Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Det er ikkje nødvendigvis nykverna som er den store forskjellen, sjølv om det er ein fordel å kverne bønnene så nær brygginga som mogleg. Det viktigaste er at bønnene ikkje er brent for eit år sidan og at det er kvalitet på bønnene. Nybrente kaffibønner kan fint halde seg i nokre månader, sjølv om smaken vil forsvinne litt. Det du derimot får kjøpt i butikken er ofte bønner av OK kvalitet for masseproduksjon, og bønner som gjerne er brent mange månader før du kjøper dei. Om det framleis har noko effekt å kjøpe heile bønner og kverne sjølv er eg usikker på, spesielt sidan kvernene dei brukar på fabrikken gjerne er betre enn det du sjølv klarar å kverne med ei handkvern eller rimeleg elektrisk.

 

 

Om eg skal rangere dei forskjellige alternativa: 

 

1. Nybrente og nykverna bønner. Typisk Tim Wendelboe, Supreme Roastworks, Fuglen, Kaffa osv.

2. Nybrente og ferdigkverna kaffi. Same som over, berre at du får dei kverna på kaféen når du kjøper dei. Her slepp du ha eige kvern.

3. Gamle og nykverna bønner. Butikkbønner der du ikkje veit kvernedato.

4. Gammal og ferdigkverna kaffi. Det meste av ferdigkverna på butikken. Friele, Coop, Evergood osv. Med mindre nokon har byrja å merke dei med brennedato så kjenner du ikkje denne.

 

Dersom du ikkje har kvern så ville eg i første omgang kjøpt ein pose ferdigkverna på ein god kaffibar. Dette får du veldig mange stader i Norge, samt over internett. Du kjøper i praksis heile bønner, og ber dei kverne dei for deg til det bryggeutstyret du har tenkt å bruka. Eg ville heller starta der enn å kjøpe kvern og Evergood-bønner. Det største problemet med det du får på daglegvarebutikken er først og fremst alder og kvalitet på bønnene, ikkje at dei er ferdigkverna. Kjøper du ein pose ferdigkverna på ein god kaffibar så kan du kanskje merke at smaken forsvinn litt jo lengre tid det er gått.

 

Heilt nykverna er heller ikkje ideellt. Dei fleste anbefalar å vente til bønnene er 3-14 dagar gamle før ein brukar dei. Sjølv brukar eg dei helst ca. ei veke etter brenning.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei. De mente det var bedre å kverne i butikk, fordi kvernen deres var såpass mye bedre enn kverner folk har hjemme at det var en større forskjell enn helt nykvernet kontra kvernet for et par dager siden.

 

Her er den, forresten:

https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/is-it-always-better-grind-fresh

Endret av the_last_nick_left
Lenke til kommentar

Nei. De mente det var bedre å kverne i butikk, fordi kvernen deres var såpass mye bedre enn kverner folk har hjemme at det var en større forskjell enn helt nykvernet kontra kvernet for et par dager siden.

 

Her er den, forresten:

https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/is-it-always-better-grind-fresh

 

Butikk er det siste stedet du vil kverne kaffen din! (Med mindre noen har funnet en butikk med en nogenlunde ren kvern som blir vedlikeholdt?) Ikke ser jeg at artikkelen konkluderer med dette heller.

 

En god kaffebar derimot er innafor, mange bor dessverre ikke i umiddelbar nærhet til en god kaffebar, eller ønsker å ha en liten meny av kaffe hjemme og eller ønsker å brygge på flere bryggemetoder etc. 

 

Det er også blitt et stort spenn i kvaliteten på kaffen man kjøper i daglivarebutikken etter hvert. Og med så mange nye brennerier rundt om i landet er det stort spenn i kvalitet og stilretninger også her. Så det å diskutere "god kaffe" blir i hvert fall ikke lettere med tiden :)

Lenke til kommentar

Noen som har tips til å lage god kaffe på en billig måte? Kan investere i noe ikke alt for dyrt utstyr (aeropress?).. Flyttet hjemmefra og gått meget god kaffe til pulverkaffe, og ettersom jeg ikke drikker brus/spiser godteri føler jeg at jeg i hvert fall kan bruke litt penger på å drikke god kaffe ..

Endret av Kovalevskaja
Lenke til kommentar

Aeropress eller presskanne er noko av det enklaste å bruka om du ikkje vil ha traktar eller noko Nespressogreier. Ikkje så dyr investering og du kan bruka vatn frå ein ordinær vasskokar eller rett frå ein kjele om du vil. Det er i tillegg ganske kurant å laga god kaffi med dei.

 

Dersom du er glad i god kaffi er uansett det den største utgiften på lang sikt.

Lenke til kommentar

Noen som har noen tanker om Melitta? (https://www.amazon.com/gp/product/B0014CVEH6/ref=ox_sc_mini_detail?ie=UTF8&psc=1&smid=A23M3P8BKKV3LL)

Kan man i den (og V60 forsåvidt, som også vurderes) bruke kaffe man får kvernet hos feks en kaffebar, eller blir det ikke ferskt nok, så man ha håndkvern?

 

Ellers, er det ganske 'dumt' å kjøpe en brukt presskanne? (typ https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=125543163&fks=125543163)

Og er det noen aeropress dere anbefaler?

Lenke til kommentar

Det dyrest er er jo uansett råvarene, ikke bryggeutstyret.

Vannkoker har man som regel, en hellekanne får man for godt under tusenlappen og et V60-kit koster da ikke mange kronene. Wilfa kvern finner man på tilbud til rundt 500,-

 

Det er 1/2 av det jeg bruker på kaffe på ett år og det ustyret varer i mange mange år.

 

Nei, å være gjerrig på utstyr er ikke noe vits da det er en brøkdel av hva råvarene koster.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...