Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
8 hours ago, JK22 said:

Denne materialekrigen overgikk alt både russiske og vestlige militærsplanleggerne har forutsett. På vestlig hold har krigen blitt en katastrofal vekking om at teser om høyteknologisk våpen og luftdominans i virkeligheten er feilslått, mens man på russisk hold har et meget seriøst problem med en sinnssyk ledelse som ikke bryr seg om "det som kommer etterpå". Man hadde trodd i 2022 at Russland ikke hadde økonomisk styrke for langvarig høyintensitetskrig, det var før det ble oppdaget at ikke-Vesten nektet å slutte seg til sanksjonsregimet og at det er meget stor korrupsjon i det globale markedet - hvor vestlige forretningskretser åpenlyst begår høyforræderi som ville ha fått dem summariske henrettet for et århundre siden. Istedenfor er krigens drivkraft et direkte følge av det globale markedet som har nå blitt et våpen mot Vesten, som har blitt for avindustrialisert og dermed sterkt svekket. Krigen avslører at Vesten ikke lenge er en respektverdig militærmakt, men også at avsindige regimer som Putins er så avsindig, at disse gladelig kriget seg i døden. Og dessverre er det flere slike regimer verden rundt. Disse kan ikke Vesten håndtere med dagens kapasitet. 

For som Putin har vist, vi er maktløst mot levée en masse krigsstrategi med vekt på soldatmateriale og masse og total krig uten restriksjoner på verken middel eller hensikt med få unntak. Dette har hele verden forstått. Dessuten er verdensordenen siden 1945, som sovjetrusserne tross alt hadde vært en ivrig deltager i, i fare med å kollapse fordi den var ikke bare basert på vestlig hegemoni, men også på historiske lekser om at redslene fra "den europeiske sivilisasjonskollapsen" 1914-1945 aldri skulle gjenta seg, det mener at man ikke ønsker å gjenoppleve de enorme menneskelige lidelsene. Men dette forkastes av det gale regimet i Russland, hvor man seriøst forbereder sine barn for å dø og oppmuntrer fram martyrdød som død for "Moder Russland" i et skala som er svært ahistorisk. For den russiske fatalismen var passiv i fortiden. Ved å vise suksess på slagmarken invitere Putin fram et grotesk blodbad over hele verden når ulike makthavere ser de kan sløse bort millioner av liv. 

Krigen kan ikke fortsette. Det klokest er om Biden skulle velge å bryte amerikansk lov og likvidere hele den russiske ledelsen som har gått fra vettet. 

Som eg har sagt før kaptialismen er ikkje tru mot nokon person, familie, stamme, organisasjon, firma, land eller stat. Det handler heile tida om maksimal fortjeneste. De kan kallast korrupsjon, men det er ein funkjson av å søke etter maksimal fortjeneste. Og nei, det er ikkje høgforederi når forretningskretser tjener penger på å omgå sanksjoner av Russland. Dei er tru mot det kapitalistiske system. 

"Stemmer teller, penger bestemmer" fekk eg høyre for lenge sidan og det stemmer. Og vår verdensorden sia 1945 bygger på akkurat det. I vestlige land har stemmer tellt, men penger har bestemt. Kriger er ok så lenge penger blir tjent, men ikkje om dei blir for øydeleggande. Foreløpig er krigen ikkje spesielt øydeleggande for andre enn Ukraina, men om eit land blir øydelagt så betyr det ikkje minus på botnlinja. Irak, Libiya og Afghanistan er døme på land som har fått store øydeleggingar i krig utan at det har betydd noko.

Krigen kan fortsette. Helst med omtrent same intensitet som no. Alle våpenprodsenter tjener penger, spesielt i vesten. Pris på råvare og mat held seg oppe og mange kan gjere raske penger på å ommgå og utnytte sanksjonane. Slik oljerafeneri rundt i verda kjøper russisk olje med rabatt og selger bensin, diesel og rafinrerte produkt til prisen på verdensmarknaden. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
9 hours ago, Markiii said:

Nei, du tar feil igjen.  

Quote

Ukraine war: Zelensky says 31,000 troops killed since Russia's full-scale invasion (bbc.com)

Ukraine war: Zelensky says 31,000 troops killed since Russia's full-scale invasion

25 February 2024

Vel teknisk kan du ha rett, hard motstand betyr ikkje at Ukraina har hatt store tap, det var difor eg satte eit spørsmålsteikn bake "store tap".

