Gå til innhold

Andre uke som Linux-bruker


Anbefalte innlegg

Tror jeg skal skrive en test av xbox og bruke mesteparten av tiden til å klage over at jeg ikke får spilt playstation-spillene jeg liker på den. :tease:

 

Problemet med linux er at det åpner seg alt for mange muligheter for folk flest. Folk liker ikke valgfrihet fordi da åpner det seg for mange vanskelige valg. Dette har selskaper som apple og microsoft forstått for lenge siden og tilbyr derfor ikke kundene sine valgfrihet.

 

Jeg kjøper ikke den, det finnes minst like mange programmer til windows som linux. Ellers kan jeg godt kjenne meg igjen i perspektivet til artikkelforfatteren, i mine øyne er OSene sin hovedoppgave databehandling og applikasjonskjøring, hvike applikasjoner som støttes er sånn jeg ser det vesentlig.

 

AtW

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har ikke lest hele tråden -- orka ikke småkranglinga -- men for å dele min oppfatning om svaret på det opprinnelige spørsmålet, altså hvorvidt det er juks å bruke en virtuell maskin for kjøre photoshop:

 

- Hvis du har Linux bare for å ha Linux, for å gjøre alt riktig og bare holde deg til åpen programvare og følge slike politiske, etiske og nerdete prinsipper, er det både juks, helligbrøde og tabu.

 

- Hvis du har Linux for å få gjort ting effektivt, og du trenger PS for det, kan jeg ikke se annet enn at det er helt ok. Du mener at du trenger PS, og gjør det som må til for å få det til å virke.

 

Etter min filosofi, er det altså helt greit. Jeg veit ikke med alle dere andre her inne, men jeg bruker datamaskinene mine til å få gjort arbeidsoppgavene jeg trenger å gjøre, og om det krever en virtuell maskin så lager jeg en virtuell maskin.

 

Det krever det imidlertid ikke -- jeg bruker Gimp i stedet for PS og trives med det. Det har jeg forsåvidt alltid gjort (alltid=ca 5 år), men da ikke til grafisk design og slikt, bare etterbehandling av fotografier, og til det anser jeg de to alternativene som likeverdige, sånn bortsett fra at Gimp er uendelig mye billigere, og Adobe-programmer ser ut til å kreve en helvetes mengde med dilldall og diskplass.

 

Hvis man gidder å prøve er det egentlig ganske enkelt å kryss-bruke Gimp og PS, og i likhet med mange andre her tror jeg at Gimp dekker artikkelforfatterens bruksområder, i alle fall om de er slik som de var beskrevet i en tidligere artikkel i serien. Gimp er imidlertid ikke et fullverdig alternativ til PS, dog skal man ha noen ganske spesialiserte bruksområder for at Gimp skal komme til kort.

 

Men -- jeg synes det blir veldig rart å gjøre det til et enormt poeng at det er vanskelig å få PS til å fungere under Linux. Ingen har påstått at det er enkelt, eller i det hele tatt spesielt mulig overhodet. På grunn av diverse ting relatert til kapitalisme og monopol, som jeg skal spare oss for ytterlige mas om nå, gidder ikke Adobe å lage ting for Linux. Dermed vurderer man som regel ikke Linux som et alternativ for bruk som krever CS-pakke-ting, og artikkelforfatteren kunne like gjerne latt første og eneste artikkel konkludere med at "Linux passer ikke for mine behov, eller rettere sagt ønsker; derfor fortsetter jeg heller å bruke den nye powerbooken min." I stedet velger han å hardnakket insistere på å bruke Linux til noe det ikke er egnet for. Det blir for meg rart -- Linux kan ikke nødvendigvis gjøre det samme som Windows eller OSX -- det gjør det gjør ikke at det er et dårligere OS, men det er egnet for andre bruksområder. Dette overses i stor grad i artikkelserien.

 

Jeg synes også at det er veldig dårlig å skulle ha to artikkelserier etter hverandre, som tilsynelatende forsøker å sammenligne hvordan det er å gå over fra Windows til henholdsvis OSX os Ubuntu, når OSX kjøpes ferdiginstallert på en splitter ny maskin som det er nøye tilpasset til, mens Ubuntu bare installeres på en eller annen tilfeldig skranglemaskin. Prøv å installere OSX på den laptoppen dere tester Ubuntu på. Tipper det blir ganske lite brukervennlig. Eventuelt kunne dere kjøpt inn en ny datamaskin fra System76, som kommer med Ubuntu installert og konfigurert, så hadde premissene blitt nogenlunde like.

