Gå til innhold

Drar datalagringsdirektivet for retten


Anbefalte innlegg

Dette handler om prinsipper, vi ser jo en klar tråd hvor styremaktene i flere og flere land her i verden rett og slett rævkjører det som vi før i tiden ville kalle normale menneskerettigheter. Går vi 10-15år tilbake i tid så ville temaer som dette bli sett på som fullstendig uaktuelt å ta opp til diskusjon overhode, så hva skjer om 10-15år? Gudene vet hva folk med makt har funnet ut at vil være til "det felles beste" for å sikre et sunnere og tryggere samfunn..

 

Godtar vi slike holdninger nå, så åpner det opp dører for enda mer overvåkning og voldtekt av personers privatliv og menneskerettigheter i fremtiden, jeg bryr meg egentlig fint lite om hvor detaljert det som lagres måtte være, det er det faktum at det lagres i utgangspunktet, at det ligger lagret over en lengre periode som er urovekkende.

 

Etterhvert finner vi vell ut av at ytringsfrihet og gudene vet hva egentlig er farlig det også, at det skaper så mye konflikt i verden at ingen egentlig burde kunne uttale seg fritt lengre bare får å unngå opptøyer, konflikter og ja gudene vet hva.

 

 

Vi ser jo allerede i dag flere tegn på at ting bare skalerer mer og mer i denne retningen, det ble jo nylig innført regler som gjør at kontrollører på flyplasser kan konfiskere MP3 spillere om innehaveren ikke kan verifisere eierskap over innholdet. Ting går jo fullstendig over styr og med denne utviklingen så kommer det vell kontrollør hjemom engang i måneden for å sjekke at du ikke bedriver noe ymse, så de kan loggføre hva du har bedrevet med den siste måneden også skal de sjekke alle maskiner og enheter for suspekt og ulovlig innhold mens de er i gang.

 

 

 

Et annet kritisk problem med DLD, som verden nesten burde ha klart å oppfatte at eksisterer innen nå når vi ser hva Ananonymous klarer å få til, når vi ser at PlayStation Network blir hacket og bankinformasjon blir gjort tilgjengelig for uønskede personer osv.. Hva skjer når uønskede personer hacker seg inn og skaffer seg tilgang til alt dette og kan overvåke hvor alle er til enhver tid? Dette er informasjon som kan utnyttes på det groveste om det havner i gale hender og dette skal ligge lagres i 2år og beskyttes av den norske regjeringen? Kanskje noen til og med kan manipulere systemet og plante data som kan få en uskyldig person mistenkt? Det er så mange potensielle hull i hele dette systemet at det er latterlig.

 

Og hva om jeg ikke ønsker at min private chat med "Camilla på hjørnet" ikke skal loggføres og kunne spores tilbake til meg om litt over 1år? Sånt burde vært en selvfølge i alle oppgående og fornuftige samfunn.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

...

Jeg jobber med det i Telenor, så jeg vet en del om hva som blir lagret av info. Jeg er en av de som faktisk veldig ofte får inn henvendelser fra frustrerte folk som skulle ønske vi hadde hatt lov å lagre mer.

Hvem i heite huleste gjør det?! Janne Kristiansen og resten av apene i PST? :tease:

 

Men fra spøk til revolver: i hvilken sammenheng, og på hvilket grunnlag, ringer folk inn til deg og ønsker MER lagring? Jeg ber deg selvfølgelig ikke bryte en eventuell taushetsplikt, men du har lov til å snakke om generelle situasjoner. Hadde vært interessant å få et lite innblikk i akkurat det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tipper det kanskje kan være når folk blir savna, og redningsselskaper prøver å finne dem.

Ikke at jeg mener det rettferdiggjør DLD.

Jeg tviler litt på at en tilfeldig redningsmann ringer Nimrad i Telenor og ber om data. De har garantert andre, ordentlige kanaler hvor de faktisk får informasjonen de trenger.

