Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Hvis man har noen glass som har vært gjentatte ganger i fettete oppvaskmaskin, kan man "reparere" de på et vis? Legge de i krystallsodavann-bløt... ellerno.

En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst.
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor lenge bør en medium gravity øl (meningen er 6,5% alkohol til slutt) stå når det er kanskje 23 grader i rommet, og man bruker Fermentis Safale S-04... og det begynte å gjære temmelig raskt (uten at det virkelig tok helt av i gjærlåsen). Altså sånn gjennomsnittlig, for å få en pekepinn - vet jo at det er store variasjoner...

 

Takker for ev. hjelp. :)

 

Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret.

 

Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen.

 

/Espen

Lenke til kommentar

Smakte en Ale i helgen som skuffet litt, den var også litt dyrere enn andre bedre IPA. Det som fenget meg var snakket om en torpedoformet gjæringstank for tørrhumling. Blir nok ikke gjenkjøp, men en helt grei IPA. Ølen jeg snakker om heter Sierra Nevada Torpedo IPA extra.

 

Sierra Nevada er en pionèr i håndverksølverdenen, men de fleste ølene deres er veldig snille i forhold til det man får tak i i dag. Sierra Nevada Pale Ale ble i sin tid ansett som en alt for bitter øl, mens den i dag vel nesten kan sammenlignes med Hansa IPA.

 

Et annet problem som gjelder IPA generelt, er at de er best de første 2-3 månedene etter brygging. De fleste øl importert fra andre kontinenter blir eldre enn dette før de kommer på det norske markedet. Unntak finnes dog på utesteder med godt ølutvalg som får det fortere ut til kunder.

Endret av Igniztion
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Hvis man har noen glass som har vært gjentatte ganger i fettete oppvaskmaskin, kan man "reparere" de på et vis? Legge de i krystallsodavann-bløt... ellerno.

En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst.

 

Ikke glem at oppvaskemaskiner bruke det samme vannet temmelig lenge og derme sprer det som er av fettrester i hele maskinen.

Lenke til kommentar

Hvor lenge bør en medium gravity øl (meningen er 6,5% alkohol til slutt) stå når det er kanskje 23 grader i rommet, og man bruker Fermentis Safale S-04... og det begynte å gjære temmelig raskt (uten at det virkelig tok helt av i gjærlåsen). Altså sånn gjennomsnittlig, for å få en pekepinn - vet jo at det er store variasjoner...

 

Takker for ev. hjelp. :)

 

Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet.

En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring.

 

Lenke til kommentar

En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst.

 

Bare holder meg til krystallsoda + dedikert børste jeg da. Det er ikke sååå mye jobb. Takk. :)

 

Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret.

 

Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen.

 

/Espen

 

Takker! Får prøve å måle litt.

 

En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring.

 

Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet.

 

Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. :)

Lenke til kommentar

 

 

Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. :)

 

 

Kjøleskap med et lite varmeelement (25W) og ekstern styring (f.eks. STC-1000) der føleren er festet til gjæringskaret er nok den beste metoden, innenfor et akeptabelt budsjett.

Lenke til kommentar

Kjøleskap med et lite varmeelement (25W) og ekstern styring (f.eks. STC-1000) der føleren er festet til gjæringskaret er nok den beste metoden, innenfor et akeptabelt budsjett.

 

Har tenkt litt på det der ja. :)

 

Får se hva det blir til. Hittil har jeg bare kjørt kjøkkensil... ikke akkurat storproduksjon.

 

(Men prosessen er jo den samme, så med tanke på håndverket er det jo like interessant.)

Lenke til kommentar

 

 

En velfungerende oppvaskmaskin bør ikke bli fettete og dersom man vasker glass alene, kanskje uten skylle/glansmiddel, så burde glasset bli helt 100% rent. Men krystallsodavann funker helt fint det. Helst med en dedikert børste slik at man ikke tilfører noe som helst.

Bare holder meg til krystallsoda + dedikert børste jeg da. Det er ikke sååå mye jobb. Takk. :)

Tommelfingerregel for Ale er 2 uker gjæring, men den tar ikke skade av å stå opp mot 3-4 uker. For å se om den er klar for å flaske (eller tappe på fat) sjekker du FG, dersom du måler stabil FG 2-3 dager etter hverandre er ølet ferdig gjæret.

