Gå til innhold

Her er AMD sokkel AM2-detaljene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Kan noen av forumets 'belærte' (Simen, ATW osv) forklare hva som er den store nytteverdien av å bytte sokkel? Forskjellen kan umulig være veldig stor, mitt ASRock HK hevder i alle fall at jeg kan bruke AM2 CPU'er på det og det er 939 sokkel på det idag..

5864975[/snapback]

 

Greien er jo bare at nye prosesorer bruker andre pinner til signaler enn de gamle. Dvs, strukturen i prossesoren er annerledes og dermed må sokkelen forandres for å passe med disse. Selve sokkelen er jo bare en kobling fra hovedkort til cpu. At du kan

bruke AM2 CPU i din 939 sokkel høres rart ut, men kan jo være at AM2 sokkelen er bakoverkompatibel med 939...ikke vet jeg.

Lenke til kommentar

Nytteverdier av AM2:

- Hardware basert virtualisering/AMD's "Pacifica", som er et meget stort skritt innen hardware. ("Presido" er også nevnt ifb. med AM2, men så ikke noe om det i artikkelen)

- Meget billig 2-4GB RAM. DDR2

- Lavere effektbruk på plattformen.

- Bedre spesifikasjoner på HTT.

- Muligens noen ekstra PCIe lanes(usikker på denne delen).

- Siden DDR2 og DDR3 er slot kompatible kan du kanskje se AM2 prosessorer som støtter både DDR2 og DDR3 på ditt AM2 hovedkort når DDR3 er Jedec godkjent. Kanskje også DDR4.

- Vi vil garantert få se AMD 65nm CPU'er til AM2. Det spekuleres i Q3-2006 til Q2-2007.

 

"Minus":

- Ytelsesmessig vil du ikke merke noen særlig forskjell fra en bra s939 spek. i starten. Men gi AM2 6mnd-12mnd så vil man kanskje begynne å se CPU'er som drar fra S939.

 

Generelle Minus:

- Det vil alltid være barnesykdommer i G1, selv om sjangsene for dette er mye mindre på overgangen fra S939-AM2 enn fra SocketA-S754 og S754-S939.

- Det er som regel dyrt de første 6mnd. etter lansering.

 

 

 

Hvor god klokkeplattform AM2 vil bli gjenstår å se, men den burde ikke bli noe dårligere enn S754 og S939. NB! S939 og AM2 er selvf. ikke kompatible.

 

EDIT

La til info ang. ytelse, samt rettet noen meget uthevede skrivefeil.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Håvard: Fin oversikt. Godt å ha all info på en plass. :)

 

Mozze: Fordelen med å kjøpe sokkel AM2 i stedet for 939 er:

- Støtte for viritualisering (kjøre flere OS samtidig)

- Bedre oppgraderingsmuligheter med tanke på størrelsen på minnebrikker

- Bedre oppgraderingsmuligheter med tanke på fremtidige prosessorer

- Effektforbruket for hele systemet vil gå en liten smule ned med DDR2 (noen få watt)

- Det kommer laveffekts-utgaver av noen av prosessorene på 35W (?) som muliggjør svært stillegående systemer

- Nye hovedkort blir normalt bedre utstyrt enn gamle i samme prisklasse

- Athlon64 FX vil få betydelige mengder L3 cache (trolig ikke fra starten av)

 

Jeg har med vilje ikke nevnt ytelse med ett ord. Ytelsen vil sansynligvis forbli som før. Man bør altså begrunne en oppgradering til AM2 med noen av de nevnte nye egenskapene og ikke ytelse. Dersom man oppgraderer fra f.eks sokkel 939 kun for å få bedre ytelse så kjøper man den berømte katta i sekken og kunne like gjerne kastet pengene ut vinduet.

 

Edit: Jeg glemte punket om L3 cahce.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
mitt ASRock HK hevder i alle fall at jeg kan bruke AM2 CPU'er på det og det er 939 sokkel på det idag..

5864975[/snapback]

Greien er jo bare at nye prosesorer bruker andre pinner til signaler enn de gamle. Dvs, strukturen i prossesoren er annerledes og dermed må sokkelen forandres for å passe med disse. Selve sokkelen er jo bare en kobling fra hovedkort til cpu. At du kan bruke AM2 CPU i din 939 sokkel høres rart ut, men kan jo være at AM2 sokkelen er bakoverkompatibel med 939...ikke vet jeg.