Lenke til kommentar
Sitat

To ukrainske vannkraftverk ute av drift etter angrep

PUBLISERT KLOKKEN12:07 IKRIGEN I UKRAINA

To vannkraftverk i Ukraina er ute av drift som følge av russiske angrep denne uken, melder det statlige energiselskapen Ukrhydroenergo.

Også tre energikraftverk har fått store skader denne uken.

Samtidig har ukrainske styrker sendt droner mot russiske oljeraffineri, samt angrepet et oljedepot i russisk-okkuperte Luhansk tidligere denne uken.

Torsdag morgen sier etterretningskilder til Reuters at de også har truffet to oljedepot i Krasno'dar-regionen i Russland. Russiske styresmakter meldte natt til torsdag om en brann i et oljeanlegg i samme område.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Ukrainas landbruksminister må gå av på grunn av korrupsjon

PUBLISERT KLOKKEN10:31 IUKRAINA

Mykola Solsky har vore landbruksminister sidan mars 2022.

I april i år kom det fram at han er skulda for grov korrupsjon.

Ifølge det ukrainske antikorrupsjonspolitiet har Solsky vore ein del av ei gruppe med statstilsette som har skaffa seg tilgang til landbrukseigedommar på ulovleg vis, til ein verdi av om lag 80 millionar kroner.

Dette skal ha skjedd i løpet av perioden 2017 til 2021.

Torsdag stemde parlamentet over Solskys oppseiing, og det blei klart at han må gå av. 272 stemde for, 13 avstod og 35 var ikkje til stades.

Saka er den første store korrupsjonssaka mot ein statsråd i president Volodymyr Zelenskyjs regjering.

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (14 minutter siden):

 

Angrepene på det ukrainske kraftproduksjonssystemet i vest og midten av landet stort sett hendt gjennom Kyiv, etter sist beregning er over 50 % slått ut. Dette kunne ha blitt forhindret om produksjonen av NASAMS og IRIS-T hadde blitt forhastet, men til nå dato har det vist seg at man har meget seriøse problemer med å levere nybygde batterier. Så seriøst, at dette nå forstyrre planlagte anskaffelser for vestlig forsvar. Og det hadde dessuten vist seg at man hadde meget seriøst undervurdert missilbehovet, til tross for at det er flere titusener AMRAAM-missiler, har det vist seg at det er enorme byråkratiske hindringer og et voksende problem med å få Biden-administrasjonen til å godkjenne levering av AMRAAM selv fra sekundære parter. I slutten må EU betale for gjenreisningen av kraftverkene som kunne ha blitt beskyttet om man hadde nok luftvernvåpen, hvilken som det ikke er. Det er mye mer kostbart. 

What Is in the Ukraine Aid Package, and What Does it Mean for the Future of the War? (csis.org)

For example, the United States committed 14 National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS). The first two NASAMS, as a PDA drawdown, arrived in November 2022, taking about four months to deliver. The other 10 NASAMS committed under USAI will not arrive until 2025 at the earliest because of a 24-month production lead time.

Det betyr i praksis at bare 4 NASAMS systemer har kommet til Ukraina! Fordi NASAMS er semimobile taktiske luftvernvåpen med fokus på stasjonær forsvar med en rekkevidde på bare 30 km, betyr det i realiteten at ukrainerne må ha mange flere - det er oppgitt at de trenger 70 - sytti - NASAMS systemer! Og det var aldri nok ammunisjon til enhver tidspunkt, Kyiv som tidlig var en bastion, har blitt et åpent gap for russiske angrep dypt inn i Ukraina. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
25 minutes ago, JK22 said:

I slutten må EU betale for gjenreisningen av kraftverkene som kunne ha blitt beskyttet om man hadde nok luftvernvåpen, hvilken som det ikke er. Det er mye mer kostbart. 

EU må betale for gjenreising av kraftverka?

Feil, nokon kan yte lån og tjene penger på gjenreisinga.

Til dømes Blackrock og JP Morgan Chase.

