Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Stjålet nøkkel, erstaningsansvarlig?


Gjest 95783...4c2

Anbefalte innlegg

Gjest 95783...4c2

Hei

Har et lokale i et næringsbygg, hvor nøkkelen lå i en nøkkelboks ute. Denne har blitt brutt opp og nøkkelen stjålet. Firma/eier krever at jeg skal betale for bytte av alle låsene i bygget. Er dette rimelig? 

Nøkkelen går for øvrig kun til ytterdør og mitt lokale. 

Anonymous poster hash: 95783...4c2

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 8637c...f3f
26 minutes ago, NULL said:

Hvis nøkkelen kun passer kun til din dør, hva er argumentasjonen for at alle låsene skal byttes? Det er jo ganske så ulogisk i utgangspunktet....

Fordi det er en systemnøkkel. 

Anonymous poster hash: 8637c...f3f

Lenke til kommentar

Hvis du har kontrakt som næringsdrivende er vel hva som er "rimelig" ganske uvesentlig, det er hva som står i kontrakten din som gjelder.

Da må du se hva slags formulering det står for erstatningsansvar du og utleier har for innbrudd og nøkler.

 

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er i alle fall ikkje urimeleg at huseigaren får dekt sine meirkostnadar som følgje av at nøkkelen er på avvege.
Kven som skal bære disse kostnadane vil kunne være litt avhengig av omstendigheitene. Forsikring er nemnt, enten di eiga forsikring eller via huseigaren sin forsikring. Om huseigar må bruke sin forsikring så vil du være erstatningspliktig for eigenandel.

Det vil også være eit spørsmål om kva som er rimelege erstatningskostnadar. Huseigar har ei ulovfesta tapsbegrensningsplikt, så dette skal ordnast på ein måte som ikkje er urimeleg dyrt for deg. Litt avhengig av systemlås så kan det være ei mulig å bytte låsen i ytterdøra på ein slik måte at dei andre leigetakarane kan bruke sin nøkkel på både ytterdør og sin eigen lås, samtidig som den som har stjålet nøkkelen ikkje kan låse opp ytterdøra. Ofte er det likevel slik at dersom låsen i ytterdøra blir bytta så må også alle andre dører som går på same nøkkelen også byttast.
Det kan også være aktuelt å sjå nærmare på om det er mulig å få nokon billegare til å bytte låsane.

Ein tredje ting som er aktuelt å sjå nærmare på er kven som har ansvaret. Er det slik at det er din nøkkelboks som du sjølv har hengt opp for å legge nøkkelen i? Har huseigaren akseptert ei slik løysing? Kan det være at det er huseigar som har hengt opp nøkkelboksa og oppfordra deg til å bruke den?
Graden av ansvarlegheit eventuelt uansvarlegheit for oppbevaring av nøkkelen vil fort bli relevant i spørsmålet om kven som skal dekke kostnaden, kanskje særleg i spørsmålet om forsikringsselskapet dekker tapet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...