Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

God ettermiddag kjære øl-kjennere. Noen gode øl tips til helgen?

Siden jeg står relativt fritt her, uten noen bakgrunnsinfo, så smeller jeg like gjerne til med en av mine absolutte polfavoritter for øyeblikket: Brewdog Paradox Jura. Dette er en kullsvart og rimelig tung Imperial Stout med haugevis av herlig smak. Men om du ikke er familiær med serien fra før(eller tilsvarende sterke øl) så kan det være på sin plass å nevne at den har et alkoholinnhold på 15%. Dette er altså en øl som kan nytes som en fin Whisky: Små slurker over lang tid. Prisen kan også virke litt avskrekkende til 100kr pr. 0,33 flaske, men dette er et unikt øl og produseres bare i en begrenset periode.

Må si meg enig i denne anbefalingen. Har drukket tre flasker av denne i løpet av relativt kort tid, og har et par til lagring. Helt klart min favoritt blant Brewdog sine brygg. Det var helt himmelsk å drikke Paradox Jura etter at en Lost Abbey ble delt tidligere på kvelden.

Lenke til kommentar

Etter en festival med Mack som leverandør av drikkevare må jo bare nok en gang konkludere med at Mack artic (pilsner) smaker avfall, kanskje det blir bedre nå som de har skaffet seg nytt bryggeri og kommer seg unna Tromsø.

 

Hvor er det nye bryggeriet til Mack? Jeg skal gi dem en ting da, ølhallen i Tromsø er et sted jeg liker meg veldig godt i, selv om det er mye rart som går der. Jeg pleier å svinge innom der en liten tur de gangene jeg er i Tromsø. De har også etterhvert begynt å få litt annet øl der enn bare Mack. De har et samarbeid med ett eller annet mikrobryggeri, og da fikk man et par gode øl. De har også ok industrielle ting med litt mer alkohol i fra Mack. Sist gang jeg var der kjøpte jeg en NØ #500. Det var gjevt.

 

 

Neste jeg prøvde meg på var Innis & Gunn Rum Cask Oak Aged Beer. Den gikk rett i vasken! Horribel på alle måter og ble rett og slett kvalm etter to slurker.

 

Virkelig? Jeg har lenge planlagt å få tak i Innis & Gunn Rum Cask ettersom jeg var ganske fornøyd med den "vanlige" Innis & Gunn, og at jeg er glad i litt dyrere rom. Men er den virkelig så søt?

Lenke til kommentar

Etter en festival med Mack som leverandør av drikkevare må jo bare nok en gang konkludere med at Mack artic (pilsner) smaker avfall, kanskje det blir bedre nå som de har skaffet seg nytt bryggeri og kommer seg unna Tromsø.

 

Hvor er det nye bryggeriet til Mack? Jeg skal gi dem en ting da, ølhallen i Tromsø er et sted jeg liker meg veldig godt i, selv om det er mye rart som går der. Jeg pleier å svinge innom der en liten tur de gangene jeg er i Tromsø. De har også etterhvert begynt å få litt annet øl der enn bare Mack. De har et samarbeid med ett eller annet mikrobryggeri, og da fikk man et par gode øl. De har også ok industrielle ting med litt mer alkohol i fra Mack. Sist gang jeg var der kjøpte jeg en NØ #500. Det var gjevt.

 

Neste jeg prøvde meg på var Innis & Gunn Rum Cask Oak Aged Beer. Den gikk rett i vasken! Horribel på alle måter og ble rett og slett kvalm etter to slurker.

 

Virkelig? Jeg har lenge planlagt å få tak i Innis & Gunn Rum Cask ettersom jeg var ganske fornøyd med den "vanlige" Innis & Gunn, og at jeg er glad i litt dyrere rom. Men er den virkelig så søt?

 

Micro-bryggeriet til Mack lager mye godt! Nå for tiden har de "Ur-Øl" meget godt øl. Har tidligere hatt en krøkebær-stout som var veldig god (disse selges ikke på polet).

 

Eller har man jo Gull-Mack, Mack bock-øl, Mack bayer og ikke mins Mack-pilsner!

Lenke til kommentar

Virkelig? Jeg har lenge planlagt å få tak i Innis & Gunn Rum Cask ettersom jeg var ganske fornøyd med den "vanlige" Innis & Gunn, og at jeg er glad i litt dyrere rom. Men er den virkelig så søt?

Jeg oppfatter den ikke som noe særlig mer søt enn originalen, men den har definitivt enn annen aroma. Jeg oppfattet den som litt syrlig da jeg smakte den første gangen.

Lenke til kommentar

Jepp, men foreløbig kun ekstraktbrygging. Tror StoreMyen har noen all-grain på baken.

 

Har kjørt noen batcher på ekstrakt, med litt varierende resultat.