Lenke til kommentar

Det er INGEN uvedkomne som får tilgang til den infoen uten krav fra politiet. Sett deg litt mer inn i hva DLD faktisk innebærer og ikke bare les kritiske uobjektive artikler på nettet.

 

 

Du snakker her med folk som har satt seg inn i hva DLD faktisk innebærer. La meg opplyse deg om noe av det DLD faktisk innebærer og hva som er i ferd med å skje med norsk rettsvesen.

 

Folk som bruker begreper som "paranoid" og "konspirasjonsteori" i denne diskusjonen har ingen troverdighet, fordi det er FAKTISKE ENDRINGER I LOVVERK vi snakker om her, ikke myter og frykt for hva som kan skje. Dette er ord og handlinger som er satt ned på papir av Storting, Regjering og interesseorganisasjoner, og det er vår fordømte plikt som borgere å kontrollere hva som er i ferd med å skje.

 

DLD og prosessen Storberget styrer med endringer i internet- og rettighetslovgivning handler i stor grad om å flytte grensene i kampen mot fildeling. I den sammenheng er det en ny lovendring ute til høring nå.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/kud/dok/hoeringer/hoeringsdok/2011/horing---endringer-i-andsverkloven---til.html?id=643799

 

For å bruke ordene til de som sloss FOR lovendringene;

Det er foreslått at rettighetshavere på nærmere vilkår skal kunne registrere IP-adresser, kreve utlevert internettbrukeres identitet, samt kreve at nettsteder blokkeres. Kilde

 

Denne lovendringen medfører altså bl.a.:

- Legalisering av privat overvåking - At rettighetshavere skal få adgang til å registrere og lagre IP-adresser uten konsesjon fra Datatilsynet. Som eneste kritiske offentlige organ, blir Datatilsynet satt på sidelinjen og bygges ned.

 

- Ytterligere innføring av innholdsbasert sensur - En ny ordning for å slette/blokkere nettsteder som krenker opphavsretten eller andre rettigheter etter åndsverkloven. Ordningen opprettes for å håndtere/gjennomføre krav fra private aktører.

 

- Oppbygging av privatisert etterforskning - Regler som forenkler rettighetshavers adgang til å få utlevert identiteten på personer som krenker opphavsretten på internett. Regjeringen setter bl.a opp en vaktordning for utlevering av trafikkdata, i tilfelle interesseorganisasjonene ikke skulle ønske å forholde seg til sånn som normal kontortid. De forbereder samtidig budsjettet på økt omfang av slike straffesaker som konsekvens av dette. [kilde]

 

Disse lovendringene kunne ikke blitt gjennomført om man ikke allerede hadde brutt sensur-prinsippet med innføring av barnepornofilteret, og de bygger videre på DLD som også måtte på plass før lovendringene kunne gjennomføres.

 

I tillegg forbereder Norge seg til å forplikte seg til å innføre et rammeverk basert på HADOPI-modellen. Det er en ordning hvor private aktører kan frata privatpersoner retten til å ha internett. Da den ble trumfet gjennom i Frankrike for første gang, ble den omtalt som verdens strengeste piratlov. [kilde] Ordningen er innført i Frankrike og de første personene har allerede blitt blokkert. [kilde] Vi snakker naturligvis om fildelere, ikke pedofile. Merk at denne ordningen ikke er mulig å innføre i Norge med mindre de overnevnte lovendringene med frislipp av interesseorganisasjonenes virkemidler blir innført.

 

La meg få understreke at dette ikke handler om å endre virkemidler i forbindelse med kriminalitet. Lovverket blir faktisk endret, og grensene for hva som er lov og ikke lov blir flyttet. For vanlige mennesker blir det innstramninger i lovverket, mens for lobbybransjen blir det oppmykninger og domstoler og organer blir instruert i å legge bedre til rette for å støtte rettighetsorganisasjoner. Det foreslås for eksempel opp til at Medietilsynets rolle skal endres fra å være et Medietilsyn, til å tjenestegjøre FOR rettighetsinnehavere i deres kamp mot fildeling, slik at domstolene ikke skal impliseres med lobbyvirksomhet i like stor grad. Det er nesten en helomvending i forhold til Medietilsynets primæroppgaver. Mot Medietilsynets ønske.