 

Forøvrig registrerer jeg at det var noe krangling tidligere i tråden om hvorvidt media & kommunikasjon-elever på videregående heller burde brukt Linux, eller hadde klart seg uten Adobe, eller noe slikt. Det eneste som nytter for MK-elever er å utstyres med Windows-PC eller Mac med masse Adobe-programmer, for det de lærer på MK er å følge normer og være konvensjonelle, så da må man holde seg til de store kommersielle aktørene som de fleste av en eller annen grunn stadig bruker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg kjøper ikke den, det finnes minst like mange programmer til windows som linux. Ellers kan jeg godt kjenne meg igjen i perspektivet til artikkelforfatteren, i mine øyne er OSene sin hovedoppgave databehandling og applikasjonskjøring, hvike applikasjoner som støttes er sånn jeg ser det vesentlig.

 

AtW

Men det går an å bruke PC-en sin til andre ting enn PS. Uten at jeg har noe forskning på det, er mitt inntrykk at billedbehandling er lite relevant for de fleste PC-brukere.

Lenke til kommentar

Nei, det er ikke juks å bruke Windows-programmer i Virtual Box under Linux. Hvorfor skulle det være det? VirtualBox er laget for nettopp slike tilfeller du er ute for. Dessverre er det slik fremdeles at noen Windows-programmer ikke finnes i Linux-versjoner, og heller ikke virker på annen måte i Linux, og da må man kjøre dem i Windows. Alternativet er å ikke bruke programmet i det hele tatt, og det har du allerede sagt ikke er noe alternativ. Du har gjort det eneste riktige i den situasjonen du var i. Samtidig har du vist leserne en løsning som mange kanskje ikke var klar over fantes (hvis man ser bort fra dem som ga deg rådet om VirtualBox). Du har altså presentert VirtualBox for mange lesere. Det er ikke juks.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Virtualisering er JUKS! Adobe har valgt å ikke utgi Photoshop til Linux, noe som er fullt forståelig da Linux er minst brukt at av de tre OS'ene. Når man må ty til virutalisering så vil jeg si at dette bør trekke masse ned i poengsummen for Linux i slutten av denne testen.

 

Dette er også noe av problemet til Linux. Grunnen til at det er såpass lite brukt som desktop er nettop det at det er ikke brukervennlig nok for mannen i gata. Det er ikke nok vanlig mannen i gata programvare som er støttet.

Lenke til kommentar

Jeg kjøper ikke den, det finnes minst like mange programmer til windows som linux. Ellers kan jeg godt kjenne meg igjen i perspektivet til artikkelforfatteren, i mine øyne er OSene sin hovedoppgave databehandling og applikasjonskjøring, hvike applikasjoner som støttes er sånn jeg ser det vesentlig.

 

AtW

Men det går an å bruke PC-en sin til andre ting enn PS. Uten at jeg har noe forskning på det, er mitt inntrykk at billedbehandling er lite relevant for de fleste PC-brukere.

 

Det kan godt hende, det vil jo være individuelt for den enkelte hvilket OS som er best på applikasjonfronten. Men jeg skjønner at artikkelforfatteren fokuserer mye på det.

 

AtW

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvilken versjon snakker vi her?

Siste. 11.10 x64. Sist jeg brukte (K)ubuntu, så funket alt, dog på en annen PC enn den jeg brukte nå, en Samsung 700Z5A. Men sist jeg brukte Ubuntu så var KDE 4 akkurat kommet, det var vel 9.10 sist.

 

Foretrekker for å være ærlig Fedora og OpenSuSE.

Lenke til kommentar

Etter denne tråden å dømme har man mer igjen for bare å teste ting selv enn å prokastrinere og bebreide linux for ting man ikke forstår. Var der selv i 2004/5, men har etter å motvillig ha gått på en argumentasjonsrekke med sunn logikk etterhvert helt gått helt over til GNU/Linux.