Quote

Ukraine reconstruction bank eyes near $1 bln in committed capital - Ukraine official | Reuters

DAVOS, Switzerland, Jan 17 (Reuters) - A Ukraine reconstruction bank being set up by Kyiv with help from BlackRock and JPMorgan Chase has at least $500 million in committed capital and could be ready to launch in 5-6 months with close to $1 billion, a senior Ukrainian official said on Wednesday

 

Endret av Samms
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Det er langt vekk! Praktisk talt ved fotet av Uralfjellene. Et enslig fly med skuldervinge var sett på et opptak, som kan tyder på et AI-kontrollert mikrofly som av en eller andre grunn klarte å komme så dyp, at russerne blir tatt i overraskelse. Og det virker om at droneflyet kan ha truffet der det skulle treffe. Ingen av oljeraffineriene som er truffet, er permanent slått ut, men disses evne for å destillere olje inn i bensin/diesel ble meget sterkt redusert. 

Og når det nærmer seg valg i USA så sender kinesiske rafeneri bensin og diesel til Russland, prisen på verdensmarknaden går opp og i USA blir bensinen dyrare. Det auker sjansen for at Trump blir neste president i USA. Det manglar berre at Kina går offentleg ut og seier dei foretrekker Biden, for å "støtte" han i valkampen.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (11 timer siden):

På vestlig hold har krigen blitt en katastrofal vekking om at teser om høyteknologisk våpen og luftdominans i virkeligheten er feilslått

Eh, nei. Du kan ikke konkludere med dette når Ukraina, i motsetning til NATO, aldri har hatt forutsetning for luftdominans.

Å se på hvordan Ukraina har klart seg og overføre dette direkte til hvordan NATO ville gjort det er rett og slett tåpelig.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
ForTheImperium skrev (1 time siden):

Kan rekrutteringen av fanger i Ukraina ødelegge for EU medlemskap og potensielt våpenstøtte? Er ikke det sånn at Ukraina skal ikke synke ned i Russlands nivå?

Dette er ikke å synke ned til Russlands nivå. De har kriterier for hvem som kan verve seg. De som er dømt for alvorlige forbrytelser får ikke lov, for eksempel.

Det er ikke noe galt i å la straffedømte verve seg som sådan. Det er bare det at Russland har gjort det på en typisk idiotisk og ondskapsfull russisk måte.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, Markiii said:

Det finnes ingen ren kapitalisme, så den stråmannen kan du bare pakke sammen. Faktum er at bedrifter må operere innenfor ulike lover rundt i verden, og dersom man da bidrar til å omgå sanksjoner til fordel for en fiende så er man forræder.

Hvorfor er du hele tiden så ekstremt opptatt av å forsvare diktaturer og spre hat mot vesten og demokrati?

Penger kan kjøpe stemmer, lovgivere og påverke slik at lovene blir fordelaktige. (Sjekk kva høgsterett i USA har sagt om gjenytelser frå politikare og dommare til sponsorer.) Så kanskje ingen rein kaptialisme, men til slutt så har penger stor innflytelse.

Og korleis er det å spreie hat mot vesten å peike på at dei er kapitalistiske land? Har du ikkje akjser og formue slik du får litt av utbyttet? Eller god jobb i forsvarsindustrien?

Eg er ikkje negativ til demokratiet, det betyr ei jamnare fordeling av overskudet og kan korrigere politikk som fører heilt feil veg. Sjå til dømes på Russland, lite demokrati og lite korrigering av feilslått politikk.

Endret av Samms
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Markiii said:

Det finnes ingen ren kapitalisme, så den stråmannen kan du bare pakke sammen. Faktum er at bedrifter må operere innenfor ulike lover rundt i verden, og dersom man da bidrar til å omgå sanksjoner til fordel for en fiende så er man forræder.

Hvorfor er du hele tiden så ekstremt opptatt av å forsvare diktaturer og spre hat mot vesten og demokrati?

Har du problem med at det blir vist korleis demokratiet vårt fungerer?

Her er eit ferskt døme på at penger gjev innflytelse i USA:

Quote

How Rupert Murdoch quietly helped Mike Johnson survive Marjorie Taylor Greene’s ouster attempt | CNN Business

New YorkCNN — 

Rupert Murdoch might not be flexing for the cameras, but he did just quietly demonstrate the power he still wields inside the Republican Party.

The right-wing media mogul’s empire — which includes Fox News, The Wall Street Journal, and the New York Post — not-so-subtly backed Mike Johnson as Marjorie Taylor Greene waged an all-out assault against the House Speaker over his decision to pass an aid package for Ukraine. Murdoch’s powerful collection of outlets not only voiced support for Johnson, but leveled scathing attacks on Greene, with the Post even going as far as to blast her as “MOSCOW MARJORIE” on its cover.

 

Endret av Samms
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...