Gå til innhold

Agder Energi-sjefen anklager Equinor for å satse for lite fornybart


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Han forteller at det er fem-seks år siden Agder Energi først tok initiativ til å samle offshore- og fornybarnæringen for å satse på vind til havs."

 

Kanskje det er signalene fra den største eieren, staten, som ikke er tydelige nok, slik at navneskiftet bare ble en kosmetisk sak, slik Tom Nysted er inne på.

Hvorfor skal Equinor utfordre naturkreftene i Australbukta?

Det er bølger med mye mer energi som treffer dette området, enn det vi kjenner til i Nordsjøen og Norskehavet.

De som har sett video fra Nasare i Portugal, kan tenke seg en oljerigg inn i disse bølgene og få noe som ligner sørkysten av Australia.

Det er risikofylt det Equinor skal til med, og hvorfor skal vi bli oppfattet som en miljøversting internasjonalt?

Hywind er teknologi arvet fra Hydro, og kanskje Eqiunor har oppnådd det som er viktigst for oljeindustrien, å vise at energi fra flytende vindturbiner er kjempedyrt.

Kanskje Agder Energi kan samarbeide med noen selskap i oppdrettsnæringen og bygge det som er fremtiden på havet, nemlig kombinerte anlegg for fiskeoppdrett og energiopptak.

Matematikken lyver ikke, så lenge faktorene i regnestykket er korrekte, og da burde noen innen energi og fiskeoppdrett gå gjennom de 11 faktorene som viser at en energipris på 30 øre/kWh fra et kombinasjonsanlegg gir fortjeneste på 20%.

Det er med andre ord en myte at energien fra havet er kostbar, dersom rett teknologi brukes.

Lenke til kommentar

Det er tullete at Equinor skal få statsstøtte (Enova) for å få gratis markedsandeler i fornybar kraft. Hvis de virkelig MENTE noe med fornybar satsingen sin hadde de hatt sin egen plan uten å lene seg på et sugerør i statskassa

 

En lite gjennomtenkt argumentasjon, da pensjonsfondet vårt på 9000 mrd. i stor grad skylles at oljeselskapene har fått statsstøtte, ved at 90% av utgiftene til leting etter olje og gass belastes statskassen.

Dersom ikke staten hadde bevilget 25 mrd./år til dette, ville vi trolig ikke funnet all oljen og gassen.

Slik er virkeligheten, privat kapital skyr risiko, og uten at fellesskapet stiller med penger til forskning og produktutvikling får vi ikke ny industri og fellesskapet får ikke pengene som trengs for å drifte velferdsstaten.

Skatt og subsidier er egentlig to sider av samme sak, noe mange har problemer med å forstå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Trur kanskje sjefen for Agder Energi skal bry seg litt mer med å oppdattere sine vannkraftverk. Dvs at han også bør være mer fortvilet over regjeringen enn gamle Statoil. Kjenner en fyr i NVE som sier at nå er det vannkraft som ikke lønner seg pga av måten ting finnansieres. Bare en liten forbedring på et vannkraftverk tilvarer hundrevis av vindmøller som burde ha vært forbudt.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Problemet er bare at også vindmøller til havs er miljøkriminalitet. Kanskje ikke i Norge, men i Kina. For fra Kina kommer stoffet Neodymium som er nødvendig for å lage vindturbiner.

Kina har 95% av verdens Neodymium og i sin utgraving etter stoffet har de forgiftet området der det tidligere var grønne marker med gode avlinger. Nå er det giftsumper der.

Og fremdeles har ingen løst problemet hva man skal gjøre med turbinene når de skal skrotes etter 25 år. Vingene er av kompositt som ikke er gjenvinnbart eller nedbrytbart. Vindturbiner er og blir miljøkriminalitet enten de er tillands eller til vanns.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...