Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Klarering konfidensielt- Forelegg


Gjest 61a9f...27a

Anbefalte innlegg

Gjest 61a9f...27a

Hei
Håper jeg kan få konstruktive kommentarer på  denne saken. Saken er slik at jeg er ferdig utdannet innenfor et fagfelt som ofte krever sikkerhetsklarering på ulike nivåer for å få jobb. For fem år siden gjorde jeg mitt livs største feil som har naturligvis påvirket min sjanser til å kunne bli klarert, og å få de jobbene jeg ellers er kvalifisert til. Jeg har aldri fortalt dette til noen og det har ødelagt min hverdag og livskvalitet totalt. jeg begikk tyver,  fikk forelegg, jeg innrømmet, beklaget ovenfor butikken og politiet, samt betalte forlegget. Men det var ikke forenklet forlegg, beløpet var veldig høy(6000 kr), det vil si det var ikke nasking men alvorlig tyver. I alle årene i ettertid har jeg ikke turt å søke på noen jobber der det kreves sikkerhetsklarering, uansett nivå. alle rundt meg lurer på hvorfor jeg er i min nåværende jobb som verken er relevant for min mastergrad eller, en jobb med svert lav inntekt og som jeg åpenbart ikke trives i.  Jeg tør ikke si sannheten og skammer meg så mye at jeg fortsatt sliter med søvn og trukket meg ut av sosiale og fagmiljøer som jeg var aktiv i. Jeg har litt etter litt prøvd å akseptere situasjonen min, men også prøvd å gå videre og gi meg selv en ny sjanse. Nå har det dukket opp en jobb som jeg vurderer å søke på, den krever sikkerhetsklaring på nivå konfidensielt. Er det noen som har erfaring eller vet om noen som har fått klarering på dette nivået med lignende bakgrunn som meg? jeg vet at alle saker individuelle og man ser på helheten, men jeg er bare ute etter å høre om andres erfaring. Jeg tør ikke søke på jobben fordi jeg vurderer alltid sjansen for hvorvidt jeg blir klarert, og jeg i mitt hodet kommer alltid frem til at jeg ikke blir klarert på grunn av den hendelsen.  Jeg har aldri før begått lovbrudd og det er den eneste saken jeg har på rullebladet. den skulle heller aldri vært der hvis ikke det var for min psykiske helse den dagen men jeg valgte uansett å gjøre det enste som var rett, gjøre det politiet ba meg om å gjøre.

Håper jeg kan høre om noen andres erfaring innenfor dette området. Takk på forhånd

Anonymous poster hash: 61a9f...27a

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 61a9f...27a
V-by skrev (20 timer siden):

Hør med politiet om du vil bli sikkerhetsklarert hvis du får jobben.

Takk for tips :)  jeg tør ikke ta et sånt steg, jeg har aldri klart  å snakke ut om den hendelsen og få rikke ut ordene. Dessuten tror jeg de svarer med at det er NSM som har ansvaret for klarering og henvise meg til dem.  

Anonymous poster hash: 61a9f...27a

Lenke til kommentar

Tror ikke du kan forvente noen "forhåndsgodkjenning" Endelig svar får man kun etter å ha sent inn søknad og NSM har sett over og gjort sitt arbeide.

En bot for flere år siden kan jeg ikke tenke meg skal være i veien for en klarering i dag. Men vær ærlig og legg frem alt. Det teller i positiv retning. Hadde du ett feilsteg for flere år siden, tatt straffen og lært av saken. Samt ikke har funnet på noe tull i ettertid går det normalt godt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gitt ut spørsmål og svar om sikkerhetsklarering. På spørsmålet "Vil et straffbart forhold medføre at jeg ikke får sikkerhetsklarering?" svarer NSM: 

Nei, en klareringsavgjørelse fattes på bakgrunn av at det ikke finnes rimelig grunn til å tvile på at personen er sikkerhetsmessig skikket. I vurderingen skal det legges vekt på forhold som er relevante for personens pålitelighet, lojalitet og dømmekraft, jf. sikkerhetsloven § 8-4.  Et hvert straffbart forhold vil derfor ikke nødvendigvis føre til en negativ avgjørelse.

Dersom du får avslag på en sikkerhetsklarering vil du som regel få karantenetid. Denne er et signal på hvor lenge du må vente før søknaden din vil bli sett på i et nytt lys, altså hvor alvorlig forholdene er på avslagstidspunktet. 

