Gå til innhold

Holgers lille NTNU-tråd | *Se første post for spørsmål om hybel*


HolgerL

Hvilket sted tilhører du?  

1 456 stemmer

  1. 1. Velg ett av alternativene

    • Dragvoll
      254
    • Gløshaugen
      1018
    • Annet
      202


Anbefalte innlegg

 

Jeg synes det du sier blir litt feil, fordi, ærlig talt, å gjøre frivillig arbeid er ikke vanskelig (selvfølgelig spørs det litt hva du gjør). Jeg har gjort en god del og det er ingenting ved det som er spesielt utfordrende, og det er ingenting ved det som for eksempel gjør deg til en bedre programmerer enn det LoL gjør.

 

Egentlig synes jeg at å komme til Diamond 1 i LoL er mer imponerende, når det gjelder skills, enn det er å gjøre det meste av frivillig arbeid. Selv om frivilig arbeid er bra for samfunnet, selvfølgelig :), men jeg synes det har like lite å gjøre med å være ingeniør som det å spille LoL

 

Så du mener at å ha et frivillig verv som innebærer at du programmerer ikke gjør deg til en bedre programmerer enn å spille LoL? Give me a break.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De fleste frivillige verv innebærer ikke at du gjør noe direkte relatert til en evt. jobb. Flere frivillige verv innebærer at man setter av et par timer i uka for møter og diverse sosiale aktiviteter. For all del, de som har tidkrevende leder-roller i frivillige studentorganisasjoner fortjener all creds for det, men jeg synes ikke folk som steker vafler på linjeforeningskontoret en gang i uka skal ha noen fordel ovenfor folk som bruker fritiden sin på andre ting. Være det pc-spill, trening, fotball eller sjakk.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Tror en del her har feil oppfatning av hva slags frivillige verv som finnes der ute. Jeg snakker selvsagt ikke om vaffelsteking for linjeforeningen. Har du for eksempel et verv som webutvikler i Markedsføringsgjengen på Samfundet får du reell erfaring med webutvikling som bedrifter selvsagt setter pris på. Et annet eksempel er å ha en lederstilling i en bedriftsrettet organisasjon som Bindeleddet eller Teknologiporten. Er du journalist i Under Dusken får du journalisterfaring som gjør det mye lettere å få jobb som journalist etter endt utdanning dersom du ønsker det.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er ganske mye jobb innenfor de teknsike gjengene på Samfundet, selv om ikke alt er direkte jobb relatert så får man ganske mye erfaring i å jobbe i team med andre, både innad i gjengen og utenforstående. Og er du riktig heldig IT-student får du jobbe med datasystemer og får små (og litt større) kodejobber kastet etter deg.

Lenke til kommentar

Helt klart mange frivillige verv i Trondheim som krever mye tid. I linjeforeningene har jeg inntrykk av at det varierer veldig hvor mye tid som går med. Noen er bare med på et møte i uka. På Samfundet f.eks. er det vel litt strengere regler for hvor mye man skal forvente av hver enkelt, og de som er med på UKA legger gjerne ned ekstremt mye tid i løpet av noen få uker.

Lenke til kommentar

På Samfundet går det fra ~8-10 timer i uken (unntatt fritidsklubber som ARK) opp til folk som må jobbe 60-70 timer i uken fordi organisasjonen de leder ikke ville gått rundt ellers. Men mer enn arbeidsmengde dreier det seg etter min mening om at det du gjør er relevant for studiet eller den type jobb du ønsker etter endt studie.

 

Vaffelsteking, og generelt "fritidsklubbstillinger", betyr neppe så mye, utenom at de kan signalisere at du er en utadvent person. Bedrifter ønsker alltid mennesker med lederferdigheter, så frivillige lederstillinger ser svært bra ut på CV. Det mest ideelle er nok å ha en frivillig stilling med direkte relevans til studiet.

