Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan jobben tvinge meg til å bruke appen deres?


Anbefalte innlegg

Jobber deltid i en bedrift som er veldig frempå med å måle effektivitet blant de ansatte. Nylig har de fått på banen en app de vil at alle skal laste ned, der man får "talla sine" rett på privattelefonen. 

Jeg syns dette er en usunn utvikling, og er ikke interessert å ha dette på telefonen da jeg med god grunn ikke har tiltro til effektivitets-"systemet" deres i utgangspunktet. 

 

Denne appen har de altså tenkt at alle skal ha på sin private mobiltelefon, ikke via en jobbtelefon for eksempel. 

Kan de tvinge meg til å måtte ha denne appen? 



Anonymous poster hash: c8655...cca
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kjem veldig ann på. Er dette ein app som du er anbefalt å laste ned eller er det ein app som du er pålagt til å laste ned?

Kva er det appen gjer, er appen eit kontrolltiltak? I så tilfelle skal det etter AML § 9-1 kun innførast dersom bedrifta har sakleg grunn og det ikkje medfører uforholdsmessig ulempe for arbeidstakaren.

Kva skal "talla" brukast til? Datatilsynet har forholdsvis strenge krav om at du skal opplysast om kva informasjonen skal brukast til, og at arbeidsgiver då ikkje kan bruke informasjonen til andre ting enn det som det er opplyst om.

 

Sidan du ikkje har jobbtelefon eller avtale om å bruke din private mobiltelefon så kan ikkje arbeidsgiver ensidig kreve at du plutseleg skal stille din private mobiltelefon til disposisjon for arbeidsgiver, men arbeidsgiver kan sjølvsagt utdele ein jobbtelefon som du skal bruke i jobbsammenheng.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En gammel Nokia er jo bare en prank. Si det som det er - du godtar ikke brukerbetingelsene til denne appen på din telefon. Den kan være for invaderende på privatlivet eller andre ting du ikke liker. Skriv ut betingelsene på papir, bruk markeringstusj og noter hvilke vilkår og hvorfor du ikke godtar det.

 

Hvis tilbud om ren jobbtelefon (ikke til privat bruk) er en grei løsning for deg så foreslå det for arbeidsgiver. Pass på å ikke bli fordelsbeskattet for en telefon du ikke har noen privat fordel av. Det er naturlig å legge igjen slike telefoner på jobb ved arbeidsdagens slutt og ikke bruke den til private ting i arbeidstida heller.

 

Hvis et tilbud om jobbtelefon ikke gjør saken noe bedre for deg. F.eks hvis de krever private opplysninger i appen eller for å registrere telefonen, be om at jobben oppretter den i jobbens navn og kaller deg "Ansatt ABC" eller noe sånt i registreringen.

 

Undersøk også om det er mulig å blokkere appens tilgang til private data som kontaktliste, posisjonstracking etc.

 

Håper dette løser saken for deg, men kom gjerne tilbake med flere detaljer hvis det ikke gjør det.

Lenke til kommentar

TS her, for å oppklare litt..

Appen er kun til for å gi folk informasjon om effektiviteten deres. Så vidt jeg vet forekommer det ingen kommunikasjon via appen eller noe annet spesielt. Altså, kun en måte for arbeidsgiver å formidle "talla dine" på. 

Problemet er at jeg ikke er interessert i å ha appen, fordi jeg som sagt ikke har tiltro til effektivitetssystemet i utgangspunktet. Jeg er redd for at ved at "talla" blir så lett tilgjengelige, kan det bli en greie der arbeidsgiver/mellomledere lettere kan mase om "talla", og prøve å presse meg eller andre til å jobbe fortere enn det som er sunt for eksempel. Derfor vil jeg signalisere min avstand til det hele. 

Spørsmålet blir derfor, kan de pålegge meg å ha denne appen, fordi det er direkte relatert til arbeidet? Satt litt på spissen, kan det i værste utfall tolkes på samme måte som når hjelm og vernesko er påbudt på en byggeplass? 



Anonymous poster hash: c8655...cca
Lenke til kommentar

Arbeidsgiver har jo fortsatt de tallene selv om du ikke har appen og kan bruke der på samme måte uavhengig av om du følger med på de eller ikke.

 

Men tror ikke arbeidsgiver kan tvinge deg til å installere så lenge mobilen er privat, men det virker heller ikke som om det påvirker noe at du har den eller ikke om det er ren formidling av tall heller..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De kan ikke kreve at du installerer noe som helst på din private telefon!

De kan faktisk ikke kreve at du har privat mobiltelefon i det hele tatt!

 

Hvis de anser den appen som et så viktig verktøy i jobben din, har de full anledning til å selv supplere deg med det vektøyet!

 

Altså gi deg en mobiltelefon med den appen installert, slik alle arbeisgivere gir sine arbeidere rett verktøy til arbeidet de skal utføre.

Og verktøy legger man igjen på arbeidsplassen når arbeidsdagen er over.

Lenke til kommentar

Jeg kan ikke se nødvendigheten av å måtte informere deg om tallene dine. Ei heller at det må gjøres via app i stedet for andre metoder.

 

Men bedriften må nok ha anledning til å måle prestasjonene til de ansatte, f.eks ved analyse av timeskriving eller hvor mye du fakturerer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...