Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Alkoholisme og søknad om førerkort


Gjest da33a...0d7

Anbefalte innlegg

Gjest da33a...0d7

Var usikker på om jeg skulle poste dette her eller i Trafikk-forumet, valgte her siden jeg kan være anonym (håper jeg har krysset av riktig, hehe). Har en kinkig problemstilling som jeg håper dere kan hjelpe meg med.

Kort forhistorie: I 2016 skrev en psykologstudent jeg gikk til i pasientjournalen min at jeg drakk for mye alkohol, opptil en liter sprit om dagen, og hadde gjort det i mange år. Dette har aldri stemt, jeg ble aldri utredet eller testet for dette, og heller ikke informert om hva som ble skrevet. Innen jeg fant det ut hadde jeg for lengst sluttet hos denne psykologen. På bakgrunn av dette (antar jeg), tok fastlegen min noen år senere en PETH-test av meg, som er en blodprøve som viser alkoholbruk én måned tilbake i tid. Denne kom tilbake positiv og vel så det, da jeg hadde drukket mye helga i forveien. Legetimen gjaldt noe helt annet, jeg hadde ikke blitt informert på forhånd om at en sånn prøve skulle tas, ellers hadde jeg såklart ikke drukket. Dette er en veldig forkortet versjon av ting som har skjedd, jeg mener jeg har blitt urettferdig behandlet, men det får så være, gjort er gjort. I statens øyne er jeg en alkoholiker. Jeg forventer ikke noe særlig sympati her, jeg vil bare få fram det som er relevant for saken.

Uansett. Denne prøven ble senere sendt inn til fylkeslegen til tross for at jeg på det tidspunktet ikke hadde eller noen gang hadde hatt førerkort, og jeg ble muntlig informert om at dette betydde sperrefrist. Jeg har aldri fått dette bekreftet skriftlig.

Nå har jeg lyst til å ta førerkort og jeg lurer på det praktiske rundt dette.

Prøven ble tatt i desember 2018 og sendt inn i januar 2020. Ifølge min nåværende psykolog må jeg ta månedlige PETH-tester som viser totalavhold i et halvt år før jeg kan søke om førerkort, dette har jeg allerede begynt med. Sidene til Statens Vegvesen sier jeg ikke kan ha hatt et alkoholproblem de siste tre årene når jeg søker, som er snart hvis man bruker datoen for når PETH-testen først ble tatt. Google er ikke til noen hjelp da alle forumposter og nyhetsoppslag handler om folk som allerede HAR lappen når de får påvist for høy PETH. For ordens skyld har jeg aldri brutt loven eller hatt noe som helst å gjøre med politiet, verken edru eller i fylla. Jeg har vært på en politistasjon to ganger i mitt liv for å skaffe meg pass, det er det.

Beklager det som ble en veldig lang post, men hovedspørsmålene mine er disse:
- Hvordan går jeg fram for å søke om førerkort? Trenger jeg å fortsette med månedlige PETH-tester?
- Er sperrefristen fortsatt gyldig nå, snart tre år etter at prøven ble tatt og halvannet år etter at den ble sendt inn? Vil i så fall månedlige PETH-tester oppheve denne eller er det noe annet jeg må gjøre?
- Må jeg til kvartalvise kontroller for å beholde førerretten når jeg en gang tar lappen, som er rutine for de som mister lappen etter for høye PETH-verdier?

Takker for svar.

Anonymous poster hash: da33a...0d7

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husker ikke hvor/hvordan man søker på førerkortet, men hvis du har en sperre inne så vil ikke det at den er gammel ha noe å si. Du må ha rene prøver i en periode, mente det var et år, men hvis legen sa 6 måneder så er jo det flott. Da må legen sende inn en godkjenning på at du er avholds nok til å ta førerkort som jeg mener skal behandles av fylkesmannen.

Så ring legen og få startet med testene så raskt som mulig.

Lenke til kommentar
Gjest da33a...0d7 skrev (9 timer siden):

tok fastlegen min noen år senere en PETH-test av meg, som er en blodprøve som viser alkoholbruk én måned tilbake i tid. Denne kom tilbake positiv og vel så det, da jeg hadde drukket mye helga i forveien.