Har nå investert i en Speidel.

De tre første batchene står til gjæring.

Neste investering blir antagelig et kjøleskap og en styringsenhet for å få bedre kontroll på gjæringstemperaturen og dermed sluttproduktet.

 

En gang i tiden håper jeg det blir aktuelt med tappekran i kjellerstuen eller på kjøkkenet.

Lenke til kommentar

Hadde vært unektelig vært behagelig med en Speidel ja, men det koster jo som kjent å være kar. Min neste invistering begrenser seg nok til en spiralkjøler og noen meskeposer. Tenker det blir en amerikansk type pale ale som blir første all-grain.

 

Neste jeg prøvde meg på var Innis & Gunn Rum Cask Oak Aged Beer. Den gikk rett i vasken! Horribel på alle måter og ble rett og slett kvalm etter to slurker.

 

Virkelig? Jeg har lenge planlagt å få tak i Innis & Gunn Rum Cask ettersom jeg var ganske fornøyd med den "vanlige" Innis & Gunn, og at jeg er glad i litt dyrere rom. Men er den virkelig så søt?

Vel, jeg kan forestille meg at dersom du er glad i mørk rom, så kan det være en øl som faller i smak, for den har absolutt en slik aroma. Men for min del ble det for mye sødme, som i kombinasjon med eikesmaken ble helt feil. Har drukket øl lagret på sherryfat tidligere som da fikk et whiskypreg, som falt godt i smak, og det var nok det jeg (feilaktig) håpte på med dette ølet.

 

"Failure is always the best way to learn" ;)

Lenke til kommentar

Hadde vært unektelig vært behagelig med en Speidel ja, men det koster jo som kjent å være kar. Min neste invistering begrenser seg nok til en spiralkjøler og noen meskeposer. Tenker det blir en amerikansk type pale ale som blir første all-grain.

 

Har diskutert med et partre erfarne bryggere. De er er ikke enige om alt, men en ting sier de nermest i kor. Det viktigeste når det gjelder ølbrygging er kontroll på gjæringen og at fordi det utvikles varme under gjæringen er det ikke temperaturen i rommet som er viktig.

 

For de som er mer enn litt interesserte i å begynne å brygge selv anbefaler jeg forumet på NORBRYGG. Det kan virke litt overveldende, med diskusjone om kraner, PIDer, tilsettninger og annet når en først begynner å lese, men det er mye god informasjon å hente.

Lenke til kommentar

Etter all diskusjonen tror jeg kanskje det blir å kjøpe inn en Innis & Gunn Rum Cask bare for å ha noe å sammenlikne med Lost Dog, som jeg syntes var veldig vellykket. Førstnevnte er et øl jeg aldri har smakt, av den enkle grunn at de gangene jeg har vært på steder som har denne inne så har de samtidig også hatt en haug av andre mye mer spennende kandidater...

Lenke til kommentar

Innis & Gunn er tønnelagret øl, som har mye karakter fra treverket de er lagret på. Rom-varianten er søt og fyldig på en måte som ikke normalt forbindes med øl, og det er klart det kan oppleves fælt nok til å tømmes i vasken. Men da vil jeg hevde at dette burde man visst om før man kjøper en slik øl.

 

Whiskytønnelagret øl er en langt mer vellykket kombinasjon enn romtønner imo.

Lenke til kommentar

Etter all diskusjonen tror jeg kanskje det blir å kjøpe inn en Innis & Gunn Rum Cask bare for å ha noe å sammenlikne med Lost Dog, som jeg syntes var veldig vellykket. Førstnevnte er et øl jeg aldri har smakt, av den enkle grunn at de gangene jeg har vært på steder som har denne inne så har de samtidig også hatt en haug av andre mye mer spennende kandidater...

Lost Dog er ganske så annerledes på de fleste måter i forhold til I&G Rum Cask, men man kan kjenne den snodige aromaen/smaken som rom'en gir til ølet i begge. Du bør uansett kjøpe en I&G Rum Cask slik at du vet hva det er.

Jeg er ikke helt overbevist om at romtønner er det beste å lagre øl i, Whisky passer mye bedre for meg også. Men det har også veldig mye å gjøre med hva slags øl man lagrer. En tung, kraftig stout blir enda mer herlig etter en omgang i whiskytønner, men en IPA blir rimelig grusom etter samme behandling.

Lenke til kommentar

 

Siste var St. Eriks Pale Ale, som ble kveldens eneste positive opplevelse på ølfronten. Nå har jeg ikke drukket særlig mye "vanlig" pale ale tidligere (mest IPA), så jeg er ikke så godt kjent med hvordan denne øltypen er ment å smake. Den var dog langt mindre humlepreget enn feks. Haandbryggeriets Pale Ale (som i grunnen minner mer om en IPA i min gane). Mild aroma med et tydelig preg av sitrus som ikke overdøvet maltsmaken. Synes denne var god :)

Jeg har testet en drøss Pale Ale-er i sommer og de som kom ut på topp var Haandbryggeriets og St:Eriks APA. St:Eriks har en del ulike typer: Pale Ale, India Pale Ale og American Pale Ale. Den siste er omtrent like bra som HB sin. Billig på Systembolaget også. Anbefales, selv om Haandbryggeriets er favoritten.

