Gå til innhold

Vi må snakke om norsk økonomi [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja vi må snakke om å få opp produktiviteten, den har falt som en stein i 10 år på rad nå og i mindre grad om klima og "sirkulær" økonomi.

Dette påvirker kjøpekraft, livskvalitet og hvor bra det offentlige velferdstilbudet er, som helse.

 

Det første må være å fjerne absolutt all form for særavgifter, inkl formueskatten og stoppe den ufattelige naive og uregulerte masseinnvandring som er fullstendig ute av kontroll.

Vi er nå på vippepunktet og vel så det, fastlandsøkonomien går til helvete pga den ene bedriften etter den andre får utenlandske eiere.
Høye strømpriser, særavgifter gjør at det til stadig blir mindre og mindre lønnsomt, det selv om norske lønninger fra et internasjonalt ståsted har falt 35% de siste 10 åra. mye mer medberegnet inflasjon.

Endret av bruker-540634
  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Over 97 prosent av alle varer vi bruker årlig, går rett på søppeldynga.

Det kan ikke stemme! Maten jeg kjøper er det mest kortvarige, men der går ikke i nærheten av 97% rett på søppeldynga. Godt over 97% av andre typer varer jeg kjøper, går ikke rett på dynga i lpet av året, men tas i bruk. De aller fleste tingene varer også lengre enn et år.

Er det forresten noe som heter søppeldynge lengre? Det er vel utrolig lite, om noe, av søpla som deponeres nå for tida.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Denne artikkelen vurderer jeg som verdiløs og villedende når det gjelder omtalen av Norges grad av sirkulasjon og og mengde avfall som kastes hvert år. Se både Simen1's og mitt første innlegg. Det er ellers en del gode poenger i artikkelen, men om ikke artikkelforfatter kommer med mer data som underbygger hennes fremstilling om norske forhold, så må jeg be alle om å se med stor skepsis på hennes innlegg!

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Jeg ser at mine innlegg stadig blir underslått (av TU) i denne tråden. Da får jeg bare prøve på nytt inn til jeg får et innlegg godkjent av TU (innlegg bare "forsvinner" uten at jeg får noen tilbakemelding fra TU). At innlegg kan være for drøye er greit, men da bør det i det minste gis tilbakemelding.

Artikkelforfatter påstår at det per innbygger kastes 43,3 tonn avfall per innbygger i Norge. Fra SSB kan jeg lese:

"Totale avfallsmengder for Norge i 2018 var på 11,8 millioner tonn. Det er en svak nedgang på under en halv prosent fra 2017. Andelen avfall til gjenvinning fortsetter å avta og ligger nå på 73 prosent".

I følge SSB kastes det altså ca 2,15 tonn per innbygger mot artikkelforfatters påstand om 43,4 tonn. Andelen til materialgjenvinning er ca 40% og avbrenning ca 33% (tilsammen 73%). Deponering var på ca 18% (2018) mot 5,5% i 2011!

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Skibenten burde kostet på seg å definere sirkularitetsgrad så hadde hun nok oppdaget at det ikke er riktig at vi kaster 97% av ressursene på dynga. Ellers er 'tidsaktuell undervisning' et morsomt begrep, Skjelsvik kjenner det jo godt siden hun bygger opplegg rundt klima-undervisning selv. Mere presist å kalle det 'politisk korrekt' undervisning. Det motsatte vil jeg foreslå nemlig satsing på basisfagene (kjemi, fysikk, matematikk og biologi, etc(meteorologi også for den saks skyld). Behersker man disse basisfagene kan man drøfte og forstå alt, noe som er langt bedre enn å spisse seg mot trendy retninger etter videregående. Vi har en hærskare halvveis ubrukelige studieretninger allerede og trenger ikke flere, feks "Bachelor innen Energi og Miljø".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I artikkelen står det "En sirkularitetsgrad på 2,4 prosent betyr at drøyt 97 prosent av ressursene vi bruker går rett på søppeldynga." 

Som allerede påpekt av andre her så er tallet feil. Og det er heller ikke det som står i rapporten, så der har artikkelforfatter nok tolket feil. Rapporten viser at den regner ressursforbruket i Norge til å være 234 mill tonn. Av dette regnes 119 millioner tonn som "Net added to stock" altså at ressursene inngår i varig infrastruktur og bygg. 14,6 mill tonn er angitt som avfall, hvorav 10,2 mt angis som "lost" og 4,4 mt som "cycled".

Hvis man skal følge rapportens tall kan man da si at 4,3 % av ressursene går på søppeldynga. Og det er noe helt annet.

Endret av Vetle Houg
Lenke til kommentar
.,. skrev (1 time siden):

Det er åpenbart at avfall er ansett som en ressurs i artikkelen. At mange her har glippet det poenget er litt morsomt. 

Det er ingen som ikke anser avfall som en pontensiell ressurs. Så her kommer du med "fake news"! Artikkelforfatter har utvilsomt gode intensjoner. Men det betyr ikke at med løgn skal løgn fordrives!

 

Endret av Ketill Jacobsen
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Husk at noe slikt som 50% av maten som produseres kastes lenge før den når butikkhyllene. Du får kun tilbud om å kjøpe de fineste variantene av gulrøtter og poteter.

> Er det forresten noe som heter søppeldynge lengre? Det er vel utrolig lite, om noe, av søpla som deponeres nå for tida.

Kun i enkelte områder av landet. De fleste steder er fortsatt bundet til deponering.

Lenke til kommentar
16 minutes ago, zvxcvcxzsdfa said:

Husk at noe slikt som 50% av maten som produseres kastes lenge før den når butikkhyllene. Du får kun tilbud om å kjøpe de fineste variantene av gulrøtter og poteter.

Skulle gjerne sett en referanse at næringsmiddelindustrien kaster 50% av råvarene. Det er garantert ikke riktig (eller i det minst gjelder kun veldig spesielle bedrifter eller unntakssituasjoner).

Lenke til kommentar
56 minutes ago, Simen1 said:

 

Quote

noe slikt som 50% av maten som produseres kastes lenge før den når butikkhyllene.

Ta vekk alt som kastes i butikkene og i husholdningene og alt som er forårsaket av idiotiske avgiftsregler - jeg reagerte på at næringsmiddelindustrien kaster 50%. De vet - og har mulighetene - til å tjene en slant også på det som ikke er menneskemat helt ned til beinmel. Har selv kjæledyr og er helt sikker på at den maten de spiser er rester fra menneskenæringsmiddelindustrien opparbeidet til dyremat. Skulle de få indrefilet isteden?

Dette er ikke 'kast'. Dette er maksimering av bruk - snarere det motsatte av kast.

Endret av trikola
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...