Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ekstremt dyr megler - Er dette riktig?


Gjest e1a0d...da5

Anbefalte innlegg

Dubious skrev (35 minutter siden):

Det blir mange på visning, og flere interesserte når megler gidder å gjøre noe. 

Nei, det som får folk på visning er akkurat det jeg nevnte over. 

Der megler gir verdi for å skape ekstra interesserte kjøpere er stortsett kun innenfor boliger i luksussegmentet. 

Salvesen. skrev (16 minutter siden):

De er såklart optatt av høyest pris da de fleste går på % av salgssum. Jo høyere pris jo mer tjener de. Det finnes unntak såklart, men jeg opplever at dette er den vanligste metoden de tjener penger på. 

Er det mange interesserte = budrunde

Er det 1 mulig kjøper = megler selger til hvilken som helst pris kjøper er fornøyd med.

Megler kan gjerne påstå å være "opptatt" av høy pris, men den ambisjonen fra megler er ubrukelig: I realiten er det bare omstendighetene av interesserte kjøpere som avgjør salgspris. 

Det er ingen magi fra megler som skaper flere interesserte eller høyere pris. Lokkepris er en gambling strategi som er en hit/miss som du selv kan ta hvis du selger selv og. 
 

Endret av MrL
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 53c98...30c
Salvesen. skrev (7 minutter siden):

De er såklart optatt av høyest pris da de fleste går på % av salgssum. Jo høyere pris jo mer tjener de. Det finnes unntak såklart, men jeg opplever at dette er den vanligste metoden de tjener penger på. 

Provisjonen per hundre tusen er relativt lavt. 
Et raskt salg trumfer det å prøve å skvise ut mer fra budgivere.

Minsteprovisjonen er hva meglerne får sin andel bonus fra ( Normalt 50k de setter), ikke overskytende ( er hvert fall sånn hos 4 av de mer kjente meglerhusene)  Så med andre ord er det antall salg som teller, ikke hvorvidt de får mer.

Det var sånn for 5-6-7 + år siden, men har vært relativt heavy endring de siste 4 årene hvordan folk byr. Spesielt nær storbyene.  Det er ikke like mange av disse gale budrundene lenger man så for 4 år siden, hvor det føltes som annenhver salg gikk minst 500k over takst uansett.  Nå har det jevnet seg ut da veldig mange områder rundt storbyene har vel egentlig nådd et tak for Ola Nordmann sin gjennomsnittlige inntekt.

Ser man 15 minutter utenfor Oslo, så har prisene på eneboliger gått fra 4 Mill til 8-10M på under 10 år. 
Gjennomsnittlig inntekt for familier er vell rundt millionen, så ipso facto lever disse prisene på maks gjeldsgrad + hva enn egenkapital de har opparbeidet seg i denne perioden. 

Jeg tror vi har nådd "taket" på spesielt eneboliger i disse områdene, og vil forholde oss mer eller mindre -5 til + 10% vekst de neste 5+ årene
Så vil rente og inflasjonen styre om det er rom for videre verdistigning.  Noe jeg tviler på med mindre de øker 5x gjeldsgrad regelen.

 

 

Anonymous poster hash: 53c98...30c

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (På 25.2.2023 den 17.27):

Har aldri møtt en god megler på noen visning. Bare det vanlige her er en bok og spør om det er noe. Meglerene har solgt i ett latterlig bra marked hele livet sitt, de har ikke trengt å legge inn særlig innsats. 

De 'beste' ligger vell på rundt 100 salg i året. Så kan en jo bare regne seg frem til inntekten..

Propr koster 30k for full pakke... og helt ned i 10k om en finner kjøper selv. Viser hvor syk den bransjen er.

Helt enig

Kjøpt, og solgt ett 3 ganger, og aldri har eg fått feelingen av at megler "gjør noe" ekstra. Lager prospektet, og venter på kjøpere.

Får de ikkje solgt etter en visning eller to så driter de i det

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For 4 mill selveier og kjøp av ditto ny så er dette som forventet ca 150K til megler/div utgifter og ca 100K i dokumentavgift etc for ny selveier i samme prisklasse.  Hadde et par konkurrerende meglere sist jeg solgte og det skilte vel i praksis under 5000 - så går mer på hvilket nettverk og tidligere salg de kan vise til.  Styling kan gjøres rimeligere med en veiledningstime med stylist og så gjøre jobben selv (man får kjøpt veldig mange visnings-puter, utelykter etc til de 10-20K man sparer ift full styling).

Forretningsfører for et sameie skal bare endre et navn i en Excel-fil eller lign for utsendelse av felleskostnader men tar seg max betalt = 4 Rettsgebyr  (4x1243) + mva = 6 125,-   Før var det litt variasjon der noen tok litt mindre, men nå tar alle max-satsen - vi takker lovgiverne for å tilgodese ekstremt god timebetaling til forretningsførerne.

Skal man selge vesentlig billigere blir det å gjøre mer selv - som Propr har konsept på... eller (aller mest lønnsomt) selge "off market" hvis du har så attraktiv bolig at naboene eller mange andre sikler på den og gir deg direkte tilbud.

Lenke til kommentar

Hvis boligen har en attraktiv tomt/plassering og man er temmelig sikker på at det ikke er noen skjulte feil og mangler så er det veldig enkelt å få solgt den off marked ja, en facebook post eller vennekrets.

Er tross alt en enorm mangel på boliger i Norge

 

Edit, bare sørg får at det følger med tilstandsrapport og at oppgjøret skjer gjennom en advokat. Er uansett helt enorme beløp å spare.

