Gå til innhold

Airfryer kan være langt mer effektivt enn stekeovn


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Har hørt snakk om en studie som sier det er litt mer helseskadelig enn tradisjonelle måter å lage mat på, men usikker på svakheter med studien. https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3122019/hong-kong-consumer-watchdog-warns-air-fryers-can-still-pose

Men studien tester vel bare french fries? Og mitt bruk er typisk 5min (pølse bacon f.eks), eller til og med hamburgere blir gode inni der, men det tar en 8-10min. Klarer ikke se for meg at dette er mer helseskadelig enn stekepannen, der får maten litt svimerker og. 

Når folk hører kreftfremkallende stoffer og airfryer i lag, så har de konkludert. Noen som har noen argumenter som taler for airfryer så eg kan roe disse folka? 

 

Lenke til kommentar
itgrevelin skrev (37 minutter siden):

Har hørt snakk om en studie som sier det er litt mer helseskadelig enn tradisjonelle måter å lage mat på, men usikker på svakheter med studien. https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3122019/hong-kong-consumer-watchdog-warns-air-fryers-can-still-pose

Men studien tester vel bare french fries? Og mitt bruk er typisk 5min (pølse bacon f.eks), eller til og med hamburgere blir gode inni der, men det tar en 8-10min. Klarer ikke se for meg at dette er mer helseskadelig enn stekepannen, der får maten litt svimerker og. 

Når folk hører kreftfremkallende stoffer og airfryer i lag, så har de konkludert. Noen som har noen argumenter som taler for airfryer så eg kan roe disse folka? 

 

Lenken du postet ligger bak betalingsmur. 

Nå består vel ikke en airfryer av noe mer "kreftfremkallende" enn andre kjøkkenredskaper. Hva skulle det for eksempel være? Tilberedninsmetoden i seg selv? Når ble varmluft sett på som kreftfremkallende? 

Ekstremt mye vi driver på med er kreftfremkallende i store mengder. Alt handler vel bare om måtehold. En airfryer er designet (etter mitt syn) til å tilberede mye usunn mat. Altså; frossen prosessert mat type pommes frites og lignende. Så jeg tror det blir tilbredet vesentlig mer usunn mat i en airfryer enn vanlige tradisjonelle kokeredskaper. Kanskje er det også ekstra fristende til å spise mer pommes frites og annet fritert mat, nettopp fordi man har en airfryer? Jeg tipper det er den "største" kreftfremkallende risikoen her. Økt konsum av "feil" matvarer. 

Med min bakgrunn som kokk vil jeg si det er ekstremt vanskelig å lage mat fra bunn i en airfrier. Du "låser" inn maten, uten at du kan visuelt se eller tilpasse/smake til.... så veldig mye - uten å avbryte varmluftprosessen. Hele sjarmen med matlagning forsvinner litt.

Når det er sagt (dama har airfryer) fungerer den ypperlig til å steke frosne rundstykker, varme opp mat og lignende. Så for meg er det et fint verktøy til å varme opp mat. Men å tilberede fra bunn - er fremdeles den tradisjonelle bedre.

Er litt smålei alt det krefthysteriet. 
Det er tross alt maten du tilbereder og kvaliteten på den - som betyr noe. Veldig lite hvilken redskaper du bruker. 
 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det var treige saker den vart samanlikna med. Åtte minutt for å varme opp vatn til å koke to egg var lenge. Var det ein keramisk topp? Med ein liten kjele og ikkje så mykje meir vatn enn nødvendig så er nesten vatnet varmt før eg har funnet fram eggene.

Induksjon er langt meir effektiv enn keramisk.

Ovnen var heller ikkje så veldig kjapp.

Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (11 minutter siden):

Jo, jeg får beskjed om å betale 5 euro pr mnd for å få tilgang. 😜
Kanskje fordi jeg er i Tyskland med tysk IP. 

Å. Merkelig, men oppklarer kanskje noe at du er utenfor Norge. Positivt at svært lite på tek.no er bak betalingsmur.

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Ugunstig for helsa. Dette er nok et tilfelle av "finne på noe nytt å selge til folk som har alt fra før".

Et selskap vil selge flere produkter. Bruk eksisterende utstyr i stedet. TIl slutt har man så mange 1 trick pony gadgets på kjøkkenet at man må bygge på huset.

Quote

Not only does air frying still run the risk of creating acrylamides, but polycyclic aromatic hydrocarbons and heterocyclic amines can result from all high-heat cooking with meat. These compounds have associations with cancer risk, according to the National Cancer Institute 

 

Endret av BadCat
  • Liker 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (1 time siden):

Ugunstig for helsa. Dette er nok et tilfelle av "finne på noe nytt å selge til folk som har alt fra før".

Den skal jo erstatte fritering. Man skal lete svært godt etter norske familier med frityrkoker. Heldigvis har vi ingen tradisjon for å spise fritert mat i hjemmet, kontra andre deler av kontinentet.

