Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

kan advokaten fakturere for dette? sendte mail til de og spurte om dette var en sak de kunne hjelpe med


Gjest 8ea52...377

Anbefalte innlegg

Gjest 8ea52...377

mottok i dag faktura fra advokatfirma på 2250,-, uten at vi har inngått avtale om jobb tatt.

jeg sendte en mail til et advokatfirma og la ved informasjon vedrørende en sak som ble vurdert advokathjelp for (i ettertid kom jeg og motparten til enighet selv)
jeg la ved kopier av mail- samt informasjon om eiendommen.

og spurte advokatfirmaet:
"er dette en sak dere kan hjelpe meg med"


advokatfirmaet svarer 
"

Hei, vi har mottatt din henvendelse vedrørende ***.

Jeg ser på denne saken i neste uke, så tar jeg kontakt med deg når jeg har fått gått igjennom historikken."

det går over en uke
uten at jeg hører fra advokatfirmaet 
i mellomtiden har motpart i saken tatt kontakt med meg og vi har hatt et møte-
under ligger mail fra advokat
"

Hei igjen.
Da har jeg gått igjennom dokumentene som du har oversendt.
Jeg utarbeider et forslag til brev i saken, og oversender dette til deg på e-post så snart jeg har det klart.
Kan du sende meg bekreftelsen fra forsikringsselskapet ditt, slik at jeg ser hva som dekkes av utgifter i saken? Vår timepris i saken er kr 1.800,- eks mva."
 

til denne mailen svarer jeg
"hei.
daglig leder av ****har denne uken vært innom på besøk her.
avventer videre tilbakemelding fra hva som skjer videre da beskjeden jeg fikk var at han skulle snakke med de som var høyere opp i systemet regner med å få svar fra de ila neste uke.
tar kontakt igjen når jeg har hørt mer."

hvorpå advokat svarer

"Den er grei. Da avventer jeg videre arbeid med saken."


og i dag kom faktura fra de.


kan de kreve at jeg betaler dette?
jeg sende de den første mailen og spurte om det var en sak de kunne være behjelpelige med, hvor de ikke bekreftet eller avkreftet dette, men sa de skulle se på saken og komme med tilbakemelding på dette.
i og med at jeg ikke fikk noe svar på om de tok saken eller ikke tenkte jeg heller ikke på å informere de om møte jeg hadde med motpart før etter at jeg fikk ny mail fra de-  ingen avtale om jobb ble gjort, 

advokat har heller ikke utformet noe brev, dette var noe som de sa de skulle gjøre og jeg stoppet dette arbeidet med min mail nr to til de


 

Anonymous poster hash: 8ea52...377

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 8ea52...377
Nepa skrev (1 time siden):

De kan ha begynt å utforme et brev før de fikk mail nr to. 

 

men i mail en til de ble det jo spurt- er dette en sak dere kan hjelpe med"

jeg regnet med at i mail to ville bekreftelse eller avkreftelse på dette komme.
de kan jo ikke bare starte å fakturere før man vet av pris eller avtale er inngått?

i min mail to til de gav jeg beskjed om at det skulle avventes da jeg hadde hatt møte med motpart.


 

Anonymous poster hash: 8ea52...377

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Så du har sendt masse dokumentasjon til en advokat og ønsket at de skulle gå gjennom denne dokumentasjonen. Det tar jo tid, skjønner at advokaten ønsker å fakturerer deg for det.

Når man spør om en advokat om "dette er en sak de kan hjelpe deg med", hva slags svar forventer du egentlig. Selvfølgelig, advokaten kan alltids hjelpe deg med noe. Du trenger ikke sende dem noe som helst dokumentasjon for å få svar på det egentlig. Men du har da sendt dem mye dokumentasjon som de må gå gjennom. Og du fikk svar på at de vil gå gjennom dokumentasjonen og gi deg en tilbakemelding.

Jeg kan ikke jussen om dette, men du må kunne klare å se kritisk på dine egen handlinger og se at dette kan se ut som at de gir de et oppdrag? Hvis du ikke ønsket en vurdering av saken, hvorfor sende over mye dokumentasjon som de må gå gjennom? Hvorfor ikke bare spørre om de gir en gratis konsultasjon før du gir dem en jobb? Advokaten prøver også å spare deg for penger ved å avbryte oppdraget så fort du gir nye opplysninger.

