Gå til innhold

Hvilken spillskole bør jeg velge?


Anbefalte innlegg

Min STORE drøm er å jobbe med spill, og har derfor søkt på folkehøgskole med data og medie linje, og håper etter det og gå videre til Noroff (skole med spill linje) eller lignene skole.

Men greia er at jeg er 18 år og har bare hat egen pc i 1 år (internett i 3) så ''skilza'' mine er ikkje akuratt ''L33t''. :dontgetit:

Så problemet er at det virker som om folka i bransjen no er enten mattematiske geni eller har ingenør utdanning.

Altså når eg om 3-4 år er ferdig med utdanninga, vil eg da ha enn mulighet til å få den jobben eg drømmer om?

Vil enn fremtidig arbeidsgiver ta meg like nøye i vurdering som enn med ingenør utdanning?

Er så klart andre bransjer som kan ha bruk for meg men vil det være vert det?

 

Forventer meg ingen konkrete svar(ingen kan se inn i fremtida) men litt respons ville vert fint :)

Fikk i det minste lufta meg litt.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Altså når eg om 3-4 år er ferdig med utdanninga, vil eg da ha enn mulighet til å få den jobben eg drømmer om?

Vil enn fremtidig arbeidsgiver ta meg like nøye i vurdering som enn med ingenør utdanning?

 

-----

 

Neppe. Nå vet ikke jeg hvilken utdanning som tilbys her, men hvis drømmen din virkelig er å jobbe med spill så ville jeg nok tatt meg bryet med å enten gå på enten høgskole eller universitet. (master/siv.ing) Og spesialisert meg på programmering. Som du sikkert vet så er programmering en stor del av det å lage spill og for å lære seg å programmere så kreves det jobbing. At du trenger å være et mattematisk geni for å programmere er ikke sant, at du må ha en evne til å tenke logisk er vel det største kravet. Å satse på en "kvasiutdanning" fra en folkehøgskole ville ikke jeg tatt sjangsen på. Fordelen med å ta utdanning på høgskole(bachlor/master) er at du ikke nødvendigvis behøver å ha realfagene som du MÅ ha for å gø ing/siv.ing.

 

Uansett så vil ikke noen utdanning sikre deg jobb i fremtiden, så enkelt er det:)

 

Edit: Ikke ta det ille opp, men en kompilator er strengere mtp. rettskrivning enn posteboksen på dette forumet.

Endret av Quayle
Lenke til kommentar

Noroff? Dummeste du noen gang kommer til å gjøre.

Er akuratt samme mølla som Merkantilt Institutt.

 

Lærere er fraværende, gir deg urelevante oppgaver m.m

 

En kamerat som gikk der, sliter ennå med studielån.

Jeg gikk selv på MI- så jeg vet hvordan det er.

 

Vil anbefale NITH- der møter hvertfall lærerne opp.

Noroff, styr unna det!

Lenke til kommentar

Folkehøyskole er gøy, men du lærer nok ikke mye annet enn "social skills", som jo kan være nyttig. Har selv gått datalinje på fhs og lærte veldig lite, mest fordi folka er veldig umotiverte. Tror du heller burde ta film, foto, design eller lignende, dersom du ønsker å lære noe. Dette er jo imidlertid bare basert på egen erfaring.

Lenke til kommentar

Jeg har også hørt mye negativt om noroff, fra forskjellige kilder, så vær litt på vakt der.

 

Du sier egentlig ikke hva du vil jobbe med innenfor spillutvikling. Er det programmering du har lyst å gjøre? Isåfall hvilket felt innenfor programmering, grafikk, fysikk, AI eller nettverk osv? eller kanskje du heller vil jobbe med 2d/3d? Animasjon? lyd og musikk? Gameplay design?

 

Jeg ville anbefale deg å finne et forum eller to som omhandler det spesialfeltet du vil inn under, så registrer du deg og begynner å lære på egenhånd i fritiden. Det kan gi deg det lille ekstra du kan trenge for å få jobb i denne industrien.

Endret av slash
Lenke til kommentar

Det er jo ikke sikkert programmering er veien å gå for deg?

Selv synes jeg designdelen av spillutvikling virker vel så spennende.

Lær deg grafisk design, 3d modelering osv., aner ikke hvor men det finner du nok ut?

Ellers kan det være lurt å sjekke denne siden:

http://www.funcom.no/wsp/funcom/frontend.c...BLISH&item=1005

 

Rimelig detaljerte beskrivelser av hvilke kvalifikasjoner Funcom ser etter hos

folk de skal ansette.

 

Lykke til!

