Gå til innhold

Simen1

Medlemmer
  • Innlegg

    94 462
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    222

Hjelpsomme svar

  1. Simen1's innlegg in Garasje-bjelkelag ble markert som svaret   
    Søk på bjelkelagstabell. Der kan du slå opp på bjelkedimensjoner og maks avstand mellom understøttende bjelker "sviller" avhengig av hvor stor statisk last det skal tåle og trekvalitet. Med 6 meter bredde og vanlig garasjelengde antar jeg du trenger noen relativt solide sviller under bjelkelaget om du skal unngå støttesøyler. Legg merke til at det er snakk om statisk last. Skal du ha tungt roterende/vibrerende maskineri i hobbyrommet så kan det være nødvendig å gange den statiske lasten med en faktor som tar hensyn til det.
     
    Det designhensynet som er dimensjonerende for disse tabellene er hvor mye svikt som føles akseptabelt, ikke hvor mye taket faktisk tåler. Å gå på gulv med vesentlig mer svikt enn dette føles utrygt og ekkelt men er ikke nødvendigvis utrygt. Det er bedre å overdimensjonere enn å underdimensjonere.
  2. Simen1's innlegg in Arv og fordeling av verdistigning på bolig etter skilsmisse ble markert som svaret   
    - Vil du løse fordelingen rettslig eller minnelig?
     
    Hvis rettslig så er så det vidt jeg vet Herr Brun sitt svar retten/advokatene vil regne på.
     
    Hvis minnelig så må dere komme til enighet om en fordeling og bør ta utgangspunkt i hvordan det ville blitt rettslig.
    Intuitivt vil jeg tenke at dere regner ut hvor mange prosent arven utgjør av totalinvesteringen (kjøpesum + oppussing). Nå skriver du ikke hvor mye dere har brukt på oppussing, men la meg ta et eksempel med en vilt gjettet sum på 300 000 kr. Da beløper totalinvesteringen seg til 2 millioner + 0,3 millioner i oppussing = 2,3 millioner. Arven utgjør 0,9 millioner, altså 0,9/2,3 = ca 39%. Legg merke til at jeg vil ha en prosentandel, ikke et beløp, fordi prosentandelen forblir uendret ved verdistigning.
     
    Disse 39%-ene vil jeg intuitivt regne som hennes arv. Hvis dere får solgt* til taksten på 3,3 millioner så vil altså hennes arv være verdt 0,39 * 3,3 millioner = ca 1,3 millioner inkludert verdistigningen. (* med solgt mener jeg også hvis en av dere velger å kjøpe ut den andre til takst)
     
    Deretter vil jeg foreslå at de resterende 61% av boligens verdi fordeles 50/50. Altså 30,5% til hver. Det utgjør ca 1,0 million til hver.
     
    Forslaget er altså at hun eier 1,0 million + arven på 1,3 millioner av huset, mens du eier 1,0 millioner.
     
    Når det kommer til lån så er det noe dere tok opp for å dekke de 1,1 millioner ut over arven. Lånet bør altså fordeles 50/50. Det samme gjelder ytterlige lån tatt opp i forbindelse med oppussing. Som eksempel ut av lufta kan vi igjen si 0,3 millioner i oppussingslån for å ha noe å regne på. Nå skriver du ikke hva gjenværende lån er for tida, men la meg gjette nok en gang: 0,8 millioner. Dette skal altså fordeles 50/50 på dere to.
     
    Med andre ord sitter dere igjen med følgende verdier etter oppgjøret:
     
    Hun: 1,0 millioner i hus + 1,3 millioner i hus (arv) - 0,4 millioner i lån = 1,9 millioner
    Du: 1,0 millioner i hus - 0,4 millioner i lån = 0,6 millioner.
     
    NB. Her har jeg lagt mange antagelser, omtrentligheter og rene gjetninger til grunn. Dere må sette inn tall dere er enige om, finregne basert på takst og ta en ny finregning basert på den reelle kjøpesummen, nøyaktig gjenværende lån ved oppgjørsdato etc. Eventuelle nevneverdige bidrag til oppussingen hver av dere har tatt via sparepenger/lønnskontoer etc bør/kan også tas med i regnestykket, særlig hvis det er skjevfordelt. Kostnader i forbindelse med salg bør også tas med. Det er viktig at dere blir enige om både beløp og beregningsmetode.
     
