Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

ForTheEmperor skrev (2 timer siden):

Er det russiske regimet veldig sterk? De fører en krig i Ukraina, men samtidig likvidere de både pro-russisk og anti-kremlin folk. Er helt utrolig at befolkningen med 150 million har ikke marsjert mot Putin og kastet han ut. Hvorfor slår ikke alle de politiske kreftene sammen og avskaffe Kremlin regimet en gang for alle? Iran før den islamske revolusjonen klarte jo det selv om de uheldigvis ble kneblet med et nytt diktatur etter Shah. 

Og kvifor greier ikkje Iran å kvitte seg med presteregimet, eller Kviterussland med Lukasjenko og Putin-regimet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Edited:   Opec + kutter kraftig i oljeproduksjonen over 1,6 millioner færre fat olje per dag i markedet, som følge av kuttene fra oljekartellet. russland er i opec +, ikke i opec. 

https://e24.no/energi-og-klima/i/XbaGwr/opec-kutt-gir-milliardutslag-for-norske-oljeinntekter

Hva gjør dette for russland? Er dette først og fremst et forsøk på å melke markedet? Eller er det et tegn på at putin trenger mer i krigskassa? Er det et ønske om å råke økonomien i vesten?

Det er vel ikke bra i forhold til inflasjon for alle andre enn opec? Vi ender opp i nok en renteoppgang..

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
germanwhip skrev (44 minutter siden):

en bør ta til etterretning at FSB mest sannsynlig følger med på russere i utlandet, og vil skape trøbbel for familie eller kjente kontakter i moderlandet.

Eg tenkte det same. Det er mange russarar i Kirkenes, og russisk etteretning er heilt sikkert til stades.

Lenke til kommentar
bojangles skrev (1 minutt siden):

Opec kutter kraftig i oljeproduksjonen over 1,6 millioner færre fat olje per dag i markedet, som følge av kuttene fra oljekartellet.

https://e24.no/energi-og-klima/i/XbaGwr/opec-kutt-gir-milliardutslag-for-norske-oljeinntekter

Hva gjør dette for russland? Er dette først og fremst et forsøk på å melke markedet? Eller er det et tegn på at putin trenger mer i krigskassa?

Det er vel ikke bra i forhold til inflasjon for alle andre enn opec?

Russarane håpar nok at høgare oljepris vil ramme Vesten og svekke oppslutninga om Ukraina.

Lenke til kommentar
37 minutes ago, torbjornen said:

Russarane håpar nok at høgare oljepris vil ramme Vesten og svekke oppslutninga om Ukraina.

Så mer av den russiske strategi om å destabilisere vesten altså....

Dette underbygger vel også det vi har lest om at India og Kina kjøper ural olja til rabatterte priser og at det er under 40$ fatet.

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (4 timer siden):

Vel vi kan mene hva vi vil om dette, men de som skal ivareta nasjons sikkerhet ser på dette som en trussel. Vi kan og se dette i lys av hvordan vi har latt russiske skip seile hvor de vil uten at kystvakten har tatt kontroll over situasjonen. Jmfr hvordan fiber til svalbard forsvant, forskningskabel i Lofoten forsvant og etterpå viste det seg at russiske skip hadde tråklet seg frem og tilbake over disse kablene. Husker ikke helt, men var det ikke noe med at russisk selskap kjøpte opp enten et kystfort eller ubåtbase i Norge? Vår kystlinje er lang og en real sukkerbit for putin. 

Sett i lys av invasjonen av Ukraina er det vel en ting som er sikkert. putins russland er ikke vår venn. Det er vel heller vår felles fiende. Om det da blir slik at den russisk ortodokse kirken ikke kan ture frem som de selv vil nær militær infrastruktur så får det bare være. putin har jo vist at han og forsøker å få inn religiøse undertoner i sin propaganda for å favne ennå bredere. 