 

Endret av nor.jorgen
Rettet skrivefeil
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er jo en norm i mange bransjer at man kommer på "befaring" gratis, i andre bransjer er det ikke slik.

Dersom du leverer en bil på verksted, sier at det er en ulyd i motoren og lurer på om det er noe de kan fikse, så vil du bli fakturert for tiden de bruker på å se på saken.
Dersom en snekker kommer innom for å se på et mulig arbeid, så vil du ikke bli fakturert for det.

Jeg vet ikke hva normen er i advokatbransjen. 

Jeg ville  dog ikke begynte å krangle med en advokat om lovligheten for en så liten sum. Dette er folk som definitivt vet hvordan de bruker systemet for å få viljen sin. Kanskje om du forklarer misforståelsen og se om de vil gi deg noe godvilje. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
WiiBoy skrev (16 timer siden):

Det er jo en norm i mange bransjer at man kommer på "befaring" gratis, i andre bransjer er det ikke slik.


Det er mer enn bare en norm, for håndverkere gjør Håndverkertjenesteloven det helt klart at det kun kan sendes faktura på forberedende undersøkelser, derav også befaring, dersom det opplyses om det på forhånd.

Man må altså fortelle kunden at man vil ha betalt for befaringen, før man kommer på befaring, og det sier seg selv at de fleste kunder i stedet velger noen som kommer gratis.

Når det kommer til advokater, så finnes det et eget varmt sted for de i helvete, og de har trolig litt andre etiske standarder for fakturering.
God advokatskikk tilsier nok likevel at man ikke fakturerer før avtale er inngått. Advokater er også generelt underlagt Prisopplysningsforskriften, og skal opplyse om priser og hva som forventes osv. før de går i gang med et arbeid.

Så kan man kanskje argumentere for at å sende en advokat e-poster og en rekke dokumenter, sammen med forespørsel om hjelp, er å anse som en avtale, og at advokaten selvfølgelig vil ta betalt for å bruke tid på saken, særlig når den i ettertid viser seg bortkastet fordi klienten inngikk avtale med motparten direkte.

Jeg mener at en advokat med respekt for seg selv ikke hadde sendt faktura på den typen ting.
Det ligger iboende i den drøye timeprisen at det er en hel del jobb en advokat gjør, som ikke nødvendigvis kan faktureres, og å bruke en time eller to på å sette seg inn i en mulig fremtidig sak bør være litt som håndverkeren på befaring, noe man gjør gratis for å yte en viss "service", et fremmedord hos de fleste advokatkontor.

Endret av 0laf
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Enhver advokat vil fakturere et oppdrag hvis det er gitt dekningstilsagn fra forsikringsselskap eller lignende, fordi de hensyn som taler for å være fleksibel og lempelig ikke gjelder når det ikke er klienten selv som skal betale. Det er mest sannsynlig derfor du har fått faktura - advokatens første svar til deg indikerer at du har skrevet at det er innvilget rettshjelpsdekning eller at du har en forsikring som dekker utgiftene. 

Slik du har presentert saken er det imidlertid ingen holdepunkter for at det er inngått noen avtale som forplikter deg. Da fremstår også fakturaen som "kanskje forsikringsselskapet betaler, hvis ikke så bare avskriver vi den"-gambling. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
nor.jorgen skrev (På 21.3.2023 den 0.15):

Så du har sendt masse dokumentasjon til en advokat og ønsket at de skulle gå gjennom denne dokumentasjonen. Det tar jo tid, skjønner at advokaten ønsker å fakturerer deg for det.

Når man spør om en advokat om "dette er en sak de kan hjelpe deg med", hva slags svar forventer du egentlig.

Jeg jobber i IT bransjen og for meg er det helt åpenbart at man ikke begynner med noe som helst fakturerbart arbeid før det ligger inne en avtale om pris og arbeid.

Tar en tilfeldig kunde kontakt og spør "kan dere hjelpe med dette?" så går du enten igjennom stoffet på gratis timer, ellers så bruker du 10 sekunder på å se igjennom og svarer "Dette er mye dokumentasjon, vi krever X kroner for å gå igjennom saken for å ta en vurdering. Ønsker du dette?".

Verre er det ikke..

Totalt useriøst å bare begynne å fakturere, og som nevnt over her også ikke mulig å ta betalt når det ikke foreligger en klar bestilling/avtale.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...