Gå til innhold

Er det vits i å lære nynorsk?


Napoleon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Om man tenker over det er egentlig nynorsk gammelnorsk fordi bokmål kom da danskene styrte litt her... Jeg har nynorsk og synest det er greit nok, selv om det har blitt alt for likt bokmål :( Nynorsk er jo bygdespråket, likner jo egentlig mere på min dialekt enn det bokmål gjør... Mæn no kjem nå i ifra same by'n så statsminister'n å da! Å Kjell Inge fær deinn slaks skyld...

Lenke til kommentar

Nynorsk på ungdomskolen -> JA

 

Nynorsk på videregående, hvor karakterene henger over deg resten av livet, og den karakteren teller like mye som matte/fysikk -> NEI

 

Alle bør lære begge målene, men å sette en karakter som teller ganske mye, på en persons kunskaper om et tema som oftest har ganske lite med personen, det liker jeg ikke. Det blir det samme som om vi skulle ha et fag hvor vi lærer dansk samfunnkunskap. So close, but still so far away.

 

Og denne klagingen på "det andre målet" syntes jeg lite om.

Begge er fullverdige språk, og det er ingen vits å bli sint på selve språket.

Nyttigheten at to (og flere) skriftspråk syntes jeg er tåpelig. I norge er det jo nesten 4-5 skrivemåter på hvert ord. Englandsk derimot er bedre. Det snakkes i UK, USA, Cannada, Australia, flere afrikanske land, osv og der er skriftspråket (nesten) helt likt over alt. 40-60 % av verdens befolkning skriver englandsk helt likt, men vi fire millioner nordmenn klarer ikke å bli enige om hvordan vi skal skrive.

(Selvkritikk?)

 

I blame Ivar Aasen.

Lenke til kommentar
Nynorsk tar vare på det gamle norønne sprøket vårt fra vikingene (selv om det har gjennomgått drastiske forandringer). Vikingene var tøffe, derfor ruler nynorsk :woot:

Islandsk må i så fall rule enda mer. :smile:

Jepp. har faktisk vurdert å lære meg det.

Som sagt Nynorsk er det nærmeste vi kommer vikingene sitt språk med Norsk.

(Hvorfor jeg ikke skriver nynorsk her er p.g.a at nynorsken min er litt svak på enkelte felt. Dårlig nynorsk er dumt vet du)

Lenke til kommentar

Noreg ut av Norge, seier no eg. Kvifor skal eg bruke nynorsk når eg svarar på eit nynorsk brev hvis eg er ansatt i det offentlege? Eg nyttar jo bokmål sjøl, så da må eg vel kunne forvente at personar som ynskjer å kommunisere med meg bruker bokmål?

 

Ærlig talt, synes jeg hele nynorsk-saken er helt på trynet. Enten bruker vi nynorsk - eller så bruker vi bokmål. Bokmål er skrivemåten som passer best sammen med dagligtale i storparten av norge. Eller skal folk i Finnmark begynne å bruke samisk dersom majoriteten der oppe er samisk-talende?

 

My 2 cents. Blir jeg ansatt i det offentlige og mottar et nynorsk brev, svarer jeg på bokmål. Respekten må gå begge veier! :grumpy:

 

(Yess, jeg ELSKER å kverulere på tåpelige saker! :D )

Lenke til kommentar

Blir jeg ansatt i det offentlige og mottar et nynorsk brev, svarer jeg på bokmål. Respekten må gå begge veier!  :grumpy:

 

Akkurat det tviler eg sterkt på at nokon vil reagere på.

Har sjølv nynorsk som hovudmål, men snakkar en slags dialekt då...

Men skal vere einig i at det er mange nynorsk ord som er totalt BLÅSTE... (f eks "keisamt = kjedelig"... :p

Lenke til kommentar

Dere vet vel at nynorsk stammer jo også fra bøndene langt uti distrikts norge. Ivar Aasen gikk rundt å samla masse dialekt ord.

 

Litt teit da at Ivar Aasen ville skape et språk som skulle være ment for allmenheten i Norge og ikke disse "fine" embedsmennene i Kristiania ( Oslo ) på den tiden. Men det er jo slettesikke tilfelle idag.

Lenke til kommentar
Litt teit da at Ivar Aasen ville skape et språk som skulle være ment for allmenheten i Norge og ikke disse "fine" embedsmennene i Kristiania ( Oslo ) på den tiden. Men det er jo slettesikke tilfelle idag.

 

Litt teit at ivar aasen skulle være så sabla høy på pæra at han fant ut (sikkert i stupfylla) at han ville lage enda et norsk språk... jeg mener... hvor stormannsgal kan du bli!!! :lol::lol::lol:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...