    NB. Dette er bare et forslag til minnelig løsning og et veldig omtrentlig regnestykke så dere får en viss oversikt over hva dere kan forvente.
     
    Dere andre: Kom gjerne med innspill på metodikken.
  3. Simen1's innlegg in Webkamera på idrettsplass uten opptak eller identifiseringsmuligheter ble markert som svaret   
    Så lenge det ikke er mulig å identifisere noen så kan det vel heller ikke kalles overvåkning og da faller vel samtlige av kravene for lovlig overvåkning.
     
    Rent praktisk stiller du bare kameraet ut av fokus (sjekk at det ikke er noen autofokus, eller deaktiver/ødelegg den). Det må være så mye ut av fokus at folk ikke er identifiserbare, men for at det skal være nyttig må det være mulig å se om det er folk der eller ikke, gjerne være mulig å telle eller gjøre et overslag.
  4. Simen1's innlegg in Asfaltering og beløp ble markert som svaret   
    Jeg har ikke så mye mer å tilføye. Mener fortsatt at "Jeg sa det kunne jeg sikkert men jeg ville ha totalpris." høres ut som avtalen ikke er inngått, men det er vist interesse og lagt fram et krav der svaret fra entreprenør tydelig skal danne grunnlaget for en avgjørelse.
     
    Nå er det ikke sikkert TS har sitert seg selv ordrett eller at konteksten kommer godt nok frem, så det kan jo endre på ting.
     
    TS: Gå til kommunen og få kart over tomteoppmålingene, finn grensepinnene, hushjørne, mål opp med snorer osv så du kan estimere så godt det lar seg gjøre på egenhånd. Er avviket fortsatt så stort at det er grunn til å tro overfakturering så vet du i hvert fall så mye, uten å bruke penger på profesjonelle landmålere. Be så selskapet dokumentere hvilke kvadratmetere de mener du skal betale for.
  5. Simen1's innlegg in Vurdering av komponentvalg til CAD og retrospill ble markert som svaret   
    Jeg ville vurdert å bytte ut i3-4160 med Pentium G3258 og som du sier droppe skjermkortet i første omgang. Denne generasjonen skjermkort har lenge ruget alt for lenge på 28nm og det ligger i kortene at det må dukke opp noe nytt og bedre snart.
     
    Crucial BX100 er også hakket rimeligere enn Samsung 850 Evo, men med omtrent like god ytelse.
  6. Simen1's innlegg in Importere radioaktive gjenstander til Norge? ble markert som svaret   
    Thorium finnes i enkelte bergarter. Du kan finne det ved Ulefoss i Telemark.
     
    Bergartene heter Søvitt, Hvit karbonatitt, mørk rød røhaugitt, thoritt og torianitt. Kilde: bladet GEO og SNL.
  7. Simen1's innlegg in [Løst] Tips til valg av vidvinkel linse ble markert som svaret   
    Ultravidvinkler deles inn i to typer. Fiskeøye og rettegnende (fisheye og rectilinear på fremmedspråk). Forskjellen er hvordan bildet fordreies av den veldig vide vinkelen. De enkleste, billigste og ofte skarpeste er fisheye som gjør at rette linjer i bildet blir buede. Rettegnende gir rette linjer og det tar seg som regel bedre ut for arkitektur, gatefoto, boligfoto og sånt.
     

     

     

     

     
    Som nevnt lengre opp her, det er bedre å konvertere et fisheyebilde til rettegnende enn omvendt. Mer info om konvertering her og her. Med andre ord lett å bruke Samyang 8mm og prosessere frem bilder som tilsvarer de fra Sigma 10-20mm, men umulig å gjøre motsatt.
  8. Simen1's innlegg in Hvorfor byttet Bondepartiet navn? ble markert som svaret   
    Navnet Bondepartiet oppfattes som et parti for bønder og andre følte seg ikke like velkomne. Derfor ville de legge om navn til et mer yrkesnøytralt navn i utgangspunktet.
     
