Gå til innhold

Hvilken CPU for video editering?


Anbefalte innlegg

Teksten til diskuasjon.no -HVILKEN CPU TIL VIDEO REDIGERING

 

Ja, jeg er klar over flere flaskehalser her å passere, men CPU type synes for meg å være førstevalget når vi snakker om editering av store temp-video filer. Foruten CPU type vil type RAM for OS systemet (boot disk), internt arbeids RAM og evt diske komme med i sammenligningen, og til slutt GPU kort og valg her. Også type hovedkort kan ha en betydning for hastigheten når vi editerer video filer.

 

Men for å ta CPU typer, jeg har lagt min elsk på Intel som produsent, og da står jeg for valget av 3 modeller:

Intel Core i9 9900KF 3,6GHz Socket 1151-2 Tray, pris satt ca. 5.600 kr.

 

Intel Core i9 9900X 3,5GHz Socket 2066 , pris satt ca. 10.300 kr.

 

Intel Core i9 9940X 3,3GHz Socket 2066, pris satt ca 14.600 kr.

 

Som man ser er prisende økende, i takt med flere prosessorkjerner og tråder. MEN så er også arbeidshastigheten synkende. Det er her jeg står ovenfor et spørsmål, vil effekten av økte kjerner og tråder «bli slukt» av lavere arbeidshastighet? Den første CPU i9 9900KF skal vist være god for stabilitet ved OC 5.0 GHz.

Så det er her jeg «står» for tiden. Mtp de arbeidsoppgaver jeg skal bruke PC’n til, vil det være bortkastete penger med CPU til høyere pris, sett i forhold til hva en får igjen av evt. økte arbeidshastigheter?

 

Systemet skal ha OS plassert på en Samsung 970 Pro Series MZ-V7P1T0BW 1TB,

(PCIe Gen3 x4 NVMe)

Det skal bli enten 32 eller 64GB DDR4 intern RAM, satser på å få til Quad channel her.

 

Noen med betraktninger?

 

Alle innspill verdsettes høyt ?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

AMD Ryzen 9 3900X er helt klart det beste valget her.. Får noe bedre til under halve prisen...

 

Og for å svare på de faktiske spørsmålene dine.. Hovedkort, Minne etc vil ha liten betydning for arbeidsoppgavene du gjør i en videoredigering.. Men jeg vil dog anbefale ett M2. SSD kort på 1TB, her kan du få lese og skrivehastighet som kan forsikre deg at det ikke er noen flaskehals på mellomlagringen, eller hvordan du enn benytter det :)

Endret av Krozmar
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

At det har pci-e 4.0 har ingen ting å si, hvis tinga rundt ikkje utnytter det

 

Jeg tok det for gitt at man ikke så fjern fremtid ville se harddisker++ som utnyttet dette. det er en mye mindre operasjon å for eksempel bytte ut harddisken enn å bytte ut hele systemet for å få bedre ytelse.

 

 

På papiret iallefall ;)

 

Nja, skal man tro denne artikkelen på tek.no er det mer enn på papiret man vil se forbedringen:

 

 

I forbindelse med utrullingen av 3000-serien slipper også AMD et nytt brikkesett, ikke overraskende kalt X570. Det store salgspunktet her er uten tvil at hovedkortene med dette brikkesettet har fjerde generasjon av PCI Express, altså PCIe 4.0. Dette dobler båndbredden til slikt som grafikkort og SSD-er med PCIe-grensesnitt.

 

Det er mulig jeg er naiv optimist men en dobling av hastigheten vil merkes på systemet.

 

edit: slått sammen dobbelpost.

Endret av ilpostino
Lenke til kommentar

Ja, men innen det skjer, så er PCI-E 5.0 her.

 

Det der er et av de dårligste argumentene jeg ser når det gjelder kjøp av hardware til data. Hvis man venter lenge nok vil man alltid finne noe bedre. Når PCIe 5 har kommet på papiret tar det ditto lenger tid før det kommer harddisker, GPU++ som støtter det og innen da har det gått så lang tid at det uansett kan være aktuelt med en ny rigg.

Lenke til kommentar

Det der er et av de dårligste argumentene jeg ser når det gjelder kjøp av hardware til data. Hvis man venter lenge nok vil man alltid finne noe bedre. Når PCIe 5 har kommet på papiret tar det ditto lenger tid før det kommer harddisker, GPU++ som støtter det og innen da har det gått så lang tid at det uansett kan være aktuelt med en ny rigg.

Det kommer IKKE harddisker som klarer å utnytte pci-e 4.0. Det er nok SSD'er du tenker på. Eller fremtidig Optane ;)

Personlig gleder jeg meg til å oppgradere Threadripperen min til gen 3. Trenger flere pci-e lanes enn det "midrange" plattformen gir.

3900x og x570 er bare ei ventepølse/leketøy.

 

On topic:

 

Vil trådstarter ha en plass å lagre ferdig materiale tro? Snakker da om et array med Raid-6 f.eks?

 

Min workstation er slik:

 

Optane 900p til OS og programmer

SSD'er i raid-0 (3x850pro, 2x  960pro) som mellomlagring/scratch

Areca Raid-6 for lagring

-> 10GBit lan rett til hovedserver  :thumbup:

Endret av Nizzen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det kommer IKKE harddisker som klarer å utnytte pci-e 4.0. Det er nok SSD'er du tenker på. Eller fremtidig Optane ;)

 

Nå tenker du vel kun på snurredisker. Det kan hende jeg er gammel, gretten gubbe som er satt med begrep men jeg bruker begrepet harddisk om snurredisker, SSD og M.2. 

