Gå til innhold

La oss boikotte Orkla!


Anbefalte innlegg

The concept of ultra-processed food was initially developed and the term coined by the Brazilian nutrition researcher Carlos Monteiro, with his team at the Center for Epidemiological Research in Nutrition and Health (NUPENS) at the University of São Paulo, Brazil.[4] 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Min påstand var at «ultra-prosessert» er en mer eller mindre vilkårlig term knyttet til enkelte matvarer som er korrelert med dårlig helse.

Fram til man greier å finne fysisk-biologiske mekanismer, eller gjør A/B-studier så er man vel sårbar for at man misser med høna og egget.

Kanskje folk som spiser pølse og kebab får mer kreft. Men kanskje de som spiser pølse og kebab også drikker mer øl, trener mindre og røyker mer. Så hva er den drivende variabelen her?

Kanskje man har påvist en korrelasjon mellom pølse og kreft, men uten å forstå mekanismen så er det tvilsomt å anta at samme prosess anvendt på bønner vil lede til samme helse-utfall.

Hvis en uber-sunn idretts-stjerne (?) skeier ut med en ultra-prosessert kebab en gang i måneden, utgjør det en målbar effekt på helse?

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Problemet er at vis man ikke skiller mellom en kjøttkvern, noen krydder og en fryser vs.... ihjelpastaurisert parodi av Fjordland laget for å bli lagret i romtemperatur noen år.....
Så har man ikke noen baseline å diskutere konseptet rundt.

Jeg føler at det hjelper ikke å sitere herr Monteiro vis man mangler forståelse for konseptet. Med unntak av margarin og godteri er det faktisk veldig begrenset hva du får tak i, I Norge. 
Det hjelper heller ikke at ernæring er et veldig svakt forskningsfelt som i praksis kun lener seg på å undersøke underernæring, hvor man ellers mangler grunnlegende verktøy da man ofte må støtte seg på spørreskjema da man ikke har fasilitetene til å ta ukentlige bloodprøver eller full fekal analyse over lengre tid.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (2 timer siden):

Min påstand var at «ultra-prosessert» er en mer eller mindre vilkårlig term knyttet til enkelte matvarer som er korrelert med dårlig helse.

Fram til man greier å finne fysisk-biologiske mekanismer, eller gjør A/B-studier så er man vel sårbar for at man misser med høna og egget.

Kanskje folk som spiser pølse og kebab får mer kreft. Men kanskje de som spiser pølse og kebab også drikker mer øl, trener mindre og røyker mer. Så hva er den drivende variabelen her?

Kanskje man har påvist en korrelasjon mellom pølse og kreft, men uten å forstå mekanismen så er det tvilsomt å anta at samme prosess anvendt på bønner vil lede til samme helse-utfall.

Hvis en uber-sunn idretts-stjerne (?) skeier ut med en ultra-prosessert kebab en gang i måneden, utgjør det en målbar effekt på helse?

-k

Litt mer lærdom.

https://www.bramat.no/kosthold/3502-hva-er-egentlig-ultraprosessert-mat

Maltodextrin og FRUKTOSE SIRUP, er bla ting å være obs på i utbøffing av mat.

De leker butikk da vet du, og det er mer viktig enn at vi eller tippoldeforeldre skal ha bra mat.

Vi spiser fortsatt Ku-jur (MUK), og Sirup, de har bare fått det til å smake bedre, og tjener stort på dette, er ren business, og folk flest vet ikke at de blir lurt.... akkurat som oldemor.

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, Gouldfan said:

Vi spiser fortsatt Ku-jur (MUK), og Sirup, de har bare fått det til å smake bedre, og tjener stort på dette, er ren business, og folk flest vet ikke at de blir lurt.... akkurat som oldemor.

Har man ikke blitt lurt hvis man tror at det er kujur i sjokoladekjeks?

Lenke til kommentar
arne22 skrev (8 timer siden):

Har man ikke blitt lurt hvis man tror at det er kujur i sjokoladekjeks?

Det er øre, Ku-jur og nese i pølser,(MUK) , annen kjøttmat osv, sikkert også i kjøttdeig.

Har jeg sagt det er MUK i kjeks?

Helt ok for meg at vi spise jur, ører osv i mat, men folk bør være obs på at det er derfor pølsene kun koster 20-30kr pakka.

Jeg er for at vi skal bruke hele dyret, det er fornuftig.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
del_diablo skrev (12 timer siden):

Problemet er at vis man ikke skiller mellom en kjøttkvern, noen krydder og en fryser vs.... ihjelpastaurisert parodi av Fjordland laget for å bli lagret i romtemperatur noen år.....
Så har man ikke noen baseline å diskutere konseptet rundt.

Jeg føler at det hjelper ikke å sitere herr Monteiro vis man mangler forståelse for konseptet.

Refererer du til et konsept som man kan lese om et sted, eller snakker du om dine egne ideer?

Jeg har lest litt om NOVA klassifiseringen, og for meg ser det ut til å være et veldig enkelt konsept med noe variabel vitenskaplig backing.

-k

 

Endret av knutinh
R
Lenke til kommentar

Ja, og så var det vel Orkla det var snakk om og en eventuelt boikott. Problemet er jo det at Orkla har så mange produktet og dominerer såpass mye, at det vil være vanskelig å gjennomføre noen boikott.

Nå kan de imidlertid se ut som at "store Orkla" blir splittet opp i 12 mindre selskaper.

https://www.finansavisen.no/nyheter/finans/2022/10/27/7952583/storoppvask-i-orkla?zephr_sso_ott=vabWy5

Endret av arne22
Lenke til kommentar
Sjokolade1 skrev (På 28.10.2022 den 17.49):

Det høres jo skummelt ut, men har du noe bevis for at det skjer i praksis?  Hvorfor stiller du ikke heller spørsmål rundt hvordan disse varene kan være så mye billigere enn merkevarene?

Det er flere tilfeller som har vært i media der produsentene legger seg veeeeldig nært innpå design og utseende og gir sitt produkt en mer fremtredende hylleposisjon. Var en sak om feks Vaniljesaus, Piano vs eget merke.

De er billige av flere grunner. Både subsidier, færre ledd, lavere kvalitet, større kvanta.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...