Det er altså ikke GNU/Linux det skorter på, men innstillingen.

 

Mennesker er utstyrt sånn at endring er noe vi vil motsette oss til det motsatte er "bevist", gjennom konsensus eller hva det måtte være. Å innstinktivt motbevise noe ovenfor seg selv uten krav til konsekvent logikk bare for å unngå endring er man ikke er tjent med. Prøv å snu på flisa, hvor ofte var det du ikke skjønte noen ting i windows. Hvor ofte var det uforklarlige ting som skjedde, på uergonomisk og uintuitivt vis? Når du så etter en mangeårig periode har laget deg et mentalt kart over alle kunstige krumspring så klager du altså over at ting gir mening rent subjektivt fordi det er i sakens natur er annerledes.

 

Så er det jo sånn at vi fokuserer på ting som ikke virker etter hvor vi mentalt befinner oss. Er man barnslig nok til å trosse sunn logikk så er man også dum nok til å motsette seg å lære seg hvordan ting egentlig virker. Hva var det du sist fikk oversikten over der du bare gikk for det du i utgangspunktet hadde missoppfatninger om som du tviholdt på?

 

Dette er sosiologi vi finner grelle eksempler på primært hos barn i 3-5års alder. Det handler ikke om å lære, det handler om å lære å lære.

 

Problemorienterte løsninger er det ingenting i veien med, sett alle kluter til der det monner, men for all del, se helheten. For oss som har oversikten fremstår det som helt meningsløst å brenne kalorier på fordommer som ikke stemmer.

 

Er ikke noe stor turner, men jeg holder ikke mot gymnaster at de får til ting. Allerminst springer jeg rett på bommen med vilje for å bevise for dem at det er de som er spesielle.

Skal vi kjøre en bilanalogi er dette en forbrenningsmotorbil mot en elbil. Du sitter i elbilen og klager over at det mangler manuell giring og at motoren ikke varmer opp bilen.

 

Man får lite innsikt i hvordan skrivebordslinux arter seg i denne artikkelserien, men man kan jo ta samme utgangspunkt, ting er flotte med unntak av nevnte problematikk: Lukket programvare er et problem, i kraft av å være ufri naturligvis.

 

At man skal lære seg gimp er ikke fordi det er gratis, det er fordi det er fritt. Forstår man ikke dette blir vurderinger fullstendig urimlige.

 

At verden i noen sammenhenger er låst til lukkede plattformer er et _problem_ som taler til fordel for at man bruker nettopp ting som ikke er _problematiske_ i dette henseende.

 

NT4, IE6, Flash, når skal dette gå opp for folk? For seint, oftest. Penger er makt og makt korrumperer, frihet er motsatsen til dette, men det er ikke et spørsmål om penger, frihet er et mål i seg selv.

 

Ta deg tid til å lese en lisens til noe properitær programvare, vurder den opp imot seg selv og alternativene, ikke bare gå ut ifra at "her står det sikkert noe ondskap over 400 sider" vurder så opp mot GPLv3

 

Gjør deg opp en mening om dette og diskuter gjerne fri programvare uten utgangspunkt i at det er noe uvisst. Hvis alle har dette som minimum for diskusjon så blir det mindre av kjekleriet og anntagelser om at linuxbrukere er sekteriske voktere av nerdekunnskap.

 

Andre småting, OpenGL funker faktisk i VESA, opptil 3.2 er det vel på siste intel innebygde.

Endret av Spetsnaz
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Hvilket operativsystem man velger å bruke kommer an på hva man ønsker å gjøre. Ønsker man å spille tyngre dataspill, finnes flest av disse på Windows. Ønsker man å redigere grafikk og video, bruker de aller fleste her Mac. Jeg vet hva du tenker, det er en klisjé det jeg sier her, men det er sant.

 

Utvikler man programvare som skal kjøre utelukkende på et spesifikt OS, bruker man naturligvis det OS-et, men de fleste utviklere kjenner også til hvor utrolig godt Linux egnes til nettopp dette, og har alltid brukt det under utdanningen sin om man har utdanning fra et etablert fakultet. Utvikler man cross-platform software for støtte for flere OS-er, bruker man også Linux i de aller fleste tilfeller.

