Gå til innhold

Ølbryggertråden


Gouldfan

Anbefalte innlegg

Et par nybegynnerspørsmål:

 

Har mine 2 første batcher til kjølig modning på flaske nå, etter å ha stått i ca 20 grader på flaske i 2 uker for karbonisering. Hvor kaldt bør disse stå nå? Er ikke plass til 60 flasker i kjøleskapet, og kjellerboden holder 10-15 grader, er det kaldt nok?

 

Hvordan kjøler dere ned SG prøver tatt under brygging? Disse bør jo helst måles rundt 20 grader, og når man skal måle om man har truffet riktig OG holder vørteren 100 grader.

 

Ved pre-boil SG kan du f.eks. kjøle ned i vannbad - eller vente på at temperaturen dropper av seg selv. OG kan gjerne måles etter nedkjøling til gjæringstemperatur.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

Et par nybegynnerspørsmål:

 

Har mine 2 første batcher til kjølig modning på flaske nå, etter å ha stått i ca 20 grader på flaske i 2 uker for karbonisering. Hvor kaldt bør disse stå nå? Er ikke plass til 60 flasker i kjøleskapet, og kjellerboden holder 10-15 grader, er det kaldt nok?

 

Hvordan kjøler dere ned SG prøver tatt under brygging? Disse bør jo helst måles rundt 20 grader, og når man skal måle om man har truffet riktig OG holder vørteren 100 grader.

Ved pre-boil SG kan du f.eks. kjøle ned i vannbad - eller vente på at temperaturen dropper av seg selv. OG kan gjerne måles etter nedkjøling til gjæringstemperatur.

Vil jo helst kontrollere om man har truffet riktig OG før jeg kjøler ned og har i bøtta, så jeg eventuelt kan gjøre noe med OG.

 

Brukte vannbad sist, målte rundt 60 grader og brukte en kalkulator for å ta hensyn til temperatur, men den syntes jeg stemte dårlig med det som ble målt etter nedkjøling.

Lenke til kommentar

 

Lykke til! IPA var det fyrste og einaste ølet me har brygga som vart godt. Sidan me ikkje har temperaturkontroll på gjæringa vår, var det berre IPA-humlen som klarte å dekke over den litt rare ølsmaken me har fått på alle brygg.

 

 

Me driv og ser etter gode løysingar for temperaturkontroll i desse dagar, eg vil gjere det før me bryggar noko som helst meir. Men når alle bur i små Oslo-leilegheiter er det vanskeleg å finne plass til eit ekstra kjøleskap som nokon er villige til å ha.

Temptech Party Cooler to the rescue!

Denne har såvidt plass til en 30l-dunk fra europris, og tar ikke noe særlig mer plass enn dunken selv. Koster selvsagt drøyt mye mer enn en fryser på finn, men med tanke på kvadatmeterprisen på den plassen du sparer så er det vinn-vinn:)

 

attachicon.gif2015-08-04 21.39.36.jpg

 

-- 

K

PS: Hvis du finner et alternativ, pass på at du finner en som bare har "dum" analog styring som kan plugges i en stc1000 e.l., og ikke en med digital styring som må loddes vekk...

 

Ikkje dumt! Fin den lysbryter føreslår óg.

 

 

Me har rett og slett hatt problemet med at den einaste plassen me har hatt moglegheit til å ha ølet på gjæring er i eit rom utan straum. Men som ein provisorisk løysing har eg faktisk tenkt å føreslå ein manuell vasskjøling. Då blir det ei stor murerbøtte med vatn som har riktig gjæringstemperatur, og setje gjæringskaret oppi. Det vil krevje eit par kjøleelement under stormgjæringa, men eg les at mange slepp å gjere særleg mykje om romtemperaturen er ganske lik gjæretemp.

Lenke til kommentar

Tok en sjekk av ølet jeg satt for en uke siden nå:

 

SG på 1016, så bør gå litt mer ned, selv om det har stoppet helt i låsen.

Smak,farge å lukt er bra! Smaker det slik + litt mer kullsyre når det er ferdige på flasker er jeg meget fornøyd.

La i de 75 grammene med humle pellets som jeg skulle nå.

 

Vente en uke til da å se!

Endret av Skogslik
Lenke til kommentar

 

Lykke til! IPA var det fyrste og einaste ølet me har brygga som vart godt. Sidan me ikkje har temperaturkontroll på gjæringa vår, var det berre IPA-humlen som klarte å dekke over den litt rare ølsmaken me har fått på alle brygg.