Endret av Kaaz
Lenke til kommentar

Ble fortalt av en fyr på jobben at øl skal serveres ved en temperatur 2 grader under alkoholnivået den holder. Får ikke det til å stemme med anbefalingene jeg leser her og på enkelte flasker. Er det noe i det, eller er det bare sprøyt?

Har ikke hørt dette selv før, men generelt kan man si at desto høyere alkoholinnholdet er desto høyere temperatur bør ølet serveres på. I et velutviklet øl blir mange av smakene kamuflert dersom man drikker ved for kald temperatur. Det aller beste er å følge temperaturanbefalingen som står på flasken, ellers så finnes det generelle retningslinjer for forskjellige ølsjangre. Generelt kan man også si at det er svært få håndverksøl som bør drikkes på vanlig kjøleskapstemperatur. Selv drikker jeg det aller meste av øl på ca. 10 grader. Dette er en grei temperatur som de fleste øl kan drikkes på, bortsett fra de aller lyseste.
Lenke til kommentar

Ble fortalt av en fyr på jobben at øl skal serveres ved en temperatur 2 grader under alkoholnivået den holder. Får ikke det til å stemme med anbefalingene jeg leser her og på enkelte flasker. Er det noe i det, eller er det bare sprøyt?

 

Det er bare sprøyt. Da må man jo drikke alt av butikkøl på 2,5 grader? De aller enkleste øllene er nok best iskalde, men mange butikkøl fortjener 8-10 grader. Det går ikke an å lage en regel basert bare på alkoholprosent.

 

Det går an å se på fargen. Jo lysere øl jo kaldere kan det serveres. Men heller ikke her er det helt absolutt. Endel helt lyse øl med god smak har godt av å serveres litt mer temperert. Mens Guinness må selvsagt serveres iskald.

 

Ellers kan du se på prisen. Det billigste øllet er nok best å drikke kaldt, mens jo dyrere det er jo mer temperert bør det serveres. Om ølflasken koster like mye som en vinflaske så skal den drikkes på 18 grader som en god vin.

Lenke til kommentar

Jeg pleier å drikke mørkt og dyrt øl med en temperatur på gjennomsnittet av kvadratroten av prisen og alkoholprosenten minus pi delt på to. Billigere øl blander jeg alltid én flaske som har ligget i fryseren i 45 min med en flaske i romtemperatur i blandingsforhold 2:1. Dette gjelder bare de første to flaskene. Fra og med tredje sjenker jeg alt kjøleskapskaldt. Hvis jeg kjenner at det er for kaldt, lar jeg det stå litt, er det passe drikker jeg det med en gang. Har aldri hatt noe problemer med temperaturen etter at jeg begynte å følge disse enkle reglene. :-)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hehe, dette minner om våre ferier i sydlige strøk. Da kjøpte vi alltid to like vinflasker, en i kjøleskapet og en på benken ved siden av. Så blandet vi oss til optimal drikketemperatur. Men det blir gjerne ikke det samme med øl.

 

Men det er ikke tull å ha visse regler for øllets temperatur. Selv på anerkjente ølsteder i Oslo har jeg opplevd å bestille bestille dyr og eksklusiv stout og fått den kjøleskapskald. Men på Amundsen har øllet alltid riktig temperatur i forhold til øltypen, de har virkelig skjønt det.

Lenke til kommentar

Hehe, dette minner om våre ferier i sydlige strøk. Da kjøpte vi alltid to like vinflasker, en i kjøleskapet og en på benken ved siden av. Så blandet vi oss til optimal drikketemperatur. Men det blir gjerne ikke det samme med øl.

 

Men det er ikke tull å ha visse regler for øllets temperatur. Selv på anerkjente ølsteder i Oslo har jeg opplevd å bestille bestille dyr og eksklusiv stout og fått den kjøleskapskald. Men på Amundsen har øllet alltid riktig temperatur i forhold til øltypen, de har virkelig skjønt det.

 

Får du kjøleskapskald stout, så er det jo bare å ta det med ro og vente litt. Slå av en prat og lukt på ølen før du drikker den... Man skal jo ellers som regel alltid la stout vente litt før man drikker..

 

Var så heldig å få en pakke Augustin glass fra Hadeland til bryllupet mitt i helgen... Gleder meg til å innvie de.

Endret av Dropkmurphy
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...