Gå til innhold

Ta studielån for å betale ned huslånet


Gjest 6c6b6...f6c

Anbefalte innlegg

Gjest 6c6b6...f6c


Jeg har en årlig inntekt på 560 000 kroner fra min heltidsjobb, og jeg har vært i denne stillingen i ett år. I løpet av denne perioden har broren min og jeg kjøpt en tomannsbolig til en verdi av 4 250 000 kroner. Månedlig leieinntekt for boligen ligger på omtrent 22 000-23 000 kroner. Da vi begge jobber fulltid og har lyst til å redusere gjelden raskt, har vi valgt å doble nedbetalingen på boliglånet. Dette innebærer at vi hver måned bidrar med 22 000 kroner hver til nedbetalingen.

For å komme til målet om å redusere lånet mest mulig, har jeg søkt om studieplass til høsten. Hensikten er å kunne ta opp studielån for deretter å bruke disse midlene til å ytterligere nedbetale boliglånet.  Jeg planlegger å kombinere studiene med min nåværende heltidsjobb. Til info har jeg et studielån på 300 000 kroner, men dersom jeg starter på studiene og tar opp et nytt studielån, vil rentene på det eksisterende studielånet bli satt på vent.

Selv om jeg er klar over at jeg til slutt vil sitte igjen med studielån, har jeg kommet frem til at historisk sett har studielån hatt lavere rentesatser sammenlignet med boliglån. Tips til om dette er smart valg økonomisk? Planen er å betale ned mye ned på lånet, slik at broren min kan bo i den boligen, også kan jeg kjøpe meg en ny bolig, ved å pante tommansboligen. Vil det lønne seg å ta opp det ekstra lånet for å betale mer ned på boliglånet?

Anonymous poster hash: 6c6b6...f6c

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Absolutt en god idé. Lavere renter og gebyrer. I tillegg har du "innebygd uføreforsikring" i studielånet, slik at du kan få.det strøket hvis du skulle bli ufør i fremtiden. Samt at du kan flytte til Nord-Troms og Finnmark for å få staten til å slette en liten del av lånet ditt hvert år.

10/10 på den planen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
HW1 skrev (På 13.8.2023 den 14.35):

Du plikter vel i utgangspunktet å opplyse om at du ikke faktisk studerer, og lånekassen kan kreve tilbake penger som er uriktig utbetalt umiddelbart  (usikker på om lånekassen faktisk gjør dette)

TS sier han skal studere (ved siden av sin nåværende jobb), så jeg ser ikke noe galt der.

Salvesen. skrev (På 11.8.2023 den 15.01):

Høres ut som en god deal for din bror...

Han sier ikke noe om fordelingen av nedbetaling og eierskap. Jeg går derfor ut i fra at de har lik eierbrøk og vil betale likt, selv om den ene av de to velger å bruke studielånet sitt til det. Jeg synes det høres ut som en rettferdig og god plan.

Utfordringen med slike delte eierskap er dersom de to eierne har ulike ambisjoner til nedbetalingstid eller annen ulik innsats inn i felleseiet. F.eks at den ene vedlikeholder og pusser opp, mens den andre ikke gjør noe sånt. Er begge innstilt på lik innsats på alle fronter så kan det gå bra.

Endret av Simen1
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis du har mulighet til å inngå et lån med bedre betingelser, slik at du kan dytte disse pengene rett inn i boliglånet, så gjør for guds skyld det!

Det er null stress å betale ned huslån fortere enn planlagt. De fleste banker/lån lar seg betales inn ekstra rett i nettbanken. Oversiktlig og greit.

 

Dersom du ikke bruker studielånet på kjappere nedbetaling av bolig, men i stedet på sydentur, fyll og fanteri, er jeg mer skeptisk. 

Målet er jo at du skal komme ut med den samme gjelden totalt sett, men Lånekassen har som kjent bedre betingelser enn alle andre (les: lavere rente, og helt rentefritt(!!) mens man studerer).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...