 

I løpet av de siste 10 årene har rettighetslobbyen fått til å gjennomføre store endringer på internasjonal lov generelt og norsk lov spesifikt. Ting som ikke tidligere var ulovlige for vanlige mennesker, er nå ulovlige, ref. Trond Giske og Ipod-loven. Ting som tidligere var ulovlige for interesseorganisasjoner, har nå blitt eller er i ferd med å bli lovlig. Samtidig er det gjort store grep for å legge til rette for disse i kampen mot fildeling, og det opprettes nye organer og ordninger for å støtte dem. Det innføres masseovervåkning i Norge, og det er besluttet av de største partiene i både den røde og blå blokken.

 

[table]

Norge har blitt en mindre fri stat. Vi vanlige mennesker som ser dette, har en plikt til å si i fra. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om at fildeling har blitt ulovlig og brorparten av Norges befolkning har blitt kriminalisert. Det at man skal kunne sanke inn de data man trenger for å straffe store fildelere mener jeg må være greit. Dersom det pågår en etterforskning. Men saken er at disse virkemidlene har eksistert i lovverket hele tiden. Men overvåkning av en hel stat har ikke eksistert i lovverket. Nå eksisterer det. Dette er et VANVITTIG STORT INNGREP i forhold til prinsipper om at uskyldige skal ikke overvåkes.

-

Når Storberget står og begrunner ting med ABB, 'terrorisme', eller 'beskytte våre barn', avslører han seg selv som hva han egentlig er. Georg Apenes er derimot en ridder [kilde] i skinnende rustning for norske borgere, og han er i ferd med å gå til angrep på dragen.
file.image.jpg[/table]

 

Norge har allerede blitt et lobbykrati.

Endret av tommyb
  • Liker 9
Lenke til kommentar

Problemet med Apenes er at han er en litt for ivrig prinsipprytter. Han er sterkt delaktig i at DLD-debatten ble så polarisert som den ble. Det ble fremstilt som at vi hadde valget mellom å dra buksa ned på anklene, sette rumpa i været og la EU diktere oss bokstav for bokstav hvordan DLD-lovverket skulle se ut. Eller så kunne vi nedlegge veto og se EØS-avtalen gå til helvete(og sammen med den, økonomien vår). At det fantes en fornuftig middelvei et sted druknet dessverre i støyen. :(

 

 

Etter å ha hjulpet til med å rævkjøre DLD-debatten søker nå altså Apenes å bli helt ved å vinne omkampen. (Jeg er bare såå lei av disse omkampene!!)

 

 

 

Her er teknisk ukeblad sitt alternative datalagringsdirektiv: http://www.tu.no/it/article284106.ece

(For de som ikke gidder lese den har de fjernet lagring av lokasjonsdata og e-post metadata.)

Lenke til kommentar

@Kahuna: Vi så disse "Middelvei" alternativene når debatten raste og vi svarte... De var HELLER ikke gode nok.

Kort og greit, det finnes ikke noe bra alternativ, vi burde bare vise EU fingeren enkelt og greit.

Franskene har gjort det, britene gjorde det og EU gjorde ikke damn shit med det den gangen og det samme kan vi gjøre nå, det er ikke verre.

Men her har ikke politikerne ryggrad mens Apenes... Vell hadde han vært der oppe så hadde EU gutta sittet på trappa i Brussels og i full gråt som små barn som ikke får viljen sin.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Eller så kunne vi nedlegge veto og se EØS-avtalen gå til helvete(og sammen med den, økonomien vår). At det fantes en fornuftig middelvei et sted druknet dessverre i støyen. :(

Så nå som vi skal nedlegge veto mot postdirektivet (som er langt mer EØS relevant enn DLD) så er det ikke så viktig lengre å gjennomføre DLD, synes du?