Det er jo egentlig helt absurd at putin egenhendig skaper slike situasjoner der russere ikke engang kan få ha sin tro og sin kirke i fred. Men det virker som putin i stor grad benytter kirkens menn til indoktrinering og spionreir. 

Skal vi handle proaktivt i forhold til den russisk ortodokse kirken eller skal vi havne på etterskudd igjen? Det er virkelig et dilemma. Spesielt siden vi har nedfelt religionsfrihet osv. Men religionsfrihet kan kanskje sies å eksistere selv uten at de får ha sine kirkesamfunn? 

Nå var det den russisk ortodokse kirke i Bergen jeg uttalte meg om. Har PST eller Forsvarets Overvåkningstjeneste uttalt at denne utgjør et sikkerhetsmessig problem for Norge? I så fall vil enhver leilighet eller enebolig i samme område være et større sikkerhetsproblem. Det langt enklere å holde kontroll på et bedehus med en rekke medlemmer, bl.a. fra Ukraina, eller en enkelt leilighet der etterretningen vil ha større vansker med å vite hva som foregår. Alternativet er at russere generelt skal ha bosetningsforbud i nærmere definerte områder, men vil vi ha det, og er det mulig å gjennomføre?

Ellers er jeg enig i at Norge og vesten ellers har vært for ettergivende og naive. London og Sveits har deltatt i hvitvasking av milliarder av dollar som dels blir benyttet til å undergrave vesten. Vestlige sosiale mediaplattformer har latt seg bruke av russiske og kinesiske trollfabrikker der de forsøker å påvirke valg, skape splittelse i vesten og kort sagt forsøker å svekke vesten på alle mulige måter.

Når det gjelder basen i Nord Norge du omtaler, så var dette Olavsvern som etter norske forhold var en svært stor marinebase, den inneholdt bl.a. flere fjellhaller der norske og allierte ubåter kunne seile inn for vedlikehold og etterfyll av forsyninger. Denne kostet det mange milliarder å bygge, men ble solgt til noen lokale interesser i Tromsø for 38 millioner kroner (I kødd You not,) og ble deretter delvis leiet ut til russiske interesser. 

Nå har "noen snakket sammen," og det er ryddet opp. Aksjemajoriteten er nå solgt til WilNor, et selskap i Wilh. Wilhelmsen systemet som har en lang historie med samarbeid med bl.a. det norske forsvaret, US Navy og det amerikanske forsvarsdepartementet. De vet hva de holder på med, og vet hva russerne holder på med. Mye av utstyret som nå fraktes fra USA til Europa skjer på Wilhelmsen skip. 

Den nedlagte Nato-ubåtbasen Olavsvern i Tromsø åpnes for militær aktivitet igjen – NRK Troms og Finnmark

Endret av Windfarmer
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, germanwhip said:

en bør ta til etterretning at FSB mest sannsynlig følger med på russere i utlandet, og vil skape trøbbel for familie eller kjente kontakter i moderlandet.

Da burde de ikke stå fram og hevde at de ikke bryr seg. 

Og også husk på at flere av dem har slektninger i Ukraina. 

Endret av lada1
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oljeprisen har vært lav i det siste. Særlig uralolje (russisk olje) var nede i $42 på ett punkt, og har svevd rundt $50, men også annen olje var langt nede så dette kan enten være grep for å stabilisere oljeprisen generelt, ELLER det kan også være gjort med Vestens velsignelse siden Vesten ønsker at Russland skal tjene akkurat nok penger på oljeproduksjon til å holde kranene åpne, men ikke nok til å gjøre noe bidrag til krigen. Ved $40-50 så taper de muligens penger. Det var derfor priskappen ble satt til $60 for uralolje. Nå er den $58 så da er man omtrent i mål. Forhåpentligvis går den ikke opp noe mer enn det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
43 minutes ago, iblazeqt said:

Er det et land som trengs frigjøring, så er det Russland.

