Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Helium-ressursene i verden blir stadig mindre. Tullebruk som ballonger står for en stor del av heliumbruken. Hvordan er prisen for neon sammenlignet med Helium? Kan det bli aktuelt å benytte neon i partyballonger i nær fremtid? Større atomer gir mindre lekkasje og åpner muligheten for tynnere og lettere ballongfolie. Dermed trenger man ikke større ballonger for å få ballongene til å sveve like godt. Spørsmålet handler mest om pris. Hva koster neon sammenlignet med helium?

Lenke til kommentar

Hva skal konkursboet kunne gjøre med bilen min? Det er ikke lov å selge biler som er registrert på andre.

 

jeg vet ikke , har bare hør at det var en risiko at du ikke fik den tilbake hvis firmaet som reparerte den gikk konkurs

 

Man skal ikke tro på alt man hører eller leser hvis man ikke finner andre kilder enn en persons påstander

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hva skal konkursboet kunne gjøre med bilen min? Det er ikke lov å selge biler som er registrert på andre.

 

jeg vet ikke , har bare hør at det var en risiko at du ikke fik den tilbake hvis firmaet som reparerte den gikk konkurs

 

Man skal ikke tro på alt man hører eller leser hvis man ikke finner andre kilder enn en persons påstander

 

Det var derfor jeg spurte

Lenke til kommentar

Om heluim/neon jfr Simen1 ovenfor 61643

 

Men tullebruk av helium fører vel stort sett helium tilbake til atmosfæren, og er vel da ikke være årsak til at den frie mengden helium i atmosfæren blir så mye mindre. Det er vel heller all bruk av helium hvor gassen er lukket inn som reduserer de frie ressursene som reduserer innholdet i atmosfæren. Gassen er så populær til mange formål at man utvinner så mye man kan og lagrer. Det som slipper tilbake til atmosfæren er jo fremdeles helium siden den er inert. Men så unnslipper den også til verdensrommet siden den er så lett, det er kanskje alvorligere siden vi synes den er så viktig selv om det nydannes ved geologiske prosesser.

 

Leste et sted at neon kosta 3-5 USD pr. L, da er vel ikke prisen så veldig forskjellig (om det ikke var prisen som gass (altså ikke flytende)). Helium i store og små flasker er vanlig handelsvare til feks skoler. Sist vi fikk en 20 L flaske ragerte jeg ikke på prisen, så jeg tror neppe det var spesielt dyrt. Men selv om He Ne Ar til en viss grad kan erstatte hverandre, så er de vel såvidt forskjelige i fysiske egenskaper at de egner seg best til hver sine bruksområder og jeg vil tro neon først og framst går til lysrør og der går det mye, og den er ikke fornybar her på jorda, en begrenset ressurs selv om det er mye mer (0,0018 atm%) enn helium (0,00052 atm%).

 

Men et annet sted stod det at flytende neon var 55 ganger dyrere enn flytende helium så ikke vet jeg. Da er det kanskje slik at en del av den viktige bruken av neon er villig til å betale mye mer, eller er kanskje er forklaringen på pris forskjellen den at siden helium nydannes ved geologiske prosesser så utvinnes for det meste fra naturgass (inntil 7%) og blir derfor billigere, mens neon må destilleres fra flytende luft som er en dyr prosess.

Endret av kjellms
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så vidt jeg har skjønt er atmosfæren en ganske langvarig oppbevaringssted for neon, mens helium stiger forholdsvis raskt opp til de svært tynne delene av atmosfæren og kan bli tatt av solvinden. Det er vist forklaringen på at det finnes mye mer neon i luft enn helium, selv om helium dannes på nytt hele tiden. Den største kilden til helium på jorda er vist lagre av naturgass siden det er naturlige og lukkede oppsamlingssteder med stort "oppsamlingsareal" i geologiske formasjoner.

 

Helium har atomvekt ca 4, hydrogen ca 1, luft ca 29, neon ca 20. Ikke mye oppdrift altså, men kanskje nok med stor ballongstørrelse og tynnere ballongstoff?

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

*snip*

Du ser grunnen til at jeg spør er at jeg har aldri klart å finne noe som sier at det du påstår der er noe som er gitt etter norsk lov.

 

At det er noe som ikke anbefales... ja det er jeg enig i.

Med henvisning til Mannen med ljåen'sitt innlegg: jeg kjører like bra med militærets boots, jogesko, som sandaler eller barbeint. men selvfølgelig så er det individuelt. mener at den nyeste serien med Mythbusters har testet dette faktisk.

 

Jeg har enda tilgode å se enplass i noen av lovene eller vedtektene som omhandler kjøring at det er spesifikt ulovlig å kjøre med sandaler/flipflops, eller tresko eller ting som ligner...

 

men det kan selvfølgelig være jeg har oversett noe

Endret av stich_it
Lenke til kommentar

Min far som opprinnelig påsto det var ulovlig og da jeg spurte kjørelæreren min om dette sa hun det stemte. Selvsagt mulig kjørelæreren min tok en spansk en og sa det er ulovlig siden hun ikke vil at folk skal kjøre i sandaler.

 

Jeg synes det virker logisk nok siden man kan miste skoen viss man rykker til og skal bremse.

Lenke til kommentar

Hvorfor selger hakka møkk så bra?

..eller gjør det det? Hvorfor brukes dét uttrykket?

nærmeste svaret jeg har er via google:

 

Å selja som hakka møkk, noko som sel bra utan nødvendigvis å vera verd så mykje. Uttrykket stammar frå norsk guanohandel.

Kilde

siden telefonen ikke er solgt i Norge enda så kan det jo stemme vel?

 

*tillegg*

uten at jeg vet så mye om gjødsel så vil jeg anta att gjødsel som er "hakka" dvs oppdelt, selges lettere en gjødsel som selges som den er.

 

*tillegg2*

veldig mange kjøper hønsegjødsel som er blandet med litt jord, og det kan vel betegnes som "hakka møkk" istedet for å kjøpe ren hønsedritt....

eller?

Endret av stich_it
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...