Gå til innhold

Rasisme i Norge?


Gjest

Anbefalte innlegg

knutinh skrev (36 minutter siden):

[..] Derfor burde eieren være interessert i å korrigere en slik prosess.

 

knutinh skrev (36 minutter siden):

I mange (i alle fall store) bedrifter så er det å ansette "diverst" et mål i seg selv. 

Riktig. Og siden dataene likevel er som de er, kan vi konkludere noe?

Uten å ha data som bekrefter min mistanke, så vil jeg tippe at vi ser en synkende trend i denne formen av diskriminering og at endringen allerede er på vei. Vi må bare ta tiden til gode.

Edit: Når det kommer til "utenlandske" navn altså. Diskriminering i favør damer framfor menn mistenker jeg at har en økende trend.

Endret av cuadro
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
cuadro skrev (1 time siden):

Og siden dataene likevel er som de er, kan vi konkludere noe?

At ansatte med uvanlige navn er dårligere ansatte? Jeg tror ikke at vi kan konkludere det. Jeg tror at det finnes ubegrunnet diskriminering ("hotell-sjefen liker ikke Indere"), at det finnes velbegrunnet diskriminering ("kvinner som heter Aiicha har større sannsynlighet til å snakke gebrokkent Norsk enn kvinner som heter Anne"), og man kan uansett mene at slik diskriminering (velbegrunnet eller ei) er så skadelig for "samfunns-limet" at bedriftseiere fint må gjøre som vi sier.

Hvorvidt det er mer skadelig for samfunnet at Aiicha evt må sende 8 søknader mens Reidun må sende 6 før de får komme på intervju, enn at innadvendte Tore stadig får avslag på intervju, at overvektige Torunn blir sendt hjem med himlende blikk eller at Hilde (67) ikke engang blir vurdert er et åpent spørsmål.

Hvis man skal ta denne tankegangen fullt ut så kan man tenke seg lover som krever at personlig info strykes fra jobbsøknaden, kandidaten blir intervjuet bak et forheng, via en chat eller tilogmed via en tjeneste som visker ut forskjeller i staving, responstid og lignende. For å rettferdiggjøre noe slikt så må enten:

1) Samfunnet definere og underbygge hva som er "rasjonell" informasjon ved ansettelser (lykke til med det)

2) Eller si at man fjerner mye av autonomiteten til arbeidsgivere, og at disse potensielt må akseptere lavere fortjeneste som følge av at sosial rettferd trumfer bedriftsøkonomi.

Jeg er forøvrig veldig positiv til at private bedrifter på eget initiativ gjør slike tiltak, helst data-drevet for å redusere irrasjonell bias i ansettelses-prosessen. Det er vanskelig, men det synes som en måte å slå konkurentene på. Google later til å ha et veldig bevisst (og nettopp data-drevet) perspektiv på ansettelser.

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
Noxhaven skrev (På 9.11.2021 den 13.55):

Hva tenker du forresten om at amerikanske asiater gjør det så bra i USA som de gjør det? De topper statistikker både på skolene og i yrkeslivet. (nå snakker jeg om folk født i USA, ikke selektiv arbeidskraft som flytter til USA pga lønnforskjeller osv)

 

Det er bare bra

Sitat

Er dette en type omvendt rasisme der de mektige hvite menneskene løfter dem frem til suksess? På samme måte som du never at de samme mektige hvite holder afro-afrikanere tilbake så de ikke blir suksessfulle?
I så fall hvorfor gjør disse bleke elite menneskene dette? Hva er den store skjulte agendaen bak det hele?

Den viktigst faktoren er , utdannelse.  En stor del var velutdannete før de flyttet til USA:

More than half of immigrants from South and East Asian countries (52.1%) had a bachelor’s degree or more in 2016, which is in part explained by Asian countries being the largest source of foreign college graduates who stay to work in the United States. Asian immigrants also make up a majority of H-1B visa holders and foreign students. 

De erfarer diskriminering likevel og sjelden når toppstillinger slik at de kan praktisere din «omvendt rasisme». 
 

Etnisk gruppen med høyeste utdannelsen er afroamerikanere fra Nigeria. 

Sitat

Mine tanker om dette er at det går på historie og lokal kultur.. og at dette er noe det er svært vanskelig å endre. Samme som at det er vanskelig å endre rykte på firmaet ditt om det har fått dårlige tilbakemeldinger, eller at det blir løftet fram om det har fått gode tilbakemeldinger.

Jeg er sikkert kultur spiller en rolle.  Stereotypen er at de har høy arbeidsmoral, men ikke gode leder egenskaper og er lite kreative.  Det gjør at de får  gode jobber, særlig fordi mange har fått utdannelsen sine på ingeniørfag som har gode lønninger.

