dersom det ikkje er sirkulasjon i braumeisteren så må du passe på å sirkulere vørteren og måle temperaturen manuelt. Det kan være ganske store temperaturforskjellar mellom botnen og toppen.

Lenke til kommentar

Tommelfingerregel for mengde skyllevann:

Det forsvinner ca en liter vann pr kilo malt. Alt etter utstyret ditt forsvinner det et par liter i bunnen (2 i regnestykket). Så om du har doblet denne oppskriften og mesker med 50 liter vann (litt mye spør du meg, pleier sjelden å bruke mer enn 3x maltmengden, så 40 liter på 13,4kg malt) og ønsker 56 liter før kok

 

Skyllevann = 56-(50-13.4 - 2) = 21,4liter (ganske nær det anbefalte i oppskriften.)

 

Punktene "vi anbefaler" i slutten av oppskriften er det etter min mening viktigst med rehydrering. Klarning og gjærnæring har jeg alltid klart meg uten.

 

Denne oppskriften baserer seg på en effektivitet på 85%, det er ganske høyt. Alt etter utstyr og erfaring vil denne variere, og blir den lavere får du mindre sukker og mindre alkohol. Hvis du måler SG før du koker, så har du en indikasjon på hvor nære du er, og kan vurdere å minske humlemengden hvis du er langt under. (Husk at OG blir litt høyere pga fordamping, og husk å kjøle til 20grader før du leser av måling.)

 

Innstaller en app på telefonen, og før en logg så lærer du.

 

K

Lenke til kommentar

Skal brygge 50 liter av denne (link under) på en Braumeister i helga. Noen obs!obs!'er eller tips&triks før jeg hopper igang? Det er første gang jeg skal brygge øl :)

 

https://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/american%20ipa.pdf

Tips:

Renslighet. Bruk Starsand eller annet desinfeksjonsmiddel som ikke setter smak. Renslighet gjennom hele prosessen er viktigere enn 20 eller 25 grader før du legger til gjær. 

Lenke til kommentar

 

 

Poenget er bare å komme under de gradene hvor gjærcellene dør.

Men, gjæringsprosessen vil nok starte mer optimalt om du går helt ned til 20-25, men etter 1500 liter brygget har jeg ikke hatt problemer med å kjøle ned til 30-35.  :)

 

Hvis du er fokusert på alkoholproduksjon så er poenget å komme under de gradene der gjæren dør, men hvis du vil lage øl så bør du treffe den temperaturen der gjæren lager best/riktig smak. Noe belgisk gjæres gjerne på over 25 og biproduktene som gjæren lager på så høy temperatur hører med, men en amerikansk ale gjæret med us-05 på 30 grader vil lage det jeg definerer som usmak i ølet.

 

K

 

 

Tror du misforsto poenget mitt.

Den skal selvfølgelig stå i 2 uker på f.eks. 18-20 grader, men at man ikke trenger å kjøle den HELT ned dit før man tilsetter gjær og setter den til gjæring.

Den vil jo utjevne temperaturen relativt raskt.

 

Jeg mener ikke at ølen skal gjære op 30-35 grader i flere uker.

Lenke til kommentar

Da var alt brygget og vi venter spent på gjæringen. Gjorde en stor feil når vi skulle helle i malten i Braumeisteren, og det var å ikke heve opp det meskekaret.. Endte jo med at malten randt over før vi ble ferdige med å helle og dermed ikke fikk festet "lokket".. Måtte stoppe prosessen og sile vannet slik at alt lå i meskekaret igjen. Så ut til å gå bra til slutt da.

 

Gjorde også en annen feil. Vi hadde tørrgjær som vi rehydrerte før kjøling, også la vi den rehydrerte gjæren direkte i gjæringskar med starsan i. Kan dette drepe gjæret?

 

Siden kjølingen tok lengre tid enn antatt ble jo gjæren liggende (blandet ut med vann) sammen med noe mengde starsan i en stund før det ble blandet med vørteren.

 

Endte på en OG på 1.050 for denne (skal egentlig være på 1.061-67): https://www.bryggselv.no/bryggselv/102352/american-ipa-allgrain-%C3%B8lsett-gahr-edition

Endret av Lyspaere
Lenke til kommentar

 

Får satse på at dem holder tett!

Vasket dem + flaskeskyllet med Star San før jeg tappet øl på dem, som med alle flasker.

Hvordan gikk det?

 

 

Siste brygget ble, vell litt rart.

Luktet/smakte topp når det var ferdig gjæret på dunken.

Men etter jeg flasket det så smakte det ikke slik, men har en rar smak i seg.

 

Gir nesten opp hele greiene, ser ikke noe måte jeg kan vaske/sterilisere flaskene noe mer en det jeg har gjort. Om det er det som er feilen da.

Men kanskje prøve en gang til... vill liksom få det til også.

Endret av Skogslik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...