Gå til innhold

Usaklig oppsigelse i prøvetiden


Anbefalte innlegg

Skiftet jobb og ble ansatt i en ingniørbedrift i oktober ifjor.De headhuntet meg. Fikk beskjed at de så for seg at jeg skulle inn på et prosjekt som krevde sikkerhetsklarering,men siden jeg allerede hadde sikkerhetsklarering fra et annet prosjekt hos min game arbeidsgiver så skulle det gå fint å få det på det nye prosjektet også på et høyere nivå. Ventet 2 måneder på autorisasjonssamtale hos Statsbygg. Fikk autorisasjon og startet på dette nye prosjektet før jeg brått mistet autorisasjonen etter to uker uten god forkalkning. Dermed kunne ikke jeg delta på det store prestisjetunge prosjektet som tiltenkt og ble demobilisert fra den. Lederen sier at han skal sette meg på et annet prosjekt i firmaet og jeg blir ventende ganske lenge uten noe å gjøre. Omsider får jeg en samtale med leder fra en annen avdeling og han lover å finne noe for meg der.Dette var før jul, han sa han måtte tenke ut noe og vi skulle ta en ny prat på nyåret siden dette er rett før jul så det var ikke noe vits. Igår ringer avdelingssjefen min  og sier vi tre skal ta en prat om hvilket prosjekt jeg skal på på den nye avdelingen.Jeg tenker endelig får jeg noe å gjøre etter å kun ha sittet og ventet. I dag morges på møtet får jeg den kalddusj.Får bare beskjed at jeg burde se meg etter en by jobb. Dette mener jeg er en usaklig oppsigelse da jeg ikke har prøvd meg på noe i det hele tatt siden jeg startet. I tillegg vet jeg at de trenger folk i den avdelingen da en der spurte meg om folk jeg kan anbefale som har kunne forsøke å ansette da de har det hektisk. Jeg tenker å ringe advokat. Hva mener dere her på forumet? 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva var stillingen din mellom disse prosjektene? 

Altså, du må vel ha hatt en funksjon utover å kanskje være delaktig i et prosjekt..? 

Er det ikke et behov, så er det ikke et behov.. 

Vanskelig å se om har blitt utsatt for noe urett med beskrivelsen som er lagt til grunn.. Dessverre. 

Lenke til kommentar

Stillingen min er prosjektingeniør. Men jeg ble ventende pga autorisajson mtp at jeg skule inne på et sikkerhetsprosjekt.

Det er er behov for folk der ja, det er jeg veldig sikker på .Som jeg nevnte så ble jeg spurt om folk de muligens kunne hente fra min gamle bedrift som jeg kom fra.Jeg ble ikke ansatt for å jobbe kun på et prosjekt,da hadde jeg aldri bytta jobb.Hvis lederen på den andre aveldingen av ukjent årsak misliker meg så er ikke det mitt problem.

Endret av Tesla1856
Lenke til kommentar
Tesla1856 skrev (9 minutter siden):

Stillingen min er prosjektingeniør. Men jeg ble ventende pga autorisajson mtp at jeg skule inne på et sikkerhetsprosjekt.

Det er er behov for folk der ja, det er jeg veldig sikker på .Som jeg nevnte så ble jeg spurt om folk de muligens kunne hente fra min gamle bedrift som jeg kom fra.Jeg ble ikke ansatt for å jobbe kun på et prosjekt,da hadde jeg aldri bytta jobb.Hvis lederen på de andre aveldingen av ukjent årsak misliker meg så er ikke det mitt problem.

Da er dette litt utenfor mitt domene, så jeg smiler pent og moonwalker ut i periferien 😉

Som en menig arbeider har jeg ingen erfaringer eller videre innsikt på dette nivået. 

Men en telefon til en advokat kan uansett aldri skade. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Lønn?? Hva snakker du om? Jeg får lønn selvfølgelig hver 1 i måneden,men har fått et signal om at jeg nå etter kun 3 måneder i firmaet burde se meg om etter ny jobb uten i realiteten å få engang sjansen til å prøve meg i den nye jobben.