Jeg vet ikke hvem du prøver å lyve for her men ut ifra hva som står i denne artikkelen er jeg ikek så sikker på at bare en fest kan ha gitt resultatene. Du burde dog ha fått flere tester for å vise data over tid. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Alkohol er en lovlig vare, og du kan drikke så mye du vil i Norge. Det eneste som er forbudt er å kjøre bil når du har promille. Du har ingenting å frykte. Du trenger ikke å vise til negative PETH-prøver så lenge du er ustraffa for promillekjøring, for å få lov å ta lappen.

PS. Å drikke en liter sprit om dagen er så å si umulig, og han psykologstudenten som skrev har ingen myndighet eller påvirkningskraft.

Lenke til kommentar
1 hour ago, KarvaBlad said:

Det eneste som er forbudt er å kjøre bil når du har promille. Du har ingenting å frykte. Du trenger ikke å vise til negative PETH-prøver så lenge du er ustraffa for promillekjøring, for å få lov å ta lappen.

https://www.nrk.no/norge/frykter-for-forerkortet.-derfor-tier-de-om-alkohol.-1.15473416 (artikkelen er under 1 måned gammel)

 

Quote

 

Legen skal varsle

Ifølge forskrift om førerkort har legen en varslingsplikt. Hvis legen får vite at pasienten er avhengig av alkohol, plikter legen å rapportere dette og pasienten risikerer å miste førerkortet i mist seks måneder. Det gjelder også selv om pasienten aldri har kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand

 

La oss droppe synsing, og holde oss til fakta.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Hvis det ligger en sperre inne så vil ikke den automatisk bli borte ved at det går noen måneder eller år, man må bevise at situasjonen ikke er den samme og at sperren dermed ikke lengre er gyldig. I dette tilfellet så er det regelmessig testing i en periode som gjør at legen sender inn papirer på at du har bestått.

https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/sok-om-forerkort

Litt lengre ned på siden kan du lese om helseattest som jeg mener å huske er det gjeldende her.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest da33a...0d7

 De som bare vil trekke historien min i tvil, spesielt deg O høye moderator som beskylder meg for løgn, kan holde dere for gode til det. Hvorfor skulle jeg skrive en så lang post for å be anonymt om hjelp til et fiktivt problem? PETH viser alkoholverdier, ikke frekvens, så en test vil ikke skille mellom daglig drikking og én helg på fylla. Burde jeg fått flere tester? Ja, definitivt, selv Helsenorge sin offsielle veiledning til helsepersonell sier dette, men staten gjør feil av og til, og de slipper som oftest unna med det. Dette finnes det nok av eksempler på. Gå til fastlegen og be om en PETH-test selv og se hva som skjer, hvis dere har så sterk tro på systemet. At det tok over et år før testresultatet ble sendt inn har med at jeg byttet fastlege i mellomtiden å gjøre. Den første, som tok testen, sendte ikke inn resultatet. Det var først når jeg var hos min nye fastlege neste (og hittil siste) gang, at de sendte det inn. Hvorfor det ble gjort på den måten får dere nesten spørre de om.

2 hours ago, KarvaBlad said:

PS. Å drikke en liter sprit om dagen er så å si umulig, og han psykologstudenten som skrev har ingen myndighet eller påvirkningskraft.

Kan så være, men det står nå fortsatt i journalen min, og virker til å være det eneste fastlegene mine har brydd seg om de siste fem årene.

1 hour ago, Melonskall said:

Hvis det ligger en sperre inne så vil ikke den automatisk bli borte ved at det går noen måneder eller år, man må bevise at situasjonen ikke er den samme og at sperren dermed ikke lengre er gyldig. I dette tilfellet så er det regelmessig testing i en periode som gjør at legen sender inn papirer på at du har bestått.

Da får jeg vel bare fortsette med testingen da. Faen. Hva tenker du om det tredje spørsmålet, om jeg må fortsette med testingen når jeg endelig tar lappen? Det er i hvert fall sånn man må gjøre det hvis man mister lappen pga. alkohol, først et halvår (eller mer) med månedlige tester før man får midlertidige kjøretillatelser forutsatt at man fortsetter å teste seg.

 

Anonymous poster hash: da33a...0d7

Lenke til kommentar

Usikker på hvordan det vil stille seg, jeg vet det er en del forskjeller på hvordan politiet/myndighetene forholder seg til det basert på hvor du bor. For eksempel fyren som ble fratatt førerkortet fordi politiet mente han festet for mye.