Sitat

Altså jeg er enig i at det er vanskeligere for afro-amerikanere å få f.eks jobb.. og ja at det er utrettferdig, men jeg synes det blir vanskelig å konkret legge skylden på noen for dette. Samme som jeg synes det blir merkelig å legge skylden på andre for at asiatiske amerikanere gjør det bra i yrkeslivet.. og eventuelt straffe dem for det på lik linkje som om man skal lage insentiver for afro-amerkanere. 
Er du med på hvordan jeg tenker?

Kultur spiller en rolle, det er jeg helt sikkert på, men miljøet (dårlige skoler, fattigdom, kriminalitet f eks.) påvirker kulturen.  Asiatiske innvandrere sjelden erfarer det samme miljø som afroamerikere pga deres bedre utdannelse.   Hovedgrunnen til at de får dårligere utdannelse har mye å gjøre med redlining og rikdom som deres besteforeldrene ble benektet.  Manglende rikdom gjør det nesten umulig å få en college utdannelse.

Endret av jjkoggan
  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

https://www.facebook.com/jonasgahrstore/

Jonas Gahr Støre
Sitat

I dag skal Stortinget velge ny president. Masud Gharahkhani er gutten som flyktet fra Iran med familien og kom til Skotselv i Buskerud, der han ble fotballspiller på Bakke IFs guttelag, radiograf på Blefjell sykehus, lokalpolitiker i Drammen og respektert Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Jeg er veldig stolt over at Arbeiderpartiet nå foreslår ham som Stortingspresident.

Masud er en erfaren og ryddig politiker og i tillegg et trivelig og raust medmenneske. Han gyver løs på alle oppgaver med stor iver og kapasitet, enten det handler om å samle en gjeng stortingsrepresentanter til provisorisk Lucia-kor, eller det handler om å forene motsetninger i vanskelige politiske spørsmål. Alltid positiv, alltid prinsippfast.
Nå får han den krevende oppgaven med å lede arbeidet med å rydde opp i Stortingets regler og ordninger, samt å gjenopprette tilliten til Stortinget og politikere. Masud Gharahkhani er riktig mann til å ta den jobben.
 
Endret av Subara
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bodø/Glimt politianmelder supporter for rasisme: – Trist sak for norsk fotball
https://www.dagsavisen.no/sport/2021/11/22/bodoglimt-politianmelder-supporter-for-rasisme-trist-sak-for-norsk-fotball/

Sitat

Bodø/Glimt politianmelder en bortesupporter som skal ha kommet med rasistiske ytringer mot en av lagets spillere i kampen mellom Glimt og Lillestrøm søndag.

Det skriver Glimt i en pressemelding mandag.

I tillegg til de rasistiske ytringene skal det også ha vært tilrop som av en spiller ble oppfattet som drapstrusler.

Supporteren prøvde å ta seg inn på banen og ble brakt ut av vakter og politi i den første omgangen av kampen. I pausen ble det holdt et møte mellom Glimts fungerende sikkerhetssjef, politi og delegat og etter kampen ble møtet fulgt opp og innholdet i tilropene kjent.

– Det er en trist sak for norsk fotball. Vi må nok en gang understreke at rasisme ikke hører hjemme på våre arenaer, og vi vil jobbe aktivt sammen i kampen mot rasisme, diskriminering og vold, sier daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen.

Han har vært i kontakt med Lillestrøms daglige leder Robert Lauritsen for å informere om forholdene. Glimt har også oversendt rapporter og videomateriell til Lillestrøm, slik at de også kan følge opp saken.

– Som klubb tar vi sterk avstand fra anklagene som er kommet fram i denne saken. Vi tar dette veldig alvorlig og ønsker å samarbeide best mulig for å komme til bunns i hva som har skjedd. Vi vil fortsette å jobbe aktivt i kampen mot all rasisme og diskriminering, understreker Lauritsen i en pressemelding fra Lillestrøm.

Pluss: Fjerning av nazi-klistremerkene som er kommet opp over halve byen.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

https://e24.no/karriere-og-ledelse/i/a7ong5/finans-norge-beklager-haandteringen-av-diskrimineringssak-en-fullstendig-feilvurdering

"Wahid Shah (26) som fikk beskjed om at en stilling hos Finans Norge innebar «negerarbeid» har fått flere til å reagere. Nå beklager Finans Norge-direktør Tom Staavi håndteringen.

...Finans Norge mandag ut det de omtaler som «en uforbeholden unnskyldning». Her skriver de at ordet aldri skulle vært uttalt, og at begrepet som ble brukt er rasistisk."