Endret av Musefella
Lenke til kommentar

Til lettsolgte leilegheiter så er det nok i liten grad verdt å betale ein meklar for jobben, det har nok meir for seg om du har eit litt mindre attraktivt salgsobjekt med færre potensielle kjøparar, enten det er fordi huset er veldig dyrt, krev mykje arbeid, er freda og underlagt restriksjonar på bruken, huset ligg på ein ugunstig stad, eller når du har behov for å selge veldig raskt. På slike hus så kan du ikkje forvente at folk renner ned dørene på vising utan å gjere ein jobb for å markedsføre visinga mot rett kjøpargruppe.

Lettsolgte leilegheiter som har bytta eigar kvart andre år dei siste 20 åra selger seg nesten sjølv, særleg om du dumper prisen med 100 000 kr fordi du ikkje brukar meklar.
Og skulle du være misfornøgd med interessen etter å ha forsøkt å selge privat, så kan du alltid velge å ikkje godta siste budet og heller gå til ein eigedomsmeklar likevel. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Njaaa, de får lav provisjon per hundre tusen så motivasjonen for akkurat det er faktisk ikke så høy. Noe som forsåvidt er veldig bra for kjøpere. Derfor er det viktigere å få solgt trygt og uten masse ekstrajobb enn å drive prisen litt opp, sånn at de kan gå til neste prosjekt. 

Helt enig. Det jeg kunne tenkt meg var å betale megler per time, men lagt inn en liten bonus. Det settes en fornuftig takst, hvor megler får 10-20% provisjon av alt boligen selges over dette. Da ville megler faktisk hatt en interesse av å presse ut ett par hundretusen ekstra fra kjøper. 

Endret av ITtraktor
  • Liker 2
Lenke til kommentar
ITtraktor skrev (6 minutter siden):

Helt enig. Det jeg kunne tenkt meg var å betale megler per time, men lagt inn en liten bonus. Det settes en fornuftig takst, hvor megler får 10-20% provisjon av alt boligen selges over dette. Da ville megler faktisk hatt en interesse av å presse ut ett par hundretusen ekstra fra kjøper. 

Det ville jo være isolert sett bra for selgere, men potensielt helt krise for kjøpere. Jeg tror ikke det vil være noe lurt å ha en for stor økonomisk motivasjon for mellomleddet. Det vil gjøre at tilliten til meglere vil falle mye.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (På 26.6.2023 den 15.45):

Provisjon er eneste grunnen til at de gidder presse opp prisene. 

Kun kjøpere som vil tjene på at de fjerner provison. 

Mener du at prisen på boliger går opp pga meglers provisjon?

La oss si at en leilighet har prisantydning på 5 millioner.

  • Hvor mye ekstra tjener megler på at leiligheten går en halv million over takst? 
  • Hvor mye mer hadde megleren tjent på et hurtig salg, slik at hen kan jobbe med en ny kunde, i stedet for at neste kunde velger en annen megler?

 

Selv om meglere får provisjon, så betyr ikke det at de jobber ræva av seg for økt pris. Det gidder de ikke. 

Statestikk viser dette tydelig: når eiendomsmeglere selger sine egne private hjem, bruker de MYE mer tid på å finne kjøper. Da fighter de MYE lenger på å nå noen som er villig til å betale mest.

---

Utover det er jeg helt enig med alle de som er oppgitt over dagens prisnivå. Det koster alt for mye å selge bolig! Prisen står ikke i stil til den relativt lave innsatsen meglere gjør.

Folk flest aksepterer dette, mest sannsynlig fordi de selger så få ganger i løpet av livet?

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (5 timer siden):

Det vil gjøre at tilliten til meglere vil falle mye.

Hvilken tillit?

De har alltid stått på kjøpers side, i den grad at de ønsker å få salget gjennomført så fort som overhodet mulig. Eventuelle bekymringer eller bemerkelser vi på visning har, snakkes kraftig ned — eller aller helst later megler som at hen overhørte mitt kritiske blikk, og begynner å fable om den flotte skoleveien eller noe annet ikke-relatert! 🤯

Lenke til kommentar
qualbeen skrev (12 timer siden):

La oss si at en leilighet har prisantydning på 5 millioner.

  • Hvor mye ekstra tjener megler på at leiligheten går en halv million over takst? 
  • Hvor mye mer hadde megleren tjent på et hurtig salg, slik at hen kan jobbe med en ny kunde, i stedet for at neste kunde velger en annen megler?

Typisk honorar er vel i snitt 2%. Så 100 000 kr i honorar ved eit salg på 5 mill, og 110 000 i honorar ved eit salg på 5,5 mill.
Normalt sitt meklaren igjen med 1/3 av provisjonen som lønn, resten går til meklarfirmaet, sosiale kostsnadar, arbeidsgivaravgift, osv. Så i dette tilfellet vil meklaren sitte igjen med 33 333 kr ved eit salg på 5 mill, og 36 666 ved eit salg på 5,5 mill.
I følgje SSB har ein gjennomsnittleg meklar 757 000 kr i årslønn, og med eit vanleg arbeidsår på 1950 timar gir det 388 kr i timen. Differansen i meklarhonoraret utgjer 3333 kr, eller 8,6 arbeidstimar.

Så for meklaren vil det berre være lønnsomt å selge ein halv million over prisantydning om det medfører maks ein ekstra arbeidsdag. Så då er det nok slik at dersom det skulle kome mange på visning og ein får budrunde så er det sjølvsagt lønnsomt å jobbe på under budrunda for å få inn flest mogleg bod og dermed høgare pris, men om det må arrangerast ei ekstra visning og slik så vil det nok være i meklarens interesse å få selgaren til å akseptere fyrste bodet på prisantydning framfor å bruke fleire timar på å kanskje få inn fleire bod.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...