Jump to content

Simen1

Medlemmer
 • Content Count

  80408
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  146

Simen1 last won the day on September 17

Simen1 had the most liked content!

Community Reputation

34055 :)

2 Followers

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

87285 profile views
 1. Simen1

  Elbil-tråden

  En ting er hva som er smart og teknisk forsvarlig. En annen ting er hva som er lov. Siden Vertical^ virker å være ute etter en lov som kan "ta" vedkommende for det han gjør så oppfordrer jeg dere til å lete etter nettopp det.. NB. Legg merke til at stikkontakten er en del av et eksisterende elektrisk anlegg. Det er altså neppe NEK400:2018 som gjelder her. Nye forskrifter har ikke tilbakevirkende kraft. Men det er ikke nødvendigvis den elektriske forskriften fra byggeåret til bygget som gjelder siden det elektriske anlegget kan ha vært oppgradert senere. Så med andre ord, det er ikke nødvendigvis så enkelt å finne ut av hvilken forskrift som gjelder. Man kan være heldig å finne en påskrift i sikringsskapet om hvilken forskrift som gjelder for anlegget, eller finne det i en eller annen dokumentasjon. TLDR; Lykke til med å finne lover og forskrifter som feller vedkommende. En annen ting som kan sjekkes er sameiets / borettslagets interne regler og vedtekter. Hvis det står noe der om hvem som har lov til å bruke stikkontaktene og hvordan så kan dere felle han på det. Hvis ikke så er det noe dere bør ta opp som sak på neste årsmøte. Etablering av skikkelige elbilladere er jo et høyaktuelt tema i "alle" sameier og borettslag som ikke har det på plass allerede.
 2. Det skal mye til for at alle som jobber på det apoteket bor på Fornebu, eller et annet bussavhengig sted. Det løser seg nok helt fint de aller fleste steder. Kanskje litt justering på skiftplanen for noen så ordner det seg. Jeg tror det er et fåtall arbeidsplasser som blir så lammet av buss-strekiken at de må korte ned åpningstidene. I følge TØI sin reisevaneundersøkelse reiser bare 25% av Osloborgerne kollektivt, noe som forsåvidt er høyest andel i landet, naturlig nok av mange grunner. Men poenget er at disse 25% fordeler seg på 3-4 kollektivtilbud. Så når et apotek eller en annen bedrift har 5+ ansatte på vakt så skal det en god del statistisk uflaks til for at alle fem rammes av buss-streik så alvorlig at de ikke finner alternative måter å komme seg til og fra jobb i tide.
 3. De fleste apotek har mer enn én ansatt når butikken åpner og statistisk skal det en del til før at alle ansatte er bussavhengige og at alle blir stående igjen og vente på buss med god nok kapasitet akkurat samme dag.
 4. Det er jo så populært med innsektshotell for tida..
 5. Ikke hvis folk faktisk følger smittevernrådene. Da tar det bare lengre tid.
 6. Med litt selvkontroll kan man å ignorere trolling og avsporinger og bidra til å få tråden på rett spor igjen. Kan ikke si at jeg er noe stjerneeksempel, så gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør
 7. Godt spørsmål, for det må være basert på velvillighet i befolkninga, appelere til egeninteresse og dugnadsånd, men samtidig ikke være så frivillig at arbeidsgivere kan pålegge ansatte å ta ut ferie for å praktisere karantenen om de insisterer på det. Samtidig er det jo som du nevner yrkesgrupper som er helt avhengig av å reise mye, så tja. Godt spørsmål. Edit: Hva med dette forslaget: Frivillig karantene ved fritidsreiser, men dersom arbeidsgiver pålegger den karantene-utløsende reisen så skal også normal inntekt i karantenetida dekkes av arbeidsgiver. I tillegg skal det betales et risikotillegg arbeidsreiser til røde soner. Nå vil jo de som pendler inn til eller ut av en rød sone havne litt mellom barken og veden her, men det kan man forsøke å unngå i størst mulig grad ved å unngå å ha sonegrenser akkurat der det ligger en hyppig brukt pendlerute. For Oslos del kan det bety at hele stor-Oslo med omegn blir én sone. Så vil vannskillet og en del fjorder fungere som soneskiller. Bare et kjapt forslag fra min side altså..