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (På 28.3.2022 den 15.38):

https://e24.no/karriere-og-ledelse/i/a7ong5/finans-norge-beklager-haandteringen-av-diskrimineringssak-en-fullstendig-feilvurdering

"Wahid Shah (26) som fikk beskjed om at en stilling hos Finans Norge innebar «negerarbeid» har fått flere til å reagere. Nå beklager Finans Norge-direktør Tom Staavi håndteringen.

...Finans Norge mandag ut det de omtaler som «en uforbeholden unnskyldning». Her skriver de at ordet aldri skulle vært uttalt, og at begrepet som ble brukt er rasistisk."

Trodde ikke pakistanere var negere? 

Uansett ja ikke helt stuerent utrykk å bruke i et jobbintervjuer. Samtidig er det ikke en nyhetssak for Norges største aviser, og forstår ikke hvordan Shah kan føle seg diskriminert av dette, han er vell ikke afrikaner? 

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (15 minutter siden):

Uansett ja ikke helt stuerent utrykk å bruke i et jobbintervjuer.

Helt uakseptabelt. Ren rasisme.

Mr.Duklain skrev (15 minutter siden):

Samtidig er det ikke en nyhetssak for Norges største aviser

Hvorfor ikke?

Mr.Duklain skrev (15 minutter siden):

og forstår ikke hvordan Shah kan føle seg diskriminert av dette, han er vell ikke afrikaner? 

Dette er diskriminerende uavhengig av om Shah føler seg diskriminert eller ei.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå er det på tide å stikke fingeren i jorda og spørre hva rasisme egentlig er.

Det er ikke rasisme å stille spørsmål.
Det er ikke rasisme å være skeptisk til det ukjente.
Det er ikke rasisme å forsvare egne verdier.

Det er rasisme å holde en rase foran en annen når det gjelder intelligens, rettigheter og muligheter.

«Krenkesamfunnet» hvor rasismekortet og mistenksomheten florerer, handler mer om mangelfull integrering og forståelse enn om reell rasisme.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Helt uakseptabelt. Ren rasisme.

Hvorfor ikke?

Dette er diskriminerende uavhengig av om Shah føler seg diskriminert eller ei.

Nei, negerjobb er et gammelt utrykk som har blitt brukt i Norge i lang tid. At enkelte folk ikke liker utrykket er ikke rasisme. Hadde de sagt "Hvorfor skal vi ansette deg din jævla pakkis?, da hadde jeg skjønt at Shah hadde følt seg diskriminert. Men at en får sagt noe feil på et jobbintervjuet burde ikke være en sak for riksmedia.  

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (8 minutter siden):

Nei, negerjobb er et gammelt utrykk som har blitt brukt i Norge i lang tid. At enkelte folk ikke liker utrykket er ikke rasisme. Hadde de sagt "Hvorfor skal vi ansette deg din jævla pakkis?, da hadde jeg skjønt at Shah hadde følt seg diskriminert. Men at en får sagt noe feil på et jobbintervjuet burde ikke være en sak for riksmedia.  

Er helt uenig på alle punktene og føler egentlig at å minne om helt normal folkeskikk er det eneste jeg trenger å komme med som motargument.

"At enkelte folk ikke liker utrykket er ikke rasisme" er forøvrig en veldig rar setning, det er jo ikke saken, det er selve bruken av uttrykket som er rasistisk i en slik kontekst.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (47 minutter siden):

Er helt uenig på alle punktene og føler egentlig at å minne om helt normal folkeskikk er det eneste jeg trenger å komme med som motargument.

 

Det er fordi du har ingen andre motargument. Jeg er enig at utrykket nok ikke var helt stuerent å si på jobbintervjuet (men hadde nok selv ikke reagert om noen hadde brukt det uttrykket). Jeg tror nok at det bare var en glipp, og verken ment rasistisk eller støtende. 

Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (1 time siden):

Nei, negerjobb er et gammelt utrykk som har blitt brukt i Norge i lang tid. At enkelte folk ikke liker utrykket er ikke rasisme. Hadde de sagt "Hvorfor skal vi ansette deg din jævla pakkis?, da hadde jeg skjønt at Shah hadde følt seg diskriminert. Men at en får sagt noe feil på et jobbintervjuet burde ikke være en sak for riksmedia.  

Hva sies det om samfunnets syn på negere og deres evner til å jobbe når det finnes et slikt uttrykt?

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (9 minutter siden):

Det er fordi du har ingen andre motargument. Jeg er enig at utrykket nok ikke var helt stuerent å si på jobbintervjuet (men hadde nok selv ikke reagert om noen hadde brukt det uttrykket). Jeg tror nok at det bare var en glipp, og verken ment rasistisk eller støtende. 

Jeg har mange motargumenter, men synes holdningene du argumenter for er respektløse.

