Gå til innhold

Erfaringstråd for Olympus Pen E-P1


Anbefalte innlegg

Tenkte jeg kunne starte en sånn siden kameraet er i hus og bilder er tatt.

 

Olympus Pen EP-1: http://www.olympus.no/consumer/21693.htm

 

Review Photography Blog

 

Review Imaging Resource

 

Bilder her:http://www.flickr.com/photos/ergates/sets/72157621280980669/

 

Thom Hogan review

 

DPreview review

 

 

 

Jeg skyter kun i RAW. Måtte konvertere med Olympus egen programvare (Olympus Master 2) siden Adobe ikke støtter dette kameraet ennå. Olympus Master 2 virket uhyre simpelt, så jeg konverterte på default til tiff og redigerte i Lightroom. Så nesten alle bildene er redigert, for de som vil se bilder rett fra kamera (jpg eller raw) så er ikke dette stedet.

 

Litt uvant uten søker og selvsagt betjeningen. Men det satt faktisk forholdsvis fort, og på slutten i dag følte jeg faktisk at jeg hadde brukbar kontroll.

 

Største negative funn så langt er hvor ekstremt dårlig auto-hvitbalansen er. Mulig kompaktkamerafolket er vant til sånt, men dette var virkelig dårlig sammenlignet med mine Nikon DSLR'er. Lightroom fikset dette, men et lite minustegn der.

 

Anti-shaken funker greit så vidt jeg kan se. Aldri brukt det før så har ingenting å sammenligne med.

 

Jeg har pancake-kitet, dvs med 17mm f2.8 og jeg var litt spent på om det ville gi tilstrekkelig liten dybdeskarphet (noe jeg ønsker). Ser ut til at det er bra nok, så lenge man kan komme forholdsvis nært innpå. Men kunne godt tenkt meg en 42mm f1.4 :).

 

Alt i alt godt fornøyd så langt. Ser frem til at Adobe Lightroom støtter RAW-formatet, da blir arbeidsflyten en del lettere. Hvis noen har tips til hvordan man kan bruke Olympus sin medfølgende programvare optimalt så mottas det med takk (regner med det er den samme som for E-serien kameraer?).

Endret av haakonts
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Jeg brukte Olympus Master litt mens jeg ventet på støtte for E-620; og kan vel si at det er et tregt program. Det er forsåvidt greit nok; men når man er vant til PS Elements/Lightroom eller lignende, så blir det knotete.

 

Det jeg pleide å gjøre var å finjustere ekspoenring i RAW dlen for så å lagre i TIFF ... Og så finjustere i andre program etterpå.

 

Tom

Lenke til kommentar

Har kjøpt et adapter for M39 (også kjent som LSM og LTM) til MFT - og akkurat nå fant jeg endelig ut hvordan jeg fikk forstørret visning på displayet på E-P1 sånn at det blir lettere å treffe med den manuelle fokuseringen (sikkert ingen nyhet for gamle Oly-travere, men jeg lette en stund...):

Trykk på "Info"-knappen til visning med grønn rute kommer frem (ruten kan flyttes med piltastene), trykk "OK" for å forstørre, og "OK" igjen for å gå tilbake til normal visning.

 

For øvrig er en kjempefordel med MFT en registeravstand på kun 20 mm - det betyr at med adaptere kan de aller fleste objektiver settes på og kunne fokuseres til uendelig. (Med stor registeravstand på kameraet, ville noen objektivtyper kun vært brukbare som makroobjektiver.) Er litt i tvil om adapteret jeg kjøpte (fra eBay-selger jinfinance i Shanghai) er ørlitegrann for tykt - det burde bygge ut 8,8mm, men det er over 9 mm. Det er uansett små problemer med å fokusere til uendelig med normal nedblending (DOF'en spiser opp evnt unøyaktigheter temmelig fort).

 

Artig å sette gammelt russisk glass på et flunkende nytt kamera - og få både bildestabilisering, fokushjelp og mulighet til å se DOF live på skjermen!