 

 

Me driv og ser etter gode løysingar for temperaturkontroll i desse dagar, eg vil gjere det før me bryggar noko som helst meir. Men når alle bur i små Oslo-leilegheiter er det vanskeleg å finne plass til eit ekstra kjøleskap som nokon er villige til å ha.

Temptech Party Cooler to the rescue!

Denne har såvidt plass til en 30l-dunk fra europris, og tar ikke noe særlig mer plass enn dunken selv. Koster selvsagt drøyt mye mer enn en fryser på finn, men med tanke på kvadatmeterprisen på den plassen du sparer så er det vinn-vinn:)

 

2015-08-04 21.39.36.jpg

 

--

K

PS: Hvis du finner et alternativ, pass på at du finner en som bare har "dum" analog styring som kan plugges i en stc1000 e.l., og ikke en med digital styring som må loddes vekk...

Lenke til kommentar

Da var ølet mitt på flasker.

 

15 stykk 0,5 flasker

42 stykk 0,33 flasker

 

Smaker veldig bra må jeg si, fin mandarin/furnål smak. Som det står det skal bli også.

Endte på ca 6,7% styrke.

Veldig passende vill jeg si.

 

Da er det bare mer venting som gjenstår...!

 

Godt jobba! Er dette den første IPA du brygger? Virker som resultatet ble veldig bra! Da er det bare å vente 3-4 Uker, du kan jo teste en øl om 2 uker og se hvordan den er. Etter min erfaring så blir hjemmebrygg bedre for hver uke det lagres... Det kan variere, men 3 uker til en måned er ypperlig lagringstid for flasket øl.

Lenke til kommentar

Smakte det ølet som kameraten min brygget. Det ble meget bra, han brygget etter samme metode som meg, men humlet det mer. Plastflasker og halvlitersflasker....

 

Eneste jeg ikke liker er plastflasker, jeg liker ikke skrukork etc...

 

Men meget bra brygg, brukte ekstra mye humle..

 

Dersom man følger med litt på Craig på youtube, og dersom man klarer å lage et enkelt måltid som å steke biff, og lage pasta eller wok, (Brygging minner om matlaging) og dersom man forstår hvor veldig viktig! Det er med hygiene så får man et godt øl.

 

Man kan brygge selvom man ikke har stor leilighet, no problem.

 

Husk å bruke termometer ved ølet, og sjekk daglig.

 

 

Jeg ser det er mange som har fått issues med sukkertilsatt før flaskning. Grunnen til at jeg bruker sukkerbit, er fordi det er rimelig, enkelt. En sukkerbit er helt klinisk ren som dere sikker vet? Utklipp fra Norbrygg :Baskelusker trives ikke særlig bra på sukker

 

Sukkerlake er vel strengt tatt for de som bruker fat?

Og man forutsetter at man bruker helt rene hender, og hansker så er det ikke noe problem.

 

Nå har jeg ekstremt dårllig kort-tids hukommelse også da, så jeg hadde garantert ikke fikset dette med å tilmåle sukkerlake, da jeg ikke engang klarer å måle med tommestokk to ganger før jeg har glemt den første.

 

 

Men foraldel vil folk sitte med pipett osv, osv så er jo det ok.....

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Hvor mye lukter det når dere brygger øl? Har en meget liten leilighet og det må nesten stå i stuen.

 

Det lukter nesten ingenting, bare om du går helt nær dunken når stormgjæringen har begynt å putre lukter det hvis du sniffer...

 

Men ellers i leiligheten så lukter det ingenting, og ikke til sjenanse for naboer eller gjester.

 

Håper dette gir en pekepinn..

 

Hadde det i stuen selv når jeg gjæret sist, og om sommeren hadde jeg det i fyrrommet.

 

Her jeg bor nå står det på kjøkkenet som er i forbindelse med stua den og, om vinteren og på gjesterommet om sommeren.

 

Madammen min er kjempevar på lukt, hun lukter om jeg har røyket sigar (noe jeg har sluttet med untatt noen sigarillo nyttår) Eller om det er noe annet jeg har spist eller drukket.

 

Ingen som merket noe lukt, annet enn vi gikk helt bort og luktet nær dunken under stormgjæringen.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...