Ja stakkars folk, og det er oppriktig og rett fra hjertet. Den jevne russer so ikke er krigshisser er det synd om.  De lever under pisken til en så autoritær kleptokrat at de ikke engang får ha sin gudstro og kirke i fred. Enhver anledning til indoktrinering og hjernevask benyttes, selv i "guds hus". Og svært mange av russerne er blitt så vant til å være undertrykte at de ikke vet om noe annet og ikke forstår hva personlig frihet, rettsikkerhet og like muligheter er.  

Tenk å leve under slike forhold? Du ser daglig at korrupsjon er den egentlige valuta og at alle ledd sniker unna og bedrar. Det er jo umulig å få et bedre land uten at de først får kuttet ut korrupsjonen. Politiske opponenter dauer på merkelig vis og ingen er trygge.

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Land som Kina og India er bare ute etter å tjene seg selv. Så det er noe vi burde innsett for lengst. De vil aldri være venner eller allierte pga. mentalitetene til befolkningene deres, som er meg, meg, meg.

Vi burde ha begynt å koble oss vekk fra alle disse landene allerede på 2000-tallet når det var tydelig at ingen demokratisering fant sted, og når vi så hva de gjorde i Hong Kong osv.

Når det gjelder Japan så er Japan også håpløst avhengig av russisk energi selv om de helt klart er på "vår side". Et av "problemene" med prisen på den russiske oljen var også at prisen var for lav, slik at man risikerte at Russland kunne slå av oljeproduksjonen, noe som igjen kan føre til at man ikke får den i gang igjen, og dermed skaper oljepanikk. Japan ba derfor om unntak, og fordi prisen på russisk olje faktisk var for lav, så sa antagelig USA og de allierte ja.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
5 minutes ago, iblazeqt said:

Jeg leste også at Japan(!) hadde fått fritak og kjøper energi fra Russland... 

leser WSJ artikkelen på det nå.

https://www.wsj.com/articles/japan-breaks-with-u-s-allies-buys-russian-oil-at-prices-above-cap-1395accb

 

“It’s not as if Japan can’t manage without this. They can. They simply don’t want to,” said James Brown, a professor at Temple University’s Japan campus.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Windfarmer said:

Nå var det den russisk ortodokse kirke i Bergen jeg uttalte meg om. Har PST eller Forsvarets Overvåkningstjeneste uttalt at denne utgjør et sikkerhetsmessig problem for Norge? I så fall vil enhver leilighet eller enebolig i samme område være et større sikkerhetsproblem. Det langt enklere å holde kontroll på et bedehus med en rekke medlemmer, bl.a. fra Ukraina, eller en enkelt leilighet der etterretningen vil ha større vansker med å vite hva som foregår. Alternativet er at russere generelt skal ha bosetningsforbud i nærmere definerte områder, men vil vi ha det, og er det mulig å gjennomføre?

Ellers er jeg enig i at Norge og vesten ellers har vært for ettergivende og naive. London og Sveits har deltatt i hvitvasking av milliarder av dollar som dels blir benyttet til å undergrave vesten. Vestlige sosiale mediaplattformer har latt seg bruke av russiske og kinesiske trollfabrikker der de forsøker å påvirke valg, skape splittelse i vesten og kort sagt forsøker å svekke vesten på alle mulige måter.

Når det gjelder basen i Nord Norge du omtaler, så var dette Olavsvern som etter norske forhold var en svært stor marinebase, den inneholdt bl.a. flere fjellhaller der norske og allierte ubåter kunne seile inn for vedlikehold og etterfyll av forsyninger. Denne kostet det mange milliarder å bygge, men ble solgt til noen lokale interesser i Tromsø for 38 millioner kroner (I kødd You not,) og ble deretter delvis leiet ut til russiske interesser. 

Nå har "noen snakket sammen," og det er ryddet opp. Aksjemajoriteten er nå solgt til WilNor, et selskap i Wilh. Wilhelmsen systemet som har en lang historie med samarbeid med bl.a. det norske forsvaret, US Navy og det amerikanske forsvarsdepartementet. De vet hva de holder på med, og vet hva russerne holder på med. Mye av utstyret som nå fraktes fra USA til Europa skjer på Wilhelmsen skip. 