Lenke til kommentar

Posten kom for en time siden - og der kom det en HoodLoupe med kamerastropper fra USA (meget fornuftig deklarert til verdi 25 USD av eBay-selgeren - og det var ikke noe jeg ba om). Måtte bare vise fram litt kameraporno etter å utstyrt E-P1 med HoodLoupen, LTM-adapter, 4 makroringer og Jupiter-11 med en solblender - dette ser virkelig ut som noe Harrison Ford kunne dratt rundt på i Bladerunner... Japansk-russisk-amerikansk-kinesisk cyberpunk!

post-73994-1249301553_thumb.jpg

Dette er i hvertfall èn måte å gjøre E-P1 ytterst lommefiendtlig på :p

 

Det som er virkelig irriterende nå, er at batteriet er flatt på E-P1 - og som det rotehue jeg er, ligger laderen atskillig mil unna i fritidshuset :hrm: . Så da er det vel bare å hive seg i bilen for å se hvordan dette oppsettet egentlig funker...

Lenke til kommentar

Ulempene med HoodLoupe er jo der selvsagt:

1) Prisen er drøy - men jeg fikk min splitternye med stropper for under 800,- rett i postkassa.

2) Størrelsen er ikke tiltalende for daglig bruk, men nytteverdien er helt avhengig av kameraet, synes jeg. For et (SLR-)kamera med en god EVF, er kanskje ikke nytteverdien helt på høyde med kostnaden i kroner og volum? Et kompaktkamera med ikke-utskiftbar optikk med grei autofokus blir jo mangedoblet i volum, og da ryker jo et av de fremste fordelene med kompaktkamera. E-P1, derimot, har ingen EVF og kan benytte ørten manuell-fokus-objektiv - men da må man kunne se skjermen godt. Fordelene med HoodLoupe på E-P1 kan i hvertfall i teorien være større enn ulempene - og man bruker den jo bare når man trenger den. Da kan man ha en strippet E-P1 med en AF-pancake i kirkefrakk-lomma, og en E-P1 påmontert alt mulig stasj på alle bauger og kanter for feks manuellfokus makrofotografering. Om ikke annet, gir HoodLoupen flere valgmuligheter.

 

Får se hvordan det går når jeg får testet oppsettet med strøm på batteriet - pr nå er skjermen svart :cry: Ser i hvertfall ut som om stroppene sitter greit - eneste ulempe er at HoodLoupen dekker over symbolene som angir funksjonen for de fire knappene plassert ved skjermens høyreside.

Lenke til kommentar

Har hatt det en stund nå (siden lansering.

 

Bildene ute er meget bra, og kan sammenliknes med D300 innenfor normale størrelser.

 

Veldig fornøyd med fargegjengivelsen.

 

Når det blir mørkt, da sliter AF mye og blir veldig treg og til slutt ubrukelig, AF hjelpelys savnes veldig.

 

Savner lyssterk f1.4/1.8 el. normaloptikk (klumpete obj. + adapter ikke aktuelt)

 

Litt uvant med relativt dårlig batterikapasitet, men ekstra batteri er innkjøpt.

 

Blits burde nesten fulgt med, bruker nå en liten metz manuell blits som funker greit, men med bare 2 batterier er det litt for lang oppladingstid for meg, tror jeg setter på en SB600 neste gang jeg trenger blits, evt bruker trådløs styring + sb600

Lenke til kommentar

Takk for deling av erfaringer :thumbup: . Noen spørsmål til deg og andre:

 

- Hvorfor trenger man ekstern søker til 17mm?

- Er billedvinkel på 17mm omtrent som for 35mm på fullformat?

- Funker manuell fokus godt nok til praktisk bruk, eks forhåndsfokusering i gate-shootouts. Gjelder både 17mm og gammel optikk?

- Har du funnet motlysblender og filtre til 17mm?

- Synes du/dere at lang oppstartstid og treg fokusering hindrer action bruk?

- Er det virkelig like lite støy på høye ISO verdier som f.eks. en D300?

 

Lykke til med lekkert kamera!