 

Dersom en bedrift sammenligner to datastudenter med omtrent like karakterer, der den ene ikke har gjort en dritt utenom å studere, og den andre har drevet med programvareutvikling i en frivillig organisasjon, er det på ingen måte galt av bedriften å foretrekke student nummer to. Det betyr ikke at å ha et slikt frivillig verv er den eneste måten for vår hypotetiske datastudent å bli mer attraktiv i arbeidsgivers øyne -- han kan i stedet for eksempel bidra til åpen kildekode-prosjekter eller starte sin egen bedrift under studiet -- men bedrifter ser etter erfaring, erfaring, erfaring og å ha en frivillig stilling som gir deg relevant erfaring er en utmerket måte å skille seg ut av mengden på.

 

Selv hadde jeg på ingen måte fått de sommerjobbene jeg har fått uten relevant erfaring fra frivillig arbeid. Til det er karakterene mine for middelmådige, studiet mitt for spesialisert og jeg for lite karismatisk, men da jeg klarte å vise til relevant erfaring (i mitt tilfelle fra frivillige verv) klarte jeg likevel å overbevise de som intervjuet meg om at jeg var riktig person.

 

Konklusjonen blir at du trenger en måte å skille deg ut ifra mengden på. Lederverv eller relevant frivillig arbeid er to måter å gjøre dette på, men det finnes også andre måter (å få glimrende karakterer er nok ingen dårlig metode). Men dersom det eneste du gjør er å sitte hjemme og spille LoL bør du ikke bli overrasket om det blir vanskelig å skaffe seg de sommerjobbene og kanskje fulltidsjobben du vil ha etter endt utdanning -- du har ikke gitt bedriftene noen grunn til å velge deg framfor alle andre.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Ja, hører med til historien at jeg har brukt mer tid på LOL enn på skolearbeid de siste åra :p (og har ingen andre interesser enn pc spill)

Is that you, Christoffer? :D

 

For å komme med et verdiløst eksempel til denne jobbdebatten:

 

Hadde C i snitt, gikk maskin. Brukte ca. 9 måneder fra slutt av studier på å få jobb. De fleste bedrifter gadd ikke engang svare på søknaden.

Jeg vil si det er et verdifullt innlegg. Hvor lenge er dette siden, egentlig? Denne "jaja, alle får jobb"-kulturen er egentlig litt usunn fordi det bidrar til å skape forskjeller (som naturligvis er umulige å unngå i utgangspunktet, men som kanskje ikke trenger å forsterkes) mellom de som signerer kontrakt et år i forveien (altså august i 5. klasse) og de som sliter med å få arbeid selv etter endt studium. Det "faktum" at "alle får arbeid" gjør det enda kjipere å være den som ikke får.

 

Angående verv: Jeg hadde linjeforeningsverv og jeg føler at det har gitt meg mye tilbake, i den forstand at det har gjort studiehverdagen litt artigere totalt sett, mange kjente fjes jeg måter til stadighet, og litt semi-nice cv-fyll. Jeg har aldri vært med i Samfundet fordi jeg opplever det som en samling av semi-lukkede gjenger hvor jeg må overvinne en barriere for å passe inn. Jeg er selvfølgelig klar over at mange opplever situasjonen stikk motsatt, altså at linjeforeningen er en gutteklubb hvor det er vanskelig å få innpass mens Samfundet er bare å hive seg på. Poenget med dette lange og kjedelige avsnittet er vel at man må føle seg frem når det gjelder verv, men hvis man prøver å skaffe seg verv BARE for å imponere en potensiell arbeidsgiver tror jeg man er på galt spor.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, det er selvsagt helt "lov" å ta frivillige verv bare for å ha det gøy. Jeg gjør det selv til stadighet. Når det gjelder at Samfundet er lukket er jeg helt enig i det, trass i at jeg etter hvert har vært med der en god stund. For å komme inn i en gjeng på Samfundet må du først imponere en haug med ansikter du aldri har sett før og møte de mer eller mindre tilfeldige kravene de har til deg, og etter det blir det (litt avhengig av hva slags gjeng du blir med i) nærmest forventet at du dropper gamle omgangskretser og foreninger til fordel for gjengen. Linjeforeninger og NTNUI, derimot, kan hvem som helst som har lyst bli med på, og det er veldig positivt. Man kan selvsagt også utrette mye mer enn å ha det gøy også i linjeforeningen -- mange skaffer seg for eksempel kontakter i bedrifter gjennom å være med i linjeforeningens bedriftskomité eller karrieredag, og for eksempel Abakus webkom gir deg helt kurant utviklingserfaring.