5865000[/snapback]

Sokkel 939 og AM2 er ikke kompatibel. Men det kan likevel godt stemme at Mozze har et hovedkort som støtter begge deler. ASRock har nemlig et eller flere hovedkort som kan utstyres med et "datterkort" med en ny CPU-sokkel og nye minneplasser på. AM2 CPU'er passer altså ikke i sokkel 939, men det går an å utstyre hovedkortet med et utvidelseskort som har den nye sokkelen og DDR2 minneplasser.

Lenke til kommentar

I artikkelen er ikke Athlon 64 X2 4000+ (2.0GHz, 1MB x 2) nevnt, jeg vet ikke om det er utelatt med vilje (kanskje bare rykter), men den er iallfall med på listene til vr-zone.com og dailytech. Er det noen som helst merkbar ytelsesforskjell mellom 512 og 1024 MiB cache (refererer da til 939 sokkelen)?

Lenke til kommentar
Kan noen av forumets 'belærte' (Simen, ATW osv) forklare hva som er den store nytteverdien av å bytte sokkel? Forskjellen kan umulig være veldig stor, mitt ASRock HK hevder i alle fall at jeg kan bruke AM2 CPU'er på det og det er 939 sokkel på det idag..

5864975[/snapback]

 

Hehe, hyggelig å bli omtalt som belært, selv om CPUer neppe er min sterkeste side :).

 

Synes Theo og Simen1 oppsummerer fint, selv om jeg kanskje er litt uenig i å kreditere bedre HK-features og flere PCIe-lanes og sånn til den nye sokkelen, hadde det ikke kommet en ny sokkel hadde slikt sikkert blitt lansert til 939 også, men på den andre side, så blir det jo i praksis en fordel.

 

AtW

Lenke til kommentar
hvorfor er AMD så gjerrige på og gi oss L2-cache, intel er jo en del forran på det området.

5865066[/snapback]

Litt enkelt forklart: Siden AMD har mindre latency mot minnet enn Intel så har AMD mindre ytelsemessige fordeler av å øke L2 cachen enn Intel. AMD har også en annen L2 cache-teknologi som gjør at 1MiB cache tar mye mer plass enn intels 1MiB. Dette gjør at produksjonskostnaden for mer L2 cache er større og nytteverdien er mindre enn hos Intel. Når man veier opp nytteverdi mot kostnad så er det en fordel at AMD har noe mindre L2 cache enn Intel. En annen ting er at AMD har såkalt "exclusive" cache, mens intel har "inclusive". Dette betyr at AMD kan lagre 128 KiB i L1 + 1024 MiB i L2 = 1152 KiB totalt, mens Intel "kopierer" L1 cachen til L2 slik at en CPU med 1024 MiB L2 ikke kan lagre mer enn 1024 KiB totalt i L1 + L2 uansett størrelsen på L1. Dette gjør at den effektive cache-mengden faktisk er litt større i en AMD-prosessor med 1MiB L2 cache enn en Intel-prosessor med 1MiB L2 cache.

 

Jeg glemte forresten et punkt under fordeler: Athlon64 FX-serien vil få L3 cache (kanskje ikke fra starten, men sansynligvis innen ett år). Denne L3 cachen vil trolig være på ganske mange MiB og hjelpe en god del på ytelsen i programmer som bruker begge kjernene.

Lenke til kommentar
I artikkelen er ikke Athlon 64 X2 4000+ (2.0GHz, 1MB x 2) nevnt, jeg vet ikke om det er utelatt med vilje (kanskje bare rykter), men den er iallfall med på listene til vr-zone.com og dailytech. Er det noen som helst merkbar ytelsesforskjell mellom 512 og 1024 MiB cache (refererer da til 939 sokkelen)?

5865082[/snapback]

Jeg trodde ikke X2 4000+ ville bli virkeliggjort akkurat som på sokkel 939, men det er mulig jeg tar feil.

 

Det er en test av forskjellige størrelser på L2 cache her:

Test: L2-størrelse på AMD = lite viktig

Lenke til kommentar

ASRock DUAL korten har en 'Future CPU Slot' som vitterlig skal støtte AM2 sokkelen. HK'et har også AGP og PCIe spor og passer ypperlig til osssom oppgraderer midt i overgangen på sokkelskifte. Aner ikke om ytelsen vil få en knekk av lengre signalvei og datterkort, men muligheten er i alle fall der.

 

ATW, jeg sa 'belært', bruker " " ;)

Men det er i alle fall MYE kunnskap på dette forumet og folk er generelt veldig flinke til å dele det man kan med andre. Så all honnør til dere.

Da setter vi over fra mitt OT innlegg og tilbake til AM2 CPU'er.. :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...