Det ser veldig dårlig ut på CVn i tillegg vil den nye arbeidsgiveren være skeptisk i forhold til å ansette meg da han vil lure på hva det er som har gått gærnt og hvorfor jeg slutter etter såå kort tid. Det er unormalt. 

Endret av Tesla1856
Lenke til kommentar
Hansien skrev (18 minutter siden):

Be om en skriftlig forklaring på hvorfor du mistet sikkerhetsklaringen.

Jeg har ikke mistet sikkerhetsklarering hos sivil klareringsmyndighet, jeg mistet autorisasjonen hos Statsbygg. Jeg er fortsatt sikkerheklarert på hemmelig nivå.

Da jeg starta på prosjektet og fikk jeg autorisasjonen,basert på en sikkerhetsklarering jeg allerede hadde fra gamlejobben.Denne gangen fikk jeg bare høyere nivå, men det er en enkelre prosess enn dersom man aldri har hatt det. Jeg gikk jeg rundt en periode med en kollega av meg.Han måtte åpne dører osv da han hadde adgangskort, jeg ventet på å få tatt bilde å få adgangskortet mitt. Når jeg omsider ble henvist til mottakssenter der dem tar bilde og utarbeider adgangskort,så får jeg høre av fyren i skranken at jeg ikke står oppført som autorisert.Ble veldig overrasket da jeg fikk beskjed at jeg var det for mer enn en uke siden. Jeg sa det til fyren i skranken,men han påsto hardnakket at jeg må fylle inn et sikerhetskjema på nytt.Noe jeg ender opp med å gjøre og glemmer å nevne i dette forenklede skjemaet at jeg mistet førerkortet 6måneder i 2022, jeg var i karantene å måtte avståfra kjøring. Dette har jeg dog nevnt under autorisasjonssamtalen da dem ikke hadde det i de gamle sikkerhetsklareirngspapirene, så det er ikke sånn at jeg på noen som helst måte prøvde å skjule det. Dette er en liten glipp fra meg, men jeg burde i utgangspunktet aldri ha fylt ut noen forenklet skjema da jeg allerede var både sikkerhetsklarert og autorisert.Venter en uke og ser at adgangskort ikke dukket opp,ringer Statsbygg og de skal ha ny samtale med meg.De sier at jeg har mistet autorisasjonen da det er avvik mellom det jeg sa i autorisasjonssamtalen og forenklet skjema.Blir sjokkert da jeg mener at de burde ha informert mottakssenteret i utgangspunktet at jeg var autorisert allerede ved bildetaking. Det er bakgrunnen for at jeg mistet autorisasjonen.De sa at jeg kom til å få skriftlig beskjed om årsaken for at jeg mistet autorisasjonen,men det har jeg aldri fått av de. I hvertfall ikke til nå.

Endret av Tesla1856
Lenke til kommentar

Jeg føler med deg, dette høres ut som en skikkelig kjip situasjon. Engasjér advokat. 

Hvis arbeidsgiver gjør prosessen riktig så er det mye trynefaktor som kan legges til grunn. 
 

Du bør også jobbe med skriftlig fremstilling. Hvis dette er viktig i en prosjektingeniør stilling.


Dette har du sikkert googlet selv. Men hovedpunktene er

  • Du skal ha fått mulighet til å jobbe på relevante oppgaver
  • Du skal ha fått tilbakemelding på arbeidet ditt, og mulighet til å forbedre deg
  • Det kan ikke forventes at du leverer plettfritt og kan alt, men at du viser egnethet 

«Blir arbeidstaker som skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid, sagt opp, må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet og pålitelighet.»

Kilde:

https://arbeidsmiljoloven.com/oppsigelse-i-provetiden/

Lenke til kommentar
bzzlink skrev (40 minutter siden):

Hvis arbeidsgiver gjør prosessen riktig så er det mye trynefaktor som kan legges til grunn. 