 

Men som du påpeker så er vel dettet OT så jeg setter strek for min del her. 

Lenke til kommentar

TAKK!

 

Det ble mange fine innspill, fra mange sider -av samme sak. TAKK TIL DERE ALLE :)

 

Rett nok gikk retningene av innspill her, rettet mot en produsent av CPU, AMD sin nye Ryzen 9 serie. 

Jeg er 100 % Intel fan og av den grunn måtte jeg ta mitt multi leksikon til hjelp her, YouTube. 

 

Og faktisk resultatene var overveldende, skal man tro Intel Fan av de tusener av skribenter som lager slike innslag under UT. Svært

mange av dem var overraskende positive til AMD sin nykommer. DET så også jeg som positivt, etter at jeg de siste 20 åra inne dette gamet har holdt "meg for godt til tro", at det er Intel sine produkter som gjelder.

 

Jeg så en omtrentlig 30-40 % forbedring i ytelse når Ryzen ble stilt opp mot Intel i9 9900KF sin prosessor, men bare i edit prosessen.

For gaming ble AMD prosessoren slått av Intel, men gaming er overhodet ikke av min interesse, så da så.

 

Angående HK og brikkesettet X470 vs. X570 fant jeg mange innslag der brorparten av slike  skribentene mente å holde en knapp på det "gamle" brikkesettet, mer enn å gå for det ny X570. Noen skribenter visere også til deres skalaer av sammenligninger i forskjellige arbeidsoppgaver, der X470 gikk seirende ut med en knapp overlegenhet. Felles for disse innslagene var at det ft. var for tidlige å gå for X570, men som moderator påpeker kan man sitte "på gjerdet og vente i det uendelige" om man ikke går for det som er etablerte/godkjente standarder, nå og for fremtiden. 

 

HVA MED STABILITETEN? Her kunne jeg ikke finne noen innslag på YT som tok opp den siden av bruken av AMD Ryzon vs. Intel sin i9. Godt mulig jeg ikke benyttet meg av det korrekte søker begrepet her (?)

 

Og så til slutt, AMD sin ny Ryzon 9 3900X er priset til omkring NOK 5.400, den har 12 kjerner, 24 tråder. Skal man finne noe tilsvarende produkt hos Intel familien måtte dette bli Intel core i9 9920X til en pris av 12.200 u. vifte kjøler. Dersom man bare baserer seg på prisbudsjett, så burde valget her være klart. En AMD CPU, mot tilsvarende hos Intel har en kostnadsbesparelse på hele NOK 6.800. 

 

Men det jeg ikke finner helt ut av under You Tube søkene er benchmark mellom AMD 12 kjerner, mot Intel sin core i9 9920X med 12 kjerner. Jeg skulle gå ut i fra at Intel sin 12 kjerners prosessor ville komme bedre ut i en slik test, enn AMD sin 12 kjerner?

 

Men, er det verdt prisen? NOK 6.800 er en del øking av DDR4 RAM brikker, for eksempel.  

Lenke til kommentar

Angående HK og brikkesettet X470 vs. X570 fant jeg mange innslag der brorparten av slike  skribentene mente å holde en knapp på det "gamle" brikkesettet, mer enn å gå for det ny X570

 

X470 hovedkort støtter ikke nye Ryzen 3000 ut av esken. Du må oppdatere BIOS først. Enten ved å ha en eldre Ryzen 1000/2000 serie fra før, eller ha et X470 kort som har "BIOS flashback" funksjon som gjør at du ikke trenger CPU i kortet for å gjøre det. Du putter BIOS fila på en USB pinne og trykker en egen knapp bak på IO panelet. Så hvis du ikke kan/klarer noen av delene her, så er det sikreste å bare velge et X570 kort.

 

HVA MED STABILITETEN?

 

Som med alle nye plattformer, så er det barnesykdommer. Umoden BIOS og drivere. Du må belage deg på å holde disse tinga oppdatert fremover til ting er fixet. Sånn sett er jo Intel Z390 eller X299 plattformene bedre siden de har vært ute en stund, og ting er mer stabilt sånn sett.

 

Og så til slutt, AMD sin ny Ryzon 9 3900X er priset til omkring NOK 5.400, den har 12 kjerner, 24 tråder. Skal man finne noe tilsvarende produkt hos Intel familien måtte dette bli Intel core i9 9920X til en pris av 12.200 u. vifte kjøler. 

 

Du får utvilsomt mer for pengene ved å velge AMD 3900X her. AMD kommer også med ny generasjon Threadripper etterhvert også, men ingen her vet når den kommer. 

Endret av Betroz
Lenke til kommentar

Anandtech pleier å gå mer grundig til verks enn de fleste youtubere: https://www.anandtech.com/show/14605/the-and-ryzen-3700x-3900x-review-raising-the-bar/7

De har også 7920X med i de fleste testene, som er tilnærmet identisk med 9920X.

 

Der Intel kan vinne noe tilbake ytelsesmessig er med overklokking. Intels prosessorer på LGA2066 er også en god del kraftigere i kode med mye AVX fordi de støtter AVX512 (ikke til stede på 9900K).

Lenke til kommentar

Hvilke programmer bruker du @ trådstarter?

 

I de gamle dager benyttet "hjemme editor" Nero Video, mens for omkring ett år side gikk jeg over til PowerDirector 365 av Cyberlink. Jeg har rettet et direkte spørsmål til support crew for PowerDirector angående hvilket maskinoppsett som ville match strukturen som dette video redigerings program er bygget på. Svar fikk jeg, men det var nonsens... Svaret var henvisning til deres forum og medlemmer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...