Gå til innhold

Øke boliglån for å investere i fond?


pp0

Anbefalte innlegg

Hei. 

Hva tenker dere om å øke boliglånet for å investere pengene i fond? 
Forstår at det blir vanskelig å gi et fasitsvar på dette. Det kommer jo selvfølgelig an på avkastning på fond sammenlignet med rente på boliglånet. 

At man også får skattefradrag for boliglånet bidrar vel også positivt til regnestykket. 

Er det noen her som har gjort dette - og eventuelt gjort seg noen erfaringer rundt dette? 

 

I mitt tilfelle har jeg vurdert å låne opp ca 150 000, for å sette de inn i DNB Teknologi. Jeg er villig til å ta noe risiko.

 

Renten på boliglånet mitt er på 1,53% på grunn av ansettelsesforhold. Tidshorisonten min for sparing er lang.

Hva tenker dere? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

DNB Teknologi hev visst hatt i snitt over 20 % årleg avkastning den siste tiårsperioden. Dvs. om du hadde gjort dette for ti år sidan, så ville 150.000 blitt til rundt 1,1 millionar, eller 900.000 etter skatt.

 

Men det er kanskje ikkje nødvendigvis slik at noko som hev vokse særdeles sterkt i ti år på rad vil veksa like sterkt den neste tiårsperioden.

Endret av Knut Lavngard
Lenke til kommentar

Med en slik rentesats kan du jo få "gratis" penger ved å øke huslån til maksimalt og sette pengene inn på f.eks. Avida, hvor man får 2,3% rente fra første krone opp til 800'000. 

Ellers ligger Oslo Børs på 893 akkurat nå, det er vel i nærhet av all time high. Og med en murrende handelskrig mellom Kina/USA og en europeisk sentralbank som ytterligere senket renta, til historiske minus 0,5% er det vel passe tydelige signaler om at finansverdenen ikke er helt friskmeldt. 

Så det kan slå begge veier med en lånefinansiert investering. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mjaa, man skal skatte for rentefordel man får gjennom jobb, så det er ikke nødvendigvis så veldig mye å hente.

 

Er vel ikkje snakk om meir enn alminneleg skattesats, altså at gevinsten vert redusert med inntil knapt 1/4 grunna denne ekstra skatten om eg forstår den rett, men problemet er meir at det ikkje er så mykje det er snakk om i utgangspunktet. Rundt 500 kr å tena i året pr. 100.000 ekstra lån.

Lenke til kommentar

Med sparehorisont på fleire tiår skal det godt gjerast å tape pengar på indeksfond, men med eit større fall på kort sikt (0-10 år) så kan det sjølvsagt ta ei stund før den hentar seg opp igjen. Spesielt for dei unge som har mange år til pensjonsalder kan få veldig god avkastning på investeringar før dei er 30. Sett det på ASK så får du avkastning av den sparte skatten óg. Å time marknaden er veldig vanskeleg og du kan like fort ende opp med å tape avkastning.

 

Marknaden går heile tida oppover, så det er ikkje noko dramatisk å investere på "all-time high".

 

Det er fleire faktorar som ikkje er nemnd av TS her. I utgangspunktet er det ikkje noko problem å ta opp lån for å investere i fond, men det avheng av totalsituasjonen.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Vanskelig å gi noe fasitsvar her. Spørsmålet er hvor stor risikoappetitt du har, og hvordan du tror du kommer til å takle en resesjon.

 

For min egen del virker det vågalt å låne penger for å sette de i fond, selv om det på papiret lønner seg å investere i fond istedenfor å betale ned på boliglånet.

 

Minner meg om "get rich quick" tenkning, og det skal man passe seg for.

 

Formuebygging krever tålmodighet og selvdisiplin.

 

Hjelper selvsagt også å ha en godt betalt jobb, og kontroll på økonomien.

 

Tror du skal slå deg til ro med at det tar tid å bygge opp en formue, og personlig ville jeg byttet ut det aktivt forvalta fondet DNB Teknologi med et passivt globalt indeksfond som f.eks. KLP AksjeGlobal Indeks V. Eventuelt endret vektingen i porteføljen slik at 10-20% står i DNB Teknologi, og resten i et globalt indeksfond.

 

Ikke like spennende avkastning kanskje, men dersom du har et perspektiv på kanskje 30-40 år er det faktisk den kjedelige strategien som vinner til slutt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...