Lenke til kommentar

Synes HoodLoupe'n var til stor hjelp ved håndholdt makro- og telefotografering med manuell fokus. Den blir nesten som en liten minimonopod, med en avstand fra øyet til senteraksen av kameraet på 10-12 cm - kameraet blir merkbart roligere når du får støtte det mot hodet, og det er lettere å sette fokus godt vha skjermen. I tillegg vil jeg tro at man får et ekstra trinn ved at man tåler lengre lukkertider uten å få bevegelsesuskarphet.

 

Hadde lite direkte sollys og lite skjermreflekser, men dersom dette skulle bli et problem, er jeg i hvertfall sikker på at HoodLoupe er en ypperlig hjelp - skjermen er klar og skarp uansett omgivelser.

 

Mitt råd til E-P1-brukere er: Har man kun tenkt å bruke autofokus og effektiv brennvidde under 100 mm og oftest finner på annet enn fotografering når solen skinner fra skyfri himmel - ja, da er det ikke sikkert at man vil synes at HoodLoupe er verdt kostnader i penger og volum. Har man derimot tenkt å leke seg med manuell fokus, gjerne med effektiv brennvidde godt over 100 mm, og gjerne bruker en solfylt dag til fotografering - ja, da bør man sterkt vurdere å skaffe seg HoodLoupe.

Lenke til kommentar

Tar meg den frihet å skrive rett i quoten med grønt:

Takk for deling av erfaringer :thumbup: . Noen spørsmål til deg og andre:

 

- Hvorfor trenger man ekstern søker til 17mm? Det gjør man ikke. Du kan godt bruke skjermen, om du foretrekker det.

- Er billedvinkel på 17mm omtrent som for 35mm på fullformat? Jepp.

- Funker manuell fokus godt nok til praktisk bruk, eks forhåndsfokusering i gate-shootouts. Gjelder både 17mm og gammel optikk? Er litt usikker på hva du tenker på, men jeg synes manuell fokusering funker bra, dog kan det være problematisk ved direkte sollys på skjermen (reflekser) og med lang tele (urolig fokusbilde) - men se posten over...

- Har du funnet motlysblender og filtre til 17mm? Her må da eBay kunne varte opp med noe?

- Synes du/dere at lang oppstartstid og treg fokusering hindrer action bruk? Vel, jeg er ikke helt fortrolig med AFen ennå (har stort sett brukt gammelt russerglass så langt) - men hvis hurtighet har høy prioritet, tror jeg du kan bli skuffet. Vil tro at ting kan bedres gjennom bedre firmware og raskere objektiver etterhvert - men det er andre aspekter enn hurtighet som er E-P1s fortrinn (forbasket gøy, feks).

- Er det virkelig like lite støy på høye ISO verdier som f.eks. en D300? Der må jeg melde pass - har ikke prøvd D300.

 

Lykke til med lekkert kamera! Takker!

Lenke til kommentar

Har nå fått brukt kameraet på litt forskjellig.

Landskap, unger og fotosession.

 

Min konklusjon er: Totalt sett er det et meget godt kompakt-kamera som gir deg bilder tilsvarende speilreflekskvalitet.

 

Jeg måtte legge inn Olympus eget program siden LR ikke tar raw-filene enda.

 

Bildekvalitet er meget bra. Litt softe bilder, men kommer seg med oppskarping. Skarpt nok og detaljer i massevis. Meget godt kitobjektiv.

Farger sitter som et skudd.

Jeg fikk noen få ikke gode eksponeringer, men jeg tror nok det heller kan skyldes brukeren fremfor kameraet. Bortsett fra fravær av søker så er muligheten som et dslr.

Automatikken funker fint og du får gode filer å jobbe med.

 

Det er veldig uvant og ikke ha søker. Jeg fant at jeg stadig tok det inntil kjaken men da var det lite å se, gitt. Det er en brutal tilvenning å bare bruke skjermen og å holde huset litt unna deg. Til gjengjeld funker det relativt bra når du først er i gang.

 

AutoFokus er svakt punkt.