 8. Hmm.. Eller ennå mildere: Kall det noe så kjedelig som oppdaterte reiseråd. I reiserådene kan det stå noe sånt som "FHI ber folk å praktisere karantene ved reiser fra røde områder i Norge til gule i Norge og fortsatt utvise stor forsiktighet hvis man får symptomer". .. men det må ikke være så mildt at det går helt under radaren til media sånn at de ikke bidrar til å formidle de nye reglene. Vi må få litt debatt om det. Så kan vi få en eller annen sint søring til å kalde det for søringkarantene og diktatur eller noe sånt på NRK Debatten så vi kan gjespe lill til hverandre her hjemme i sofaen og si at vedkommende bør ta seg en bolle. Poenget er at jeg tror det vil bli allment akseptert uten problemer om det bare formidles på riktig måte. Folk skal ikke frykte Wuhan-tilstander.
 9. Selvsagt vil det ikke fungere 100%. Det er heller ikke poenget. Poenget er bare å senke risikoen for spredning nok til at vi unngår noen større spredning a la f.eks Spania. Der har de ikke klart å geografisk avgrense spredningen. Vi kan jo se for oss både økonomiske og menneskelige konsekvenser av en spredning a la Spania.
 10. Jeg må egentlig si meg ganske skremt over hvor mange som trekker paralleller mellom ordet innenlandskarantene og autoritære regimer vi ikke vil sammenligne oss med. Som om det ikke går an å gjøre det i tråd med norske verdier. Må bare minne om at Norge ≠ Kina
 11. Godt forslag. Men det er forsåvidt litt mer inngripende og kostbart å teste så mange, samt at man ikke har kontroll på eventuell smittebæring i tiden fra testen blir tatt til resultatet kommer, uavhengig av om den tida tilbringes på avreisestedet, på reisen eller destinasjonen. Altså mer inngripende enn at FHI legger ut en melding på hjemmesidene sine om at reising fra rødt til gult område innad i Norge utløser karantenekrav. Media bidrar også til å formidle karantenekravet. Men jeg ser ikke for meg noe håndheving på noe vis. Altås ingen personer som står i gul refleksvest på kommunegrensa eller noe sånt og registrerer, informerer eller noe sånt. Jeg ser altså for meg ganske fritt frem og at man følger opp kravet helt på egenhånd. De aller fleste utviser sikkert nok selvkontroll både av egen interesse og pga hva som er sosialt akseptert. De få som bryter karantenekravet er mest sannsynlig smittefri så det går nok bra i 99,9..% av tilfellene, men hvis det oppdages karantenebrudd når man driver smittesporing så kan man jo regne med å få en reaksjon fra politiet og en overskrift eller ti i avisene" "Person brøt innenlandskarantene - spredte smitte i gokk - fikk bot på 20 000 kr"
 12. Hvem sitt forslag? Det høres ut som vi er helt enige om å minimere skaden på næringsliv og arbeidsplasser.
 13. Ja, det tar jeg som en selvfølge. Akkuat som det var helt greit å reise karantenefritt mellom Danmark (gul) og Norge (gul) i sommer. Derfor bør innenlandskarantenen kun gjelde reisende fra røde til gule områder*, ikke omvendt, ikke mellom røde og ikke mellom gule.
 14. Det var det jeg ville fram til. Du har en livlig fantasi for hvordan dette skal gjennomføres. Jeg får bare gjenta fra første innlegg: Se bare hvordan vi håndhever karantene fra andre land nå. Det er ikke noe voldsomt autoritært system med fotfølging, kameraovervåkning, telefonavlytning, sveising av ytterdører eller noe sånt. Folk bli pent oppfordret til å overholde karantene på egenhånd uten oppfølging i det hele tatt. Man blir enkelt og greit bedt om å være obs på symptomer og eventuelt teste seg om det blir aktuelt. Helt på egenhånd. Så selv uten noe autoritært diktatur så fungerer det rimelig bra. Svært få reiser fra røde soner til Norge, selv med så mild håndheving. Svært få av de som reiser fra røde land, bryter karantenekravet. Politiet har bare statuert noen veldig få eksempler i forbindelse med karantenebrudd. Det hele handler om å styre risiko, altså antallet som potensielt kan spre smitte over grensene. Folk viser i all hovedsak både loyalitet til råd og egeninteresse for å overholde reiserådene, inkludert karantene.
 15. Det er en risikovurdering. De som reiser fra steder med lite smitte og god kontroll på smitteveier er mest sannsynlig smittefrie. I Bergen, altså "gokk", er det for tida dårlig kontroll på smitteveier og høy spredning. Derfor er det høyere sannsynlighet for at de kan bringe smitte med seg til andre deler av landet.
×
×
 • Create New...