Gå til innhold

Får gratis elbil i et halvt år – som deretter kan eksporteres til Norge


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

Det gjøres nå tiltak på føderalt nivå som skal gjøre det vanskeligere å eksportere biler som har fått kjøpsstøtte. Avisens kilder hevder at det tyske finansdepartementet ønsker å justere minstekravet for videresalg opp til 12 måneder, men at dette ikke vil tre i kraft før i 2023.

Så smutthullet vil mest sannsynlig stå åpent ut året?

Nå trenger vi bare en guide som leder oss gjennom prosessen. Alt fra å finne bil, forhandler, gjennomføre handelen og importen.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Dette fungerer bare fordi vi ønsker å kjøpe brukt elbil til nært opptil ny-pris. 

Dersom prisene synker på brukte biler, blir det ikke fullt så enkelt å eksportere de videre ..

Det samme har vi sett på andre ettertraktede varer. Noen klarer å kjøpe inn en vare, sitte på den noen måneder eller år, og selge igjen med pen fortjeneste. 

Fullt lovlig!

Men det er jo betenkelig at man kan høste subsidier fra staten underveis. Meningen var vel å hjelpe folk til å skaffe seg elbil til reellt bruk. Hva hvis man måtte betale tilbake halve subsidien om man byttet ut bilen til ikke-fornybar kjøretøy etter 6 mnd? 🤔

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den tyske el- bilstøtten er jo til for å hjelpe bilindustrien deres, og å støtte arbeidsplassene der. Sett i den sammenheng er det nok klinkende likegyldig for den tyske staten hvor bilene tar veien. Eksportstøtte fra fabrikk ville nok vært i strid med handelsavtaler.

Skal man ha miljøeffekt av støtten, så burde man hatt en vrakesum for fossilbil i tillegg.

 

Endret av NERVI
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (4 timer siden):

Skylder ikke du på at Tyskland har kostet oss mye nå i vinter? Er det ikke greit at den tyske stat gir noe tilbake?

Ha ha, joda. Indirekte har de vel det.

Nå handler riktignok denne saken her om at tyskere klarer å karre til seg tyske subsidier.

Så vi får ingen fordeler her. Vi får importert brukte biler riktignok, men dersom betalingsvilligheten vår matcher ønsket salgspris, hadde de vel blitt sendt hit uansett. 

Uansett, dette er to forskjellige saker. Og jeg legger ikke skyld på tyskere for at vi har høy strømpris. Det er jo ikke deres feil. Feilen er at eksport og innenlands bruk prissettes likt. Selv om dette er to vidt forskjellige varer, så er det samme felles pris som gjelder. Det er litt spesielt. Mange bedrifter differensierer pris etter marked. At kostnadene på å etablere kablene ei heller dekkes inn direkte via import/eksport, men i stedet er et spleiselag som alle MÅ være med på, oppleves også urettferdig - mener jeg. 

Meeenn .. feil tråd å ta dette i. 😊

Lenke til kommentar
SDFGHJKL skrev (20 minutter siden):

Hva mener du med at "Tyskland har kostet oss mye nå i vinter?". Tyskerene har vel aldri før bidratt så mye til Norge som nå i vinter? Både strøm eksport, og ikke minst gass eksporten har jo gitt Norge inntekter vi aldri har sett før.

De færreste av oss er strømprodusenter, og ser derfor ikke så mye til denne inntekten. Dersom du bor i en kommune som ikke eier kraftverk, får du heller ikke særlig mye glede av at nabokommunen har høye inntekter.

Derimot kjøper de fleste nordmenn strøm, og prisen på denne har i det siste økt til tysk nivå. Norge har alltid hatt billigere strøm enn resten av Europa. Med mulighet til å eksportere i langt større mengder enn før, selger vi unna til det nivå Tyskland/England i snitt ligger på. Samtidig belønnes vi med samme pris i eget land, som den prisen vi får på eksport. (All strøm selges på samme børs; NordPool, og alle produsenter får den samme prisen pr tidsenhet.)

Vår kostnad blir altså godt over det dobbelte av hva vi normalt har hatt. På det værste var det mange som opplevde opp mot 10-gangen i strømregning. Men akkurat ille blir ikke den nye normalen. Det var et ekstremt unntak. 

Endret av qualbeen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...