 

Men altså, det anbefales 14 dager på gjærkaret uansett, det har også noe med at gjæren rydder opp i en del usmaker etter at den er ferdig med gjæringen.

 

/Espen

Takker! Får prøve å måle litt.

En tommelfingerregel er at en ikke senker, men kun hever, temperaturen under gjæring.

 

Vær klar over at 23 gr. er i høyestelaget og at det kan oppstå smaker du egentlig ikke ønsker i ølet.

Ja, vet det er litt høyt. Men dette er mitt største problem med brygging; det med å ha et rom med presis og jevn temperatur... det er vel bare å ha et slags lagerrom med en ovn med termostat, men jeg har ikke noe slikt rom per dags dato. :)

Aldri hatt noe problem med temperaturen. På vinteren ble det litt for kaldt ute i gangen. Men i stua var det perfekt temperatur. Man sjekker lett sånt med et termometer. Jeg bruker det til 10kr fra Europris.

 

Imorgen blir det fiskemiddag og belgisk Ale med gjester servert på det nye spisebordet. Kjøpt min første Rochefort 10, et par blonde og et par Saison, ble tre IPA også da...

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Aldri hatt noe problem med temperaturen. På vinteren ble det litt for kaldt ute i gangen. Men i stua var det perfekt temperatur. Man sjekker lett sånt med et termometer. Jeg bruker det til 10kr fra Europris.

 

Her varierer det fra 13-25 for tiden... om vinteren kan det fint synke ned i 6, om natten. Dette er stuen. Dette fordi jeg prøver å bruke mer ved og mindre strøm...

 

Om sommeren kan det gå over 30... det er en gryte her.

 

Så om sommeren burde jeg vel i tilfelle hatt ikke bare en varmer, men også en kjøler...

 

Bryggeriene bruker jo kjølevann rundt tankene. :) Gjæring er eksotermt. Om det begrepet kan brukes når mikro-organismer har smorgasbord...

 

Imorgen blir det fiskemiddag og belgisk Ale med gjester servert på det nye spisebordet. Kjøpt min første Rochefort 10, et par blonde og et par Saison, ble tre IPA også da...

 

Noen av de trappisterne er gaaanske søte... :roll:

 

Westmalle smaker vel best til seigmenn eller Panda, tror jeg.

Lenke til kommentar
Gjest medlem-105082

Noen som kan anbefale et par gode Irish/Dry Stouts? Har lyst til å prøve noe annet en kjenningene Guinness og Murphy's. Noen som har smakt Ægir Lir Irish Stout?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Prøvde meg på en brewdog dog A på 17. Mai, det var stouten sin det! Var heftige greier å vanskelig å sette fingeren på snaken men det jeg fikk fram av smaker var en søt smak av kaffe med en avslutning av lakris og et lite stikk på tunga av chilli og ganske kraftig bitterhet.

 

Uten tvil noe av det beste jeg har smakt og må prøves igjen, men når den koster 270kr på pub så må det nok en spesiell begivenhet til, eller tok meg like lang tid å drikke denne som jeg vanlig vis bruker på tre øl så sånn sett var den jo ikke så dyr. :p

  • Liker 2
Lenke til kommentar

........... men når den koster 270kr på pub så må det nok en spesiell begivenhet til, eller tok meg like lang tid å drikke denne som jeg vanlig vis bruker på tre øl så sånn sett var den jo ikke så dyr. :p

 

Et poeng mange overser.

En betaler for en opplevelse (og for enkelte virkning) og dermed blir ren literpris helt feil som sammenlgingin.

Samtidig hender det oftere og oftere jeg går forbi øl, spesielt på butikker, fordi det er overpriset. Standard britisk ale til 70,- for halvliteren og skandinavisk håndbrygget til 60,- for 0,33.

Lenke til kommentar

I dag spratt jeg første flaske av en ny batch med en IPA. Blodferskt. Det er særdeles lett å lage godt øl, selv med (god) maltekstrakt. Brygget med pale maltekstrakt fra Bryggselv. Humlet med Centennial, Cascade og litt Northern Brewer. Gjæret med Safale 05.

 

Flere her som bruker Untappd?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...