 

I tillegg til det tidligere nevnte formålet, er man som de fleste, som ikke har alt for god peiling på hva de driver med på en datamaskin, faller valget alltid på Windows, eller Mac.

 

Stadig flere Linux-distribusjoner prøver i dag å overta brukere fra Microsoft og Apple, men dette går ofte svært dårlig, for eksampel slik som siste Unity-brukergrensesnittet til Ubuntu, som klarte å miste de brukerne de allerede hadde, i tillegg til å skremme bort potensielle nye brukere. Dette er fordi Linux fortsatt har en lang vei igjen å gå for at det skal passe for mainstream-brukere, og trenger fortsatt mye erfaring med disse som brukere.

 

Siden trådstarter selv sier han alltid har vært vant med Windows siden han var barn, vil han nok ha forhåndsgitte meninger om hva han kan forvente seg, noe han selv også sier. Det er dog vel verdt å merke seg at Linux er noe ganske annet enn Windows og Mac, og at de som prøver seg på Linux for første gang sannsynligvis burde prøve å finne ut hvordan dette faktisk kan gagne seg.

 

Windows og Mac er i bunn og grunn svært like operativsystemer, og selv om mange Linus-distroer har gjort godt arbeid med å gjøre brukergrensesnittet mer brukervennlig for den vanlige personen de siste årene, er det ikke noe å gjemme at mesteparten av arbeidet man gjør, gjøres mest effektivt fra terminalen, som er uaktuelt hos de proprietære motkandidatene.

 

Jeg har selv vokst opp med Windows siden jeg var en liten unge og bruker dette daglig i dag. Mac har også funnet seg vei inn i listen min over eide ting, men har desverre ikke tatt opp nok av tiden min til at jeg har noe annet enn en agnostisk mening om det. Linux prøvde jeg aldri før jeg studerte, og etter en grad og flere år med programmering ser jeg nå nytten av det framfor Windows og Mac til dette formålet. Ingenting er som å logge inn om morgenen, få opp en terminal, taste inn git pull, og begynne å programmere i favoritttekstbehandlingsverktøyet.

Lenke til kommentar

jeg får en fornemmelse av at artikkelforfattere, med vilje, forsøker å være en sta bestemor foran muserattet.

 

Virtual box er juks. Det går helt fint å fikse photoshop i wine om man tar seg tiden til å lese seg opp. Hadde dere brukt et merkelig regnskapsprogram, så ok..

 

Linux krever en annen tilnærming en windows/crapple. Nå har du vel 2 uker igjen av testen din, forsøk å ikke være som bestemor....

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvilken versjon snakker vi her?

Siste. 11.10 x64. Sist jeg brukte (K)ubuntu, så funket alt, dog på en annen PC enn den jeg brukte nå, en Samsung 700Z5A. Men sist jeg brukte Ubuntu så var KDE 4 akkurat kommet, det var vel 9.10 sist.

 

Foretrekker for å være ærlig Fedora og OpenSuSE.

Var nysgjerrig om det var KDE3 du hadde, for da hadde du måttet se etter Konquerer.

 

Jeg har aldri sett en KDE-install uten Dolphin.

Lenke til kommentar

Jeg har ett problem med Ubuntu11.10.

Når jeg bytter mellom de ulike programmene (bare ved å trykke på de vinduene som er oppe) så fryser musen seg på en måte, jeg kan bevege på den men det går ikke an å trykke på noe. Iblant går det an å trykke på ting i det vinduet jeg er i, men ikke noe annet. Selv om musen ikke virker så kan jeg navigere med tab, jeg kan skrive og stort sett alt annet.

 

Pcen er en Packard Bell EasyNote TM86.

Jeg er helt ny på Linux så det er mulig svaret er åpenbart, bare att jeg ikke ser det.

Noen som vet hva feilen er?

Lenke til kommentar

Juks og juks, fru Blom.

 

Det er i alle fall en aldri så liten falitterklæring.

 

Uansett, det er i stor grad fremdeles slik at Linux har en lang vei å gå før det blir en desktopkonkurrent i mainstream. Årsakene til dette er selvsagt sammensatte, men det er en illusjon å tro at en vanlig bruker har tålmodighet til å google seg til hvorfor "kortleseren fra Norsk Tipping" ikke funker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...