Gå til innhold

Ubuntu desktop


Anbefalte innlegg

Diskusjon Ubuntu Linux desktop.

www.ubuntu.com

Ubuntu er basert på Debian.

 

Ubuntu desktop leveres med i forskjellige varianter:

Ubuntu (Gnome desktop). www.ubuntu.com (Ubuntus hoved variant med Gnome)

Kubuntu www.kubuntu.org (variant med KDE)

XUbuntu www.xubuntu.org (variant med Xfce)

Ubuntu MATE www.ubuntu-mate.org (variant med MATE)

Ubuntu Budgie www.ubuntubudgie.org (variant med Budgie)

Lubuntu www.lubuntu.me (spesial variant med svært lavt minne bruk)

Ubuntu Kylin (Kinesisk versjon)

Ubuntu Studio www.ubuntustudio.org (variant rettet mot spesielt bruk)

 

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
geir__hk skrev (18 timer siden):

Det er jo vel og bra at du opplyser om alle kjente derivater av Ubuntu, men hva med å teste disse ut og skrive en kort omtale av hver av disse ?

Jeg har opprettet 3 Linux relaterte tråder:

Linux desktop distribusjoner

Ubuntu desktop

Kubuntu Linux desktop

Jeg ville bare i førte omgang opprette disse trådene for å se der er noe interesse for å diskutere disse tingene. Jeg har nok liten mulighet til å teste eller legge ut mye info her selv. Tenkte mer at de som vil kan legge ut info eller spørsmål som de har. Uansett så er dette et lite utgangspunkt for å se sammenhengen mellom de forskjellige distribusjonene, som er god hjelp i for å velge distro. Mer innhold kommer etter hvert.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg foretrekker rolling release fremfor Ubuntu sin måte. Enten må man velge LTS versjon og holde seg til noe eldre pakker eller så må man benytte point releasene som må oppgraderes ca. hver 9de måned.

Da er det mye mere behagelig å ha en rolling release distro der man stadig får oppdatert pakkene og kernel.

Bruker nå Solus med Budgie desktop, hatt det installert i 6 måneder nå uten noen problemer i det hele tatt.

Endret av tflovik
Lenke til kommentar

Hei. Det er fint at du prøver og gi ut informasjon om Debianbaserte Linuxdistribusjoner og forklare litt om hva de forskjellige er. Problemet, som andre også påpeker, er at du ikke prøver det selv og gir dine erfaringer med de forskjellige Linuxdistribusjonene som du gir informasjon om.

Ellers, så er jeg usikker på om du når ut til folk med disse trådene som du har laget. De som bruker Linux aktivt har som regel funnet sin Linuxdistro og de som vil prøve en Linuxdistro, finner nok ikke trådene dine, så. Hmmmm. Det blir litt rart.

En annen ting som kan være greit, er og konsentrere seg om en spesifikk Distrobusjon. Si f. eks Ubuntu da. Man installerer den, bruker den også gir man en omtale av den, så forklarer man hvordan det fungerer da.

Hvis man bare slenger ut masse linker og informasjon om masse forskjellige Debianbaserte distroer, så mener iallefall jeg at det blir bare tull.

Endret av wil
Lenke til kommentar

Long term support (LTS) og interim releases.

LTS kommer hvert 2 år, mens interim varianten kommer med ny versjon hver 6 måned.

Om en velger den versjonen som oppdateres hver 6 måned så får en et mer oppdatert system enn om en velger LTS varianten. LTS på sin side har lenger support tid før du må oppdatere til ny versjon.

Ubuntu release cycle | Ubuntu

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Har prøvd Ubuntu og Kubuntu og velger Kubuntu av de to. Begge ser ut til å virke fint. GNOME grensesnittet på Ubunt virker litt fremmed og annerledes enn Windows. Kubuntu er litt lettere drevet som merkes på svakere hardware. Kubuntu har veldig mange valgmuligheter. Vil tro at de andre offisielle variantene av Ubuntu også er greie. Xubuntu ser ut som en enklere versjon av Kubuntu.

Ubuntu flavours | Ubuntu

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Hvis du har prøvd deg på Ubuntu og Kubuntu, så bør du absolutt prøve deg på Xubuntu. Det er lettvekter det. Ren og pen og den kan konfigueres som du vil. Den bruker heller ikke så mye resurser på PC`en, så i teorien bør man kunne bruke Xubuntu på 4 GB Ram, men jeg vil nok anbefale 8 GB Ram.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har nå kommet til at jeg velger Kubuntu 21.04. Kan liste opp noen grunner til dette.