Hva mener du med denne? Jeg sitter også med en følelse at en del ting har gått på trynefktor. Spesielt samtalen med den andre avdelingslederen.Han sier i første møte ifjor at dem trenger alltid dyktige folk osv,videre sier han at han skal finne noe jeg kan jobbe med for han.Dette er altså ifjor rett før juleferie. I forkant av gårsdagens møte hvor jeg skulle få beskjed hva slags prosjekt jeg skal på så sier regionslederen, han som har ansatt meg at avdelingsleder ser frem til at jeg skal jobbe for han og ser positivt på det. Jeg kommer til møtet som skulle ta en time der vi skal drøfte min rolle. Møtet blir kansellert der og da nærmest og jeg får beskjed at jeg burde se etter ny jobb. Aldri opplevd noe lignende tidligere.

Endret av Tesla1856
Lenke til kommentar
Gjest 13a52...c70

Du ble vel ansatt til den jobben som det viser seg at du ikke for lov å utføre.

Har vært igjennom hauger av autorisasjoner hos Statsbygg selv, og de gjør sine egne antagelser etter info de får, og samtalen med deg. Mulig de da har funnet ut at du ikke har oppgitt opplysninger som de ha funnet andre svar på. Din situasjon kan ha endret seg etter at du fikk sikkerhetserklæringen første gang. Statsbygg er som regel veldig opp tatt av folks økonomiske situasjon, da det lett kan være ett punkt for de som ønsker informasjon å kunne utnytte folk på. Øknomoi og alkohol/rus virker å være de viktigste sjekkpunktene.

Vet de pr i dag er meget presset på å få tak i nok folk til sine prosjekter, så de har hentet inn lagt mindre informasjon enn de har gjort før. Det var mye enklere å få opp til H på sikkerhetsklareringen nå enn det var til B for mange år siden. De krevde langt færre opplysninger.

Har selv møtt flere ganger for å få ut kort til både meg og mine kollegaer hvor vi ikke har ligget godkjent. var da bare å ringe den som ikke hadde sendt inn, så var det fikset på ett par minutter. Så det hjelper å ha en veldig god tone med de, så går ting mye enklere.

Men som en annen nevnte, du kan kontakte de å spørre om hvorfor du ikke ble godkjent. De kan snakke med deg om det, men de opplyser det aldri til din arbeidsgiver. De får kun vite at du er godkjent for arbeid hos dem eller ikke.

Anonymous poster hash: 13a52...c70

Lenke til kommentar
Gjest 13a52...c70 skrev (11 minutter siden):

Du ble vel ansatt til den jobben som det viser seg at du ikke for lov å utføre.

Har vært igjennom hauger av autorisasjoner hos Statsbygg selv, og de gjør sine egne antagelser etter info de får, og samtalen med deg. Mulig de da har funnet ut at du ikke har oppgitt opplysninger som de ha funnet andre svar på. Din situasjon kan ha endret seg etter at du fikk sikkerhetserklæringen første gang. Statsbygg er som regel veldig opp tatt av folks økonomiske situasjon.

De spurte meg flere ganger om min økonomiske situasjon noe jeg har forklart dem er veldig god. Har lite lån og mye kapital så det kan ikke være årsaken. De har regelrett fortalt meg at det forenkla skjemaet er det som gjør at jeg mistet autorisasjonen. 

Lenke til kommentar

Det høres jo nesten ut som noen her mener du har vært uærlig mtp autorisasjonen? 
Du nevner en situasjon her som minner om en misforståelse, men som arbeidsgiver virker å tolke som uærlighet fra din side. Spesielt mtp den 180 grader vendingen fra de to lederne. Når de informerte deg om at du burde se deg om etter ny jobb. Da regner jeg med du begynte å stille spørsmål ved dette. Hva nevnte de som årsak? 

Lenke til kommentar

Litt usikker på hva du mener er usaklig i dette forholdet?

I et ordinært ansettelesforhold så blir du ansatt med en prøvetid på 6 måneder. Du er fortsatt innenfor prøvetiden, og selv om de lærde strides noe her, så er den gjengse oppfatning at man har større adgang til å si opp ansatte i prøvetiden enn etter prøvetiden. Foreløpig har du ikke blitt sagt opp, men blitt informert om at du nok er mer tjent med å finne ny jobb. Det betyr jo at du fortsatt har jobb og lønnsytelser, slik at du er jo ikke sagt opp. Om du sies opp i prøvetiden, så har man som regel en mye kortere oppsigelsestid, gjerne på 14 dager, slik at din situasjon er jo ganske mye bedre enn hva den kunne ha vært.