Dette er fordi man ikke har rett til førerkort på samme måte som man har rett til andre ting og loven rundt det å sikre veiene med diverse tiltak kan tolkes en del. Mye av det kan kalles skremselstaktikker, men det er alikevel innenfor loven å ikke gi noen rett til å kjøre (eller ta fra dem retten) hvis personens privatliv kan tilsi at det er økt risiko for noe.

Hvis politiet er strenge der du bor vil de antagelig kunne kreve prøvetakning kontinuerlig for at du skal bevise edruelighet og at du dermed er skikket til å ha rett til å kjøre.

https://lovdata.no/lov/1965-06-18-4/§24

"Den som skal få førerkort må være edruelig, og det må ikke være noe å si på hans vandel ellers."

Hvis du søker i lovteksten (Ctrl+f hos meg) og skriver "edru" så vil du finne de punktene som gjelder for deg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Der står det jo "bør ikke". Politiet kan teknisk sett benytte seg av èn enkelt test, de tar jo førerretten fra folk som ikke engang har blitt testet.

Så sant det ikke har vært noen nye saker der det ble satt presedens så har politiet fortsatt rett til å ta førerretten på et svært snevert grunnlag. Det er jo også derfor dette får dekning i mediene, etter slik jeg forstår det så er "straffen" i strid med andre Norske lover i følge ting jeg har lest.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

PEth kan ikke brukes til å skille mellom ulike inntaksmønstre (f.eks. jevnt moderat inntak eller sjeldnere, store inntak). Det er ikke mulig å gi et eksakt anslag på alkoholforbruk i antall alkoholenheter ut fra en PEth-verdi.

Ved alkoholavhold forventes PEth-konsentrasjonen å synke fra prøve til prøve ved gjentatt prøvetaking. Etter avsluttet drikking vil PEth-verdien vanligvis halveres ca. hver 6. dag, men den individuelle variasjonen i halveringstid er stor, og opp mot 10 -12 dager er observert i enkelte tilfeller. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest da33a...0d7 skrev (1 time siden):

spesielt deg O høye moderator som beskylder meg for løgn, kan holde dere for gode til det.

Det er ingen verdens ting du har skrevet i denne tråden som tilsier at du har et normalt forhold til alkohol, iallefall slik jeg ser det. 

Folk som er avhengige av spilling (på penger), alkohol eller noen som helst form for dop er nødvendigvis ikke de er første som innser dette selv. 

Lenke til kommentar

Burde vel være en høyere standard for moderatorer og å forsøple et spørsmål om juss i jusskategorien på den måten har jeg sett bli slått ned på ved fler anledninger. Hvis du er interresert i å hjelpe TS med et problem du mener han kan ha så går det an å presentere det finere og kanskje be om at han sender deg en PM, ikke at jeg tror det var det du prøvde på.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
ilpostino skrev (12 minutter siden):

Det er ingen verdens ting du har skrevet i denne tråden som tilsier at du har et normalt forhold til alkohol, iallefall slik jeg ser det. 

Folk som er avhengige av spilling (på penger), alkohol eller noen som helst form for dop er nødvendigvis ikke de er første som innser dette selv. 

Dette er synsing og langt fra det trådstarter spurte om

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest da33a...0d7 skrev (21 timer siden):

- Må jeg til kvartalvise kontroller for å beholde førerretten når jeg en gang tar lappen, som er rutine for de som mister lappen etter for høye PETH-verdier?

Etter førarkortveiledninga så er kravet til edruelegheit for alkoholmisbruk 6 måneders for moped og personbil. Det skal då være månedlig oppfølging/testing som viser avholdenheit. 

Etter 6 månedar er edrueligheitskravet oppfylt for 1 år om gongen i 3 år med kvartalsmessig oppfølging/testing. Etter 3 år får du godkjent helseattest for 5 år før du etter 5 år kan søke helseattest med vanlig varigheit. 

Denne systematikken gjer seg også gjeldande når du skal søke om førarkort for fyrste gong medan du har sperrefrist. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (12 timer siden):

Etter førarkortveiledninga så er kravet til edruelegheit for alkoholmisbruk 6 måneders for moped og personbil. Det skal då være månedlig oppfølging/testing som viser avholdenheit. 

Etter 6 månedar er edrueligheitskravet oppfylt for 1 år om gongen i 3 år med kvartalsmessig oppfølging/testing. Etter 3 år får du godkjent helseattest for 5 år før du etter 5 år kan søke helseattest med vanlig varigheit. 

Denne systematikken gjer seg også gjeldande når du skal søke om førarkort for fyrste gong medan du har sperrefrist. 

