Gå til innhold

Mindre ost på frossenpizzaen nå enn før?


Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+6132
23 minutes ago, Powertrainer said:

Det har du rett i, men har man veldig dårlig apetitt så bør man jo få sjekket det, kan jo være et tegn på sykdom eller lignende men behøver jo selvsagt ikke være det.

Jo, samtidig er det en grense for hvor mye trenger å "sjekke" hos helsevesenet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+6132
27 minutes ago, Powertrainer said:

Jeg er mer i motsatt ende av skalaen, venter for lenge med å gå til legen😅

"For lenge", det kan tolkes på flere måter. De fleste drar "for ofte" til legen. Det er jo en fastlegekrise i Norge nå. Enda det er flere leger enn tidligere, og nordmenn er friskere enn aldri før. Det tyder på overbehandling, tenker jeg. De skal liksom "sjekke" og "kontrollere" alt mulig i dag. Folk ga mer faen tidligere. Det er ikke sikkert helsevesenet kan hjelpe en selv om man er syk, og det kan bli verre med behandling.

Lenke til kommentar
Siesta-mann skrev (49 minutter siden):

"For lenge", det kan tolkes på flere måter. De fleste drar "for ofte" til legen. Det er jo en fastlegekrise i Norge nå. Enda det er flere leger enn tidligere, og nordmenn er friskere enn aldri før. Det tyder på overbehandling, tenker jeg. De skal liksom "sjekke" og "kontrollere" alt mulig i dag. Folk ga mer faen tidligere. Det er ikke sikkert helsevesenet kan hjelpe en selv om man er syk, og det kan bli verre med behandling.

Det er jeg helt enig i. Er ikke sunt å være helt nevrotisk, og det legger en unødig belastning på helsevesenet.

Lenke til kommentar

Rent teknisk sett inneholder melk et naturlig morfin-produkt for å sørge for at kalven binder seg til moren og får i seg nødvendig melk i vekstperioden.

Det som skjer når man lager ost er at en oppkonsentrerer melken og sånn sett øker casomorfinen som gjør den enda er vanedannene for mennesker. Når Tine reklamerer for ost slik de gjør så bekrefter de at de vet at du reklameres til som en junkie som må ha dosen sin.

Melkeprodukter blir litt markedsført som de nye sigarettene.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Mat er generelt dyrt i Norge, og i allefall nå for tiden. Hadde en tysker på besøk for noen år siden og han var sjokkert over hvor dyr maten var. Nordmenn bruker en ganske høy andel av månedsinntekt på mat i forhold til sør-europeere.

Mye av maten presses ned i pris, så det blir jo konkurranse som presser ut aktører som ønsker å levere kvalitet.

Lenke til kommentar
28 minutes ago, vidor said:

Mat er generelt dyrt i Norge, og i allefall nå for tiden. Hadde en tysker på besøk for noen år siden og han var sjokkert over hvor dyr maten var. Nordmenn bruker en ganske høy andel av månedsinntekt på mat i forhold til sør-europeere.

Mye av maten presses ned i pris, så det blir jo konkurranse som presser ut aktører som ønsker å levere kvalitet.

Det som er på tilbud pr dags dato i butikkene, er prisen de hadde på produktene før prisøkningene som skjedde i sommer. Så egentlig er det ikke noe tilbud, men en førpris, skal en være pirkete.

Lenke til kommentar
vidor skrev (På 4.9.2022 den 12.54):

Mat er generelt dyrt i Norge, og i allefall nå for tiden. Hadde en tysker på besøk for noen år siden og han var sjokkert over hvor dyr maten var. Nordmenn bruker en ganske høy andel av månedsinntekt på mat i forhold til sør-europeere.

Mye av maten presses ned i pris, så det blir jo konkurranse som presser ut aktører som ønsker å levere kvalitet.

Hvilke tall bruker du som grunnlag for å påstå det? All statistikk eg har sett viser at mat er relativt billig i Norge målt opp mot kjøpekraft i forskjellige land. Vi bruker en mindre andel av disponibel inntekt til mat enn de fleste andre land i Europa.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om nordmenn brukar stor andel av inntekta si på mat samanlikna med andre europearar så må det være av andre grunnar enn matprisar sett opp mot inntekt. Kan det være at nordmenn kjøper og forbrukar meir av dyre matvarer enn europearar flest? Både høgare bruk av kjøtt og anna dyr mat, samt eit stort forbruk av ferdigmat vil kunne gjere at nordmenn brukar meir pengar enn nødendig på mat.

Når eg ser på statistisk sentralbyrå så viser den statistikken det omvendte.

393657.png?_encoded=2f66666666666678302f

Målt opp mot BNP per innbyggar (som er skyhøgt i Norge) så har Norge av dei billegaste matvareprisane i Europa, med eit snitt på litt i overkant av 10% lønna som blir brukt på mat og alkoholfri drikke. Sett opp mot Albania i andre enden der dei brukar 40% av lønna på mat så har vi komt godt ut av det.

Merk at statistikken som er på ssb sin side er frå 2018 så den har ikkje tatt med prisstigninga som vi har sett no i nyare tid. Så i dag kostar maten meir slik at vi må bruke meir av inntekta på mat, men ettersom matvareprisane har auka på grunn av globale forhold så reknar eg med at dei andre europeiske landa har hatt ei tilsvarande prisauke slik at forholdstala fortsatt er aktuelle.

Om vi derimot ser berre på matvareprisane så er det eigentleg berre Sveits som har tilsvarande prisnivå som oss:
393654.png?_encoded=2f66666666666678302f

Sett opp mot inntektsnivåa så er maten relativt sett billig for nordmenn i Norge. Det er sjølvsagt nesten urimeleg dyrt for europeiske turistar å kjøpe mat i Norge, men for nordmenn med norske lønningar så vil ein kunne bruke ca 90% av lønna på andre ting enn mat.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...