    Merk at valget senterparti med begrunnelsen at de ligger politisk i sentrum, er partiets (landsmøtets) forvridde og selvsentrerte oppfatning av hvor de ligger politisk. Senterpartiet har av og til noen saker som minner om midten av den politiske skala, men hovedtyngen deres ligger langt ute på venstresiden med en sterk planøkonomisk styring av et voldsomt og omstendlig byråkrati. Men navnevalget skulle i hvert fall bidra til å villede potensielle velgere til å tro de lå politisk i sentrum.
  9. Simen1's innlegg in [Løst] Electrolux Ergorapido - hvilken modell? ble markert som svaret   
    Sjekk utlandet
     
    Edit: Ebay etter ny batteripakke. Jeg fant batteripakke til en selvgående støvsuger og byttet selv på to minutter.
  10. Simen1's innlegg in [Løst] Hvilke av disse SSD diskene? ble markert som svaret   
    840 EVO har alvorlig ytelsedegradering som nylig ble oppdaget, men en fiks skal være på vei. Ytelsen er i utgangspunktet knallbra så det er ikke noe i veien for den i ikke-degradert tilstand. Stabilitet og driftsikkerheten har fortsatt godt rykte.
     
    OCZ-variantene kjenner jeg ikke så godt til så de skal jeg ikke uttale meg om.
     
    MX100 går for å være det beste budsjettkjøpet for tida. Bedre ytelse enn 840 EVO og god driftsikkerhet.
     
    840 Pro og etterfølgeren 850 Pro er noe dyrere, men de skal ha særdeles god driftsikkerhet og ikke det ytelseproblemet EVO-varianten har. 850 Pro skal ha mange forbedringer fra 840 pro og liten prisforskjell så jeg ville erstattet 840 Pro med 850 Pro i alternativene.
     
    Jeg ville styrt unna 840 Evo på grunn av usikkerhet rundt hvor godt fiksen vil fungere og heller velge mellom budsjettvarianten MX100 eller smelle til med en 850 Pro.
     
    OCZ-variantene kjenner jeg som sagt ikke til.
  11. Simen1's innlegg in [Løst] Forlenge trappetrinn i gammel trapp ble markert som svaret   
    Monter nye, lengre trinnplater på hvert trinn. Det nederste trinnet blir like mye høyere som plata er tykk og det øverste tilsvarende lavere. Lengre inntrinn, luft under trinnet over, gjør det mer behagelig å gå i trappa. Så vidt jeg husker anbefales noen centimeter luft inn under trinnet over.
  12. Simen1's innlegg in Matte: Bremselengden øker med kvadrat av fartsøkningen? ble markert som svaret   
    Kvadratet er når man ganger en verdi med seg selv: x*x er kvadratet av x. Eller sagt på en annen måte: x2 er kvadratet av x. Eller for å bruke verb, kvadrerer man x får man x2.
     
    Det som menes med fartsøkningen er ikke differansen, for eksempel x2 - x1, men relativ fartsøkning. Altså x2/x1. For eksempel gir x1=40 km/t og x2=80 km/t en relativ forskjell på 80/40 = 2. Det er dette tallet som skal kvadreres. For eksempel 22 = 4.
     
    Et eksempel: Bremsestrekning 50m på et bestemt føre ved 70 km/t og så øker man hastigheten til 90 km/t. Da regner man: 50m * (90/70)2 = 82,7m. Eller sagt med prosenter: Hvis du øker hastigheten med 28,6% så øker bremselengden med 65,3%.
  13. Simen1's innlegg in mobil med bra kamera? hvilken? ble markert som svaret   
    Lumia 1020 har det beste kameraet til å være telefon. Du får selvsagt ikke kamerakvalitet på nivå med skikkelige kameraer til noen få tusenlapper, men veldig bra til å være telefon.
     
    Så spørs det bare om resten av telefonen faller i smak. Personlig ville jeg styrt unna både Windows eller iOS. Jeg er ikke så interessert i Android heller, men det virker som det minste av ondene for tida.
     
    Andre aktuelle telefoner med relativt godt kamera er i første rekke Sony Xperia Z2, Z1 og Z1 compact.
     
    PS. Det er ikke sikkert at telefonkamera strekker til selv om du kjøper det beste. Et telefonkamera vil nok alltid forbli et nr 2. kamera kvalitetsmessig. Det man bruker de gangene man ikke har med seg et skikkelig kamera.
  14. Simen1's innlegg in Spenningsfall i kabel ble markert som svaret   
    A er arealet, ikke strømmen. Sett inn 1,5 (mm2) så får du riktig svar, 131,4 meter. Del det på 2 for å regne at det er to ledere så får du at skjøteledninga kan være 65,7 meter lang.
     
    Det høres rimelig ut ettersom spenningstapet er bare litt lavere enn i oppgave A og da må lengden også bli litt kortere. (Alle andre faktorer er like)
×
×
  • Opprett ny...