Endret av operg
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vil si det er et verdifullt innlegg. Hvor lenge er dette siden, egentlig? Denne "jaja, alle får jobb"-kulturen er egentlig litt usunn fordi det bidrar til å skape forskjeller (som naturligvis er umulige å unngå i utgangspunktet, men som kanskje ikke trenger å forsterkes) mellom de som signerer kontrakt et år i forveien (altså august i 5. klasse) og de som sliter med å få arbeid selv etter endt studium. Det "faktum" at "alle får arbeid" gjør det enda kjipere å være den som ikke får.

Jeg ble ferdig juni 2010, og begynte for alvor å søke jobb januar 2011 etter å ha tatt "hvilehalvår". Fikk jobb september 2011.

Lenke til kommentar

For å komme med et verdiløst eksempel til denne jobbdebatten:

 

Hadde C i snitt, gikk maskin. Brukte ca. 9 måneder fra slutt av studier på å få jobb. De fleste bedrifter gadd ikke engang svare på søknaden.

This. Ignorerer verv debatten. Verv er kjekt for en selv, det tilfører noe for andre (yay :) ) og trekker ihvertfall ikke ned CV'n.

 

Veldig bra at du kommer med sånne historier. Det er litt for mye "ALLE FÅR JOBB UANSETT" - når realiteten er at en må konkurrere ut 1000 andre studenter i en eller annen søkt talentkonkurranse for å få lov til å søke på et internship.

 

Se feks på "teach first" programmet til Statoil. Først skal du søke for å få lov til å bli med på programmet, så skal du undervise i to år (?). Premien? Du får lov til å få et intervju med statoil.

 

Det høres ikke ut som kjøpers (jobbsøkers) marked. Og det er greit nok. Det som ikke er greit er å få hundrevis av studenter til å konkurrere om muligheten til å få et internship (og da snakker jeg ikke om konkurranse via å sende inn cv og søknad, men gjerne workshops (og gratisarbeid)).

 

Selv om jeg aldri kommer til å ansette folk med dårlig snitt (uten at de forsvarer det med ekstrajobber/tunge verv osv), om jeg får mulighet til det, kommer jeg ihvertfall ikke til å utlyse meningsløse konkurranser for studentene. Det må være mulig å finne en god søker ved CV + søknad, i tillegg til intervju (hvor det selvsagt er mulig å gi noen små-oppgaver).

 

Edit:

 

Har lest det over nå. Trass mine sukk om at det er vanskelig å få seg jobb anbefaler jeg alle å satse knallhardt på skolearbeidet. Føler du at du har nådd din "metningsgrense" på hvor mye du klarer å jobbe, men fremdeles har tid til overs tar du deg verv, ikke værre en det. Kan også være verdt å se an hvilke semester som er "lettest", så du kan time vervene. Husk at et verv aldri blir mer verdt enn gode karakterer, men verv er uendelig mye verdt enn ingen verv ;)

Endret av PhelpsTransposed
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg mener fortsatt at du tar feil, ikke nødvendigvis om at det ikke er jobbsøkers marked (selv om man skal ta anekdoter med en klype salt), men at "en må konkurrere ut 1000 andre studenter i en eller annen søkt talentkonkurranse for å få lov til å søke på et internship". Det vises spesielt ved at du snakker om Statoil, som er en stor bedrift som svært mange har lyst til å jobbe hos. (Du har også misforstått "teach first", men det skal jeg ikke gå inn på.)

