Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Kjøpe ny vedovn?


Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Så denne tråden: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1798318
 

Og da lurer jeg på om det er noen fordeler med å ha vedovn. Til nå har vi brukt varmepumpe for en basisvarme, og fyrt i ovnen for å få det godt å varmt hjemme på vinteren.

Men i fjor sa feieren at vi ikke kunne bruke ovnen noe mer, siden de steina inni er ødelagte. Snakket med Jøtul, og de har ikke lov til å selge deler til ovn som ikke er rentbrennende. Dette er en gammel Jøtul F3.

 

I mitt hode kan det aldri lønne seg å kaste ut ovnen for å kjøpe en ny. Ny ovn koster fort 30.000 med installasjon. Får mye varmepumpevarme for de pengene.

 

Hva med verdien på huset? Og bør jeg allikavel beholde den gamle ovnen for nødstilfelle?

 

Vet ikke helt hvorfor jeg lager denne tråden, for jeg har jo besvart egentlig alt av stor interesse selv. Trenger bare litt argumenter for/imot kanskje. Eller bekreftelse på at andre hadde tenkt likt som meg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har ikke sett i den andre tråden du linker til, men hva du trenger kommer an litt på hvor du bor. Her hvor jeg bor bruker vi vedovn litt på de kaldeste dagene, selv om vi bruker varmepumpe som hovedoppvarming, men hvis du bor i kystområdene i sørnorge, faller dette argumentet bort siden det sjelden/aldri blir skikkelig kaldt der. Men en varmepumpe har ikke opplagret varme som f.eks en vedovn som man fyrer i har, så hvis strømmen blir borte noen timer eller mer, blir det umiddelbart kaldere innendørs hvis du bruker varmepumpe. Hvis det er 10-15 minus og sterke vind, og strømmen blir borte i et døgn eller to, så blir det fort veldig kaldt inne hvis du ikke har vedovn å fyre i eller annen varmekilde som ikke går på strøm f.eks en propanovn e.l. Å stole på kun elektrisk oppvarming i norge er en risikosport, da man leser ofte om at strømmen er borte i forbindelse med stormer og annet. Jeg husker for et noen år siden hvor vi var utenlands i jula to tre uker, og været var rundt null med plussgrader på dagen, så jeg slo ikke på noe varme i kjelleren hvor det også er kjøkken og bad. Tre dager før vi kom hjem slo været om og det ble 10-15 minus og vind, og da vi kom hjem var det 1 plussgrad inne i kjelleren. Da er det ikke langt unna at vannrør kan begynne å fryse i stykker.
Nå trenger man heller ikke å betale 30k for en vedovn, spesielt ikke hvis den bare skal brukes av og til, da holder det med en til under/rundt 10K, og monteringa gjør du enkelt selv med eventuelt veiledning på nettet.

Endret av Thunderhead
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hm... Har jo lyst til å ha en vedovn, både for redundansen og kosen og en behagelig topp-varme. Kanskje jeg får vente til våren og se om det er noen gode tilbud på fjorårets modeller eller utstillings-modeller.

Problemet er også at jeg vil ha en lav, avlang, med røykrør ut på venstre side. Og også hengsler på venstre side.

Lenke til kommentar

Kan man uten videre montere ny ovn på den gamle pipa?

Eller blir moderne ovner for varme for gamle piper?

 

De kan bli for varme ja. Eller i hvertfall for ovnsrøret da. F.eks.: Vanlig med 12 cm Ø før, mot 15 cm Ø nå. Da er det visst ikke anbefalt å bare finne en passende overgang og "mekke" det selv.

 

(Egen 'research' tidligere i høst da jeg vurderte å bytte/oppgradere hos meg.)

Endret av nightowl
Lenke til kommentar

Har alltid vært av den oppfatningen at installasjon må gjøres av en montør? Og hvis ikke røykrøret passer akkurat der det går inn i kpipen nå, så må jeg ha en murer for å blende hullet og lage nytt. Også hvis jeg kjøper en høy ovn, så må brannveggen bak forhøyes, for den går bare halvveis opp på veggen.

Lenke til kommentar

Fant en kalkulator på nettet som sier at jeg betaler 20øre med per kWh med ved enn strøm. Det er da selvfølgelig ikke medregnet ny ovn og arbeid... Så at det er et tapsprosjekt er greit nok. Men en ovn kan jo være et slags møbel også. Og så er det det emd kosen da. Vanskelig dette...