Jeg liker best KDE (Kubuntu). Også Xfce varianten (Xubuntu) ser grei ut og kan være et godt alternativ om en ønsker en mer enkel variant, eller har lite minne i maskinen. MATE varianten er også et alternativ.

Velger 21.04 versjonen for å ha så ny versjon som mulig av all softwaren uten å gå til en distro med rullende oppdateringer. Skal riktignok sies at jeg er litt usikker på valget mellom 21.04 og 20.04 LTS. Spørsmålet er vel om en vil ha 6 måned eller 2 års syklus på oppdatering av systemet. 

Velger en av Ubuntu variantene fordi det virker som et trygt valg, og jeg tenker at det vil være mulig å kjøre alle Linux programmer. Har inntrykk av at softwaren ligger på nyere versjon enn f.eks Linux Mint som er basert på LTS versjonen av Ubuntu. Men om en sammenligner med LTS versjonen så er det ikke så stor forskjell, så da kunne Linux Mint også være aktuell.

Det er mulig å installere programmer som Snap/Flatpak/AppImage (dette går sikkert på de fleste distribusjonene).

Jeg ser at jeg installerer de fleste program med Flatpak/Snap så da er det kanskje ikke så viktig at softwaren som ligger i distribusjonens software-lager er så oppdatert.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Nyeste Linux mint er basert på Ubuntu 20.04 LTS og det samme er alle andre Ubuntu baserte OSer. 

Ubuntu 20.04 LTS (Long-Term Support) = 5år. Fra april 2020 til april 2025.

En LTS har mange oppdateringer fram til neste LTS. Dagens versjon er 20.04.3

Det kommer en ny LTS i april 2022 og den blir støttet fram til april 2027.

Det kommer en Ubuntu 21.10 om litt over en måned. Alle offiseialle Ubuntu flavours kommer med en 21.10

Kjører Ubuntu MATE 21.04 på denne maskinen. Men tidligere hadde jeg Ubuntu 20.04. Bruker som oftes LTS på hovedmaskin og diverse annet på de andre maskinene.

Det er mest sannsynlig ganske mange som fortsatt bruker 18.04 på maksinene sine. Støttet fram til april 2023. 

 

 

 

 

Endret av Groovy Gorilla
Lenke til kommentar
On 9/6/2021 at 12:20 PM, wil said:

Jeg skulle bare sette i gang en enkel installasjon av Ubuntu med Mini-iso og det er sjelden jeg ser så mye søppel som installeres. Får jo nesten ikke velge noen ting selv. Enda godt jeg gjorde det på Virtual Machine.

Nå er det heldigvis flere distroer å velge mellom, og Ubuntu er nok en av de som det medfølger relativt mye preinstallert programvare, uten at jeg har satt meg innn i akkurat dette. Tenker at Ubuntu og mange andre distroer som skal være enkle for nybegynnere legger opp til at OS'et til en viss grad skal kunne tas i bruk as-is uten måtte installere masse programmer først.

Lenke til kommentar

wil er bare et troll. Ikke hør på h*n.

 

Jeg bruker alltid normal installasjon og det er svært lite programmer som installeres. LibreOffice pakken er kjekt å ha. 

 

Hva er nybegynner? En som aldri har tatt i PC før eller en som installerer et annet OS for første gang.

Man er ikke nybegynner hvis man har brukt Mac OS eller Windows i flere år og er vant med reinstallering, formatering etc. Da klarer man å installere og bruke de fleste distroer. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er er et helt greit utvalg programmer som følger med installasjonen på Ubuntu. En kan avinstallere det som en ikke vil ha. Husk også at disse programmene tar veldig lite plass på disken.

Her er noen av det som følger med: Calculator, Calender, Cheese, Document scanner, Evince, File Roller, Image Viewer, Libre Office, Remmina, Rhythmbox, Seahorse, Shotwell, To do, Videos. Også er der noen spill og system verktøy.

Det er også som noen har nevnt mulig å installere som minimal install, med færre programmer. Det er naturlig at det følger med en del programmer med et OS.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eeeeeeeh. Hvor sa jeg det? Link gjerne til den. Og hvorfor skal jeg lage en tråd om det? Det blir jo bare tull.

Jeg har ikke nevnt ordene Arch Linux i denne tråden (bortsett fra nå da, men DU driver og surrer med at jeg mener at Arch Linux er verdens beste Linux Distro. Det blir på siden av diskusjonen. Som du selv sier så heter den UBUNTU DESKTOP.

Forøvrig da, så kjørte jeg en Expert installasjon (eller hva det var), av Ubuntu og da ble den faktisk grei og ha med å gjøre.

Endret av wil
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...