Interessant. Har du kilde på dette?

Lenke til kommentar
On 6/5/2021 at 1:19 AM, Guest da33a...0d7 said:

Var usikker på om jeg skulle poste dette her eller i Trafikk-forumet, valgte her siden jeg kan være anonym (håper jeg har krysset av riktig, hehe). Har en kinkig problemstilling som jeg håper dere kan hjelpe meg med.

Kort forhistorie: I 2016 skrev en psykologstudent jeg gikk til i pasientjournalen min at jeg drakk for mye alkohol, opptil en liter sprit om dagen, og hadde gjort det i mange år. Dette har aldri stemt, jeg ble aldri utredet eller testet for dette, og heller ikke informert om hva som ble skrevet. Innen jeg fant det ut hadde jeg for lengst sluttet hos denne psykologen. På bakgrunn av dette (antar jeg), tok fastlegen min noen år senere en PETH-test av meg, som er en blodprøve som viser alkoholbruk én måned tilbake i tid. Denne kom tilbake positiv og vel så det, da jeg hadde drukket mye helga i forveien. Legetimen gjaldt noe helt annet, jeg hadde ikke blitt informert på forhånd om at en sånn prøve skulle tas, ellers hadde jeg såklart ikke drukket. Dette er en veldig forkortet versjon av ting som har skjedd, jeg mener jeg har blitt urettferdig behandlet, men det får så være, gjort er gjort. I statens øyne er jeg en alkoholiker. Jeg forventer ikke noe særlig sympati her, jeg vil bare få fram det som er relevant for saken.

Uansett. Denne prøven ble senere sendt inn til fylkeslegen til tross for at jeg på det tidspunktet ikke hadde eller noen gang hadde hatt førerkort, og jeg ble muntlig informert om at dette betydde sperrefrist. Jeg har aldri fått dette bekreftet skriftlig.

Nå har jeg lyst til å ta førerkort og jeg lurer på det praktiske rundt dette.

Prøven ble tatt i desember 2018 og sendt inn i januar 2020. Ifølge min nåværende psykolog må jeg ta månedlige PETH-tester som viser totalavhold i et halvt år før jeg kan søke om førerkort, dette har jeg allerede begynt med. Sidene til Statens Vegvesen sier jeg ikke kan ha hatt et alkoholproblem de siste tre årene når jeg søker, som er snart hvis man bruker datoen for når PETH-testen først ble tatt. Google er ikke til noen hjelp da alle forumposter og nyhetsoppslag handler om folk som allerede HAR lappen når de får påvist for høy PETH. For ordens skyld har jeg aldri brutt loven eller hatt noe som helst å gjøre med politiet, verken edru eller i fylla. Jeg har vært på en politistasjon to ganger i mitt liv for å skaffe meg pass, det er det.

Beklager det som ble en veldig lang post, men hovedspørsmålene mine er disse:
- Hvordan går jeg fram for å søke om førerkort? Trenger jeg å fortsette med månedlige PETH-tester?
- Er sperrefristen fortsatt gyldig nå, snart tre år etter at prøven ble tatt og halvannet år etter at den ble sendt inn? Vil i så fall månedlige PETH-tester oppheve denne eller er det noe annet jeg må gjøre?
- Må jeg til kvartalvise kontroller for å beholde førerretten når jeg en gang tar lappen, som er rutine for de som mister lappen etter for høye PETH-verdier?

Takker for svar.

Anonymous poster hash: da33a...0d7

At legen tar en slik prøve av deg uten samtykke er helt bak mål og et eget problem, men uansett til problemstillingen du spør om. Først av alt. Vet du i hvilken sammenheng legen tok disse prøvene. Er du sikker på at du har fått diagnosen Alkoholisme? Det er masse spørsmål her knyttet til din egnethet til å ta førerprøven. 

Det beste rådet jeg kan gi deg i første omgang er start på normal måte, altså start å ta lappen på helt normalt måte. Ta kontakt med kjøreskole, ta de nødvendige kurs, og kjøretimer du trenger, ta kontakt med statens vegvesen, og be om å få ta teori og bestille oppkjøringstime. Dersom de vil nekte deg å ta lappen så begrunner de det, og da er det mye lettere å vite hva du kan gjøre for å få lappen. Det du gjør her er å begynne i motbakke. Start fra begynnelsen, og når du får et faktisk nei så ser du etter hva du kan gjøre. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...