 

edit:

Jeg vet jo ikke hva slags pipe jeg har. Huset er fra 1989, hva er da mest sannsynlig at jeg har?

 

Slik ser det ut hjemme hos meg da. Noen som har noe kjennskap til den muren som er der? Hørte noe om at den ikke var godkjent som brannmur?

 

44493342-2060424970928723-66658402676034 44495299-355594181863135-133671028055343

Endret av mongojarle
Lenke til kommentar

Men i fjor sa feieren at vi ikke kunne bruke ovnen noe mer, siden de steina inni er ødelagte. Snakket med Jøtul, og de har ikke lov til å selge deler til ovn som ikke er rentbrennende. Dette er en gammel Jøtul F3.

 

[...]

 

Og bør jeg allikavel beholde den gamle ovnen for nødstilfelle?

 

 

Kva var det feiaren sa heilt spesifikt? Det er stor forskjell på å ikkje kunne bruke omnen meir (fyringforbod), og at omnen ikkje bør brukast fast (kan brukast som nødoppvarming).

 

Har alltid vært av den oppfatningen at installasjon må gjøres av en montør? Og hvis ikke røykrøret passer akkurat der det går inn i kpipen nå, så må jeg ha en murer for å blende hullet og lage nytt. Også hvis jeg kjøper en høy ovn, så må brannveggen bak forhøyes, for den går bare halvveis opp på veggen.

 

Før måtte eldstaden monterast av fagfolk, men no kan huseigaren sjølv gjere jobben ved å fylle ut ei erklæring på at eldstaden er forskriftsmessig montert.

På godt norsk betyr det at du må lese bruksanvisninga og montere eldstaden på den beskrevne måten, og samtidig passe på dei oppgitte minimumsavstandane.

 

Om du må gjere brannmuren høgare kjem ann på eldstaden, det vil stå i monteringsveiledninga kor høg brannmur du må ha for akkurat den omnen.

Det å lage nye hol og tette dei gamle kan du fint gjere sjølv om du er litt "handy" og har tilgang på verktøyet.

For å tette holet etter gamalt røykrør får du kjøpt eigne tettesteinar som du kan sette inn i holet.

 

 

Brannmuren av tegl skal være minst 100 mm tjukk (om ikkje produsenten har godkjent anna tjukkelse).  Det finnes også eigne brannplater som kan være tynnare enn tommelfingerregelen.

 

 

 

Når det gjeld spørsmålet om du bør kjøpe ny ovn så er det sjølvsagt noke som du sjølv må bestemme, men eg heller klart mot at du bør kjøpe ny eldstad.

Du sparer veldig lite areal på å kaste ut eldstaden, då pipa fortsatt tek mykje plass og at veggen elles er problematisk å møblere.

 

Men det viktigaste argumentet er for å ha ei sekundær oppvarmingskjelde som ikkje går på straum.

 

Eg har også god tru på at om verdien på huset ikkje nødvendigvis aukar dersom du har vedomn, så går i alle fall salgbarheita mykje opp. Eldstad er i nesten alle tilfelle eit stort pluss for potensielle kjøparar.

Lenke til kommentar

Vi har en gammel jøtul stående hos oss som vi betalte en kar for å restaurere. Han tettet alle kriker og kroker, samt satte inn helt nye varmeplater/stein etc. Vi betalte 3500 kroner for det, og han ga oss personlig garanti på 15 år på det han hadde gjort.

 

Knallflink fyr, den ovnen fungerer som den skulle vært ny.

 

Vi har en slik en:

 

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=130536123

 

Arbeidet med å tette tilgangen til pipa og alt det andre gjorde jeg selv. Forøvrig er det ikke anbefalt å løfte en sånn ovn alene, den veide over 100kilo ny restaurert :D

 

Vil tippe at alt dette landet på ca. 4000-4500 kroner totalt.

Lenke til kommentar

Hvordan får man det regnestykket til å gå opp? Hvis man kjøper bjørkeved på Bauhaus eller OBS betaler man 199kr for 5 stk 40liters sekk. Nettleie strøm er 47 (?) øre pr kWh. Strømprisen ligger på rundt 40-50øre/kWh. 

Det skulle jo bli rundt 30% billigere. Man kan jo ikke gå på CirkleK og betale 79kr for en 30literssekk. Det er jo bare dumt

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...