Spørsmålet for klareringsmyndigheten er om dette tyveriet påvirker din pålitelighet, lojalitet og dømmekraft. Ethvert straffbart forhold sier naturligvis noe om dette. Tyveri er en vinningsforbrytelse. Hvis du har dårlig økonomi, mye gjeld, mange kredittkort osv, leier bolig (og er i en aldersgruppe/sosial situasjon hvor dette er uvanlig), og i tillegg har en tyverisak på rullebladet, kan det slå negativt ut. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det spørres både om straffbare forhold, økonomi og psyisk helse i søknaden. Uansett hva du velger så vær i det minste ærlig (det er vel straffbart å oppgi feil opplysninger). Det verste som kan skje er at du får nei. Uansett utfall så får du kanskje litt ro i sjela i hvert fall slik at du slipper å gruble på dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det beste middelet for å prosessere og mestre det følelsesmessige utfallet (i ditt tilfelle, skam og frykt) er å prate med noen om det, og å bli sett, forstått og akseptert på dette du har opplevd. Jeg vil anbefale samtaleterapi med noen som har taushetsplikt. Det kommer du til å ha stor glede av i fremtiden, heller enn å skulle gå med disse tunge stenene i ryggsekken. Lykke til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Klarer du å spesifisere kva du eigentleg er redd for?
Er det slik at den jobben du har no (og ikkje trives i) også krever sikkerheitsklarering/vandelsattest som du leverte før tjuveriet og du no er redd for at også den jobben du har i dag skal forsvinne om du forteller om bota?

Om dette er snakk om ein jobb hos ny arbeidsgivar så er det verste som skjer at du får eit nei på jobbsøknaden og må fortsette å jobbe i jobben du har i dag.

Paradoksalt nok så er det eigentleg eit større problem for sikkerheitsklareringa at du har eit rulleblad som du ikkje vil at andre skal vite om då dette gir rom for at du kan bli satt under press for aktørar som oppdager hemmeligheita du har.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (8 timer siden):

Om dette er snakk om ein jobb hos ny arbeidsgivar så er det verste som skjer at du får eit nei på jobbsøknaden og må fortsette å jobbe i jobben du har i dag.

Ikke nødvendigvis så enkelt. Det kan selvfølgelig variere, men noen steder blir man ansatt med begrensninger på tilgang til f.eks informasjon eller områder inntil klareringa er i orden, noe som kan ta 5-6 måneder. Problemet er da at man har sluttet i forrige jobb, og mest sannsynlig ikke får fortsette i nåværende jobb.

Endret av Hønnklaka
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 61a9f...27a

Takk til dere alle for tilbakemeldinger og tips.

Jeg har absolutt ikke planer om å skjule min handling og vil så klart skrive og fortelle om alt som kreves i klareringsprosessen. Min redsel er mer knyttet til skammen jeg føler skal vokse enda mer og at folk skal få vite om hvor dum jeg har vært. Videre må man fylle ut klarerings skjemaene og levere til arbeidsgiver, arbeidsgiver leser gjennom og sender det videre til NSM, at min  potensielle arbeidsgiver ser dette gjør at jeg ikke kan gå med hevet hodet på jobb og de vil alltid vite om den handlingen.  Det har nok  vært en avgjørende faktor for at jeg ikke tør å søke på stillinger. 

Jeg har aldri hatt kredittkort eller benyttet meg av det, har aldri hatt noen økonomiske anmerkninger og ikke annet gjeld enn studiegjeld.   min psykiske tilstand er også topp, den var ikke det på den dagen handlingen skjedde og det var verken pga alkohol, eller annet rus, det var pga en dødsfall i familien. Jeg har ikke noe annet på rullebladet og aldri begått noen ulovlige handlinger verken før eller etter. 

Er veldig enig med dere alle. Tror jeg må lære å håndtere skammen jeg føler og akseptere meg med den feilen jeg begikk. Om jeg klarer det vet jeg ikke, men jeg setter pris på tilbakemeldingene jeg har fått, det er med på å motivere til å  tørre å søke på jobber og ikke være redd for eventuelle avslag.

Ha en fin helg. 

 

Anonymous poster hash: 61a9f...27a

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...