Gå til innhold

Kablet nett og Wifi router


Ulto

Anbefalte innlegg

Trenger bistand med IT ekspertise. Har ett hus med fiber fra Altibox. Hjemmesentralen står i dataskap i garasjen (garasjen er i huset), med avskrudd wifi da jeg har kablet nett til de fleste rom i huset. Men jeg trenger allikevel wifi for telefoner og andre duppedingser. 

Huset er litt stort, så jeg får ikke full dekning med 1 router, må ha 2 eller 3. Men alle tester og alt jeg søker på idag dreier seg om mesh nett. Såvidt jeg kan forstå har jeg ikke behov for dette, da jeg jo har kablet nett til de punkt hvor jeg evt plasserer en wifi router. 

Er det noen som har peiling på dette som kan gi tips på hvilken trådløs router jeg bør kjøpe og hvordan dette bør settes opp? Noen har sagt jeg bare trenger aksesspunkt, men jeg aner ikke hva det er for noe....? Idag har jeg 2 gamle routere som det har vært mye kluss med, ble dog bedre da noen tipset meg om å sette disse i "bridge" mode, uten at jeg helt skjønte hvorfor....

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mesh her vil trolig likevel være det som gir det beste resultatet. Du kan kjøre med Altibox-ruteren som i dag, og du kan f.eks. kjøpe et mesh-kit med to eller tre enheter (avhengig av type mesh-løsning og størrelse/konstruksjon på hus) som settes kablet på hensiktsmessige steder i huset.

Å kjøre mesh-aksesspunktene kablet i en slik sammenheng, gir bedre ytelse og potensielt bedre fleksibilitet i hvordan de kan plasseres (de trenger ikke så innenfor god rekkevidde av hverandre - de trenger bare å stå der de gir god dekning ut til enhetene dine).

Ulempen med å bruke to separate aksesspunkt eller rutere som ikke inngår i et mesh-nettverk, er at du kan ende opp med å bli "stuck" på den ene enheten og når du beveger deg rundt i huset, og må kanskje manuelt gjøre noe for å bli koblet til det andre mer hensiktsmessig nettet. Med andre ord, mesh handler bl.a. om en løsning som kan bestemme hvilket mesh-aksesspunkt enhetene skal være tilkoblet, for det er ikke sagt at enheter nødvendigvis er kjempeflinke på å koble over til andre tilgjengelige kjente trådløsnett av seg selv....

For ruterne du snakker om, vil vel ikke "bridge mode" være det man er ute etter, men heller "AP-mode" (aksesspunkt-modus, der selve ruterdelen "kobles ut").

Endret av NULL
Lenke til kommentar

Enig med NULL. Jeg har også Altibox og enebolig. Har satt Altibox-hjemmesentralen i bromodus og kablet til begge ender av huset med CAT6. Jeg bruker TP-Llink M9+ mesh, bruker den som ruter, og har både prikkfri kablet forbindese, samt meget god trådløs. 

Endret av cacb
Lenke til kommentar

Takk for svar. Høres ut som jeg bør gå for meshrouter. Men ser Cacb skriver at du har Altibox-hjemmesentralen i bromodus. Jeg har forsøkt det 1 gang, men da funket ingen av routerne i huset, så jeg fikk intet trådløst nett. Må denne stå i bromodus?

Noen tips til hvilke meshroutere man bør gå for?
 

Lenke til kommentar

Du må ikke bruke bromodus, men det finner jeg er det beste. Du må bare passe på å koble mot den utgangen som virker når hjemmesentralen står i bromodus. Om du bruker TP-Llink M9+ mesh som jeg har kan du sette mesh ruteren i AP-modus (Access Point) og bruke hjemmesentralen som ruter. Men jeg bruker altså mesh-ruteren som ruter istedet. En tredje variant er at begge fungerer som rutere men da får du dobbel NAT og slike ting. 

Jeg kan ikke anbefale annet enn det jeg har forsøkt, men jeg ville holdt meg unna Google sine. Med TP-link M9+ har du stor frihet til å velge trådløst eller kablet backhaul, jeg bruker begge deler.