At "negerjobb" er et uttrykk tidligere brukt i Norge i lang tid forsvarer ikke bruken av ordet i et jobbintervju som beskrivelse av en bestemt type arbeid. Ikke en gang i nærheten. På samme måte som at "neger" var et akseptert ord å bruke om brune mennesker før i tida, så er det ikke greit å bruke det ordet nå. De fleste vil reagere på det, med rette.

Lovteksten i rasismeparagrafen gjør det også klart at det er diskriminerende.

Du har heller ingen argumenter for hvorfor dette ikke bør være en sak for riksmedia. Bare at det "ikke burde" være en sak for riksmedia. Hvorfor ikke spør jeg igjen. Er ikke rasisme i arbeidslivet noe som er viktig å belyse i riksmediene i Norge? Bør ikke Finans Norge få en anledning til å belyse saken fra sin side, forklare og beklage?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Du har heller ingen argumenter for hvorfor dette ikke bør være en sak for riksmedia. Bare at det "ikke burde" være en sak for riksmedia. Hvorfor ikke spør jeg igjen. Er ikke rasisme i arbeidslivet noe som er viktig å belyse i riksmediene i Norge? Bør ikke Finans Norge få en anledning til å belyse saken fra sin side, forklare og beklage?

Grunnen til at dette ikke hører til i media er at det er en filleting. Det glapp for fyren å han brukte utrykket '"negerjobb". Finans Norge har ingenting å beklage synes jeg. Det at en av de ansatte kom med en kommentar som en jobbsøker ikke likte er jo ikke firmaets feil. Som sagt jeg hadde nok ikke hengt meg opp i det om noen brukte det utrykket rundt meg. 

Lovteksten i "rasismeparagrafen" sier;

Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres:

a)  hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,

b)  religion eller livssyn,

c)  homofile legning, leveform eller orientering, eller

d)  nedsatte funksjonsevne.

Det å bruke ordet "negerjobb" faller ikke under denne paragrafen.

Endret av Mr.Duklain
Lenke til kommentar

"Jeg har vært her lengst" sa gutten da han arvet huset til far, men da en fremmed mann kom fra utenlands så tok han plassen i huset, og da begynte gutten å finne skjellsord for å skjelle den fremmede mannen ut, og det var vanskelig å finne riktig ord for det, men det som var klart var at skjellsordet måtte kunne beskrive at mannen var fremmed i huset.

Det var slik at gutten ikke hadde lov til å si at huset var hans, og den fremmede mannen respekterte ikke guttens territoriale instinkter, og da begynte gutten å lete etter alternative måter å snakke med den fremmede mannen.

Da den fremmede mannen oppdaget at han ble kategorisert som en fremmed mann, da tok han opp kampen for å tie gutten for alltid. Da gutten mistet huset sitt og mistet respekten for sitt territoriale instinkt og mistet ytringsfriheten, da ble helvete løs.

Endret av GodSannhet
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (1 minutt siden):

Grunnen til at dette ikke hører til i media er at det er en filleting. Det glapp for fyren å han brukte utrykket '"negerjobb". Finans Norge har ingenting å beklage synes jeg. Det at en av de ansatte kom med en kommentar som en jobbsøker ikke likte er jo ikke firmaets feil. Som sagt jeg hadde nok ikke hengt meg opp i det om noen brukte det utrykket rundt meg. 

For deg er det kanskje en filleting, som ikke påvirkes av dette og ikke synes "negerarbeid" er noe verre enn at "enkelte ikke liker det".

For de som er mørke i huden og enten jobber i, eller har tenkt til å søke jobb hos en arbeidsgiver som beskriver bestemte deler av sin virksomhet som "negerarbeid" kan det oppleves svært nedverdigende - og ja, diskriminerende basert på hudfarge, ergo rasistisk. Diskriminering i arbeidslivet er et samfunnsproblem, og det er viktig at utfordringer vi har i samfunnet belyses i mediene.

Det er ikke arbeidsgivers feil hva ansatte sier, det er arbeidsgivers ansvar. Dersom firmaet hverken gjør noe for å rette opp eller beklage slike hendelser, eller velger å stå for uttalelsen til den ansatte blir det til slutt firmaets feil også.

Finans Norge er forøvrig uenig med deg i at de har ingenting å beklage, de har beklaget saken og sagt at det er rasistisk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Inspector skrev (7 timer siden):

Det er rasisme å holde en rase foran en annen når det gjelder intelligens, rettigheter og muligheter.

Innebærer ikke uttrykket «negerarbeid» at man sier at noen jobber er så slitsomme/skitne/farlige at de passer best til en rase («negere»)?

-k

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (4 timer siden):

Finans Norge er forøvrig uenig med deg i at de har ingenting å beklage, de har beklaget saken og sagt at det er rasistisk.

Finans Norge sa vel først at dette var en teit forsnakkelse. Når medie-stormen kom så la de seg flat, som man ofte gjør.

-k

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...