Gå til innhold

Er det lov å kjøre med kjettinger hele tiden?


Apoc_

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Vinteren nærmer seg med storm skritt i den nordlige delen av landet, og i den anledning har jeg planer om å kjøpe et par kjettinger til bilen.

 

Det jeg lurer på er om man kun har lov til å bruke dem når man sitter fast osv. Eller om man kan kjøre med dem på hele tiden?

Endret av Apoc_
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du leser i bilens instruksjonsbok og i veiledningen til kjettingene dine vil du se at kjettinger anbefales kun over en kortere strekning og hastigheten må ikke overskride en viss kilometer.

 

Nå kjører riktig nok hjullastere og andre større kjøretøyer med kjettinger men de har hjemmel i forskriften om bruk av kjøretøy hvor det bl.a står:

 

I kjøretøy med tillatt totalvekt over 3.500 kg skal det, hvis det kan ventes kjøring på offentlig veg som er snø- eller isdekket, og i alle fall i tiden fra og med 1. november til og med første mandag etter 2. påskedag, medføres kjetting som er tilpasset kjøretøyets hjul og som er slik at det alltid er kontakt mellom kjetting og vegbane. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 16. oktober til og med 30. april.

 

 

Jeg vil ut fra dette si at du ikke har lov til å kjøre med kjettinger hele tiden dersom ditt kjøretøy veier under 3.500 kg.

Lenke til kommentar

Du ødelegger asfalten. Det virvles opp asfaltstøv som er skadelig for naturen og oss mennesker.

Det er derfor piggfrie dekk er påbudt mange steder i Norge. Dessuten vil det bråke så forferdelig inne i bilen at du kommer aldri til å orke å ha kjettingene på over lengre kjøring. Pluss at farten blir redusert siden underlaget (dekkene) blir ekstremt ujevne.

Lenke til kommentar

Det er vel ingen forbud mot å kjøre med kjettinger om vinteren men problemstillingen stopper seg selv ettersom det er ubehagelig å kjøre med kjettinger over lengere strekninger samt at det sliter unødvendig mye på hjulopphenget.

Har du prøvd å kjøre med kjettinger på asfalt?

Tenker at det vil bli en kort kjøretur etter å ha prøvd, det er nemlig veldig dårlig feste med stål mot asfalt.

Lenke til kommentar

Du kan, hvis forholdene tilsier det, kjøre med kjetting hele tiden. For det er krav at sjofør hele tiden skal ha kontroll over kjøretøyet. Men, som nevnt, med kjettinger kan du ikke kjøre i høyere hastigheter, pleier å ligge på 50 km/t, som er relativt raskt hvis en snakker om vann på is i veibanen.

 

Det er ikke påbudt å kjøre piggfritt, men det er vel innført avgift på å kjøre med pigg, for å få slitasjen på veien ned til ett minimum.

Lenke til kommentar
skinner: hvordan klarer du å trekke den slutningen?

 

1. Kjøretøyer under 3500kg er ikke nevnt der.

2. Forskriften du siterer går på det er at det er påbudt å ha det med, ikke å bruke det.

3. De fleste tunge kjøretøyer har alltid kjettinger med uansett :)

:hmm: .... Erm..... Vel.... Når du sier det så legger jeg merke til det.... :whistle:

 

Konklusjonen blir nok en helt annet - takk for at du påpekte det :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...