Gå til innhold

Ti strømselskaper brøt loven ved å garantene at strømmen var fornybar


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nå er dette noe jeg har sagt lenge, den strømmen jeg kjøper og forbruker i Norge er ren, grønn energi, uansett hva selskapene prøver å fortelle oss. Men vi blir tildels lurt ved at man altså må betale ekstra for strømmen gjennom det man kaller opprinnelsesgarantier, for liksom å være sikker på at man ikke "skitner til strømmiksen" ved at "EU-strøm" regnes inn i de norske tallene.

Men for at dette skal ha mening, så må strømselskapene kjøpe sertifikater som garanterer at en like stor andel settes av til intern bruk, og ikke kan selges til andre, f.eks. selskaper i land der strømmen er alt annet enn grønn. Dersom selskapene ikke gjør dette, så er det å betrakte som ren svindel av kundene.

Men om disse likevel har kjøpt "grønn strøm", altså sertifikater, så har selskapene i så tilfelle sitt på det tørre. Da er man plutselig der at man utfordrer hele ordningen med opprinnelses-sertifikater. Dessverre klarer jeg ikke få ut av artikkelen om det er dette som er kjernen i striden, selv om dette opplyses at noen av selskapene forsvarer seg med.

Og om de faktisk har kjøpt slike sertifikater slik det hevdes fra endel av selskapene det omhandler, i tråd med EU/FN-regelverket om grønne sertifikater, så tenker jeg denne raskt blir flyttet oppover i rettssystemet, og forbrukerrådet vil gå på en kraftig smell. Og det kan bety ganske mange kroner ut av vinduet. Penger Forbrukertilsynet ville ha kunnet brukt langt mer fornuftig.

Jeg håper artikkelforfatter oppdaterer saken, enten med et nytt avsnitt, tillegg i saken eller en "faktaboks" der dette fremkommer enda klarere.

EDIT: Setning 2 i første avsnitt er refraset/omskrevet, da den kom feil ut i forhold til hva jeg mente å skrive..

 

Endret av Snowleopard
Lenke til kommentar

Jeg syns det er synd hvordan denne saken blir frontet i media. For disse firmaene har tydeligvis kjøpt opprinnelsesgarantier og dermed handlet i god tro. Om man senere finner ut at opprinnelsesgarantiene er fjas/ulovlig er det ok, jeg var uansett ikke en stor tilhenger fra starten av. Men om utfallet er at slik markedsføring faktisk er greit, har media påført skade på disse firmaene og opprinnelsesgaranti ordningen som var helt uberettiget. 

Endret av Tallak Tveide
Lenke til kommentar

Opprinnelsesgarantier er atter en måte for samfunnets parasitter å suge penger ut av oss strømkunder. Opprinnelsen til elektronene som kommer ut i våre stikkontakter bestemmes av produksjonssted, Ohm`s lov og nettet. I Norge betyr det at vi benytter utslippsfri vannkraft. Ingen kan garantere hvilke elektroner som sendes hvor. Når såkalte smarte strømmålere beregner strømpris til oss private brukere på timebasis, slik strømmen omsettes på NordPool, og nettleien snart beregnes på samme måte, vil det være umulig for en forbrukere å vite hva strømmen egentlig koster. Prisen for elektrisitet i det norske samfunn skulle i utgangspunkt dekke kostnad for produksjon og distribusjon gjennom Statkraft og Statnett, nå er det blitt en viktig inntektskilde for staten. Og som alle andre skatter og avgifter vil den gå bare en vei - opp.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bra at Forbrukertilsynet tar grep! Opprinnelsesgarantiordingen har blir misbrukt og feilkommunisert mer eller mindre konstant etter at den kom. Jeg har møtt mange, normalt oppgående folk, som tror på bløffen om at polsk kullkraft tyter ut av stikkontaktene våre om du ikke betaler ekstra for grønn kraft.

Opprinnelsesgarantiene burde heller blitt markedsført som en sponsorordning. Kjøp en garanti og du støtter en produsent av fornybar energi men det påvirker ikke hva du har i egen stikkontakt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, Kahuna said:

men det påvirker ikke hva du har i egen stikkontakt.

Nei, og det betyr heller ikke noe særlig. Det som betyr noe at mest mulig kraft produseres CO2-fritt, ikke hvor den forbrukes - fordi i utgangspunkt har den samme CO2-reduksjonseffekt uansett hvor den forbrukes (samme anvendelse av kraften forutsatt). Litt overføringstap kommer til også innenlands.

Men det er visst en uutholdelig tanke for et nasjonalelektrisk hjerte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 7/3/2021 at 2:02 PM, Proton1 said:

Opprinnelsen til elektronene som kommer ut i våre stikkontakter bestemmes av produksjonssted, Ohm`s lov og nettet. I Norge betyr det at vi benytter utslippsfri vannkraft. Ingen kan garantere hvilke elektroner som sendes hvor.

Eller for å ta en liten sammenlikning mot noe som er mer dagligdags for folk flest, spesielt på denne tiden av året:

Et lite fjellvatten har to små bekker som renner inn og tre bekker som renner ut. Så kommer det en luring som bestemmer seg for å pisse i den ene av de to bekkene som renner INN til fjellvatnet.

Hvis jeg da skulle selge vatten i flaske, tappet fra en av av de tre bekkene som renner UT fra fjellvatnet, hvordan skulle jeg kunne garantere overfor kundene at dette vannet garantert er fritt for piss ???

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...