Om du er vant til dslr fra før så vil du oppleve at det er tregt og at det har noen mangler. Dette er selvfølgelig veldig relatert til hvilke typer bilder du skal ta. Jeg ba jentene hoppe og danse litt og da sleit kameraet med i det hele tatt å ta bilder. Prøvde litt forskjellige innstillinger men på akkurat den type bilder må en kanskje gå over til manuellt! Ansiktgjenkjenning funker bra. Ikke så bra som på Ixus men bare et lite hakk under.

 

Det langt i fra et action kamera. Så skal du ta action så styr unna. På alt annet så funker det fint til topp.

 

Videoopptak er helt konge.

 

EP1 er et kompakt-kamera.

I bruk så kan det oppleves mere som et kompaktkamera enn et speilrefleks.

Men du får en del muligheter som kompakt ikke har. Bedre bildefiler tilsvarende dslr og muligheter for å skifte opptikk.

Huset virker solid bygget med veldig grei og brukervennlig meny.

 

For de som lurer på om det vil erstatte dslr, så er svaret mitt tja. Det kommer helt an på ditt bruk. For min del så blir dette et ekstrakamera.

Lenke til kommentar

I anmeldelsen til dpreview fikk kamraet kritikk fordi det fungerte drålig når det var lavt lys, hovedsaklig pga fokus. Det er en ganske stor hemsko for meg om det er riktig (hadde trengt et kamer med mer vidvinkel og bedre ytelse i lavt lys enn et vanlig kompakt til feks fest-bilder o.l. Er det noen som har erfaring med dette? Hvordan synes dere det fungerer med EP-1 i slike situasjoner?

 

AtW

Lenke til kommentar

Har ikke prøvd det i sånne situasjoner, men jeg drev nettopp litt tørrtrening i kjellerstua med 14-42-objektivet... Dro for gardina foran det ene vinduet, lot rommet være opplyst av to-tre lyspærer, satte fokusområde til spot og sjekket hva jeg fikk bekreftet fokus på. Konklusjonen er at man trenger ganske tydelig kontrast før den klarer å fokusere. Det positive er at den ikke bekrefter fokus uten at den har truffet - mulig at Oly burde senket terskelen for å "godkjenne" fokus noe?

 

Manglende hjelpelys for fokusering er en klar ulempe i lite lys - kanskje det jeg oppfatter som det største drawbacket ved E-P1. Burde være mulig å lage en knøttliten LED-dings for å sette hotshoe? Uansett tror jeg nok at denne mangelen vil medføre at man i utgangspunktet starter med et handikap i slike situasjoner - så får man prøve ut optimaliseringsteknikker derfra...

 

Jeg venter i spenning på Panas 20mm/1,7 - og kommer den før jul med akseptabel pris og grei kritikk, satser jeg på at det kan bli den avgjørende komponenten i min E-P1 PE (Party Edition) :fun: . Men at jeg uansett kommer til å bannes over fokusproblemer, er jeg temmelig sikker på. På den annen side har jeg allerede kost meg mye over andre egenskaper ved E-P1!

 

Hvis du er som meg, og ikke ser for deg å ta med en SLR på fest ol, ville jeg ikke avskrevet E-P1 ennå - du burde prøvd den først i hvertfall. Lever den ikke opp til forventningene, ville jeg sett nærmere på Pana LX3, Fuji F200 EXR eller ventet og sett hva som kommer fremover på MFT-fronten.

Lenke til kommentar

En liten oppsummering etter noen ukers bruk (mitt mest brukte kamera på foto-workshop i en uke med Anders Petersen)

 

Jepp, autofokusen kunne vært raskere. Det hadde ikke gjort noe, men den er ikke ubrukelig, den funker helt fint. Det er ikke et kamera for sport og action , men det har vel ingen forventet.

 

Jeg savner faktisk ikke viewfinderen etter å ha vendt meg til å bruke skjermen.