For å si noen opp i prøvetiden så må det i utgangspunktet argumenteres innenfor 3 områder:

Tilpassing av arbeidet
Faglig dyktighet
Pålitelighet

Det er ikke spesielt vanskelig å bruke både punkt 1 og 3 i mot deg slik du forklarer situasjonen. Ikke nødvendigvis i at du har noen skyld i det, men at det er forhold utenfor både din og arbeidsgivers kontroll som tilsier at dette ikke blir å fungere.

Stiller meg sterkt tvilende til at du skulle ha noen som helst sak her, men ville nok prøvd meg i Juss forumet for en mer konkret vurdering. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
4 hours ago, Tesla1856 said:

Lønn?? Hva snakker du om? Jeg får lønn selvfølgelig hver 1 i måneden,men har fått et signal om at jeg nå etter kun 3 måneder i firmaet burde se meg om etter ny jobb uten i realiteten å få engang sjansen til å prøve meg i den nye jobben.

Problemet ditt er jo at du ikkje har fått sparken. Då kan du ikkje vere usakleg oppsagt?

Arbeidsgjevar her ser jo ut til å vere klar over at dei ikkje så enkelt kan gi deg sparken, og hinter derfor til at du bør finne deg jobb.

Forøvrig kan tre månaders tilsettjingsforhold forklarast - eller ikkje opplysast om. Eg hadde ikkje stussa på folk som sa at det var dårleg match, eller enkelt og greit sa at dei hadde tatt tre månader fri mellom jobber...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg fatter ikke problemet. Du glemte å nevne noe viktig i papirene du leverte inn, så du mistet aut. Så da har du noen valg:

-Klage på dette vedtaket og prøve å få ny aut. 

-Se deg rundt etter ny jobb, du har jo ikke noe forklaringsproblem. Si det som det er til ny arbeidsgiver. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Tesla1856 said:

Hva mener du med denne? Jeg sitter også med en følelse at en del ting har gått på trynefktor. Spesielt samtalen med den andre avdelingslederen.Han sier i første møte ifjor at dem trenger alltid dyktige folk osv,videre sier han at han skal finne noe jeg kan jobbe med for han.Dette er altså ifjor rett før juleferie. I forkant av gårsdagens møte hvor jeg skulle få beskjed hva slags prosjekt jeg skal på så sier regionslederen, han som har ansatt meg at avdelingsleder ser frem til at jeg skal jobbe for han og ser positivt på det. Jeg kommer til møtet som skulle ta en time der vi skal drøfte min rolle. Møtet blir kansellert der og da nærmest og jeg får beskjed at jeg burde se etter ny jobb. Aldri opplevd noe lignende tidligere.

Med trynefaktor mener jeg at dersom abeidsgiveren din har fått et inntrykk av at du er f.eks. uærlig. Så er ikke stillingsvernet i prøvetid sterkt nok (min bedømmelse, jeg er ikke advokat), til at de må bevise at du er uærlig. Bare at de har inntrykk av det, og det gjør at du ikke er egnet til stillingen.

I tillegg til at du ikke fikk autorisasjon til å jobbe med det du skulle jobbe med da. Det må du forsøke å klage på.

Lenke til kommentar
bzzlink skrev (9 minutter siden):

Med trynefaktor mener jeg at dersom abeidsgiveren din har fått et inntrykk av at du er f.eks. uærlig. Så er ikke stillingsvernet i prøvetid sterkt nok (min bedømmelse, jeg er ikke advokat), til at de må bevise at du er uærlig. Bare at de har inntrykk av det, og det gjør at du ikke er egnet til stillingen.

I tillegg til at du ikke fikk autorisasjon til å jobbe med det du skulle jobbe med da. Det må du forsøke å klage på.

Hvis man skal hevde at noen er uærlig så må man da for svarte ha noen bevis eller ledetråder.Det at jeg ikke fikk autorisasjon har ingenting med min personlige integritet og ærlighet å gjøre. Man kan betvile noens ærlighet om man tar noen i løgn, men ikke på grunnlag av trynefaktor. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...