Gå til innhold

Når Ipod får stor I


Anbefalte innlegg

Can you read this?

 

if yuo can raed tihs, you hvae a sgtrane mnid, too.

 

i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! if you can raed tihs forwrad it.

 

Mitt standpunkt er forøvrig at man ikke tukler med egennavn. Når man endrer fra iPod til Ipod endrer/ødelegger man ordbildet og det blir tyngre å lese. En annen ting er at om produktnavnet f.eks er Fatal1ty, så er det det. Ergo blir det feil å erstatte 1-tallet med en i, selv om det gjerne leses slik.

Endret av chrlod
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hadde vært bedre om hw heller hadde brukt tiden på å skrive gode tester ol. enn å henge seg opp i ting som dette. Dere (hw.no) har faktisk tatt feil her. Vær voksne og rydd opp. :)

 

 

Jeg vet ikke hvordan du skriver ditt og andres navn, men mitt navn skriver jeg konsekvent med stor forbokstav! Jeg heter Morten og ikke morten.

 

Morsomt at brukernavnet ditt er med liten forbokstav, siden du er så konsekvent. :D

Endret av Frittgående Egg
Lenke til kommentar

Dette er jo regelrett latterlig. Det har vel vært diskusjoner om dette også tidligere, og jeg var like uenig da. Det er ikke bare det at produktet skal skrives slik eieren vil, eller slik produktet er trademarket, men alle andre skriver jo også produktnavnet slik det forekommer i logoer. Dette gjør det for meg vanskeligere å lese teksten da jeg er vant til å lese iPod, ikke Ipod eller ipod. Det gjør at jeg stopper opp i teksten, og stusser over hvorfor det står Ipod/ipod, og det tar lenger tid å lese teksten. At hardware legger om til å skrive produktnavn etter hva de kaller "norsk rettskrivning" er intet annet enn tåpelig, og jeg blir rett og slett irritert på hvor vrange dere er.

Lenke til kommentar

Ja, her må jeg si meg enig i at Hardware.no virkelig har tråkket ut av alle støvleskaft eller hva det nå heter.

 

Argumentet med at skrivemåten 'iPod' er snikreklame var vel det morsomste jeg har lest i hele dag. Ett produktnavn kan da umulig være snikreklame?? Reklame, ja, men _snik_-reklame?

 

Skal man følge logikken (ja, er det nå egentlig noe logisk med dette?) helt ut, så må man jo rette opp alle 'skrivefeil' i egennavn. Svensken Olle vil heretter hete Ole når han omtales på hw, siden det er feil å skrive Ole med to l'er på norsk. Ord med bindestrek i mellom ansees vel for å være ett ord, så Jan-Olav må da hete Jan-olav. Bonden Old MacDonald heter fra nå av Macdonald, DeGraw -> Degraw, bin Laden -> Bin Laden, al-Qaeda -> Al-qaeda.

 

Det er ikke opp til hw å avgjøre om GameRUL3r DeLuXe er et godt produktnavn eller ei. De kan la være å omtale produktet om de vil, men produktnavnet er det produsenten som bestemmer, og da må man respektere at de tydligvis ønsker et teit og uleselig navn.. Om dette teite og uleselige navnet gir dem et markedsfortrinn, ja så bryter de vel neppe markedsføringslovgivninger av den grunn. Det er fritt opp til også andre å benytte seg av dette teoretiske fortrinnet. Hadde det vært lønnsomt hadde, hadde helt sikkert M1cr05of7 benyttet seg av muligheten...

 

-Vegar

Lenke til kommentar

For noe idiotisk. Mest av alt virker det som om noen har dratt en spøk litt langt her eller røyka noe alvorlig. Produktnavn/varemerker skal ikke korrigeres.

 

På tide at hardware.no begynner å fokusere på det dere opprinnelig burde, hardware testing og egenprodusert stoff og slutter å bruke tid på tull og artikkelkopiering... Hele konseptet her er i ferd med å skli helt ut! På tide at noen andre tar over stafettpinnen nå og fortsetter der hardware.no var for noen år siden.

Lenke til kommentar
Jeg mener klart at grammatisk korrekthet bør komme foran lesbarhet. Språket bør være et samlet språk som står i mot tåpelige språklige påfunn fra ulike kanter. Det er ikke noen motsetning til at språket kan fornye seg, men fornyingen bør være konsekvent og ikke destruktiv. F.eks det å bytte ut skikkelige norske ord som skyggelue med caps er en skikkelig uting.

