Gå til innhold

Den elektriske kaféen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

 

kan jeg kjøpe ytterligere en 3-pack

Ja det kan du. De er selvprogrammerende med 67 millioner forskjellige kombinasjoner, så det blir ikke noe problem...

 

 

Ja, jeg la merke til den formuleringen i specs. men var usikker på hva det betyr. Gjetter det er slik at de boksene som allerede er plugget i veggen, sender ut et signal, slik at de man supplerer med etterhvert da velger en annen kombinasjon som ikke er i bruk for å aktivere seg? Anyway, takker, da blir det en 3-pack til i heimen.

Lenke til kommentar

Hei. Jeg har kjøpt en Weller WES51 loddestasjon på ebay. Kjøpt fra USA, så da må den jo selvfølgelig ha 110v. Er det noen som vet om en rimelig stepdown transformer som jeg kan bruke?

Ser de har en på Clas, men den leverer maks 50w og loddestasjonen er oppgitt til 60w

I tillegg lurer jeg på om det går greit med 50hz på denne da den egentlig skal ha 60hz?

Lenke til kommentar

Jeg vet ikke hvor godt loddestasjoner liker 50 Hz, og etter min bok så havner de litt i gråsonen.

 

Dog, om du kanskje har en billig strømadapter (F.eks lader til laptop, konsoll etc..), eller strømforsyning (f.eks til en gammel stasjonær PC), så kunne du koblet den i serie med en billig DC/AC inverter. Da får du altså AC-DC-AC, og du ender opp med de ønskede 120V @60Hz. Spesielt om loddestasjonen hadde taklet modifisert sinusbølge, så kunne det blitt en ganske "billig", men litt jalla løsning.

 

Ja, er faktisk av interesse med å finne DC-AC konverterer med 120V eller 220v @60Hz selv. Problemet er at noen billige ikke er så lett å finne her i Norge, og Kina bruker også 220V @50Hz, så heller ikke der er det lett å finne noe.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Weller WES51 har i følge databladet 24V ut på spissen. Den ser jo ganske annerledes ut fra WLC100, så det er vel godt mulig kretsdesignet er helt annerledes enn det du fant? :ohmy:

 

Skulle nesten tro det var nedtransformert, og gjort om til DC. Hadde gjettet en lineær trafo med variabel regulator, noe som hadde passet etter pris, vekt og holdbarhet på de sakene der. Men igjen, aldri åpnet en slik sak, så har i bunn og grunn ikke peiling.

 

Men om det er så basic som den saken der, så bør det gå rimelig greit å bare byttet ut nevnte komponenter, samt en trafo med centertapp.

 

Edit: Google to the rescue:

wpid-20121028_1602071.jpgAka. En lineær trafo, med medfølgende krets. Og i stede for å kjøpe en ny ekstern trafo, så kunne man bare byttet ut denne med en 220V->24VAC (ser ut på bildet som at det er snakk om 24VAC).

 

pcp-add-capacitor-back.jpg

 

Og så eventuelt utføre nødvendige justeringer/utbytte av kondensator(er). Ps: Bør vel også se at ESRen er lav nok til å håndtere nødvendig last (altså at den takler ripple-strømmen). Denne bør nok være noe lavere grunnet lavere frekvens og høyere riple-strøm.

 

Gitt at man har annet loddeutstyr da. :p

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Takker for svar så lang :)

Jeg åpnet min egen i stad for å se.

 

24VAC ut fra trafo ja.

post-163128-0-67809900-1414430197_thumb.jpg

 

Slik ser kortet ut.

post-163128-0-53731300-1414430365_thumb.jpg

 

Er vel ikke så enkelt å bytte ut komponenter her da det er kun smd. Er heller ingen kondensator på baksiden som det er på bildet du postet her.

 

Jeg er jo ingen ekspert på akkurat dette, så håper dere har noen gode tips her.

 

Og er det forresten noen plass jeg kan kjøpe en 220-24v trafo i butikk eller må jeg handle på nett?