 

Har du hørt om selskaper som DOF Subsea, JOINT Collaboration, TechConsult, Tieto eller Framo Engineering? Nei? Dette er mindre norske teknologiselskaper som rekrutterer folk som deg. Ikke alle kan, vil eller bør jobbe hos Statoil, Aker, Schlumberger eller noen av de store selskapene som "alle" kjenner og prøver å få jobb hos. Disse store selskapene har av og til slike "talentkonkurranser" som du snakker om, fordi de kan. Samtidig er det hundrevis av teknologiselskaper rundt om i Norge som ikke er store eller kule nok for den jevne gløsing til å ha hørt om dem. At du ikke vinner Statoils "talentkonkurranse" betyr ikke at du ikke får jobb. Det betyr at du ikke får jobb i Statoil.

 

Er Schlumberger og Aker høyt ansett? Trodde disse, spesielt Schlumberger, tok til takke med de litt dårligere studentene.

Lenke til kommentar

 

Er Schlumberger og Aker høyt ansett? Trodde disse, spesielt Schlumberger, tok til takke med de litt dårligere studentene.

At Schlumberger kun vil ha de som er villige til å jobbe seg til døde hvor som helst på kloden på en ukes varsel gjør såklart at de har en litt mindre målgruppe enn f.eks Statoil. Men jeg har ikke hørt annet enn at man må være veldig god for å slippe inn. Aker har jeg ikke noe forhold til.

Lenke til kommentar

Jeg mener fortsatt at du tar feil, ikke nødvendigvis om at det ikke er jobbsøkers marked (selv om man skal ta anekdoter med en klype salt), men at "en må konkurrere ut 1000 andre studenter i en eller annen søkt talentkonkurranse for å få lov til å søke på et internship"

 

Det er sant at det ikke helt gir mening, fordi bare en person kan vinne hver konkurranse, og den personen er alltid Åsmund.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Er Schlumberger og Aker høyt ansett? Trodde disse, spesielt Schlumberger, tok til takke med de litt dårligere studentene.

 

Se f.eks. denne artikkelen. Står et eller annet spesifikt om NTNU-studenter hvis du scroller.

 

 

Det er sant at det ikke helt gir mening, fordi bare en person kan vinne hver konkurranse, og den personen er alltid Åsmund.

 

Han har da fast jobb allerede, så tror ikke du trenger å bekymre deg der.

Lenke til kommentar

Listen ser slik ut:

1. Statoil.

2. Aker Solutions.

3. ConocoPhillips.

4. Schlumberger.

5. Halliburton.

&. BP.

7. Shell.

8. ExxonMobil.

9. Subsea7.

10. Baker Hughes.

 

Er jeg sær om jeg ikke ser det store ved å jobbe ved noen av de bedriftene? Syntes ikke det å jobbe i en bedrift som stort sett lever av oljepumping er spesielt fremtidsrettet.

 

Spørsmål: hva lærer man av praktiske ting/praktisk tenking på fysmat? For meg høres det forferdelig teoretisk ut. Meningen med et ingeniørstudie er jo å bruke teori til noe praktisk og "real world".

Endret av ahpadt
Lenke til kommentar

Spørsmål: hva lærer man av praktiske ting/praktisk tenking på fysmat? For meg høres det forferdelig teoretisk ut. Meningen med et ingeniørstudie er jo å bruke teori til noe praktisk og "real world".

Det kommer litt an på egne valg egentlig. Man kan gjøre alt fra veldig anvendte ting (relativt sett) til å gå videre på doktorgrad i ren matematikk.

 

edit: Jeg snakker fra et industriell matematikk-perspektiv, men jeg vil anta at det er tilsvarende på fysikksiden.

Endret av Frexxia
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...