Siden jeg aldri bruker blitz likevel så skjønner jeg ikke problemet der, men kan legge til at det ikke er noe problem å ta bilder opp til ISO1600 med dette kameraet. Sett det på AUTO-ISO (som fungerer utmerket) og det er noe du rett og slett ikke behøver å bekymre deg om. Det har en velfungerende spot-måling som i kombinasjon med eksponeringslås funker helt fint.

 

Positivt:

 

1. Bildekvalitet (både i raw og jpg), ikke noe problem å skyte opp til ISO1600

 

2. Størrelse (lite nok for meg)

 

3. Byggkvalitet og design, solid følelse,vakker design, ikke for lett

 

4. Enkelt og greit å bruke i lukkerprioritet (det som jeg nesten alltid bruker)

 

5. Nok kontroll (kompensasjon, blender, spotmåling, serieopptak, format (kvadratisk, 4:3, 3:2, 16:9), etc etc)

 

6. Fint å bruke med jpg+raw, jeg bruker sort-hvitt jpg + raw, knallfint

 

7. Auto-ISO funker utrolig fint på dette kameraet.

 

Negativt:

 

1. Batteriet varer ikke lenge nok (mindre enn en dag med flittig bruk dvs >3-400 bilder)

 

2. Autofokusen er ikke rask nok (vi håper på firmware-forbedringer her)

 

3. Litt for enkelt å snuble borti det hjulet på baksiden (det må ha en ufarlig funksjon som blitzkompensasjon har jeg funnet ut, slik at det ikke ødelegger noe)

 

Alt i alt lite negativt å si. Må få kjøpt meg et ekstra batteri.

 

Håkon

Lenke til kommentar
En liten oppsummering etter noen ukers bruk (mitt mest brukte kamera på foto-workshop i en uke med Anders Petersen)

 

Jepp, autofokusen kunne vært raskere. Det hadde ikke gjort noe, men den er ikke ubrukelig, den funker helt fint. Det er ikke et kamera for sport og action , men det har vel ingen forventet.

 

Synes du fokusen fungerer bra også om det er dårlige lysforhold?

 

AtW

Lenke til kommentar

Mulig jeg ikke skjønner det oppsettet der, men poenget med E-P1 var størrelsen ? At man gidder ta det med seg ?

 

 

Posten kom for en time siden - og der kom det en HoodLoupe med kamerastropper fra USA (meget fornuftig deklarert til verdi 25 USD av eBay-selgeren - og det var ikke noe jeg ba om). Måtte bare vise fram litt kameraporno etter å utstyrt E-P1 med HoodLoupen, LTM-adapter, 4 makroringer og Jupiter-11 med en solblender - dette ser virkelig ut som noe Harrison Ford kunne dratt rundt på i Bladerunner... Japansk-russisk-amerikansk-kinesisk cyberpunk!

post-73994-1249301553_thumb.jpg

Dette er i hvertfall èn måte å gjøre E-P1 ytterst lommefiendtlig på :p

 

Det som er virkelig irriterende nå, er at batteriet er flatt på E-P1 - og som det rotehue jeg er, ligger laderen atskillig mil unna i fritidshuset :hrm: . Så da er det vel bare å hive seg i bilen for å se hvordan dette oppsettet egentlig funker...

Lenke til kommentar
En liten oppsummering etter noen ukers bruk (mitt mest brukte kamera på foto-workshop i en uke med Anders Petersen)

 

Jepp, autofokusen kunne vært raskere. Det hadde ikke gjort noe, men den er ikke ubrukelig, den funker helt fint. Det er ikke et kamera for sport og action , men det har vel ingen forventet.

 

Synes du fokusen fungerer bra også om det er dårlige lysforhold?

 

Faktisk har jeg ikke opplevd den som spesielt problematisk i praktisk bruk. Tatt en god del bilder på kveld og natt og aldri tenkt over at dette var et problem. Kan ikke si at den er noe dårligere enn på D700 i så måte. Langsommere definitivt, men har ikke hatt problemer med å finne fokus.

 

Men det er klart, dette er helt subjektivt i vanlig bruk, ikke en test ;)

 

Håkon

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...