Gå til innhold

Stekeovn tar sikringen


Anbefalte innlegg

Det er lov med vanleg stikkontakt på ein 16A kurs, og det skulle vel då også vere lov med vanleg 16A støpsel på komfyr, så lenge kursen ikkje er større enn 16A?

Unntaket blir vel då (iallefall i følgje innlegg ovanfor) anlegg nyare enn 2010, der det skal vere direkte tilkopling utan støpsel/stikkontakt. Dette blir vel litt på same måten som at det no er krav om spesiell type støpsel/stikkontakt for å lade elbil. Vanlege gammaldagse støpsel og stikkontaktar toler visstnok ikkje så godt høg belastning over tid, og vil dermed kunne utgjere brannfare.

Redigert: Ser i forrige innlegg at det visstnok var varmtvasstankar og ikkje komfyrar som skulle ha direkte tilkopling. Dette stemmer ganske sikkert, sidan desse har høgt straumforbruk over tid. Eg meiner at det har vore snakk om varmtvassbehaldarar og brannfare.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@torbjornen@kremt Dere har helt rett. Det kravet gjelder kun varmtvannsberedere. Kravet ble innført i 2010 og lød slik: "Varmtvannsberedere med merkeeffekt over 2000 W skal være fast tilkoblet eller tilkoblet via en stikkontakt og plugg kombinasjon i samsvar med NEK EN 60309-serien." (Sistnevnte betyr i praksis blå stikkontakt og støpsel med runde stifter). Kravet ble skjerpet til "over 1500 W" fra 2014.

Endret av Simen1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Simen1 said:

Sistnevnte betyr i praksis blå stikkontakt og støpsel med runde stifter

Vil nok variere hva som blir gjort. Jeg har sett mye vanlige, eller litt mindre, koblingsbokser og med wago klemmer som skjøt fra vegg til bereder. Det er vel egentlig en løsning som er både kjappere, sikrere og rimeligere. Billigste type sikkerhetsbryter er også en mulighet som ikke er så dum.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (2 timer siden):

Men du har vel fortsatt et problem hvis du kan bytte mellom disse kontaktene. Da har du feil kontakt på kursen for komfyr.
 

Det er forskjell på stikk til stekeovn på 16 A og komfyrstikk med 20 eller 25 A. Sistnevnte brukes for kombinerte komfyrer (med både stekeovn og kokeplater) eller for induksjonskoketopper.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Professor Balthazar skrev (19 minutter siden):

Du la først ut bilde av sikring 9 på 16A, nå av sikring 7 på 10A. På hvilken kurs har du montert komfyren? (Det vanlige er 25A på komfyrkursen).

I nyere kjøkken så er det vanligvis 25A til platetopp og 15A til stekeovn. Siden TS skriver stekeovn og ikke komfyr så regner jeg med at 15/16A skal være tilstrekkelig.

Lenke til kommentar
Professor Balthazar skrev (38 minutter siden):

Du la først ut bilde av sikring 9 på 16A, nå av sikring 7 på 10A. På hvilken kurs har du montert komfyren? (Det vanlige er 25A på komfyrkursen).

Kursen til ovnen nå er på sikring 8 med 16A og alt er i orden 

Endret av fleur
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Eg kan nemne at eg bur i eit hus frå 1960-talet, og sikringa til komfyren er på 15A. Det er sjeldan/aldri noko problem at sikringa løyser ut (men det vil heilt sikkert skje dersom ein set alt på fullt på ein gong). For nokre år sidan vart skrusikringar bytte ut med jordfeilautomatar, og denne slo ut på Elektra-komfyren frå 1967. Dermed vart det ny komfyr utan jordfeil. Tverrsnittet på leidningane i veggen skal visstnok vere stort nok til 20A sikring, men byte av storleik på sikringskurs vil i følgje elektrikar vere ei endring som vil utløyse moderne krav til komfyrvakt. Sidan alt fungerer som det skal blir ikkje dette gjort med det fyrste.

Endret av torbjornen
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 14.10.2023 at 1:57 PM, torbjornen said:

Dette blir vel litt på same måten som at det no er krav om spesiell type støpsel/stikkontakt for å lade elbil. Vanlege gammaldagse støpsel og stikkontaktar toler visstnok ikkje så godt høg belastning over tid, og vil dermed kunne utgjere brannfare.

Stikkontakt/støpsel er nå helt forbudt ved lading av elbil. Til og med "industristikk". Man skal ha fast tilkobling.

Lenke til kommentar
Brake skrev (10 timer siden):

Er det sjekket  om hvilken sikrigskurs den skal ha, ser ikke bort i fra st den kan kreve 25 ampere, da,må sikring og kabel byttes ut av elektrikker , se evt i manualen 

I stedet for å gjette og komme med anbefalinger på bakgrunn av gjettingen, så kan du bare sjekke manualen selv. Modellnr er oppgitt tidligere i tråden. Da slipper du å gjette og gi dårlige råd.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...