 

Simen, dette har jeg litt vanskelig for å tro at du egentlig mener hvis du virkelig tenker gjennom det.

 

Om man SKAL si skyggelue framfor caps (noe jeg vil tro de fleste av oss ikke gjør lenger), så må men vel også kun bruke ord som platelager, hurigminne og kompakt-plate i stedet for harddrive, cache og CD, og dette er jeg rimelig sikker på at du ikke gjør etter å ha lest utallige av dine poster her på forumet over årene. De aller fleste av oss her er vel enig i at i noen sammenhenger slik som med hardware så er det bare tåpelig og motproduktivt å bruke det som egentlig er korrekt norsk.

 

Hvis du da synes det er greit å skippe reglene på det ène med ikke det andre, så er du inkonsistent, og det er i mine øyne enda værre i så tilfelle.

 

-Stigma

Lenke til kommentar

Enig med begge sider!

Skjønner hvorfor en side som vil holde seg nøytral skriver det med små bokstaver, men er også enig i at det går fortere å lese PlayStation enn playstation! Og det samme når det gjelder andre produkter. Men men... Har man prinsipper så må man jo følge dem!

Lenke til kommentar
Dette er jo bare for dumt, Hardware.no

Say no more.

Lukter ITavisen av det der.

 

Hehehe, vel botsett fra at skribentene i ITavisen neppe i det hele tatt kjenner til de gramatiske reglene som diskuteres i denne tråden så er jeg til dels enig ;)

 

Jeg setter pris på at HW.no bevisst prøver å øke sitt kvalitetsnivå, men dette tilltaket synes jeg bare blur tullete. Det er mye viktigere i mine øyne å forholde seg konsistent med det som resten av verdens store hardware sider fremfor å være så pirkete på gramatisk korrekthet. Dette er vel fremdeles hardware.no og ikke rettskriving.no eller hur?

 

-Stigma

Lenke til kommentar
Registrerte varemerker og varemerker forøvrig bør skrives i så stor grad som mulig slik produsent har ment, for å gjøre ting enklest for leserne. En iPod er faktisk en iPod, og ikke noen Ipod. Den visuelle flyten blir ganske brutalt endret. (Og jeg er anti-Apple, forøvrig, dette bare er et fint typografisk eksempel å benytte, fordi jeg antar at iPod er registrert og beskytta herfra og til månen.) Selv om orda kanskje blir "vanskeligere å lese" i sin opprinnelige form, er dette endel av brandingen av produktet, tross alt, og bør ikke forstyrres under noen omstendigheter. Det vil gjøre det vanskeligere for brukerne om hardware.no skal lage sin egen lille verden av ord.

 

Ga linken til en annen designer/typograf jeg kjenner, og han syns også at dette utrolig tullete av hardware.no. Skal prøve og få tak i synspunkta til en tredje designer/typograf etterhvert også, bare for artighets skyld.

 

 

Jeg kan ikke få sagt det bedre selv. Du har formulert akkurat det jeg tenkte, da jeg leste artikelen trodde jeg at det var førte paril snar HW.no har kommet med.

 

Et tidligere eksempel var Fata1ty, det blir bare teit hvis man skal endre dette til Fatality.

 

Hvis Hardware virkelig står fast på sitt så blir det mange ting å endre på, ta f.eks gigabit, gigabyte, megabit og megabyte i sine korteformer eller Mhz -> MHZ (det kommer i hvertfall til å ødelegge min leser opplevelse)

 

Håper Hardware tenker seg *GODT* om denne gangen, kom med en henvisning fra Norsk Språkråd så skal jeg bøye meg for Hardware.

 

Frank

Lenke til kommentar

Er enig med de fleste her, at navn på produkter burde skrives på den måten skaper/produsent har ment. Men jeg bryr meg egentlig ikke: ipod, Ipod, iPod er et fett for min del, altså selv om det kanskje tar et millisekund lengre og oppfatte hva det snakkes om, så ser jeg ikke noe problem i det, hvertfall ikke når det kommer til prat på forumer. Men man burde skrive det slik det er ment, når det kommer til artikler og lignende syntes nå jeg.

 

Til slutt, så syns jeg egentlig hele verden kunne glemt alle språk og heller gått over til å bare snakke engelsk, det hadde gjort alt så mye enklere.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...