Gå til innhold

tiktok og spionasje


xrays

Anbefalte innlegg

  • xrays endret tittelen til tiktok og spionasje
Videoannonse
Annonse

På mye av samme måte som f.eks. Google og Facebook spionerer + at appen krever veldig mye mer tilgang på enheter enn den trenger. Forskjellen ligger vel i hvem som ender opp med informasjonen. Hva Kinesiske myndigheter eventuellt kan gjøre med informasjonen er en annen sak.

Det sagt så bør ingen tjenesteenheter ha programvare som TikTok eller Facebook, det kan utgjøre stor sikkerhetsrisiko.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er innsamling og analyse av store data som kan være relevant for Kina. Sjølv om at appen får tilgang til bpde kamera og mikrofon så er det ikkje særleg interessant for kineserane og avlytte kva du prater om sjølv om dei i teorien kan gjere det. Sikkerhetsrisikoen er at:

1. Profilererte personar innafor regjering og militæret kan være relevante å avlytte direkte. 

2. Innsamling av store data som kvar det oppheld seg mange brukarar på bestemte tidspunkt, eller når brukarane ikkje er pålogga, osv kan misbrukast til å finne ut kva som er beste tidspunktet for eit angrep eller for å få mest mogleg oppmerksamheit frå dei rette personane om ein lansererer nyheiter på bestemte tidspunkt. 

I tillegg gir sjølvsagt alle videoane oå TikTok verdifull informasjon om alt frå politiske meiningar til kvar brukarane oppheld seg. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
On 4/10/2023 at 2:22 PM, FrihetensRegn said:

Det er ingen god løsning å forby TikTiok. Amerikanske myndigheter misbruker også frykten for TikTok til å prøve å innføre mer kontroll over egne innbyggere.

https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/686

https://en.wikipedia.org/wiki/RESTRICT_Act

"They track your keystrokes all the time"

Alle som har et snev av kunnskap om dagens apps (Android/iOS) vet at ingen av plattformene tillater denne type overvåkning. Hadde det fantes en sikkerhetsbrist som gjorde noe slikt mulig ville det blitt rettet opp i for lenge siden.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det kan selvsagt tenkes at appen utnytter rene sikkerhetshull eller spionerer på deg via kamera, kopiere telefonlista di og lignende. Historien viser vel at f.eks Facebook glatt har utnyttet feil, ugjennomtenkte løsninger og bevisstløse brukere til å hente ut informasjon som de ikke hadde rimelig grunn til å hente ut. Hvorvidt dagens løsninger er sikre vet jeg ikke, men det pleier å finnes hull i software.

Selv i en "ideell" verden så må nesten TikTok få vite hvilken video du ønsker å bli servert. Ved å ha korte videoer så får man mer kunnskap om brukeren per enhet tid. Hvilke videoer du velger sier noe om deg.

TikTok argumenterer (selvsagt) for at de har vanntette skott mellom sin kommersielle operasjon og Kinesiske myndigheter. Ved å begrense informasjonen til servere som ikke står på Kinesisk jord. Det kan være sant, usant eller (mer sannsynlig) en plass i mellom?

Litt banalt så kan en forsvarsminister som surfer på drone-videoer tenkes å si noe om strategien i Ukraina.

Litt mer sofistikert så kan man sammenligne avtrykket av mine videoer med andres, og antagelig sannsynliggjøre ting som "er knutinh deprimert?" "har knutinh en affære?" og annet som kan brukes til markedsføring og etterretning.

 

Hvis du er en spesielt viktig person så bør du antagelig unngå TikTok men også mange andre nett/SoMe-tjenester, eller bruke dem veldig bevisst. Hvis du er en helt vanlig person så tror jeg at du bør anta at du blir spionert på for å utnytte deg "kommersielt, i bulk" men ikke nødvendigvis individuelt.

-k

 

Endret av knutinh
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

«Soft power» er også noe som utnyttes til å påvirke kultur-innflytelse og et mer positivt bilde av Kina. Dermed også rekruttering til kinesisk etterretning.

F.eks. ble det oppdaget i USA at innhold fra fargede ble mindre fremhevet via algoritmene til tiktok.

Algoritmer og sanntids sensur i Kina hindrer alt regime-kritisk innhold.

Hva algoritmene spesifikt gjør er uten innsyn og kan være ganske subtilt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Personvern er idag en saga blott og det gjelder jo ikke bare tiktok. Google vet jo til enhver tid hvor du er og hva/hvem du har besøkt og nærmest enhver kan få den infoen ved å innstallere en programvare til en skarve tusenlapp, noe som nrk demonstrerte for et par år siden. Vil absolutt tro at etterretning bruker alle disse kanaler og muligheter aktivt. Det som er noe spesiellt med tiktok er at de er pliktig å gi fra seg informasjon hvis kinesiske myndigheter krever det.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...