 

Ps: Hvis i tvil, drit i orddeling

Endret av tezza
Lenke til kommentar

Er 95% sjanse for at du må arbeide og senere studere videre i utlandet så bare du er forberedt på det. Er veldig lite tilbud utenom Noroff som hjelper deg med dette . Du sier du har holdt på med PC i 1 år ? :O Har du noensinne sett programmering ? Det er ufattelig vanskelig og involverer ganske mye matte og fysikk for å jobbe med en spillmotor. Enten du velger å jobbe med programmering eller 3d modellering så må du nesten elske dette og anbefaler deg å fyre opp 3dsmax eller maya for å se om dette er noe for deg.

 

Er mange som velger IT skoler uten noe forkunnskaper og forventer at de blir mestre, det er veldig feil. En skole bare gir deg pekepinne på hvordan ting fungerer, kreative yrker som dette krever 100x mer og forventer at du gjør noe innovativt. Har jeg skremt deg enda ? :p Men elsker du å drive på med spillutvikling så vil du få jobb uansett skolegang du har hatt , alt som teller er portfolio :)

 

Det var like før jeg valgte Noroff selv men jeg bestemte meg for å ikke gjøre det da jeg elsker Norge for mye. Har du mye penger og er jævlig god i Maya kan du studere i Hollywood hos Gnomon :D Det er eliten av eliten innen 3d og spesialeffekt folk som holder til der.

Endret av Avean
Lenke til kommentar

problemet mit har altid vert at eg ikkje veit kva eg skal bli (det og rettskriving)

prøvde meg som snekker med grunnkurs byggfag fant ut at det ikkje var noke eg ville drive med resten av livet, tok fri år og fant ut at det einaste eg likte var data og spill.

Å no sitte eg her og er litt i tvil om det og, veit at eg lika og holde på med det men kunskapen min om emne er liten.

derfor virka Noroff så genial, eniaste krava var ungomskole, lit forkunskap og $$.

Jeg er fullt villig til å jobbe hardt og ta skole i utlandet og er stort sett fornøyd om eg kan leve rimlig greit av det, om det er i spill, film er andre bransjer.

Lenke til kommentar

Vel. Siden du bare har ett år på videregående bak deg, og ikke generell studiekompetanse, så blir det litt vanskelig å studere på noe annet enn folkehøyskole og noroff. Det koster jævlig mye penger, og dersom dette viser seg å være bomtur, så er det penger som du kommer til erge deg over å måtte betale tilbake. Jeg foreslår at du finner ut hvor din nisje er i det å utvikle spill. Det har seg nemlig slik at å utvikle spill, ikke er helt det samme som å spille de.

 

Jeg kan prøve å liste opp litt kvalifikasjoner og stasch som jeg tenker meg er ganske standard.

 

Programmering:

skjønne logikk, flink å lese til seg kunnskap, helst godt grunnlag for matte, iom. at nesten alle som ansetter programmerere i spillindustrien krever at du kan 3d matte.

 

Art:

Kunne tegne, være kreativ. ha portofolio og kjennskap til dataprogrammer for tegning osv.

 

3d Art:

nesten samme som art, bortsett fra at 3d-modellering kan gjøres litt mer systematisk. få tak i et 3d-program (3ds max, maya, blender, etc) og kjør gjennom noen tutorials for å se om dette kanskje er noe du kan bli flink i.

 

Game Design:

Må være kreativ, men også ekstremt god til å formidle ideer, både skriftlig og muntlig.

 

QA:

Teste spill for bugs, og spillbarhet. Det finnes vel heller lite formell utdanning for QA, så eneste måten å komme seg inn i QA er vel å søke på jobber tror jeg. Det som er kjipt med QA, er at mange spillselskaper bare bruker de til bug-testing, og driter i input QA kommer med på spilldesignet. Dette varierer vel fra arbeidsgiver til arbeidsgiver.

 

Lykke til! :)

Lenke til kommentar

Det første først. NITH starter nå opp med et 3 årig bachelorprogram i spilldesign, i Bergen, Stavanger og Oslo (tror jeg). Jeg tror de starter opp fra neste høst. Nå er kanskje ikke NITH de mest prestisjetunge skolene i Norge, og det koster penger å gå der, men så vidt jeg vet er det ikke så veldig mange andre skoler som tilbyr en såpass spesialsiert retning som dette. Kanskje Høgskolen i Hedmark som nibbler nevner her ja.

 

Når det er sagt, så kommer man antageligvis også langt (mye lenger?) om man velger en ingeniørutdanning (eller tilsvarende) og spesialiserer seg på programmering eller tilsvarende som Håvard nevner over.

 

Nå er det nok også desverre sånn at jobbmarkedet for spillutviklere i Norge er svært begrenset, og det er vel heller ikke så veldig mye som tyder på at det kommer til å bli en stor boom her heller. Det er utrolig vanskelig å få finansiert store spillprosjekter her i landet, så jeg er litt bekymret for hvor alle disse som nå begynner på de tre NITH programmene eller tilsvarende programmer, skal jobbe. Det vil i alle fall ikke bli nok jobber til alle som begynner på disse studiene.l

 

Så har man alltid utlandet, men da blir det straks værre. Du må kunne språk, være villig til å flytte på deg, og i tillegg konkurrere med tildels SVÆRT dyktige kandidater fra prestisjetunge universitet og skoler.