Endret av cacb
Lenke til kommentar
8 hours ago, bruker-540634 said:

https://prisguiden.no/produkt/netgear-orbi-pro-sxk80-4-pakning-509240 

Hvis routern du har nå også fungerer som et modem så må du sette denne i brumodus, hvis ikke så kan du fjerne denne fullstendig. Kjøp i tillegg en switch hvis du har over 4 kablede nettverkspunkt i huset.

For de fleste, vil man med en løsning som er alminnelig god, ikke ha behov for 4 mesh-aksesspunkt. Prisen på dette er jo ellers helt hinsides. Om man ikke har de helt spesielle behovene, hvilket er indikert her i utgangspunktet, tenker jeg her at man kan finne løsninger i prissjiktet 2-3000 kr som gjør jobben.

Eksempelvis TP-Link X60 koster omtrent det samme som TP-Link M9+, men er en nyere løsning som blant annet stiller med WiFi 6-støtte. Netgear har også rimeligere 3-pakk mesh-løsninger som trolig dekker behovene veldig bra for de fleste. Om behovene er enkle, vil det trolig også være mulig å bli fornøyd med enda rimeligere løsninger, men jeg ville anbefalt at man styrer unna "det aller billigste" og tenker at dette skal være en løsning man har tenkt skal dekke behovene en del år.

Det man her kan merke seg, er at hvis det uansett er tenkt å bruke kablet forbindelse til alle, vil det være mindre forskjeller mellom "de rimeligere" og "de dyrere" løsningene, ettersom man uansett ikke drar nytte av ekstra radio for trådløs kommunikasjon mellom enhetene, hvilket de dyrere gjerne har. 

Lenke til kommentar
Ulto skrev (14 timer siden):

Takk for svar. Høres ut som jeg bør gå for meshrouter.

Noen tips til hvilke meshroutere man bør gå for?

 

mobile999 skrev (På 13.8.2021 den 16.37):

Dette høres merkelig ut. Hvilket merke og modell er disse routerne?

Hvor ble det av svaret på dette?

Dersom du har tv-dekoder kan det hende at du ikke skal ha hjemmesentralen i bromodus.

Avhengig av hvilke trådløse enheter som trenger wifi, kan det hende at du bør ha et par aksesspunkter fra ubiquiti.

Lenke til kommentar
mobile999 skrev (1 time siden):

 

Hvor ble det av svaret på dette?

Dersom du har tv-dekoder kan det hende at du ikke skal ha hjemmesentralen i bromodus.

Avhengig av hvilke trådløse enheter som trenger wifi, kan det hende at du bør ha et par aksesspunkter fra ubiquiti.

hei, har Zyxel Multy. Har ikke tv abbonnement.

Lenke til kommentar

OK, så Zyxel Multy er de gamle ruterne det ble snakket om i opprinnelig innlegg? Dette er vel en mesh-løsning, og satt opp riktig burde det jo fungere.

I praksis skal ikke disse stå i "bridge mode" per definisjon - mulig Zyxel kan ha kalt et modus for bridge mode, men mer beskrivende vil være "access point mode". Viktige her blir vel at ikke hver på et eller annet vis blir satt opp individuelt som hver sin ruter, eller som hvert sitt separate aksesspunkt, men at de faktisk er linket sammen.

Lenke til kommentar
mobile999 skrev (På 16.8.2021 den 16.43):

Disse er vel ikke så gamle.

Er de ikke mulig å bruke som aksesspunkt?

Hei, det er mulig, jeg aner ikke. Beyond min kompetanse desverre. Vet bare at idag så irriterer jeg meg over uforklarlige heng «har nett men intet skjer», og dårlig rekkevidde ut i garasje og terrasse.

Lenke til kommentar
Ulto skrev (På 22.8.2021 den 16.28):

Hei, det er mulig, jeg aner ikke. Beyond min kompetanse desverre. Vet bare at idag så irriterer jeg meg over uforklarlige heng «har nett men intet skjer», og dårlig rekkevidde ut i garasje og terrasse.

Det er ikke sikkert du løser problemet ved å kjøpe nytt, evt. dukker det opp et annet problem med nytt utstyr.

Er de to Multy'ene satt opp som meshnoder?

Apple produkter takler meshnoder godt, det gjør ikke nødvendigvis andre produkter.

 

Ulto skrev (På 13.8.2021 den 15.13):

jeg trenger allikevel wifi for telefoner og andre duppedingser

Lag gjerne en liste over dette.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...