 

Etter å ha hjulpet til med å rævkjøre DLD-debatten søker nå altså Apenes å bli helt ved å vinne omkampen. (Jeg er bare såå lei av disse omkampene!!)

"Omkampen" dreier seg om å få avklart lovligheten av DLD. Din mening er at det er bedre å begå (potensielle) brudd på menneskerettighetene enn å utsette deg for disse "omkampene", fordi du er lei av dem?

Lenke til kommentar

Oppfordrer alle til å bidra med en slant, liten eller stor. Alle monner drar. Dette er viktig og handler om vår fremtid og frihet. Vi bør vise landsforræderne i AP og Høyre at vi har en grense for hva vi vil godta og denne grensen er nådd!

 

@tommyb - Meget bra innlegg! Kudos!

 

@Kahuna - Du har tydeligvis ikke fått med deg at vi har/skal legge ned veto mot noe såpass uviktig (i denne sammenheng ihvertfall) som postdirektivet ?

Endret av sikotryne
Lenke til kommentar

Etter å ha hjulpet til med å rævkjøre DLD-debatten søker nå altså Apenes å bli helt ved å vinne omkampen. (Jeg er bare såå lei av disse omkampene!!)

"Omkampen" dreier seg om å få avklart lovligheten av DLD. Din mening er at det er bedre å begå (potensielle) brudd på menneskerettighetene enn å utsette deg for disse "omkampene", fordi du er lei av dem?

Jeg er lei av 'omkamper' i sin alminnelighet, fordi de så sjelden fører til annet enn sløsing av tid og penger.

 

Jeg er oppgitt over nei-menneskene, oppgitt fordi de ikke skjønte at de måtte jenke på kravene. At en middelløsning, selv om den ikke var 'perfekt' i deres øyne, var langt å foretrekke framfor det forslaget som ble vedtatt. Jeg er oppgitt over at de ikke skjønte hvor det bar før det var for sent og at det nå er 'nødvendig' å kjøre en omkamp i domstolene.

 

 

 

 

Hva selve omkampen angår se er jeg svakt optimist, kanskje vi til slutt ender opp med en datalagringslov som er atskillig snillere med personvernet enn det forslaget som er vedtatt allerede. Bare så synd vi måtte ta omveien om en støyende debatt og rettsak før vi kom dit.

Lenke til kommentar

*snip*

 

Dette er i mine øyne det beste innlegget som har vært postet på diskusjon.no noengang! Det er skremmende hvor mange som ikke skjønner rekkevidden av DLD. Enda flere ser ikke hvor farlig den samfunnsutviklingen direktivet legger opp til virkelig er - kanskje særlig i lys av de endringer man alt ser, bl.a. mht forsøket på å avvikle Datatilsynet. Her treffer du virkelig spikeren på hodet og jeg håper at alle som enda ikke har fått med seg hva direktivet faktisk går ut på leser innlegget ditt.

 

Bravo :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
@Kahuna - Du har tydeligvis ikke fått med deg at vi har/skal legge ned veto mot noe såpass uviktig (i denne sammenheng ihvertfall) som postdirektivet ?

Jeg har fått det med meg ja og seg synes det er en rar sak å teste et veto på. Takk for at du spurte, jeg har ventet på det spørsmålet.. :whistle:

Lenke til kommentar

Jeg forbeholder meg retten til å ikke forholde meg til folk med skyggelapper. En liten sum er herved donert ;)

Du har rett til å gjøre hva du vil.

 

Jeg personlig prøver å sette meg litt mer inn i saker før jeg tar noen standpunkt. NRK pleier være flinke på slike saker. http://nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/667117

 

Det er riktignok IP som blir lagret som du sier.

Men det er et problem:

Det blir satt en ID for denne IP addressen, denne ID forteller alt om deg.

Dvs. hvem du er, hvor du bor, osv..

 

Altså -->

1. Hvem er det som ringer.

2. Hvor ringer personen fra.

3. Hvem mottar samtalen.

4. hvor på stedet er mottakeren.

