Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Jarmo skrev (13 minutter siden):

Energisystemet er mer eller mindre unik i Norge, historisk sett. Vi har mest av vannkraft(les balansekraft) og som vi kan tlføre til markeder, enhver tid. Men hvorfor skal Norge være en backup for halve EU? Hele EU går ikke opp pga. Newtons lov.(uten at det koster mer enn det smaker)

Varför skall Norge vara backup när det gäller olja och gas?

Vi exporterar varor och tjänster från våra länder. I fjol exporterade Sverige mest el i hela Europa. Samtidigt i ett läge med ett stort krig i Europa. Jag är faktiskt lite stolt över att Sverige kunde bidra till att mildra problemen som Ryssland försökte skapa. Det med världens mest "gröna" el. I Sverige är vi ju dessutom medlemmar av EU och tror på samarbete och samverkan inom Europa.

I Sverige tror vi dessutom att vi behöver fördubbla elproduktionen till 2045. Vi har batterifabriker, den första och största i min stad, vi har mineral- och stålanläggningar som vill sluta använda kol. Vår industri växer så det knakar, särskilt i norra Sverige. 

Fisken i Norge kanske inte kräver mer el. Norge har kanske gärna varit själva på sin kant. Om ni vill sluta sälja el är det ert beslut. Att vara själviska är fullt tillåtet för ett suveränt land.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Svensk kraftgigant risikerer milliardbøter for mistenkt prismanipulering

 

Energitilsynet i Finland mistenker at det svenske energiselskapet Vattenfall forsøkte å manipulere og øke markedsprisen på strøm i 2022. Det skriver Svenska Yle.

Ifølge tilsynet skal Vattenfall i praksis har tilbudt markedet mindre strøm enn de har hatt mulighet til, for å drive opp prisen. Videre mener de at Vattenfall den 5. mai i fjor lot være å tilby kraftbørsen 2.000 megawattimer strøm.

Om det finske energitilsynet kan bevise at mistankene stemmer risikerer selskapet milliardbøter. I verste fall kan bøtene ende på 10 prosent av selskapets omsetning i 2022. Vattenfalls omsetning endte på 242 milliarder svenske kroner.

Selskapet meldte selv fra om saken, og mener det dreier seg om et rent uhell.

Energitilsynets markedsovervåkningssjef Antti Paananen sier imidlertid at det fortsatt er straffbart å manipulere energimarkedet selv om det er et uhell.

Lenke til kommentar
sk0yern skrev (7 timer siden):

Du må gjerne sammenligne hvor mye betong som går med i et kjernekraftverk som produserer 1 TWh med et vindkraftverk som produserer det samme. 

Ringhals 1 och 2 skall rivas. Det handlar om 300 tusen ton betong. De producerade i snitt 10,9 TWh sista 4 åren de var helt i drift. Det ger nästan 28 tusen ton per TWh

Ett vindkraftverk kan använda 750 ton betong. Mina uträkningar ger 93 verk per TWh, vilket ger nästan 70 tusen ton per TWh

Därmed 2,5 gånger mer betong i vindkraften.

MEN. All betong i kärnkraftverken är inte lätt att riva. Delar är smittad av strålning, och behöver hanteras separat. Att riva kärnkraftverk tar många, många år.

Mer betong i vindkraften, om jag räknat rätt, men rivningen är långt mer komplicerad i kärnkraftverk med hänsyn till strålning och behov att lägga delar av betongen i djupförvar.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Store deler av Nord-Europa vil lørdag få negative strømpriser. Tyskland, Nederland og deler av Baltikum få betalt for å bruke strøm, skriver Europower.

Årsaken er høy strømproduksjon i forhold til strømforbruk, skriver avisen.

Mellom klokken 13 og 14 vil strømprisen i Norge være på -0,6 øre, viser tall fra Nord Pool.

Lørdag er snittprisen i Sørøst- og Vest-Norge på 53,3 øre per kWh, i Sørvest-Norge er den på 53,4 øre, mens i Nord- og Midt-Norge er den på 2,5 øre.

Lenke til kommentar
sk0yern skrev (15 minutter siden):

Det handlar inte om att kärnkraften blivit balanskraft. Däremot är produktionen i OL3 så pass dyr att man vill inte producera när elen är billig. Därför har man (sakta) trappat ned, och producerar mindre. När elen blir dyrare får man trappa upp igen. Verkar vara knappt 200 MW man dragit ned med. Finland importerar el just nu

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (15 timer siden):

 

Simen1 skrev (På 18.5.2023 den 12.30):

Kjernekraften kan teknisk sett reguleres til en viss grad, men det er ikke kostnadseffektivt, så i praksis kjøper de balansekraft.

Jeg vet ikke om du har oppdaget det ennå, men snøsmeltinga er i full gang i nordre Skandinavia nå. Det gir svært høy produksjon av elvekraft og kan potensielt gi flomfare om vi ikke begrenser magasinfyllingen tidlig nok. Derfor produseres det veldig mye vannkraft nå i samme område. Det gir innestengt overskuddskraft og svært lave priser over en periode på mange uker. Det kreves altså treg regulering (uker) av regulerbar kraft for å motvirke dette. Det vil bidra til å heve prisene den neste måneden eller to slik at vannkraftverkene slipper å dumpe kraften i markedet til gi-bort-pris. Kraft bør gi en sunn lønnsomhet og ikke gis bort tilnærmet gratis. Gratis-strøm vil potensielt gi konkurser og nedleggelser av produksjon som gir oss en smekk på pungen til vinteren igjen. Derfor gir det mening å skru ned en så stor kraftprodusent som Olkiluoto 3 i en måned eller to, selv om det isolert sett vil gå i minus. Verkets kostnader løper nesten som normalt, men inntektene uteblir. Det er altså i en større sammenheng at det likevel gir mening med treg nedregulering over flere uker eller kanskje en måned eller to.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Apropos overskudd av vannkraft og tilnærmet gratis strøm. Gled dere over tilnærmet gratis strøm i 6 timer i dag i hele landet. :) Edit: Gjelder Norge, Sverige, Finland, Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike og Østerrike.