Den nedlagte Nato-ubåtbasen Olavsvern i Tromsø åpnes for militær aktivitet igjen – NRK Troms og Finnmark

Ja du har nok rett dessverre. I mitt hode hørtes det enkelt ut å forby russisk ortodoke kirkehus. Men vi har jo alt hauger av russere bosatt i norge og en må nok anta at det ikke bare er postordrebruder  arbeidsfolk og eller russere med gode intensjoner. 

Heldigvis er det ikke opp til meg å avklare hvordan dette kan løses, men det er nok noe PST og sikkerhetstjenesten bør se på og forsøke å kartlegge og holde under oppsyn. Vi trodde jo at spioner bare eksisterte i den kalde krigen, og nå ser vi at russland aldri sluttet med spionreir. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Windfarmer said:

Vi skal være de russiske propagandistene evig takknemmelige. Hver gang motivasjonen for å støtte Ukraina begynner å svikte i vesten, er det bare spille av noen sekvenser fra russisk stats TV, og de aller fleste  forstår hvorfor Ukraina må støttes.    

Finland var faktisk underlagt det russiske imperium fra 1809 til 1917, så det hadde bare vært ett spørsmål om tid før Putin hadde fremmet ønske om å innlemme landet i folden

 

https://www.infofinland.fi/en/information-about-finland/finnish-history

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
27 minutes ago, bojangles said:

Ja du har nok rett dessverre. I mitt hode hørtes det enkelt ut å forby russisk ortodoke kirkehus. Men vi har jo alt hauger av russere bosatt i norge og en må nok anta at det ikke bare er postordrebruder, arbeidsfolk og eller russere med gode intensjoner. 

Heldigvis er det ikke opp til meg å avklare hvordan dette kan løses, men det er nok noe PST og sikkerhetstjenesten bør se på og forsøke å kartlegge og holde under oppsyn. Vi trodde jo at spioner bare eksisterte i den kalde krigen, og nå ser vi at russland aldri sluttet med spionreir. 

En får håpe at en unngår tilspissede situasjoner der det kunne være aktuelt å kontrollere russere i Norge på linje med hva amerikanerne gjorde med japanerne i USA under WW2.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • Mikronesias president sier at Kina aktivt forsøker å bestikke og forstyrre landets politikere og politiske prosesser.
  • Rheinmetall bygger og reparerer en fabrikk i Satu Mare, Romania, på grensen til Ukraina. Den vil antagelig være i operasjon ved utgangen av april måned. Vil tippe det er snakk om reparasjon og vedlikehold av ukrainsk utstyr.
  • Moscow Times hevder at "skjult mobilisering" har begynt også i Moskva.
  • Partisaner i Melitopol skal ha bilbombet en høytstående kollaboratør. Han er ved kritisk tilstand.
  • Britisk etterretning melder at en underkommunisert faktor i Russlands ekstremt feilslåtte invasjon er den ekstreme alkoholismen blant russiske tropper, som skal ha kostet utrolig mange liv. Sansyneligvis har det bidratt til at folk har blitt drept i kamp, til selvmord, til medisinske komplikasjoner, og til manglende koordinering og til at folk har frosset ihjel. Også russiske offiserer drikker angivelig tungt.
  • Ukraina sier Wagner er "veldig langt" fra å ta Bakhmut. Byen er delt omtrent på midten.
  • I følge universitet i Moskva er Russlands bilproduksjon nå på "1980 nivå" mens ammunisjonsproduksjon kun er opp 7% sammenlignet med før krigen. Jeg er usikker på hvor mye produksjonen av ammunisjon har økt i Vesten, men det er grunn til å tro at den er eller er i ferd med å bli flerdoblet.
  • Russland har nå muligens mistet over 175.000 soldater i Ukraina

 

 

 

 

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...