 

-- Tja, sikkert noe mer.. men er ikke sikker --

 

Så, det er ikke bare kun snakk om IP addresse.

 

Man kan ha litt fantasi, jeg tenker slik:

 

Når man først har fått ditt IP addresse og fastslått hvem du er, og når noen fatter interesse for DEG.. så kan de lage en oppfølging som VARSLER deg når du ringer, hvem du ringer til.

 

Og da ser jeg heller ikke noe problem at de også ønsker å høre hva som blir sagt, det ville vært rart og ikke lagre samtalen også.

Endret av funkweb
Lenke til kommentar

 

Jeg er lei av 'omkamper' i sin alminnelighet, fordi de så sjelden fører til annet enn sløsing av tid og penger.

 

Jeg er oppgitt over nei-menneskene, oppgitt fordi de ikke skjønte at de måtte jenke på kravene. At en middelløsning, selv om den ikke var 'perfekt' i deres øyne, var langt å foretrekke framfor det forslaget som ble vedtatt. Jeg er oppgitt over at de ikke skjønte hvor det bar før det var for sent og at det nå er 'nødvendig' å kjøre en omkamp i domstolene.

 

 

 

 

Hva selve omkampen angår se er jeg svakt optimist, kanskje vi til slutt ender opp med en datalagringslov som er atskillig snillere med personvernet enn det forslaget som er vedtatt allerede. Bare så synd vi måtte ta omveien om en støyende debatt og rettsak før vi kom dit.

 

Høyre og AP har blitt enig om en løsning og har tilsammen flertall på stortinget - hvordan ser du for deg at disse "Neimenneskene" skal kunne inngå et kompromiss om en middelløsning? Hvilke forhandlingskort har man når flertallet allerede er enige?

 

PS! Har forøvrig satt inn en god slant til Georg.

Lenke til kommentar

Dette er i mine øyne det beste innlegget som har vært postet på diskusjon.no noengang! (...) Her treffer du virkelig spikeren på hodet og jeg håper at alle som enda ikke har fått med seg hva direktivet faktisk går ut på leser innlegget ditt.

 

Bravo :)

 

Bare for å score et billig poeng i kjølvannet av ABB-saken:

 

Jeg ville aldri ha vurdert å poste dette innlegget dersom det var krav til fullt navn her.

 

-

 

Utviklingen bare fortsetter, nå skal Datatilsynet også knebles:

http://www.dagbladet.no/2011/10/19/kultur/debatt/debattinnlegg/datatilsynet/personvern/18677658/

 

Vårt inntrykk av rapporten er at Datatilsynet skal vingeklippes for å gjøre det mer komfortabelt politisk og administrativt. Det er å se bakover.

 

Vi reiser vår kritikk mot rapporten ikke minst fordi vi i mer enn to år arbeidet med boka Overvåket (2008). Den handler om den galopperende elektroniske overvåkingen, med personvernet som fremste angrepsmål.

 

Vi hadde hyppig kontakt med Datatilsynet, og fikk et solid inntrykk av tilsynet som et potent, uavhengig og ikke-opportunistisk organ. I et intervju med Apenes spør han: «Hvorfor er det nesten ingen personer som setter seg ned for å se hvor vi havner om 10 år?»

Endret av tommyb
Lenke til kommentar

Hvilke 'forhandlingskort' hadde nei-siden før vedtaket ble gjort?

 

Det er spørsmålet på en prikk. Det er spørsmålet. Du synes å mene at nei-siden burde ha inngått et kompromiss, slik at du skulle slippe å irritere deg over omkampen som kommer nå. Spørsmålet er da, hvordan skulle det gått til, ser du for deg? Tatt i betrakning at nei-siden ikke akkurat hadde noen kort på hånda til å forhandle frem et kompromiss - når det allerede var flertall for det som ble vedtatt.

 

(Ikke at jeg skjønner hvordan et akseptabelt kompromiss kunne se ut heller, men...)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...