I Norge er det å spare strøm en viktig side nå. Er man singel så er dette en erstatter for stekeovn. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Man trenger kun ei gryte, olje og en trepinne til å sjekke temperaturen med. Det som funket for 50 år siden funker i dag også. I disse trakter har ukentlig fisk og chips vært tradisjon i over 70 år så det varierer. Det og fiskeball., eller blandet ball med fisk og potet er tradisjon. Før var det stekt sild også, men det dabbelt litt av mot slutten av 80-tallet.

Kjøpesentrene har hatt frityutstyr i hyllene i årevis nå og det hadde de ikke orket hvis det ikke solgte.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
plankeby skrev (2 minutter siden):

Den skal jo erstatte fritering. Man skal lete svært godt etter norske familier med frityrkoker. Heldigvis har vi ingen tradisjon for å spise fritert mat i hjemmet, kontra, andre deler av kontinentet.

Så i Norge er nok det å spare strøm en side nå. Er man singel så er dette en erstatter for stekeovn. 

Jeg elsker frityrstekt mat. Derfor har jeg aldri kjøpt frityrkoker. De to gangene i året jeg lager fish&chips eller vårruller fra bunnen er det akkurat så mye styr med å lage maten og vaske kjøkkenet at det blir lenge til neste gang.

Rapporten fra de jeg kjenner som har airfryer er at det blir litt mindre godt enn ekte frityrstekt og antagelig litt mindre usunt. Da foretrekker jeg heller å fleske til (!) med ekte frityr en sjelden gang.

-k

Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (3 timer siden):

Ekstremt mye vi driver på med er kreftfremkallende i store mengder. Alt handler vel bare om måtehold.

Enig. Det sagt, asbest er vel f.eks. såpass skadelig i såpass små mengder og gir såpass liten nytteverdi at det er like greit å kutte helt ut?

Sitat

En airfryer er designet (etter mitt syn) til å tilberede mye usunn mat. Altså; frossen prosessert mat type pommes frites og lignende. Så jeg tror det blir tilbredet vesentlig mer usunn mat i en airfryer enn vanlige tradisjonelle kokeredskaper. Kanskje er det også ekstra fristende til å spise mer pommes frites og annet fritert mat, nettopp fordi man har en airfryer? Jeg tipper det er den "største" kreftfremkallende risikoen her. Økt konsum av "feil" matvarer. 

Med min bakgrunn som kokk vil jeg si det er ekstremt vanskelig å lage mat fra bunn i en airfrier. Du "låser" inn maten, uten at du kan visuelt se eller tilpasse/smake til.... så veldig mye - uten å avbryte varmluftprosessen. Hele sjarmen med matlagning forsvinner litt.

Frossen pommes frites kan vel (potensielt) være ren potet som er skåret i pinner? Det høres ganske uprosessert ut for meg.

Hvis du kjenner koketida så burde det være mulig å bruke fersk potet med kjente dimensjoner?

Jeg lager endel sous vide og da er det også vanskelig å se/smake etter at man har vakumert råvarene. Det er litt «industrikjøkken», men samtidig så er det utrolig deilig å kunne servere perfekt kokt fisk når gjestene faktisk setter seg, og samtidig ha muligheten til å ha minglet litt med dem når de kom.

-k

Lenke til kommentar

Nei, pommes frites skal forstekes flere ganger på ulike temperaturer og helst skal det inn i kjøleskap mellom også. Det blir ikke noe resultat av å varme opp ubehandlet potet ved i en enkelt operasjon gjøre det om til pommes frites. Jeg hadde i alle fall ikke greid å spise det. Det hadde blitt vassent, smaksfattig og med uappetittelig konsistens.

FIsk og Chips skal lages av ferske varer og hvis ei chipsbod bruker frossen fisk, frossen chips, ferdig røre og ferdig tilbehør, da vet de ikke hva de holder på med. Air fryer er den type apparat folk som ikke kan å lage mat kunne ha kommet på å bruke.
 

Quote

He said fish and chips are a national disgrace. You said, 'get out of town'. Well, super-fry guy Terry Durack has done just that. He's travelled Britain rating famed chip shops (including Rick Stein's). This is what he found...

"Most fish and chip shops buy everything from a manufacturer and processor - frozen chips, batter mix, recycled oil, curry sauce, pre-battered fish, pre-portioned fish, mushy peas..." he shakes his head.

 

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Kvifor er det så mykje snakk om at ein Airfryer erstattar frityrkoking? Det er vel berre ein liten steikeovn? Utan olja så forsvinn jo heile poenget med å fritere, altså varmebehandle i eit oljebad. Dei fleste steikeomnar kan steike med varmluft, om enn litt andre eigenskapar mtp. temperatur og tid. Om eg skal ha pommes frites så puttar eg ikkje oppkutta potet i ovnen. Då skal det friterast, men helst blir det kjøpt ute sidan det er for tidkrevjande og mykje styr til at eg lagar det heime. Ikkje er eg så stor tilhengar av pommes frites eller frityrsteikt mat uansett, så eg kan nok telje på ei hand kor ofte eg et det ila. eit år.

No er kanskje “fry” vidt nok omgrep til å inkludere varmebehandling utan feitt, men for min del er ingenting fritert om det ikkje badar i olje.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...