 

Det finnes tryggere karrierevalg, for å si det sånn. Men skal du virkelig satse på dette, så kan jeg med 90-10 prosent sikkerhet si at Noroff eller tilsvarende skoler vil være rimelig dødfødt, markedet tatt i betraktning. Du vil trenge både solid utdanning og aller viktigst utrolig høy reell kompetanse, ikke bare papirer.

 

Edit: Virket kanskje litt vel pessimistisk der. Det burde være mulig å få til det meste bare man er villig til å satse hardt på det. Men da bør du begynne med å kvalifisiere deg til skikkelig høyere utdanning.

 

Edit2: Det er selvfølgelig også mulig å komme i betrakning uten ingeniørutdanning, men da må du inn på andre vilkår, som konseptutvkler eller tilsvarende. Og det er så vidt jeg har erfart ingen som får begynne i en sånn jobb, det krever som regel noen års erfaring innen bransjen slik at man får bygget opp en portifolio og vist at man faktisk har evner der.

 

Du kan også ta en titt på GameIndustry og se på stillingsannonsene der, de gir en pekepinn på hvilken utdanning og kvalifikasjoner som blir etterspurt der ute.

 

Edit3: Lenke til NITHs Bachelorprogram i Spillprogrammering. Semesterprisen er 25.000,- pluss diverse utgifter til registrering.

 

Krav:

 

For studieprogrammet Spillprogrammering kreves generell studiekompetanse + matematikkfordypning (2MY, 2MX eller 3MZ). Dersom du mangler fordypning i matematikk kan du ta kurs i 2MX samtidig med første studieår, slik at du oppfyller opptakskravet innen du starter på spesialiseringen i det andre studieåret.

 

Følgende alternativer gir generell studiekompetanse:

 

 

Alternativ 1

 

3-årig fullført og bestått utdanning fra videregående skole med oppnådd generell studiekompetanse.

Alternativ 2

 

Fagbrev/svennebrev og bestått deleksamen i følgende fag fra videregående skole: Norsk (4+5+5 timer), Engelsk (5 timer), Matematikk (5 timer), Naturfag (5 timer), Samfunnslære (2 timer) og Nyere historie (4 timer).

 

Alternativ 3

 

Fylte 23 år i løpet av 2006 og fem års fulltids arbeidserfaring medregnet videregående skole, folkehøgskole, omsorgsarbeid og militær førstegangstjeneste. Bestått deleksamen i fag fra videregående skole (se Alternativ 2).

Alternativ 4

 

Realkompetanse. Du kan søke opptak selv om du ikke har generell studiekompetanse. Forutsetningen er at du er fylt 25 år i 2006 og har minst fem års relevant heltids yrkeserfaring og/eller skolegang. Husk å legge ved fyldig dokumentasjon til søknaden.

 

Håper dette var litt til hjelp. Som du ser, er det muligheter å komme inn på NITHs studium selv uten fullstendig fullført videregående.

Endret av cetram
Lenke til kommentar

Hvis du virkelig har lyst til å satse på dette er mitt tips å gjennomføre videregående og skaffe deg studiekompetanse (mens du begynner å lære deg det du måtte ha lyst til å drive med innen spilldesign (programmering, 3d modellering eller hva det enn måtte være) på egenhånd), og så satse på å ta en Informatikk eller Dataingeniør utdannelse på Høgskole\Universitets nivå.

Lenke til kommentar
Det første først. NITH starter nå opp med et 3 årig bachelorprogram i spilldesign, i Bergen, Stavanger og Oslo (tror jeg). Jeg tror de starter opp fra neste høst.

 

Går på NITH 2 året mitt nå, og de begynte med spill linjen høsten 2005, så de er godt i gang. Dette tilbys i både Stavanger, Oslo og Bergen. Programmering er det viktigste her og det lærer du ved NITH, skal jeg love deg. Samtidig som du får andre kompetanser som Systemuvikling og forskjellige databaseløsninger, som SQL. Så har slår du et par fluer i en smekk. :yes:

 

NB! Husk skal du søke på NITH, må du ha Matematikk 2MX fra videregående, hvis ikke tilbys det kurs i det ved NITH. ;)

 

EDIT: _vamecum, husk at det er forskjellige avdelinger som tar for seg de forskjellige oppgavene du nevnte og det tar mange iterasjoner. Så om en er god i programmering og tar seg av proging delen så skal man ikke teste. Det er det testeren(e) som tar seg av og raporterer eventuele bugs. ;)

Endret av Wooho
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...