Screenshot2023-05-20at11-14-22Marketdata.png.36aecd62958a3c539c247afbb6fe5db0.png

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Åtte gratis-timer søndag også! :D I nesten hele Europa. Nesten-gratis i hvert fall. Det er jo aldri helt presis 0,000 men vaker litt over og under. Vi trenger en litt mer upresis og rundere tolkning av ordet gratis så jeg slipper å skrive nesten gratis hele tida. Skal vi si at alt under 0,01 €/kWh er godt nok får å kalle det gratis?

I så fall blir det 20 timer gratis-strøm i Sør-Norge denne uka. Og 128 timer i Midt- og Nord-Norge. En god økning fra hhv 6 og 19 timer uka før.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvem bryr seg om noen få gratistimer? Har du glemt hvor dyr strømmen har vært i det siste? Dette veier ikke opp for det.

Dine konstante påminnelser om at vi bør juble en time i neste uke fremstår som latterlig.

Tidligere trengte vi aldri bry oss om strømprisen, vi er selvforsynt med vannkraft.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 18.5.2023 den 16.00):

En enkelt time holder ikke for å redde privatøkonomien,

Som du ser er det ikke en enkelttime. Det er 20 timer denne uka i sør, + 6 i forrige uke. I Nord er det 128 + 19.

Mannen med ljåen skrev (2 timer siden):

Hvem bryr seg om noen få gratistimer? Har du glemt hvor dyr strømmen har vært i det siste? Dette veier ikke opp for det.

Dine konstante påminnelser om at vi bør juble en time i neste uke fremstår som latterlig.

Jeg ser du har omformulert deg fra en enkelt time til noen få timer, det er jo en forbedring å glede seg over eller?

Jeg sa ikke noe om at dette skulle veie opp for noe, eller redde privatøkonomien - jeg sa at man kunne glede seg over gratistimene. Men neida, haters gonna hate..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 13.5.2023 den 17.17):

Gratis strøm i mårra, søndag 14 mai kl 14-15. Gjelder hele Norge.

...

Sitat

Jeg ser du har omformulert deg fra en enkelt time til noen få timer, det er jo en forbedring å glede seg over eller?

Det var du som først snakket om en enkelt time. Jeg har ikke omformulert meg, men besvart innleggene dine.

Dette friskmelder IKKE det systemet du forsvarer. De fleste som har jobb har uansett ikke anledning til å vente til disse tidspunktene med å vaske klær, dusje, invitere tanta på vafler eller varme opp leiligheten. Trenden er høyere og mindre forutsigbare strømpriser, det vet du godt.

Sitat

Men neida, haters gonna hate..

Du glemte trollface. Her:

95797-trollface.jpg

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
germanwhip skrev (7 minutter siden):

Er det gjort noen undersøkelser hva strømprisene og skiftet til elbiler har gjort for privatøkonomien?

Har folk fått bedre/dårligere råd?

I 2022 kjørte norske elbiler til sammen ca 8 milliarder kilometer. Kilde. Hvis vi antar et gjennomsnittsforbruk på 0,2 kWh/km så brukte de til sammen 1,6 TWh strøm. I 2021 produserte Norge ca 157 TWh. Kilde. Så omtrent 1% av produksjonen går til elbiler nå. Hva det har å si for prisene lar seg ikke regne ut enkelt.

Ser man på en enkelt elbil vs en fossilbil så er det forholdsvis enkelt å utlede at drivstoffkostnaden fortsatt er lavere. Bruk gjerne dine egne tall og forsøk å sammenligne epler vs epler. Dvs samme kjørelengde, vanlig lademønster, biler i sammenlignbare klasser osv. Hvis du trenger hjelp til å komme i gang kan du godt ta utgangspunkt i mitt regnestykke:
 

Spoiler

Fossilbil 1000 mil/år * 0,5 l/mil * 22 kr/l = 11 000 kr/år

Elbil hjemmelading: 800 mil/år * 2 kWh/mil * 1,2 kr/kWh (etter strømstøtte) = 1920 kr/år

Elbil hurtiglading: 200 mil/år * 2 kWh/mil * 6 kr/kWh (etter strømstøtte) = 2400 kr/år

Elbil sum: 1000 mil/år, 80% hjemmelading og 4320 kr/år

Fossilbilen har altså rundt 2,5 ganger høyere drivstoffkostnader.

Men som sagt: Bruk dine egne tall. Sett inn tall som er relevante for dine biltyper, din kjørelengde, hvorvidt du får strømstøtte eller ei, betaler mva eller ei, lader på natt eller dag, andel hurtiglading osv. osv.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (32 minutter siden):

Jeg sa ikke noe om at dette skulle veie opp for noe, eller redde privatøkonomien - jeg sa at man kunne glede seg over gratistimene. Men neida, haters gonna hate..

Jeg vil da mye heller ha en stabil, og lav, strømpris som tidligere enn disse vanvittige jojo-prisene.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Simen1 said:

Men som sagt: Bruk dine egne tall. Sett inn tall som er relevante for dine biltyper, din kjørelengde, hvorvidt du får strømstøtte eller ei, betaler mva eller ei, lader på natt eller dag, andel hurtiglading osv. osv.

Summa summarum så gir det grønne skiftet bedre økonomi, og bedre luftkvalitet. go figures

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...