Lenke til kommentar

Hadde den taklet 230V og 50 Hz, så står det som regel 50-60Hz og 110-240V som regel. Dette får de til ved å ha en aktiv PFC-krets, eller en slider man velger manuelt. Men siden dette er en lineær strømforsyning, så vil den ikke ha noe slikt, og vil dermed ikke kunne takle begge ting samtidig.

 

Ja, du ville jo fått en mindre effektiv trafo, fått MYE høyere strømgjennomgang i trafoen, og ikke minst 48V på utgangen. Jeg gjeter på et saftig smell, og noen saftige små "eksplosjoner". Alternativt bare en sikring som går.

Lenke til kommentar

Å gå via DC, er som jeg nevnte i første innlegget, absolutt en mulighet. Problemet er at du nok ikke vil finne en skikkelig DC/AC inverter som gir ut et ekte sinus-bølge i en prisklasse som er verdt å se på. Og har i stede en modifisert sinus-bølge. Og det har vært problemer rundt det å kjøre visse fintfølende strømforsyninger i datamaskiner og tilsvarende elektronisk utstyr på slike modifiserte bølger.

MEN, dette har som regel vært SMPS, og ikke lineær strømforsyning som vi snakker om her. Og lineære strømforsyninger er vel ikke akkurat kjent for å være spesielt kresne, og har ikke så mye rart som kan gå galt. Så jeg TROR det vil gå helt fint, men jeg kan ikke garantere for det.

 

Angående det å bytte trafo, så står du nok igjen med kondensatorproblematikken. Er ingen reser på å identifisere SMD-caps, men på aluminium polymer-kondensatorene (de to største og mest åpenbare) så skulle jeg tro de snakket om en på 33 µF ved 35V og en på 2,2µF ved 50V.

- 35V hørtes for lite til å takle 24V AC RMS. 1,414*24V = 33,9V peak DC-spenning, + at trafoen fort kan ha 5-10 % høyere spenning under null last, og da er du plutselig oppe i 37V. Samt at 33 µF er alt for lite til å kunne brukes som noe hovedfilter på en lineær PSU som leverer over 2A. Så den er nok bare noe ripple-filter etter regulering, elns.
- 50V kondensatoren kunne ha blitt brukt, men ser ut som er 2,2 µF om jeg tolket den korrekt, og for liten til å være noe brukbar som hovedfilter også. Kanskje noe høyfrekvens filter av noe slag før regulatoren.

 

Så enten så må det befinne seg en større kondensator på baksiden, eller et annet sted i enheten, eller så er det kanskje et av de andre SMD-enhetene, som jeg ikke umiddelbart klarer å identifisere. Det hadde nok vært noe lettere om vi så hvor ledningene gikk inn.

Lenke til kommentar

Ser ut som et Potentiometer scope.gif

 

Det er vel den store, og runde svarte. Jeg regner med at han mener den lille nede i høyre hjørne. Og det ser jo litt ut som en diode, men siden det ikke er noe strek på den for å merke polaritet så er det nok noe annet som f.eks en spole/induktans, eller kanskje en eller annen merkelig form for resistor uten fargekode eller annen merking. Det er bare å måle for å finne det ut.

 

Hvis jeg skulle gjette ville jeg ha gjettet på at det er en aksial induktor/spole som er der for å knekke noe høyfrekvens støy eller spenningsspikes, eller noe slik. De er ofte i slike svarte ganske intetsigende pakker.

Endret av flesvik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sendte mail til Weller og stilte samme spørsmål som her.

 

 

"Dear Mr. Johansen,

 

If you have a converter to drop your voltage from 230 VAC to 110 / 120 VAC, 50 Hz, your unit will work perfectly fine and the 50 HZ frequency will not damage the unit. We have in the past offered this same unit in 100 / 110 / 230 VAC, 50 / 60 Hz models so it is designed to operate equally at either frequency. Please let me know if you have any additional questions.

 

Best regards,"

 

Så da satser jeg på at det går bra :-)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...